Carassius Auratus - Goudvis

Carassius Auratus - Goudvis Wat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut niet worden gehouden in een kom! Lees hieronder meer over Carassius Auratus, de goudvis.
  • Wetenschappelijke Naam Carassius Auratus
  • Nederlandse Naam Goudvis
  • Familie Cyprinidae (karperachtigen)
  • Herkomst China, Vietnam en Japan, maar tegenwoordig uit de hele wereld (kweek)

Lengte

Tot 40 centimeter, echter in de kommen waarin goudvissen meestal worden gehouden, worden ze niet langer dan een centimeter of zeven. In ruime aquaria worden goudvissen meestal een cm of 15-20 lang.

Geslachtsonderscheid

In de paaitijd (het voorjaar) heeft het vrouwtje van Carassius Auratus een dikkere buik dan het mannetje.

Aquarium voor een goudvis

Goudvissen horen absoluut niet thuis in een vissenkom. Een vissenkom is veel te klein voor deze grote vissen. Houdt de goudvis in een zeer groot aquarium, minimaal 1 meter lang maar liever nog groter. Het beste is om goudvissen te houden in een vijver. Ververs het water eens per week, en dan zo’n 25%. Voeg alleen zeer harde planten toe, want goudvissen zijn echte planteneters. Een zandbodem is de beste bodembedekking voor Carassius Auratus. Een verwarming is niet nodig, bij kamertemperatuur gedijt de goudvis goed.

Karakter

De goudvis is een gezelschapsvis, houdt ze daarom met minimaal vier exemplaren. Carassius Auratus is zeer vreedzaam, en men kan dan ook verschillende goudvissoorten samen houden.

Waterkwaliteit

  • Temperatuur: 10-20°C
  • Ph: 7-7,5
  • GH: 12-16

Voeding

Goudvissen eten alles, en veel!! Plantaardig voedsel eet Carassius Auratus graag, maar ook dierlijk voedsel stellen ze op prijs.

Goudvissen kweken

Het kweken van goudvissen is vrij eenvoudig. Zorg voor een groot kweekaquarium en warm het water langzaam op tot 22°C. Na 5 dagen komen de eieren, waarvan het vrouwtje er zo´n 1000 legt, uit. Pas na 8 maanden krijgen de jongen wat kleur. In een vijver is de kweek gemakkelijker. Een vrouwtje kan meerdere keren per jaar eieren afzetten.
© 2006 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De goudvis, populaire koudwatervisDe goudvis, populaire koudwatervisDe Latijnse naam van de goudvis is Carassius auratus en behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Het i…
Ziekten en kwaaltjes bij goudvissenZiekten en kwaaltjes bij goudvissenDe goudvis is verwant aan de karper en komt oorspronkelijk uit China en Japan. Het houden van goudvissen is geen dure ho…
Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…
Tuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenTuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenDoor vissen te houden in een tuinvijver wordt die levendig en spannend om naar te kijken. Maar zo maar een aantal vissen…

Pterophyllum scalare - MaanvisPterophyllum scalare - MaanvisDe maanvis is een schitterende, statige en zeer geliefde vis. Echter deze vis is niet makkelijk te houden, en dus absolu…
Betta Splendens - Kempvis | Een prachtige aquariumvisBetta Splendens - Kempvis | Een prachtige aquariumvisDe Betta Splendens, ook wel Kempvis genaamd, is een vrij lastige vis om te houden. Dit maakt hem geen geschikte beginner…
Bronnen en referenties
  • Esther J.J. Verhoef-Verhallen - Tropische aquariumvissen encyclopedie
Reactie

Ellen, 27-04-2019
Ik heb een vraag over mijn Flippie goudvis. Hij is ongeveer 14 jaar oud. Altijd alleen geweest, is erg mak echt zo lief. Kan ik er een Goudvis bij doen?
Hoor het heel erg graag.
P.s hij leeft in een aquarium met alles er op en er aan.
Mvg Ellen Reactie infoteur, 10-07-2019
Hoi Ellen, een goudvis is een gezelschapsdier dus dat kan zeker!

Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 07-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.