Kippen laten loslopen in de tuin

Kippen laten loslopen in de tuin Mensen die hobbykippen houden, kunnen ervoor kiezen deze los in de tuin te laten lopen. Omdat kippen echte scharreldieren zijn, die het grootste gedeelte van de tijd besteden aan eten zoeken, zullen loslopende kippen zich doorgaans beter kunnen vermaken dan opgehokte kippen. De tuin moet echter wel afgestemd worden op loslopende kippen. Het vermijden van gevaarlijke situaties en het goed omheinen van de tuin zijn belangrijk. Ook moet er rekening gehouden worden met het feit dat kippen overal ontlasting kunnen achterlaten en planten in de tuin kunnen vernielen.

Weglopen

Kippen zullen meestal in de buurt blijven van de plek waar ze voedsel krijgen. Omdat kippen echte scharrelaars zijn, zullen ze wel op pad gaan om te scharrelen. Hierbij houdt een kip geen rekening met erfafscheidingen. Als kippen los lopen moet men er dus goed voor zorgen dat de hele tuin is afgesloten zodat de kippen niet zomaar weg kunnen. Kippen kunnen door dichtbegroeide struiken heen, maar ook een schutting met grote gaten kunnen ze in sommige gevallen niet tegenhouden. Daarnaast kunnen de meeste kippen vliegen. Vooral kleine kippen kunnen soms wel hoogtes halen van zo'n drie meter. Zorg daarom voor een voldoende hoge erfafscheiding.

Kortwieken

Het is ook mogelijk om de kippen te kortwieken. Hierbij worden de grote veren aan de buitenkant van de vleugels geknipt. Als men dit bij een vleugel doet, zal een kip zijn evenwicht niet meer kunnen bewaren en daardoor niet meer kunnen vliegen. Als beide vleugels worden kort gewiekt, dan zal de kip nog op lage hoogtes kunnen vliegen. Na een periode van rui zullen de veren meestal wel weer aangroeien, waardoor het kortwieken herhaald moet worden.

Bescherming tegen roofdieren

Een hok kan bescherming bieden tegen roofdieren. Je kan er dan ook voor kiezen om de kippen alleen overdag los te laten lopen en 's nachts op te sluiten in een nachthok. Kippen die gewend zijn om los te lopen zullen zichzelf beschermen tegen roofdieren. Zo slapen veel kippen van nature op hoger gelegen gebieden, zoals in bomen of hoge struiken. Hierdoor zijn ze voor roofdieren lastig te vangen. Daarnaast kunnen kippen die loslopen wegvliegen als er gevaar dreigt. Tenslotte zullen kippen, die geen mogelijkheid zien om te vluchten, doen alsof ze dood zijn waardoor ze niet door roofdieren of roofvogels opgemerkt worden.

Gevaren

Kippen die net loslopen zullen nog beschermd moeten worden tegen mogelijke gevaren zoals open water en giftige planten.

Open water

Kippen zijn loopvogels en kunnen in tegenstelling tot watervogels, niet goed zwemmen. Kippen hebben dan ook geen zwemvliezen en het verenkleed van kippen is minder waterdicht dan dat van watervogels. Het moet dan ook voorkomen worden dat kippen in een open water terecht komen, zoals een vijver in de tuin. Vooral voor kleine kuikens is een open water gevaarlijk. Kuikens herkennen namelijk nog geen water en zullen er zo inlopen en verdrinken. Een vijver in de tuin kan bij loslopende kippen, en vooral bij loslopende kuikens, dus beter goed afgezet worden.

Giftige planten

De meeste kippen eten van nature geen planten die giftig voor ze zijn. Toch kan het soms voorkomen dat onervaren kippen gaan eten van giftige plantensoorten. Als je kippen betrapt op het eten hiervan, kun je de planten het best weghalen. De volgende plantensoorten zijn giftig voor kippen: adelaarsvaren, bilzekruid, boterbloem, fluitenkruid, heggenrank, herik, Jakobs kruiskruid, lelietje, liguster, monnikskap, nieskruid, paardenstaart, vingerhoedskruid, vlasleeuwenbek, wolfskers, wolfsmelk, aardappelscheuten, witte klaver, rolklaver en akkerhoningklaver.

Overlast

Loslopende kippen kunnen behoorlijk wat overlast veroorzaken. Niet alleen je eigen planten en terras worden vernielt of vies, ook kunnen buren last krijgen van de kippen, doordat ze bijvoorbeeld geregeld op hun terrein komen of door ongedierte dat op het voor afkomt. Daarnaast kunnen de kippen insecten aantrekken.

