Hondenrassen: Sheltie (Shetland Sheepdog)

Hondenrassen: Sheltie (Shetland Sheepdog) De Sheltie is een hond met een aangenaam karakter en een gemakkelijke hond om te houden. Deze kleine herdershond is afkomstig uit Schotland. Qua uiterlijk heeft hij veel weg van een Collie. De Sheltie is kleiner van formaat en is uitstekend geschikt als gezelschapshond en gezinshond. Deze mooie en sierlijke hond past in een gezin waar er veel tijd is voor aandacht en beweging. De Sheltie is erg aanhankelijk en beschouwt zijn baasje als een kameraadje.

Geschiedenis

De Sheltie, ook wel Shetland Sheepdog genoemd, is een kleine herdershond die afkomstig is van de Shetland Eilanden dat in het noordoosten ligt van Schotland. Deze hond is een kruising van de Collie, Groenlandse hond en de King Charles-spaniël. In het begin van de 20ste eeuw werd de Sheltie gebruikt als herdershond om de schapen bij elkaar te houden en ervoor te zorgen dat de schapen uit de akkers van de boeren bleven. Tevens was de Sheltie een geschikte waakhond. Er was destijds een voedselschaarste waardoor de voorkeur uit ging naar een kleine hond omdat deze goedkoper is om te houden dan een grotere hond. Het uiterlijk van de hond was niet van belang. De hond moest zelfstandig kunnen werken en bestand zijn tegen het klimaat die getypeerd word door veel regen, storm en mist. In 1914 is de Sheltie erkend als ras door de Kennel Club in Engeland. In 1929 kwam de eerste Sheltie naar Nederland.

Uiterlijk

De Sheltie lijkt qua uiterlijk veel op een Collie, alleen wat kleiner. Hij heeft een schouderhoogte van 35,5 centimeter voor de teefjes en tot 37 centimeter voor de reutjes. Een afwijking van 2,5 centimeter is hierbij toegestaan. De schedel vormt van opzij gezien een lange stompe wig die smaller wordt naar de neus. Het binnenste van de ooghoek vormt het midden. De wangen gaan vloeiend over in een mooie ronde voorsnuit. De schedel en voorsnuit moeten van gelijke lengte zijn. De neus, lippen en oogranden zijn zwart van kleur. De ogen zijn middelmatig groot en amandelvormig. De oren zijn klein en breed bij de aanzet. Ze staan dicht bij elkaar geplaatst boven op de schedel. In rust liggen de oren naar achteren gelegd en bij aandacht worden de oren opgericht gedragen waarbij de tip naar voren valt. De toegestane vachtkleuren zijn:

  • Sable: zandkleur (goudkleurig) tot mahoniekleur (darksable) met eventueel zwarte haarpunten.
  • Driekleurig: geheel zwart met een tankleuringe aftekening op de kop en poten en een witte kraag. Dit wordt ook wel tricolour genoemd en deze mag gecombineerd worden met zowel sabel, blue merle, tricolou en zwart-wit.
  • Blue merle: blauwe (zilverkleur/grijs) ondergrond met zwarte vlekjes en tankleurige aftekening.
  • Zwart wit: het mooiste met een witte kraag, witte poten en witte staartpunt.

Karakter

De Sheltie heeft een erg aangenaam karakter. Het is een intelligente, gevoelige en trouwe hond. Hij is aanhankelijk naar zijn baas en familie, gehoorzaam en vrolijk. Zijn uithoudingsvermogen is groot en hij is redelijk gehard. Naar vreemden toe is hij meestal wat terughoudend. Omdat hij van nature een waakhond is, zal hij luidruchtig alarm slaan als er onraad is. Je moet je beseffen dat een Sheltie erg veel kan blaffen. Door zijn intelligentie is dit wel af te leren. Dit vereist echter wel veel geduld en doorzettingsvermogen van het baasje.

