Abces bij een kat, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen?

Abces bij een kat, hoe ontstaat het en wat zijn de gevolgen? Een abces bij een kat ontstaat meestal als gevolg van een vechtpartij waarbij er baceriën onder de huid van het slachtoffer worden gebracht. Tijdens een vechtpartij kunnen katten elkaar verwonden met bijten en krabben. Doordat het oppervlakte van het wondje klein is, groeit deze snel dicht waardoor een abces zich onderhuids kan ontwikkelen. Het is belangrijk dit goed te behandelen omdat een abces vervelende gevolgen kan hebben. Is een abces ernstig en hoe moet dit behandeld worden?

Wat een abces is

Een abces is een holte die meestal onder de huid ontstaat en gevuld is met pus als gevolg van een bacteriële infectie. Het wordt ook wel etterbuil genoemd. De bacteriën scheiden giftige stoffen af waardoor er een ontsteking ontstaat. Afweercellen worden aangetrokken en afgebroken waardoor de afgesloten holte zich vult met pus. Deze aandoening is bij katten een van de meest voorkomende aanleiding om de kat op te laten nemen in een dierenkliniek. Met name in het voorjaar ontstaat dit regelmatig bij katten als gevolg van vechtwondjes.

Oorzaken

De meeste abcessen ontstaan als gevolg van een gevecht waarbij er een diepe bijtwond is ontstaan. Bacteriën van de ene kat komen via de hoektanden onder de huid van een andere kat terecht. Deze hoektanden bevatten bacteriën. Omdat het bijtwondje klein is, zal deze aan de huidoppervlak snel weer dichtgroeien waardoor er aan de buitenkant vaak weinig tot niets van te zien is. Binnen enkele dag kan zich een plaatselijke infectie ontwikkelen. Als het immuunsysteem van de kat dit opvangt, kan het probleem zich vanzelf oplossen. Maar vaak loopt het uit op een onderhuids abces. Meestal bevinden kattenbeetabcessen zich rond de staartbasis, op de nek en op de schouders.

Is het ernstig?

De meeste abcessen zullen na behandeling weg zijn. Een onderhuids abces kan een ernstige infectie veroorzaken zoals een ophoping van vocht tussen de longvliezen (pleura exsudaten). Deze ziekte resulteert in een ophoping van waterig pus in de borstholte als gevolg van de bacteriële infectie. Eigenlijk is het een abces die de hele borstholte aantast. De kat is dan ernstig ziek. Zodra het vermoeden van een abces bestaat, is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Bijtwonden kunnen daarnaast ook nog kattenaids en kattenleukemie veroorzaken. Dus als je kat gebeten is door een andere kat en het vermoeden van een abces bestaat, is het sowieso van belang een dierenarts te raadplegen.

Wat te doen

Als de kat een plek heeft die niet aangeraakt mag worden, moet je deze nader onderzoeken. Een abces is pijnlijk vanwege de spanning die op de gevulde holte staat. Kijk of er bijtgaatjes of bloedkorstjes zichtbaar zijn. Om het plekje weer terug te kunnen vinden, kun je wat haar wegknippen met een schaar. Spoel de wond met een speciale antiseptische oplossing. Als er een korstje op een klein wondje zit, verwijder dit dan. Houd het wondje open. Als de wond te snel dicht groeit, is de kans op het vormen van een abces groter. Houd dit een paar dagen vol. Als je het wondje na een paar dagen pas ontdekt, trek de korst er dan met een snelle ruk af zodat het eventuele gevormde pus eruit kan. Het dan van belang om naar de dierenarts te gaan om te kijken welke verdere behandeling er eventueel nodig is.

Behandeling

Als de infectie nog mild is, kan de dierenarts een behandeling geven met een antibioticakuur. Deze duurt van vijf tot zeven dagen. Meestal zal deze kuur voldoende zijn. Bij een verder gevorderd abces moet de kat misschien wel worden opgenomen zodat de het abces onder narcose wordt opengesneden en het met een antibiotische oplossing wordt gespoeld. Indien een abces niet wordt behandeld, kan deze naar binnen uit open barsten en dat kan fatale gevolgen hebben.

Nazorg

Geef de kat de antibiotica zoals het door de dierenarts is voorgeschreven. De wond moet soms nog een aantal dagen nagespoeld worden. De dierenarts zal precies uitleggen hoe dit moet gebeuren. De kat moet binnen worden gehouden totdat hij weer volledig is hersteld.

Preventie

Als de kat veel buiten komt in een buurt met andere katten, loopt hij risico om in gevecht te komen. Je zou je kat 's avonds en 's ochtends vroeg binnen kunnen houden omdat er dan de meeste kans is op dominante katers. Het zou beter zijn om katers die buiten lopen te castreren, omdat ze hierdoor minder de neiging hebben om te vechten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abcessen bij tamme rattenAbcessen bij tamme rattenTamme ratten zijn erg gevoelig voor allerlei ziektes en kwaaltjes. Een abces is ook een veel voorkomend verschijnsel en…
Hondenbeet en kattenbeet: symptomen, oorzaak en behandelingHondenbeet en kattenbeet: symptomen, oorzaak en behandelingHet komt vaak voor dat een mens gebeten of gekrabd wordt door een dier. Bijvoorbeeld een hond of kat. Dieren die zich be…
Peritonsillair abces (abces keelamandelen)Een peritonsillair abces is een abces rond de keelamandelen. Vaak is dit een complicatie van ontstoken keelamandelen. He…
Gebitsabces: oorzaak en behandelingGebitsabces: oorzaak en behandelingAls je kiespijn of een gaatje negeert en ermee blijft rondlopen, kan dit uiteindelijk uitgroeien tot een abces. Pus hoop…

Parasiet leverbot: in Nederland vooral bij schapenParasiet leverbot: in Nederland vooral bij schapenDe leverbot behoort tot de zuigwormen en komt in Nederland vooral voor bij schapen, herten, reeën en andere graseters. D…
Het Usutu virus, een nieuwe vogelgriep?Het Usutu virus, een nieuwe vogelgriep?In 2001 werd het Usutu virus of USUV voor het eerst gesignaleerd in Europa, in Oostenrijk om precies te zijn. Sindsdien…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ben Kerckx, Pixabay
  • Boek: kattendokter, ISBN 90-410-0591-9
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 04-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Zieke dieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.