Schade aan planten

Kippen krabben tijdens het scharrelen met hun poten de grond los. Hierdoor kunnen wortels van planten bloot komen te liggen, waardoor ze dood kunnen gaan. Kleinere planten kunnen bedolven worden onder het zand. Tenslotte eten kippen ook sommige sierplanten. Vooral als er een moestuin aanwezig is, kan deze veel schade oplopen door loslopende kippen. Ook gras overleeft het scharrelgedrag meestal niet. Aan de andere kant zijn kippen ook weer dol op veel onkruidsoorten, waardoor onkruid wieden een overbodige taak wordt als er kippen rondlopen. Wie van een nette tuin houdt kan beter de kippen maar een beperkte hoek geven waar ze kunnen scharrelen. Kies dan het liefst plekken met bomen en struiken die in de volle grond geplant zijn. Vermijdt stukjes grasveld of stenen terrassen. Deze laatste zullen alleen maar erg vies worden, terwijl de kippen er weinig mee kunnen.

Uitwerpselen

Kippen hebben geen vaste plek voor hun ontlasting. Loslopende kippen zullen dus door heel de tuin poepen. Dit kan zorgen voor overlast. Meestal is de ontlasting droog en kan deze zo opgeveegd worden. Eenmaal per dag legen kippen ook de blinde darm waarbij natte ontlasting vrijkomt. Deze kan niet makkelijk opgeveegd worden maar zal ook niet overal liggen. Tenslotte bevat de ontlasting veel stikstof. Niet alle planten kunnen hier tegen. Kippenpoep kun je daarom beter in de groenbak gooien. Ook is het mogelijk de kippenpoep te verzamelen en te laten besterven. Na enkele maanden is het verdunt met compost wel bruikbaar om de tuin te bemesten.

Ongedierte
Wie kippen heeft, heeft vrijwel altijd ook muizen of soms zelfs ratten. Het ongedierte komt af op het kippenvoer. Men kan het risico op een muizenplaag beperken door niet teveel voer te strooien. Geef de kippen zeker niet meer dan ze op kunnen. Gebruik daarnaast afsluitbare bakken om het voer in te bewaren.

Insecten
Kippen trekken insecten aan. In de zomer vind je vaak ook meer vliegen in de buurt van kippen. Door het kippenhok en de ren goed schoon te houden, kan de overlast verminderd worden. Doordat de ontlasting van loslopende kippen meer verspreid ligt, is het lastiger om dit allemaal op te ruimen. In dit geval kan de overlast beperkt worden door een goede vliegenvanger op te hangen.

Ophokplicht

Als er een uitbraak is van vogelgriep kan er een ophokplicht worden afgekondigd. Dit ophokplicht is meestal alleen verplicht voor commercieel pluimvee. Wel moet men ervoor zorgen dat hobbykippen afgeschermd worden, waardoor ze niet direct in contact kunnen komen met wilde vogels of uitwerpselen van wilde vogels. Voor kippen houdt dit in dat ze in een hok of een ren geplaatst moeten worden. Het los laten lopen in de tuin is tijdens een afgekondigd ophokplicht voor pluimvee dus niet toegestaan.

Lees verder

© 2018 - 2024 Mrst, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wanneer leggen kippen eieren?Wanneer leggen kippen eieren?Bij het houden van kippen zijn de eieren een leuke bijkomstigheid. Maar hoeveel eieren legt een kip eigenlijk? Bepaalde…
Hoe huisvest ik mijn kippen?Hoe huisvest ik mijn kippen?Kippen zijn geen veeleisende dieren, maar ze hebben wel een ruim en tochtvrij onderkomen nodig. Het basisverblijf van ki…
Adopteer een biologische kip (of haan)Adopteer een biologische kip (of haan)Houdt u ook van een mooie natuur, waarin dieren de vrijheid hebben en ze ook van hun leven kunnen genieten. Dan kunt u e…
Planten voor in het kippenhokPlanten voor in het kippenhokEen mooi beplant kippenhok ziet er niet alleen goed uit, het heeft ook voordelen voor de kippen die erin leven. Het geef…

De degenkrab, een levend fossielDe degenkrab, een levend fossielDe degenkrab ziet er een beetje uit als een een wezen van een andere planeet, maar het is een levend fossiel. Het dier l…
Lammetjesdag: lammetjes kijken op de plaatselijke boerderijLammetjesdag: lammetjes kijken op de plaatselijke boerderijOp een Lammetjesdag is het mogelijk om een boerderij te bezoeken en de pasgeboren lammetjes en andere jonge dieren te be…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klimkin, Pixabay
  • https://www.heinpragt.com/dieren_natuur/kippen.php
  • https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2016/11/11/ophok-en-afschermplicht-vogels-in-verband-met-vogelgriep
Mrst (283 artikelen)
Gepubliceerd: 06-04-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.