Zo legt je kip veel eieren
Elke kip legt eieren, maar de ene kip legt meer eieren dan de andere kip. Er zijn veel redenen te bedenken waarom een kip weinig eieren legt en in veel gevallen kun je er zelf iets aan doen om de leg te bevorderen. Zo hebben goed voer, voldoende licht en de keuze van het ras een grote invloed op de hoeveelheid eieren die de kippen zullen gaan leggen.
Eieren
Gemiddeld legt een kip ongeveer vijf eieren per week. Het duurt zo'n 25 uur voordat een ei klaar is om gelegd te worden. Een kip kan dus maximaal een ei per dag leggen. Het maximaal aantal eieren dat een hen tijdens haar leven kan leggen is al bij de geboorte bepaald. De eicellen die zullen uitgroeien tot eieren zij namelijk al bij de geboorte in de eierstok aanwezig. Hennen die veel eieren leggen in de eerste jaren van hun leven zullen hierdoor minder eieren leggen als ze wat ouder zijn.
Voer
Een verkeerde voeding kan een oorzaak zijn voor storingen in de leg. Kippen die niet genoeg voedingstoffen binnen krijgen kunnen stoppen met het leggen van eieren. Maar ook kippen die juist teveel voedingsstoffen binnen krijgen kunnen hierdoor minder eieren gaan leggen. Vooral kippen die in een hok zitten moeten vaak bijgevoerd worden met groenvoer, grit, kiezel, wormen en granen. Kippen die vrij rond lopen kunnen in veel gevallen naar behoefte planten en gras eten en zoeken zelf wormen en andere insecten. De scharrelende kippen kun je bijvoeren met een handje granen en een bakje grit en kiezel naar behoefte.
Kalk
Kippen hebben voor de productie van goede eieren voldoende kalk en eiwitten nodig. Kippen die niet genoeg kalk binnen krijgen zullen windeieren of eieren met een dunnen schaal leggen. Op den duur zullen de kippen ook stoppen met leggen. Kalk halen de kippen van nature uit kalkrijke plantensoorten, zoals gras en klaver. Als de kippen niet vrij kunnen scharrelen is er niet voldoende kalkhoudend groenvoer voorhanden en is het raadzaam de kippen bij te voeren met kippengrit. Kippengrit is een goede bron van calcium en zal bijdrage aan stevige eierschalen. Verder is het raadzaam om te zorgen voor voldoende groenvoer. Zaai bijvoorbeeld gras in lage, brede bloempotten en zet deze in de kippenren. Zorg dat je meerdere bloempotten hebt klaarstaan, zodat de kippen altijd vers gras hebben.
Kiezel
Omdat kippen geen tanden hebben slikken ze hele stukken voedsel door. Dit wordt in de spiermaag met behulp van steentjes vermalen. Deze steentjes moeten de kippen eten zodat deze in de maag komen. Zonder deze steentjes kan de kip het voedsel niet goed verteren met alle gevolgen van dien. Kippen die vrij rond scharrelen kunnen zelf steentjes zoeken, maar deze zullen misschien niet op elk terrein even makkelijk te vinden zijn. Zorg dan ook altijd dat er een bakje kiezel staat waaruit de kippen naar behoefte kunnen eten.
Legkorrels
De samenstelling van legkorrels is speciaal afgestemd op leggende hennen. Er zitten voldoende voedingsstoffen in voor de kip zodat bijvoeden niet meer nodig zou zijn. Hennen die alleen legkorrels krijgen en niet worden bijgevoerd met granen of groenvoer, die hebben in principe ook geen grit nodig. Het nadeel is echter dat kippen een natuurlijk scharrelgedrag hebben, waardoor ze behoefte hebben aan eten zoeken. Als er alleen legkorrels gegeven wordt hebben de kippen snel genoeg en kunnen ze zich gaan vervelen. Om dit te voorkomen kan men legmeel gebruiken, echter kan dit sneller bederven. Voor het welzijn van de kippen worden ze daarom vaak bijgevoerd met granen en grit.
Licht
Als de dagen korter worden, gaan de kippen meestal minder leggen. In december kunnen ze zelfs helemaal stoppen met het leggen van eieren. Als de dagen weer langer worden, maken de kippen een speciaal hormoon aan waardoor ze weer gaan leggen. Dit natuurlijk verschijnsel kan beïnvloed worden door gebruik te maken van kunstlicht. Als men in de donkerste maanden het hok verlicht blijven de kippen aan de leg. Een nadeel is wel dat de kippen eerder zullen stoppen met leggen naarmate ze ouder worden.
