Baarmoederontsteking bij gecastreerde poes

Baarmoederontsteking bij gecastreerde poes Het is vrij onbekend, maar juist daarom zinvol om er meer aandacht aan te schenken. De gecastreerde poes die een baarmoederontsteking krijgt. Het kan gebeuren en kan ook zeer pijnlijk voor de poes zijn. Alert zijn en tijdig ingrijpen is dan ook gewenst.

Algemeen

Als een poes gecastreerd wordt, worden de eileiders volledig verwijderd en soms wordt ook de baarmoeder weggehaald. We noemen het in de volksmond sterilisatie, maar eigenlijk is het een castratie. Bij een sterilisatie wordt er namelijk feitelijk niets weggehaald uit het lichaam van de poes en bij castratie wel.

De zieke poes

Hoe kan een gecastreerde poes een ontsteking krijgen?

Het wil nog wel eens gebeuren dat een gecastreerde poes plots krols gedrag gaat vertonen en als de eileiders weg zijn kan dit in principe niet.
Soms is dit kort na de castratie en wil een dierenarts nog wel eens aangeven dat het erbij hoort. Maar als de krolsheid blijft of zelfs versterkt, dat wil zeggen dat ze periodiek krols wordt, is er toch iets niet goed.
Meestal gaat het hier om een fout tijdens de operatie, maar niet iedere dierenarts zal een mogelijke fout toegeven. In dat geval is het dus van belang dat je als eigenaar voet bij stuk houdt als je het niet vertrouwt. Je weet immers dat een goed gecastreerde poes niet meer krols kan worden.

Maar wat doe je als je dierenarts niet meewerkt? Het meest voor hand liggende is een second opinion bij een andere dierenarts halen. Als je bang bent dat men elkaar de hand boven het hoofd houdt, ga dan naar een dierenarts in een aangrenzende stad/dorp.

Oorzaak

De oorzaak kan pas geconstateerd worden als er foto’s worden gemaakt (naast een operatie natuurlijk, maar dit is op voorhand wel erg drastisch). Uit de foto’s kan namelijk blijken dat er een stukje eileider achtergebleven is tijdens de operatie. Als dit stukje eileider actief is, kan er een ontsteking aan de baarmoeder plaatsvinden. Zelfs in die mate dat er een troebele substantie (pus) uit de kat komt, wat meestal een weg naar buiten vindt via de vagina. Naast foto’s die uitsluitsel zullen geven, is de kans groot dat de buik van de poes ook hard aanvoelt.

De kat zal dan opnieuw onder het mes moeten om alles te verwijderen. Natuurlijk is een operatie altijd een stevige ingreep op de kat, maar ze kan het in principe goed doorstaan. Spreekt voor zich dat het een grotere impact heeft op een oudere kat, dan op een jonge poes. De dierenarts zal je wijzen op de risico’s, maar vaak heb je – als er al een ontsteking aanwezig is –geen keus meer.

Kosten

Strikt genomen heeft de dierenarts een fout gemaakt en zal hij op moeten draaien voor de kosten. Als de dierenarts hier niet moeilijk over doet, is het geen probleem. Is dit wel het geval, laat de dierenarts die het geconstateerd heeft, dan alles goed vastleggen.

Herstel

De poes kan zoals gezegd volledig herstellen, maar heeft hoe dan ook een grote impact op de kat. Laat de poes in alle rust ontwaken en bijkomen van de narcose. Bij voorkeur met geen andere katten (of honden) in de omgeving. Na een narcose is het altijd goed om eten en drinken even uit de buurt te houden. Na enkele uren mag de kat over het algemeen wel wat water drinken.

Tot slot

Alert zijn op het gedrag van je huisdier is altijd belangrijk, immers je zult voor het dier moeten beslissen wat te doen. Maar omdat je niet verwacht dat een gecastreerde poes nog krols wordt, is dat niet het eerste waar menigeen aan denkt. Domme vragen bestaan niet, dus raadpleeg bij twijfel altijd de dierenarts en aangezien je je dier zelf het beste kent, is het van belang je bij twijfel niet weg te laten sturen. Een goede dierenarts zal hier ook zeker invulling aan geven.
© 2011 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Baarmoederontsteking bij de katBaarmoederontsteking bij de katAls je besluit dat de poes enig moment gecastreerd moet worden, zal je weinig problemen ondervinden met de baarmoeder va…
Aandoeningen hond: baarmoederontstekingAandoeningen hond: baarmoederontstekingEen baarmoederontsteking is een veel voorkomend probleem bij niet gesteriliseerde teefjes, vooral bij honden op leeftijd…
Baarmoederontsteking bij rattenBaarmoederontsteking bij rattenEen baarmoederontsteking bij ratten is zeer gevaarlijk. Je moet direct naar je dierenarts als je zoiets ontdekt. Wat is…
Baarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking: symptomen, oorzaken en behandelingBaarmoederontsteking kan bij vrouwen de volgende symptomen en klachten veroorzaken: lichte koorts; hoofdpijn; algehele m…

Konijnenhok kopen, tipsAls je een konijnenhok gaat kopen dan is het verstandig om op een aantal punten te letten. Er zijn speciale konijnenhokk…
Raskat: De Korat, speels en zachtaardigRaskat: De Korat, speels en zachtaardigDe Korat is een kat die zijn oorsprong vindt in Thailand. Een mooie kat die als de geluksbrenger wordt beschouwd. De Kor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eigen kat - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 07-01-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.