Neusafscheiding bij de hond

Neusafscheiding bij de hond Net zoals mensen hebben honden ook wel eens last van een loopneus. Ze kunnen ook verkouden worden, een probleem met een van de holtes krijgen of een allergie hebben. Daarnaast kan er bij honden iets in de neusgaten terecht komen omdat ze veel snuffelen en letterlijk hun neus overal in kunnen stoppen. Honden met een korte snuit hebben eerder klachten dan honden met een lange snuit. Neusafscheiding is meestal niet ernstig, maar het is wel beter om er wat aan te doen.

Oorzaken neusafscheiding

Hoewel honden veel dingen kunnen leren, zijn ze niet in staat hun neus te snuiten of af te vegen met een tissue. Net zoals een mens kan een hond last hebben van een loopneus. Dat kan komen door bijvoorbeeld een verkoudheid, een holteprobleem of een allergie. Bovendien steekt een hond hun neus soms letterlijk overal in en snuiven ze soms dingen op die ze beter van wat minder dichtbij hadden kunnen onderzoeken, zoals graszaadjes of zelfs kleine takjes, waardoor de neus geïrriteerd raakt en gaat lopen.

Meestal niet ernstig

In de meeste gevallen is de neusafscheiding van een hond niet ernstig, maar je moet het toch in de gaten houden. In sommige gevallen kan een hond problemen krijgen met de ademhaling. Als het vocht constant vloeit, droogt het op en irriteert het de neus. Ook de slijmvliezen worden daar erg gevoelig van. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om het leven voor je hond te veraangenamen en het druppelen te stoppen.

Raskenmerken

Alle honden hebben af en toe wel eens last van een loopneus, maar dit wordt alleen een probleem bij rassen die snel last hebben van ademhalingsproblemen, zoals de Staffordshire Bullterriërs, Franse Bulldog, Boxer, Pekinezen en Mopshonden. Dit zijn rassen met een korte snuit. Door de korte snuit is er minder ruimte voor de inwendige neusstructuur, waardoor er minder zuurstof ingeademd kan worden.

Veeg hem schoon

Een hond met een allergie of een verkoudheid kan per dag een grote hoeveelheid slijm afscheiden. Als je dat laat zitten, zal het opdrogen waardoor de neusvleugels ook droog worden, die vervolgens ruw en pijnlijk worden. Neem daarom af en toe even de tijd om de neus van je hond af te vegen met een warm, vochtig doekje. Breng om het extra te verzachten ook wat vochtinbrengende crème aan op de neus. Je kunt het slijm ook weghalen met vochtige babydoekjes die aloë vera bevatten, een kalmerend ingrediënt dat een vochtinbrengende en genezende werking heeft.

Verzachten met stoom

Omdat honden met een loopneus vaak ook geïrriteerde slijmvliezen hebben, bewijs je jouw hond een dienst als je hem meeneemt naar de badkamer als je gaat douchen of een bad neemt. Laat de douche een tijdje aan, het liefst op een warme temperatuur, waarbij er veel stoom vrij komt. De stoom werkt namelijk verzachtend op zijn reukorgaan en gaat het lopen tegen.

Medicijnen

Er zijn een aantal medicijnen verkrijgbaar zonder recept, zoals Benadryl dat erg goed werkt om een allergie te bestrijden waarbij een loopneus optreedt. De gebruikelijke dosering van dit middel is 2 tot 6 milligram per kilo lichaamsgewicht. Elke hond reageert anders op medicijnen. Het is beter om het gebruik van medicijnen en de dosering te overleggen met een dierenarts.

Voorwerp in de neus

Het komt vaker voor dat iets kleins vast komt te zitten in de neus van de hond, wat kan leiden tot een overvloedige afscheiding. De hond begint vaak fanatiek met de kop schudden en over de neus wrijven. Misschien zie je iets zitten als je kijkt in de neus van je hond. Het beste gaat dat door een spiegeltje onder de neus van je hond te houden. Als het spiegeltje onder beide neusgaten ongelijk beslaat, is de kans groot dat er inderdaad iets in de neus zit dat er niet thuishoort. Als je het voorwerp kunt zien zitten, lukt het misschien ook wel om het voorzichtig met je vingers of een stomp pincet uit de neus te halen. Meestal heb je er wat hulp bij nodig en dat iemand de kop van de hond vasthoudt, want het is niet erg waarschijnlijk dat je hond daarbij rustig blijft zitten. Lukt het zelf niet om het voorwerp te verwijderen, ga dan naar de dierenarts.

Naar de dierenarts

Een heldere, waterige afscheiding is meestal geen probleem en zal vanzelf weer over gaan. Als er een ongewoon dikke of geelgroenachtige afscheiding uit zijn neus komt, vereist het echter wel aandacht van een dierenarts. Dik en verkleurd slijm wijst meestal op een infectie, waar je hond vaak alleen met behulp van antibiotica vanaf kan komen. Ook uit de geur van de afscheiding kun je het een en ander afleiden. Als er een voorwerp vastzit in de neus, zal er soms een vies ruikende, pusachtige afscheiding uit de neus komen. De neus moet goed schoongemaakt worden door je dierenarts. Misschien heeft je hond ook medicijnen nodig om infecties tegen te gaan.
© 2013 - 2023 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aspergillose: een schimmelinfectie bij de hondAspergillose: een schimmelinfectie bij de hondDe schimmel aspergillus is een draadvormige schimmel die doorgaans woont in hooi, stro en compost. De aspergillus kan kw…
Wat moet je doen als je hond in huis plastWat moet je doen als je hond in huis plastIedereen kent het probleem wel. Een nieuwe pup of volwassen hond in huis, en hoe goed je ook voor hem zorgt, je krijgt h…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Signalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenSignalen van dominantie en onderdanigheid bij hondenHonden communiceren met elkaar en met behulp van lichaamstaal. Honden geven een groot aantal signalen af voor ze daadwer…

Verkoeling voor knaagdieren bij hete temperaturenKnaagdieren kunnen heel moeilijk hun warmte kwijt en temperaturen boven de 25 graden kunnen al dodelijk zijn. Het is bel…
Als je hond last heeft van winderigheidAls je hond last heeft van winderigheidElke hond laat zijn baasje wel eens weten dat hij lekker heeft gegeten. Hij geneert zich dan niet en jaagt iedereen de k…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PaelmerPhotoArts, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.