Waar je op moet letten bij de gebitsverzorging van je kat

Waar je op moet letten bij de gebitsverzorging van je kat Een goede staat van het gebit van de kat is van essentieel belang voor een optimale gezondheid. Als de kat last krijgt van plak en er wordt niets aan gedaan, kan dit leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Zo zal een kat met pijn aan de tanden slecht eten en een infectie kan in de bloedbaan komen en organen aantasten. Hoe kun je zien of het gebit van je kat gezond is en wat kun je eraan doen om het gebit schoon te houden?

Samenwerken met dierenarts

De zorg voor een gezond gebit en tandvlees voor je huisdier is iets waarbij jij en de dierenarts moeten samenwerken. Je moet het zelf in de gaten houden, maar als je bij de dierenarts komt voor zijn jaarlijkse inentingen en controle, kan hij het gebit nakijken. Het schoonmaken van de tanden en kiezen door de dierenarts vormt een belangrijk onderdeel van preventieve zorg. Het schoonhouden van het gebit tussen de afspraken met de dierenarts is iets wat er moet gebeuren zodra dit nodig is.

Welke gezondheidsproblemen er kunnen ontstaan

Plak op de tanden zorgt ervoor dat het tandvlees zich terugtrekt. Hierdoor ontstaan er holtes rond de wortels van de tanden en kiezen waarin bacteriën zich in een snel tempo kunnen vermenigvuldigen. Als hier niets aan wordt gedaan, kunnen er infecties ontstaan die kunnen lijden tot pijn bij het eten tot zelfs tandverlies. Daarnaast kan de infectie zich via de bloedbaan verspreiden en het immuunsysteem onder druk zetten. De infectie kan organen aantasten en zorgen voor vroegtijdige veroudering. Het gebit kan gaan rotten waardoor er slechte adem ontstaat.

Het schoonmaken van het gebit

Sommige verzorgers en katteneigenaars verwijderen de plak zelf, maar dit roeit het probleem niet bij de wortel uit. De dierenarts beschikt over apparatuur om het gebit goed te reinigen. In sommige gevallen moet dit onder narcose plaatsvinden. Tussen de schoonmaakbeurten door kun je zelf enkele malen per week de tanden van de kat poetsen met een kindertandenborstel of een vingerborstel. Gebruik hiervoor speciale tandpasta voor dieren. Bij een kat is het poetsen van de tanden niet gemakkelijk. Als je kat het toelaat, is het een belangrijke stap voor zijn gezondheid en je hoeft minder vaak naar de dierenarts voor een gebitsreiniging.

Een kat leren om tanden te poetsen

Om je kat te laten wennen aan het tandenpoetsen, moet je veel geduld hebben. Begin in kleine stapjes en moedig je kat aan. Dit kan door de kat te belonen als hij iets toelaat. Ga elke keer als hij iets toelaat een stapje verder en beloon de kat na afloop. Laat het deel uit maken van een aaisessie of een leuk spelletje. Als je de kat al vanaf kittenleeftijd hebt, laat de kat dan al wennen aan gebitsverzorging. Dit voorkomt problemen op latere leeftijd.

Gebitsverzorging voor oudere katten

Er zijn katten die net zoals sommige mensen een leven lang kunnen doen zonder grondige gebitsverzorging zonder nadelige gevolgen. Dit is wel een uitzondering. Een klein beetje verzorging kan het veel aantrekkelijker maken om je kat in de buurt te hebben en kan grote gebitsproblemen voorkomen. Slechte tanden kunnen ervoor zorgen dat de kat niet meer wil eten omdat het pijn doet. Vooral bij oudere katten is het gevaarlijk wanneer een bacteriële infectie allerlei organen aantast zoals de nieren.

Waar moet je op letten?

Als je kat rustig en ontspannen is, til je voorzichtig zijn lip op en kijk je naar het gebit. Als de kat ouder is, horen gele tanden en slijtageplekken er nu eenmaal bij. Je moet goed opletten of er tekenen zijn dat er iets niet in orde is. Kijk goed naar het tandvlees. Tekenen dat er iets niet goed is, is te merken aan een slechte adem, slechte algemene gezondheid, plak op het gebit en een ontstoken tandvlees. In een ernstig aangetaste bek komen tandwortelabcessen regelmatig voor. Als je dit vermoeden hebt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsverzorging bij honden en kattenGebitsverzorging bij honden en kattenHet gebit van honden en katten heeft regelmatige verzorging nodig. Dieren hebben minder last van gaatjes dan mensen, maa…
Ontstoken tandvleesOntstoken tandvleesMet een goede mondhygiëne houdt je jouw tanden, kiezen en tandvlees gezond. Je voorkomt daardoor dat je geen ontstoken t…
Gebitsverzorging bij de hondGebitsverzorging bij de hondHet gebit is zeer belangrijk voor een hond. Zonder tanden is het namelijk niet mogelijk voor honden om te eten. Om de ta…
Wat te doen als je hond een slechte adem heeftWat te doen als je hond een slechte adem heeftDe adem van je hond ruikt niet lentefris, maar het behoort ook niet een afstotende geur te hebben. Als je hond uit zijn…

Rat agility, train je rat en bouw je eigen hindernissenJe kent agility voor honden vast wel, de hond gaat over en door allerlei hindernissen. De meeste honden vinden het helem…
Ongewenst gedrag van de kat aflerenOngewenst gedrag van de kat aflerenKatten zijn van nature niet gewend om samen te werken binnen een groep (het gezin). Het zijn solitaire jagers die goed v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pitsch, Pixabay
  • Boek: katten voor dummies, ISBN 90-430-0817-6
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-10-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.