Je paard of pony in laten slapen

Je paard of pony in laten slapen Het is voor iedere paardeneigenaar een nachtmerrie. Je paard of pony is ziek, kreupel of heeft een gebroken been. Enkele redenen waarom je hem of haar beter in kunt laten slapen. Die beslissing nemen is niet makkelijk maar soms wel noodzakelijk. Veel mensen weten niet hoe het precies in zijn werk gaat.

Beslissing nemen

In sommige gevallen dient de beslissing direct genomen te worden. Bijvoorbeeld wanneer je paard of pony een gebroken been heeft of een ernstige vorm van koliek. In andere gevallen kan het een langere tijd duren totdat je de beslissing neemt. Bijvoorbeeld wanneer je paard chronisch hoefbevangen is. Want het is voor ons moeilijk vast te stellen hoeveel pijn een paard heeft. En of hij nog wel een fijn leven zou hebben als 'grasmaaier'. Bedenk altijd dat in geval van duidelijke symptomen het paard meestal ook daadwerkelijk pijn heeft. In sommige gevallen is het dan ook voor het paard beter om hem of haar in te laten slapen. Letterlijk uit zijn lijden verlossen dus. Hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Afspraak maken

Het is misschien een beetje vreemd om je dierenarts op te bellen om een afspraak te maken voor het inslapen van je paard of pony. Je velt een soort doodvonnis over je eigen maatje. Misschien vind je het prettiger als er iemand anders voor je belt. Bijvoorbeeld je vriend of een vriendin. Maak de afspraak zo snel mogelijk nadat de beslissing genomen is. Hoe langer het duurt hoe langer je een vervelend gevoel hebt. Uitstel verandert niks aan de situatie. Heb het over het besluit met de dierenarts en je familie. In deze gesprekken zul je een bevestiging krijgen van dat je het juiste doet voor je paard. Dit helpt om het verlies te verwerken.

Nog een praktische tip is om indien mogelijk de afspraak niet te plannen op een vrijdag. Tenzij het natuurlijk een acute situatie is. De Rendac komt de eerst volgende werkdag na de melding. Alleen met warm weer wordt er ook op zaterdag opgehaald, dit vermeldt Rendac op haar website.

Je paard of pony in laten slapen

Als de dierenarts komt om je paard in te laten slapen, kies dan voor een rustige plek. Het handigst is het in een weiland of op het erf langs de weg. Doe het iet in stal, want het is erg lastig om je paard er dan uit te krijgen wanneer hij is overleden. Stel je paard gerust, geef nog wat brokjes. Doe waar jij jezelf prettig bij voelt. De dierenarts zal een klein stukje vacht wegscheren onder aan de hals. Eerst krijgt je paard een middel waarvan hij in narcose raakt en gaat slapen. Het paard gaat liggen. Dit verloopt niet altijd heel soepel, maar het paard merkt hier al minder van door de narcose. Door middel van tegenhouden aan het halster en soms door wat duwen kun je het paard iets ondersteunen. Bij een pony zal dit wat makkelijker gaan.

Wanneer het paard ligt en rustig slaapt zal de dierenarts de volgende injectie geven waardoor het hart stil komt te staan. Pas wanneer de dierenarts heeft geconstateerd dat het paard daadwerkelijk overleden is zal hij weggaan. Je kunt het paard nadat je afscheid genomen hebt het beste afdekken bijvoorbeeld met een zeil.

Praktisch

Het kadaver zul je op moeten laten halen door de Rendac. Je kunt hiervoor de speciale paardenophaalservice gebruiken, of het reguliere transport. Dit scheelt aanmerkelijk in de kosten. De reguliere dienst kost in 2014 € 17,95. Daarbij komen dan kosten voor het verwerken en vernietigen. Voor een paard is dit € 8,33, voor een pony € 3,81 en voor een veulen € 1,67. Het tarief voor individueel ophalen en verwerken bedraagt in 2014 € 419,75 (excl. BTW). Het telefoonnummer van de Rendac is 0900-9221 (€ 0,10 per minuut) op maandag t/m vrijdag van 08:00 t/m 18:00 uur.
© 2012 - 2024 Jettix, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Slachten of inslapen, welke keuze maakt u voor uw paard?U als paardeneigenaar heeft vast wel eens nagedacht over wat u zou doen als uw paard erg ziek wordt, plots een ongeluk k…
Wat kost een paardWat kost een paardEen paard of pony heeft iedereen zo gekocht, dat is vaak het probleem niet. Het onderhouden van een paard zijn de groots…
Euthanasie en destructie bij paardenEuthanasie wordt in de meeste gevallen in de dierenartsenpraktijk gedaan tenzij het dier zo’n ernstige botbreuk heeft da…
Hoe maak je zelf vliegenspray voor je paard of pony?Ben je het ook zo zat om iedere keer dure vliegenspray te kopen voor je paard of pony, waarvan de werking zo verdwenen i…

Als je kat onder narcose moetAls je kat onder narcose moetDe meeste katten moeten tijdens hun leven wel een keer onder narcose. Voor de katteneigenaar is dit meestal een ingrijpe…
Leverziekte bij de kat: herken de symptomenLeverziekte bij de kat: herken de symptomenDe lever is net zoals bij de mens, voor een kat ook een van de belangrijkste organen. Het vervult meerdere vitale functi…
Bronnen en referenties
  • www.rendac.nl
Jettix (37 artikelen)
Laatste update: 16-07-2015
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.