Leeftijd
De leg begint vaak als de kippen volwassen zijn, dit is na ongeveer vier tot vijf maanden. De eerste twee jaar leggen kippen de meeste eieren. Naarmate ze ouder worden gaan kippen minder eieren leggen, maar de eieren worden vaak wel wat groter. Afhankelijk van het ras en het gebruik van winterverlichting blijven de hennen zo'n vijf jaar behoorlijk wat eieren leggen. Na de vijf jaar zullen sommige nog sporadisch wat leggen en sommige op ten duur volledige stoppen met leggen.
Ras
Een van de belangrijkste factoren voor een goede eierproductie is wel het ras van de kippen. Er bestaan echte legrassen die bijna dagelijks een ei leggen, maar er zijn ook sierrassen die veel minder eieren leggen. Hierbij kan men onderscheid maken tussen raskippen en hybride kippen. Hybride kippen zijn kruisingen van verschillende rassen waardoor de leg verbeterd kan worden. Hybride kippen kunnen hierdoor meer eieren leggen dan raszuivere kippen. Het nadeel is echter dat ze vaak na een jaar al op zijn, ze gaan brozere eieren leggen en krijgen een slechter verenpak. Als men een goede eierproductie wil dan kan men het beste kiezen uit de volgende hybride rassen:
- De Isa Brown, legt ongeveer 300 eieren per jaar
- De Nera brown, legt ongeveer 300 eieren per jaar
- De Lohman, legt ongeveer 300 eieren per jaar
Wil men liever een zuiver ras, dan zijn onderstaande rassen goede leggers:
- De Leghorn, legt ongeveer 200 eieren per jaar
- Barnevelder, legt ongeveer 180 eieren per jaar
- Het Braekelhoen, legt ongeveer 180 eieren per jaar
- De Ardenner, legt ongeveer 180 eieren per jaar
Lees verder
Reactie
Chris, 29-09-2016
Sinds vorige zaterdag leggen onze kippen geen eieren meer. Het is nu al enkele maanden dat ze weinig eieren leggen (sinds augustus). Maar nu 5 dagen op rij zonder eieren. Is dit nog normaal?
We hebben ongeveer 10 hennen en 1 haan. Het zijn krielkippen. Daarnaast hebben we 2 grotere hennen van een ander ras. Met tien hennen zou je toch (bijna) dagelijks eieren mogen hebben. Ik wil ze terug aan de leg krijgen.
Ze krijgen 's morgens maiskorrels en stukjes brood, 's avonds als ze hun hok ingaan hetzelfde. Overdag lopen ze los rond op de wei tussen de schapen, 's nachts gaan ze in hun hok. Misschien moet ik ze op dieet zetten, bijvoorbeeld andere voeding geven, ze alleen 's avonds nog eten bij geven of ze voederen met bijvoorbeeld insecten (larven) of regenwormen. Misschien zijn de kippen te oud om eieren te leggen of hebben ze een bepaalde leeftijd waarop de eileg stopt, en hebben ze die leeftijd bereikt of overschreden. Ik weet hun exacte leeftijd niet. Of ze leggen de eieren verloren. Ik heb vaak heel de wei afgezocht maar geen eieren te vinden.
Ik heb gelezen dat de eileg van kippen pas in de winter stilvalt, we zijn einde september en nog lang geen winter. Overigens, het leek de laatste tijd vaak nog zomer.
Reactie infoteur, 29-09-2016
Beste Chris,
Een verminderde leg kan veel oorzaken hebben, waardoor ik niet kan zeggen wat er precies aan de hand is. Zoals in het artikel beschreven staat kan het voer of de leeftijd een rol spelen. Je schrijft dat je kippen vooral mais en brood krijgen en rond scharrelen. Mais kan een dikmaker zijn voor kippen. Te dikke kippen kunnen minder gaan leggen. Geef ze in ieder geval kippengrit voor voldoende kalk. Daarnaast krijgen veel kippen in het najaar te maken met de rui. Tijdens deze periode zullen kippen ook niet of minder eieren leggen. Tenslotte gaan kippen minder eieren leggen als de dagen korter worden. In de winter als de dagen het kortst zijn, kan de leg tijdelijk helemaal stoppen. Dit heeft niks met temperatuur te maken, maar met de hoeveelheid daglicht die de kippen hebben. Probeer het voer te optimaliseren en het gewicht van de kippen in de gaten te houden. Als de kippen na de winter nog steeds weinig of geen eieren leggen dan is de kans groot dat ze te oud zijn.