Je hond mee op visite nemen

Je hond mee op visite nemen Als je bent uitgenodigd om ergens op visite te komen, wil je in sommige gevallen je hond meenemen. Het kan zijn dat je langere tijd van huis bent en dat je hond niet zo lang alleen kan zijn of je bent gewend dat hij altijd overal mee naar toe mag. Er zijn mensen die geen hondenliefhebbers zijn. Daarom kun je van tevoren informeren of je hond ook welkom is. Je wilt niet dat je hond tot overlast zorgt en de sfeer verpest. Daarom moet je hond goed zijn opgevoed en je moet zorgen dat hij ergens rustig gaat liggen. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Is de hond welkom?

Je bent uitgenodigd bij vrienden of familie om er een groot deel van de dag door te brengen. Het is te lang om je hond alleen thuis te laten. Je besluit dat de hond mee moet. Voordat je dat doet, is het beter om eerst te informeren of de hond welkom is. Sommige mensen houden niet van hondenhaar in huis en zijn na afloop erg druk om dit uit het tapijt te verwijderen. Sommige hondenrassen kwijlen, blaffen veel, zijn zenuwachtig en wilde honden maken misschien spullen kapot. Toch kun je als baasje hier heel veel aan doen.

Gehoorzame hond

Een eerste vereiste voor je viervoeter is dat hij zijn basisopleiding onder de knie heeft. Hij moet kunnen luisteren naar de commando’s zoals “zit”, “blijf” en “af”. Dit is de basis en een hond moet deze commando’s kunnen gehoorzamen. Een pup die nog erg klein is, kun je beter niet meenemen op visite omdat het erg druk voor hem kan zijn. In dat geval kun je beter een oppas regelen. Wanneer je een hond mee wilt nemen naar bijvoorbeeld een familiefeestje, moet hij minstens al de puberteit hebben doorstaan.

Eerst ravotten

Een hond heeft beweging nodig zodat hij rustig is in huis. Ga daarom voordat je op visite gaat flink wandelen met de hond. Dit ligt ook aan het ras. Een Duitse Herder heeft bijvoorbeeld veel meer beweging nodig dan een Maltezer Leeuwtje. Speel met de hond, zorg dat hij zijn energie kwijt is en dat hij zijn behoefte heeft gedaan. Wanneer de hond lichamelijk vermoeid is, zal hij rustig zijn als je op visite gaat. Sommige honden kun je beter ook geestelijk vermoeien. Met deze dieren kun je uitgebreide snuffelspelletjes doen, zodat hij op visite lekker gaat slapen.

Een schone hond

Als je hond gewandeld heeft door de regen, kun je hem het beste goed afdrogen. Niet iedereen houdt van de geur van een natte hond. Als je bij de visite naar binnen gaat, droog vooral de poten goed af. Zorg dat je altijd een handdoek of andere doek bij je hebt om hem af te drogen. Als hij met modderpoten naar binnenstapt, is hij de volgende keer misschien niet meer welkom. Een natgeregende hond wil zich soms in de kamer gaan uitschudden. Probeer dit te voorkomen.

Als je binnen bent

Houd de hond aangelijnd als je naar binnen gaat. De hond wil misschien het nieuwe terrein gaan verkennen en sommige honden rennen dan als een gek door de huiskamer. Verken de kamer aangelijnd met hem en als hij alles heeft bekeken, kun je hem losmaken. Als hij alsnog gaat rennen, roep hem dan terug. Leg een kleedje of een mandje neer, het liefst naast je, zodat hij tijdens het koffie drinken rustig blijft liggen. Probeer een plek te zoeken waar jij gaat zitten waar hij goed bij je kan liggen en ook genoeg ruimte heeft om te liggen.

Verveling

Mocht je hond onrustig worden omdat hij zich misschien verveelt, ga dan even een blokje om. Zo kan hij meteen zijn behoefte doen en wat energie kwijt. Mocht je hond van kauwen houden, kun je hem een kauwstokje of een gedroogd runderoor geven. Geef in een volle kamer geen sterk ruikende lekkernijen zoals een bullenpees of pensstaafjes, want dat kan de eetlust van sommige mensen behoorlijk bederven.
© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Hoe de hond in bad te doen?Hoe de hond in bad te doen?Af toe de hond in bad doen helpt om hem gezond en schoon te houden. Baden helpt als afweermiddel tegen vlooien en beperk…
Een zwembad voor de hondEen zwembad voor de hondZwemmen is goed voor de hond, maar het mag niet overal en in de winter is het wel erg koud of de zee is te ver weg. Maar…

Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Wat zijn de meest kindvriendelijke, kleine gezinshonden?Samen met de kat zijn honden met voorsprong onze favoriete huisdieren. Ben je van plan een hond in huis te nemen? Dan mo…
Mijn puppy jankt en is kreupel door groeipijn: EnostosisMijn puppy jankt en is kreupel door groeipijn: EnostosisEen leuke speelse puppy dat vindt iedereen leuk. Tijdens het groeien kan het voorkomen dat de hond na een half jaar gaat…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Pixabay, Pexels
  • Tijdschrift: Hart voor dieren, augustus 2008
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 25-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.