Neusafscheiding bij de hond
Net zoals mensen hebben honden ook wel eens last van een loopneus. Ze kunnen ook verkouden worden, een probleem met een van de holtes krijgen of een allergie hebben. Daarnaast kan er bij honden iets in de neusgaten terecht komen omdat ze veel snuffelen en letterlijk hun neus overal in kunnen stoppen. Honden met een korte snuit hebben eerder klachten dan honden met een lange snuit. Neusafscheiding is meestal niet ernstig, maar het is wel beter om er wat aan te doen.
Oorzaken neusafscheiding
Hoewel honden veel dingen kunnen leren, zijn ze niet in staat hun neus te snuiten of af te vegen met een tissue. Net zoals een mens kan een hond last hebben van een loopneus. Dat kan komen door bijvoorbeeld een verkoudheid, een holteprobleem of een allergie. Bovendien steekt een hond hun neus soms letterlijk overal in en snuiven ze soms dingen op die ze beter van wat minder dichtbij hadden kunnen onderzoeken, zoals graszaadjes of zelfs kleine takjes, waardoor de neus geïrriteerd raakt en gaat lopen.
Meestal niet ernstig
In de meeste gevallen is de neusafscheiding van een hond niet ernstig, maar je moet het toch in de gaten houden. In sommige gevallen kan een hond problemen krijgen met de ademhaling. Als het vocht constant vloeit, droogt het op en irriteert het de neus. Ook de slijmvliezen worden daar erg gevoelig van. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het leven voor je hond te veraangenamen en het druppelen te stoppen.
Raskenmerken
Alle honden hebben af en toe wel eens last van een loopneus, maar dit wordt alleen een probleem bij rassen die snel last hebben van ademhalingsproblemen, zoals de Staffordshire Bullterriërs, Franse Bulldog, Boxer, Pekinezen en Mopshonden. Dit zijn rassen met een korte snuit. Door de korte snuit is er minder ruimte voor de inwendige neusstructuur, waardoor er minder zuurstof ingeademd kan worden.
Veeg hem schoon
Een hond met een allergie of een verkoudheid kan per dag een grote hoeveelheid slijm afscheiden. Als je dat laat zitten, zal het opdrogen waardoor de neusvleugels ook droog worden, die vervolgens ruw en pijnlijk worden. Neem daarom af en toe even de tijd om de neus van je hond af te vegen met een warm, vochtig doekje. Breng om het extra te verzachten ook wat vochtinbrengende crème aan op de neus. Je kunt het slijm ook weghalen met vochtige babydoekjes die aloë vera bevatten, een kalmerend ingrediënt dat een vochtinbrengende en genezende werking heeft.
Verzachten met stoom
Omdat honden met een loopneus vaak ook geïrriteerde slijmvliezen hebben, bewijs je jouw hond een dienst als je hem meeneemt naar de badkamer als je gaat douchen of een bad neemt. Laat de douche een tijdje aan, het liefst op een warme temperatuur, waarbij er veel stoom vrij komt. De stoom werkt namelijk verzachtend op zijn reukorgaan en gaat het lopen tegen.
Medicijnen
Er zijn een aantal medicijnen verkrijgbaar zonder recept, zoals Benadryl dat erg goed werkt om een allergie te bestrijden waarbij een loopneus optreedt. De gebruikelijke dosering van dit middel is 2 tot 6 milligram per kilo lichaamsgewicht. Elke hond reageert anders op medicijnen. Het is beter om het gebruik van medicijnen en de dosering te overleggen met een dierenarts.
Voorwerp in de neus
Het komt vaker voor dat iets kleins vast komt te zitten in de neus van de hond, wat kan leiden tot een overvloedige afscheiding. De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond. Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden. Als het spiegeltje onder beide neusgaten ongelijk beslaat, is de kans groot dat er inderdaad iets in de neus zit dat er niet thuishoort. Als je het voorwerp kunt zien zitten, lukt het misschien ook wel om het voorzichtig met je vingers of een stomp pincet uit de neus te halen. Meestal heb je er wat hulp bij nodig en dat iemand de kop van de hond vasthoudt, want het is niet erg waarschijnlijk dat je hond daarbij rustig blijft zitten. Lukt het zelf niet om het voorwerp te verwijderen, ga dan naar de dierenarts.
Naar de dierenarts
Een heldere, waterige afscheiding is meestal geen probleem en zal vanzelf weer over gaan. Als er een ongewoon dikke of geelgroenachtige afscheiding uit zijn neus komt, vereist het echter wel aandacht van een dierenarts. Dik en verkleurd slijm wijst meestal op een infectie, waar je hond vaak alleen met behulp van antibiotica vanaf kan komen. Ook uit de geur van de afscheiding kun je het een en ander afleiden. Als er een voorwerp vastzit in de neus, zal er soms een vies ruikende, pusachtige afscheiding uit de neus komen. De neus moet goed schoongemaakt worden door je dierenarts. Misschien heeft je hond ook medicijnen nodig om infecties tegen te gaan.