De goudvis, populaire koudwatervis

De goudvis, populaire koudwatervis De Latijnse naam van de goudvis is Carassius auratus en behoort tot de familie van de karperachtigen (Cyprinidae). Het is een enorm populair en veel gehouden koudwatervis, zowel in aquaria als in vijvers. Helaas wordt deze vis nog teveel in een kom gehouden, wat echt geen goede leefomgeving is.
  • Herkomst:China. Daar is de vis oorspronkelijk gekweekt, in de vrije natuur komen ze niet voor
  • Geslachtsherkenning:bij geslachtsrijpheid heeft het vrouwtje een rondere, gevulde buiklijn en het mannetje vertoont paai-uitslag
  • Lengte:15-20 centimeter in aquaria, 40 centimeter in vijvers
  • Temperatuur:2-25 graden, 17-21 graden is ideaal

Huisvesting

Goudvissen horen niet in een kom, omdat dit echt te klein is. Ze kunnen er wel in overleven, maar de vijftien tot twintig jaar, de gemiddelde leeftijd die een goudvis wordt, zullen ze hierin niet halen. Beter is een ruim aquarium, wat goed doorlucht is en een goede doorstroming heeft. De vis heeft veel zwemruimte nodig en omdat ze graag in de grond wroeten als ze voedsel zoeken, moet de bodembedekking niet scherp zijn. Ideaal voor een goudvis is een ruime vijver.

Sociaal

Goudvissen zijn erg verdraagzaam en vredelievend, zowel naar elkaar als naar andere vissen. Echter, als ze een tijd alleen in een kleine kom of te klein aquarium hebben geleefd, kunnen ze agressief gedrag vertonen als er een nieuwe vis bij geplaatst wordt. Als ze dan in een andere omgeving worden gezet, is de agressie meteen over. De goudvis leeft graag tussen soortgenoten.

Watersamenstelling

De goudvis is in warm water veel actiever dan in koud water. Het zijn sterke, taaie vissen die niet veel eisen stellen aan de watersamenstelling. Wel moet het water veel zuurstof bevatten en er moeten geen afvalstoffen in zitten. Regelmatig verversen is wenselijk.

Voedsel

De goudvis is een alleseter, maar geef liever geen voer voor tropische vissen. Dit voer bevat te weinig proteïnen en koolhydraten, waarvan de goudvis meer nodig heeft dan een tropische vis. Ze eten droogvoer, maar lusten ook graag kleine insecten en levend voer, zoals muggenlarven en watervlooien. Als ze dit niet krijgen, zullen ze aan de planten beginnen.

Kweken

De goudvis zal zich in de vijver makkelijk voortplanten en ook in een aquarium wil het wel lukken, mits het ruim en zuurstofrijk is, beplant met fijnbladerig groen en staat op een zonnige plek. De vissen moeten goed en afwisselend gevoerd worden. Het is raadzaam twee of drie mannetjes bij één vrouwtje te plaatsen, zodat de kans het grootst is dat de eitjes bevrucht worden. Een legrooster is een must, omdat ze hun eigen eieren opeten en na het afzetten moeten de ouderdieren uit de bak gehaald worden. Jonge goudvisjes zijn gevoelig voor schommelingen in de temperatuur van het water. Wanneer dit bijv. maar één graad afwijkt, kan dit al leiden tot misvorming. Ze eten fijn stofvoer.
Er zijn meerdere kweekvormen van de goudvis. Zo zijn er witte, rode, gele en zwarte vissen, maar we kennen ook de gevlekte vissen of vissen met verlengde vinnen. Die vis noemen we de komeetstaart. Jonge goudvissen beginnen met een groengrijze kleur en krijgen hun definitieve kleur als ze ongeveer drie maanden oud zijn.
© 2011 - 2024 Nadasha, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Carassius Auratus - GoudvisCarassius Auratus - GoudvisWat je op het plaatje hiernaast ziet, is wel het grootste misverstand dat er bestaat over de goudvis: hij mag absoluut n…
Ziekten en kwaaltjes bij goudvissenZiekten en kwaaltjes bij goudvissenDe goudvis is verwant aan de karper en komt oorspronkelijk uit China en Japan. Het houden van goudvissen is geen dure ho…
Tuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenTuinvijver: goed evenwicht en geschikte vissoortenDoor vissen te houden in een tuinvijver wordt die levendig en spannend om naar te kijken. Maar zo maar een aantal vissen…
Vissen in je vijverVissen in je vijverAls je een vijver hebt, kun je overwegen om er vissen in te doen. Bedenk eerst goed wat voor een soort vissen je in je v…

De vuurkeelcichlideDe Latijnse naam van de vuurcichlide is Cichlasoma meeki. Het is een heel makkelijk visje, die geschikt is als beginners…
De sumatrabarbeel, een karperachtig visjeDe sumatrabarbeel, of ook wel eilandbarbeel genoemd, is een karperachtige vis. Zijn Latijnse naam is Barbus oligolepis.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Hans, Pixabay
  • Tropische vissen-encyclopedie
Nadasha (203 artikelen)
Laatste update: 28-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vissen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.