Verzorging van kippen in de zomer

Verzorging van kippen in de zomer Kippen zijn gezellige dieren die weinig verzorging nodig hebben. Vooral op een warme zomerse dag is het leuk om buiten lekker naar rondscharrelende kippen te kijken. De meeste kippen vinden warm weer vaak wat minder comfortabel. Daarom is het belangrijk om tijdens warme zomerdagen wat extra voorzorgsmaatregelen te nemen. Een goede verzorging van kippen tijdens warme dagen zorgt immers voor blijere en gezondere kippen die vervolgens jou weer blij kunnen maken met dagelijks een lekker vers eitje.

Kippen tijdens de zomer

Tijdens warme dagen in de zomer heeft de verzorging van de kippen wat extra aandacht nodig. Kippen kunnen namelijk beter tegen koude winterdagen dan tegen warme zomerdagen. Kippen houden niet echt van hitte en zullen op warme dagen daarom het liefst beschut zitten. Daarnaast moeten de kippen voldoende drinkwater hebben, het hok moet goed geventileerd worden en eieren moeten dagelijks geraapt worden.

Voldoende water

Kippen bestaan net als mensen voor tenminste de helft uit water. Voldoende vers drinkwater tijdens warme zomerdagen is daarom van levensbelang. Een kip drinkt ongeveer het dubbele als dat hij eet. Bij warm weer kan de benodigde hoeveelheid water nog eens twee keer zoveel worden. Op een warme zomerse dag zal een kip ongeveer 400 tot 500 milliliter water drinken. Het drinkwater moet op een goed bereikbare plek staan en vervuiling met zand of voer moet voorkomen worden. Drinkwater moet ook elke dag ververst worden om ziektes te voorkomen. Zeker bij hoge temperaturen is het verversen belangrijk. Door de drinkbak in de schaduw te zetten is het voor de kippen aangenamer om te drinken en zal de temperatuur van het water minder snel oplopen tot te hoge temperaturen.
Een te kort aan drinkwater zal meestal als eerst opgemerkt worden door een verminderde leg. Kippen die onvoldoende drinkwater hebben kunnen ook suf en hangerig worden. Uitdroging van een kip is ook te herkennen aan een minder elastische huid of doffe ogen die dieper in de oogkassen liggen.

Beschutting

Kippen die vrij rondlopen in de tuin kunnen meestal wel voldoende beschutting vinden onder bomen en struiken. Als de kippen in een ren zitten met onvoldoende beschutting kan men kiezen om een deel van de ren af te dekken met bijvoorbeeld een afdekzeil. Ook is het mogelijk om planten in de ren te zetten. Deze beplanting moet wel zorgvuldig uitgezocht worden omdat ongeschikte beplanting het niet lang zal overleven. Daarnaast zijn sommige planten giftig voor kippen. Tenslotte kan een nachthok op poten zorgen voor beschutte plekken onder het hok.

Nachthok

Een nachthok wordt op warme zomerdagen vaak heel erg warm. Vooral hokken die in de zon staan kunnen heel erg warm worden. Zorg er daarom altijd voor dat het nachthok op een beschutte plek staat en laat het overdag zoveel mogelijk openstaan, zodat de warmte eruit kan. Doe het hok zo laat mogelijk op de avond dicht, maar laat het 's nachts nooit openstaan om ongewenste indringers te voorkomen. Het is ook mogelijk om kippen 's nachts buiten te laten slapen. Kippen die buiten slapen beschermen zichzelf tegen roofdieren door bijvoorbeeld hoog in een boom te slapen, weg te vliegen of stil te zitten zodat ze niet opgemerkt worden. Kippen in een ren hebben minder overlevingskansen als een roofdier in een ren terecht kan komen. Laat kippen dan ook alleen in de ren slapen als deze helemaal roofdierveilig is.

Stofbad

Kippen nemen graag een stofbad, maar met warm weer zullen ze dit extra waarderen. Kippen kunnen prima een stofbad nemen tussen de perken. Als je dit liever niet hebt, dan kun je voor de kippen een stofbad maken met witzand, aarde en lavameel of pluimveeluispoeder om luizen tegen te gaan. Bij warm weer hebben kippen namelijk sneller last van luizen waardoor het goed is om dit preventief tegen te gaan. Om een modderpoel te voorkomen moet je bij regen het stofbad afdekken.

Broedsheid

Bij hoge temperaturen worden kippen sneller broeds. Het ene ras zal hier meer last van hebben dan het andere ras. Heb je een kippenras dat snel broeds wordt, zoals een Wyandotte, neem dan de hele zomer extra maatregelen om broedsheid te voorkomen. Broedse kippen leggen namelijk geen eieren en verwaarlozen zichzelf. Door de eieren een- of tweemaal daags te rapen zullen de hennen minder snel broeds worden. Als er toch een hen broeds is geworden, dan zijn er een aantal manieren om de kip broeds af te maken.

Vuurkorf of barbecue

Tenslotte moet men oppassen met het aansteken van een vuurkorf of barbecue na afloop van een warme zomerdag. Loslopende kippen kunnen namelijk ongemerkt in de buurt komen van het vuur. Ze zullen niet zo snel vuur opzoeken vanwege de warmte en het gevaar, maar rondslingerende as die nog heet is, kan de kippen verwonden. Daarbij zijn kippen dol op as en hebben ze het niet altijd door als dit nog te warm is. Zorg er daarom altijd voor dat de kippen niet in de buurt van het vuur kunnen komen en laat de kippen pas weer vrij rondlopen als het vuur volledig gedoofd is.

Lees verder

© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kippenhok kopen of zelf bouwen?Kippenhok kopen of zelf bouwen?Als je van plan bent kippen te gaan houden, dan heb je een kippenhok nodig. Een kippenhok kun je zelf bouwen. Er zijn ve…
Vlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenVlooien bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenNiet alleen honden en katten hebben last van vlooien, ook kippen kunnen de bewegelijke parasieten bij zich dragen. Vlooi…
Verzorging van kippen in de winterVerzorging van kippen in de winterDe meeste kippen kunnen in de winter prima buiten blijven. Ze vinden het heerlijk om lekker rond te lopen en de kou kunn…
Soorten luizen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenSoorten luizen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomenVeel kippen zullen een keer in hun leven in aanraking komen met luizen. Vooral in de zomer kunnen de kleine parasieten e…

Bloedluizen (rode vogelmijt) bij kippen bestrijdenBloedluizen (rode vogelmijt) bij kippen bestrijdenBloedluizen bij kippen vormen een groot probleem. In 2017 hebben naar schatting zo'n 94 procent van de Nederlandse kippe…
Voorkom vliegen bij kippen door kortwieken van vleugelsVoorkom vliegen bij kippen door kortwieken van vleugelsSommige kleine kippen kunnen tot wel twaalf meter hoog vliegen. Bij een kip in gevangenschap is dit niet altijd gewenst,…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: 955169, Pixabay
  • http://www.schutters.net/kippen/seizoenen.html
  • http://www.velt.nu/nieuws/kippen-en-warm-weer-wat-te-doen
  • https://www.omlet.nl/guide/kippen/seizoenen/zomer/
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 28-05-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Vogels
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.