Hondenras: Bearded collie

Hondenras: Bearded collie De Bearded Collie is een middelgrote herdershond. De Bearded Collie wordt gemiddeld 12 tot 14 jaar, maar hij blijft speels tot op een hoge leeftijd. Dit ras heeft veel vachtverzorging en beweging nodig. Het is echter ook een hele trouwe hond die echt bij het gezin wilt horen. In dit artikel leest u meer informatie over de Bearded Collie.

Geschiedenis

De Bearded Collie is één van de oudste Britse herdershonden. Het verhaal gaat dat in 1514 een schip uit Polen de Bearded Collie van hun ruilde voor een ram en een ooi van Schotland. Het is echter niet zeker of dit echt om een Bearded Collie ging of om de Poolse herdershond een Owczarek Nizinny. Het kan ook zijn dat na het verder fokken hier pas echt de Bearded Collie uit voort is gekomen. Wel zijn er schilderijen uit net voor de 18e eeuw waarop Bearded Collies te zien zijn.
De eerste rasstandaard werd in 1912 in Schotland opgesteld en in 1957 kwam de eerste Bearded Collie naar Nederland.

Uiterlijk

Het uiterlijk van de Bearded Collie komt krachtig over, maar de Bearded Collie is niet zwaar gebouwd. De schedel van de Bearded Collie is vlak en vierkant. De stop(de overgang tussen de snuit en het gedeelte tussen de ogen) ligt matig diep en de snuit is sterk en lang. De neusspiegel van de Bearded Collie is groot en meestal zwart van kleur.
De ogen van de Bearded Collie zijn wijd open en tonen zoals hij is, vriendelijk. De staart is laag aangezet en vertoond meestal enkel een opwaartse buiging aan het puntje van de staart. De staart mag hoger gedragen worden bij activiteit maar tijdens rust zal deze vaak gewoon naar beneden hangen evenals de oren van de Bearded Collie.
Een reu heeft een schofthoogte van 53 tot 56 cm en een teef heeft een schofthoogte van 50 tot 53 cm. Het gewicht ligt tussen de 18 en 27 kilo.

Vacht

De Bearded Collie komt dankzij zijn vacht vaak imponerend over. De Bearded Collie heeft een dubbele vacht waarvan de ondervacht zacht en wollig is. De Bearded Collie is dan ook in de meeste gevallen niet geschikt voor mensen met een allergie. De vacht wordt van de wangen naar de borst steeds langer wat doet denken aan een baard. De Bearded Collie vereist dan ook behoorlijk wat vachtverzorging en dankzij hun lange vacht kunnen ze gemakkelijk vuil mee naar binnen slepen.
De vacht mag voorkomen in de kleuren:
 • fawn(zandkleurig)
 • bruin
 • zwart
 • blauw(grijsachtig)
De Bearded Collie heeft meestal meerdere kleuren, dit wordt ook wel tri-colour genoemd. Als er wit in de vacht zit dan mag dit enkel op de volgende plekken zijn:
 • schedel
 • voorsnuit
 • borst
 • poten
 • voeten
 • puntje van de staart
 • rond de hals

Karakter

Kenmerken van het karakter van de Bearded Collie zijn:
 • intelligent
 • zachtaardig
 • gevoelig
 • leergierig
 • goed aanpassingsvermogen
 • sociaal
 • levendig
De Bearded Collie houd van aandacht en is dan ook geen buiten hond. De Bearded Collie heeft wel veel beweging nodig maar als u hem dat voldoende kan bieden zal u in huis absoluut geen last hebben van van de Bearded Collie. Wegens hun enthousiasme kunnen de Bearded Collies wel spingerig en blafferig zijn.

Beweging

De Bearded Collie geniet van urenlange wandelingen of andere activiteiten die hij samen met zijn baas kan doen. Een sport waar Bearded Collies meestal ook erg veel plezier in hebben is behendigheid. Hierbij legt de hond een parcours af en u begeleid hem hierbij. De Bearded Collie beweging geven door hem los te laten in een grote tuin is niet voldoende, hij haalt voldoening uit het samenwerken met zijn baas.
© 2012 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Schotse herdershond en de border collieDe Schotse herdershond en de border collieWanneer je op zoek bent naar een lieve en trouwe hond, zal een Schotse herder zeker wat voor jou zijn. Het zijn bijzonde…
Rashonden: Witte HerderRashonden: Witte HerderHoewel de Witte Herder lijkt op de Duitse Herder, is het geen witte variant van dit ras. Het is een afstammeling van ver…
Hondenrassen: Tervuerense HerderHondenrassen: Tervuerense HerderDe Tervuerense Herder behoort tot het ras “herdershonden”. Deze Belgische herder is van oudsher een veedrijver. Hij is w…

Dolfijnen willen vrij zijn!Dolfijnen willen niet in gevangenschap leven. Steeds meer onderzoekers hebben kunnen bewijzen dat het belangrijk is om d…
Het Leven van de KangoeroeKangoeroes zijn er in diverse soorten en maten. De grootste dieren zijn tevens de grootste buideldieren ter wereld. Ze k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kaz, Pixabay
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 23-02-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.