Als je kat onder narcose moet

Als je kat onder narcose moet De meeste katten moeten tijdens hun leven wel een keer onder narcose. Voor de katteneigenaar is dit meestal een ingrijpende gebeurtenis en de gedachte dat de kat onder narcose moet geeft een grote bezorgdheid. Vaak is het een angst voor het onbekende omdat men niet precies weet wat er dan met de kat gaat gebeuren. Als er narcose moet plaatsvinden, vinden er meestal een aantal gebeurtenissen plaats. De procedure kan verschillen, afhankelijk van de reden van de narcose en van de precieze taken van de medewerkers van de kliniek.

Diagnose operatie

De dierenarts heeft vastgesteld dat de kat geopereerd moet worden. Dit kan bijvoorbeeld gaan om het verwijderen van een tumor of het uitvoeren van een sterilisatie. Voor de eigenaar is dit meestal geen fijn nieuws en hij kan het ervaren als een ingrijpende gebeurtenis. De bezorgde eigenaar weet meestal niet wat hem of de kat zelf te wachten staat. Ook is er vaak sprake van een angst voor het onbekende. Het ligt aan de soort ingreep en hoe men te werk gaat in de dierenkliniek hoe de operatie precies zal verlopen. Hieronder wordt stapsgewijs weergegeven hoe de procedure van de operatie meestal verloopt.

De nacht voor de narcose

Over het algemeen mag je de kat niets meer te eten geven na zijn avondmaaltijd op de dag voor de ingreep. Dit moet omdat zijn maag dan leeg zal zijn als hij onder narcose gaat. Sommige medicijnen kunnen braakneigingen veroorzaken. Water drinken is wel toegestaan.

Opname

Normaal gesproken wordt de kat 's ochtends op de dag van de operatie in de dierenkliniek verwacht. Daar wordt nog eens duidelijk uitgelegd aan de eigenaar wat er precies gaat gebeuren en wanneer de kat weer opgehaald mag worden.

Onderzoek en preanesthesie

De kat wordt door de dierenarts of door de assistent nogmaals onderzocht om te controleren of hem niets onverwachts mankeert. Er zal gevraagd worden of je kunt bevestigen dat hij sinds de vorige avond niets meer gegeten heeft. Daarna zal de kat één of meerdere injecties krijgen, die preanesthesie worden genoemd. Deze bevatten een tranquillizer of een slaapmiddel om eventuele angst te onderdrukken en de hoeveelheid benodigde narcoticum te verminderen.

De kat achterlaten

Meestal is het een vreselijk gevoel als je de kat achter moet laten, maar het is beter voor de kat als je zonder al te veel toestand verdwijnt. Dit zal de kat minder stress geven. Veel dierenartsen vinden het goed als de eigenaar bij de kat blijft als hij zijn preanesthesie krijgt, maar er zijn ook dierenartsen die dit niet willen en verzoeken of de eigenaar weg wil gaan voor het middel wordt toegediend.

Het narcoticum

Zodra de preanesthesie werkt en de dierenarts er klaar voor is, wordt de kat naar de voorbereidingskamer gebracht. Er wordt een beetje van de vacht op een voorpoot weggeschoren, dicht bij de elleboog. Daar zal het eerste deel van het narcoticum worden ingespoten in de hoofdader. Kort daarna worden de poten van de kat slap en wordt hij in een liggende houding op zijn zij gelegd. Hij is dan al volledig buiten bewustzijn. Er wordt een buisje in de luchtpijp ingebracht waarmee hij wordt beademd. De kat ademt vanaf dat moment anesthetische gassen en zuurstof in. De assistent zal de ademhaling, polsslag en diepte van de narcose in de gaten houden.

Voorbereiding

Het deel van het lichaam waar de incisie zal worden gemaakt, wordt geschoren en de huid wordt met een antibacteriële oplossing schoon gemaakt. Daarna wordt de kat naar de operatiekamer gebracht, waar het schoonmaken nog eens wordt herhaald. De dierenarts en assistent wassen hun handen met antibacteriële zeep en steriele jassen, kapjes en handschoenen worden aangetrokken. Het lichaam van de kat wordt bedekt met een steriel laken, behalve het deel waar er geopereerd wordt.

De operatie en herstel

De dierenarts zal vervolgens zo snel mogelijk de operatie uitvoeren zodat de kat zo kort mogelijk onder narcose blijft. Als de dierenarts bijna klaar is met opereren, zal de hoeveelheid narcoticum worden verminderd. Dat kat wordt losgekoppeld van de beademingsmachine en wordt naar de uitslaapkamer gebracht, waar hij goed in de gaten wordt gehouden terwijl hij wakker wordt. De assistent geeft hem eventuele medicijnen, zoals bijvoorbeeld pijnstillers. De snelheid waarmee de kat wakker wordt ligt aan verschillende factoren zoals leeftijd, algehele gezondheidstoestand en de hoeveelheid gebruikte narcoticum. Als het om een jonge gezonde kat gaat, zal hij meestal binnen een paar minuten bijkomen en na een half uur al weer rechtop zitten.

Ontslag uit dierenkliniek

Meestal mag een kat die verdoofd is geweest voor een routine-operatie dezelfde dag al weer naar huis gaan. Als je de kat ophaalt, zal de dierenarts advies geven over de verzorging thuis en een afspraak maken voor een controle. De kat mag naar huis als hij al kan lopen, ook al zal dit nog niet zo soepel gaan. Na een narcose heeft de kat nog even speciale zorg nodig, ook al lijkt hij al weer aardig opgeknapt.

Thuiskomst

Als je thuis komt, leg de kat dan in zijn mandje of op zijn dekentje en laat hem met rust. Je kunt hem warm houden met een kruik in een doek gewikkeld of een andere warmtebron. Zorg ervoor dat hij niet naar buiten kan, ook al hij zou het graag willen. Desnoods moet hij opgesloten worden. Als hij trek heeft, mag hij een kleine maaltijd hebben. Hij moet water kunnen drinken naar behoefte. Laat hem een tijdje met rust, maar let wel goed op hem. Na een paar dagen gaat het meestal al weer heel goed met de kat.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterilisatie bij de katSterilisatie bij de katSterilisatie bij de kat is een ingrijpende operatie, dus is het als eigenaar altijd nodig een geïnformeerde keuze te gaa…
Baarmoederontsteking bij gecastreerde poesBaarmoederontsteking bij gecastreerde poesHet is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoe…
Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Waarom moet men nuchter zijn voor de narcose?Een operatie is voor de meeste mensen een heftige gebeurtenis. Daarbij komt ook nog dat u in principe nuchter moet zijn…
Tumoren bij ratten: soorten, voorkomen en oplossenTumoren bij ratten: soorten, voorkomen en oplossenTumoren komen bij ratten, vooral op oudere leeftijd, vaak voor. Bij vrouwelijke ratten is het zelfs zo dat bijna alle ra…

Bultrug - stranding op de Razende BolBultrug - stranding op de Razende BolOp 12 december 2012 strandt een bultrug op de Razende Bol bij Texel. Het dier was de weg kwijt en stuitte op zoek naar d…
Je paard of pony in laten slapenJe paard of pony in laten slapenHet is voor iedere paardeneigenaar een nachtmerrie. Je paard of pony is ziek, kreupel of heeft een gebroken been. Enkele…
Bronnen en referenties
  • Boek: Kattendokter, ISBN90-410-0591-9
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 24-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.