Opvoeding

De Sheltie is gemakkelijk om op te voeden. Hij beschikt wel over een eigen wil. Deze ondernemende hond wordt graag bezig gehouden. Zoals elke hond is het belangrijk de hond van begin af aan te socialiseren. De Sheltie leert graag en vindt het heerlijk om bezig te zijn. Deze honden zijn naast het volgen van een gehoorzaamheidscursus geschikt voor het volgen van een behendigheidscursus. De Sheltie wil zijn baas graag een plezier doen en waardering is belangrijk voor deze hond. Geef de hond gelegenheid om je een plezier te kunnen doen. Zo wordt de hond een kameraad van de baas wat erg belangrijk is voor de hond. De Sheltie is erg gevoelig voor beloning. Stimuleer de hond op een positieve manier in plaats van hem te straffen. Hij wordt erg onzeker als hij te hard bejegend wordt en zal dit niet begrijpen.

Beweging

Shelties hebben veel beweging nodig. Ze moeten minimaal 4 keer per dag worden uitgelaten waarvan op zijn minst één (liever twee keer) een wandeling van minstens een uur. De hond is dol op spelletjes en behendigheidstraining.

Vachtverzorging

De vacht hield de Sheltie vroeger warm en droog in weer en wind. Later is de Sheltie geselecteerd om een overvloedige vacht te krijgen in allerlei variaties. Sommigen hebben een overvloed van vacht met lang haar en een dikke ondervacht. Er zijn ook Shelties met een wat kortere bovenvacht of bijna geen onderwol. De hond werd in plaats van een buitenhond een gezelschapshond. Hierdoor heeft de vacht verzorging nodig. De Sheltie heeft een hekel aan een vieze vacht en de vacht dient lekker fris en geborsteld te zijn. Als de vacht vies is kun je hem wassen. Regelmatig moet de vacht worden gekamd of geborsteld. Tijdens de rui laat de ondervacht los en dit moet er dan uitgeborsteld worden. Indien de vacht regelmatig wordt bijgehouden is het niet zo heel veel werk om dit te verzorgen.

Gezondheid

HD (heupdysplasie) en oogproblemen kunnen bij de Sheltie voorkomen. Vraag een fokker dan ook altijd om testresultaten van de ouders zodat je kunt zien dat deze aandoeningen niet bij de voorouders voorkomen. Dan is de kans kleiner dat jouw Sheltie deze aandoeningen zal krijgen. Een goede fokker kan deze resultaten laten zien. Het is mogelijk om je Sheltie te laten testen op HD en de ogen door een specialist. Het komt wel eens voor dat een Sheltie groter wordt dan de toegestane norm. Dit heeft verder geen gevolgen voor de gezondheid, echter hier moet wel rekening mee gehouden worden als je met de Sheltie naar tentoonstellingen wilt gaan.

Overige informatie

De Sheltie is een gemakkelijke hond en is geschikt voor iedereen die op een vriendschappelijke wijze om kan gaan met een hond. Zorg altijd dat je goed bent geïnformeerd als je een Sheltie als kameraad in huis wilt nemen. Een fokker kan je meer informatie geven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de CollieDe collie komt van oorsprong uit Schotland. Dit is ook de rede waarom de collie weleens Schotse herdershond genoemd. De…
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Caviarassen - SheltieDe sheltie is een langharig cavia ras dat ontstaan is in Engeland. Dit ras heeft geen kruinen, dus valt al het haar naar…
Hondenras: Bearded collieHondenras: Bearded collieDe Bearded Collie is een middelgrote herdershond. De Bearded Collie wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar, maar hij blijft spee…

Een kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!mijn kijk opEen kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!Een kuchje bij de hond is niet altijd zo onschuldig als het lijkt! Hoe ogenschijnlijke onschuldige symptomen kunnen wijz…
Een cavia als huisdierEen cavia als huisdierEen hond, een kat of liever een cavia? Het houden van een cavia is prima te doen, maar het is wel handig om van tevoren…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mr Niceshoot, Pixabay
  • www.wikipedia.nl
  • www.sheltierescue.nl
  • www.heathershill.nl
  • www.hondenpage.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.