mijn kijk op

Een kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!

Een kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt! Een kuchje bij de hond is niet altijd zo onschuldig als het lijkt! Hoe ogenschijnlijke onschuldige symptomen kunnen wijzen op een serieus hartprobleem. Heeft jouw hond langer dan een paar dagen zo'n 'kuchje'? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Deze zal jouw hond verder onderzoeken en goed naar de longen en het hart luisteren. Zo nodig wordt er daarna een röntgenfoto van het hart gemaakt of zelfs een echo. In het geval van een hartruisje zal tegenwoordig in de meeste gevallen medicijnen worden voorgeschreven. Uit een grootschalig en langdurig onderzoek onder honden is namelijk gebleken dat medicijnen de levensduur van deze patiënten kan verlengen, tot zelfs 5 jaar! Zelfs als de hond nog geen andere klachten heeft dan een ruisje op het hart. Mag ik u even voorstellen aan Max? Een ruwharige teckel van bijna negen jaar, die achter de eenden aanzat en in de sloot terechtkwam. Hij heeft daarbij een ‘koutje’ opgelopen want sindsdien hoest hij af en toe. Tenminste, dat vertellen zijn eigenaren als de dierenarts Max wil vaccineren maar deze eerst informeert naar de gezondheidstoestand van deze vrolijke reu.

Algemeen onderzoek

Voorafgaand aan een vaccinatie worden alle dieren in de dierenartsenpraktijk lichamelijk onderzocht, zo ook Max die nog nooit eerder bij deze dierenarts was geweest. Bij het luisteren naar zijn hart was met name aan de linkerkant van zijn borstkas een bijgeruis hoorbaar. Ook ademde hij wat frequenter dan de meeste andere honden die gewoonlijk op de spreekkamertafel worden onderzocht. Bij het uitoefenen van wat druk op Max’ luchtpijp hoestte hij een paar keer hard. Het ruisje op zijn hart was duidelijk niets nieuws voor Max’ baasjes, ook de dierenarts in hun vorige woonplaats was dat een paar jaar eerder al opgevallen. "Hoeft niks aan te gebeuren", was zijn commentaar geweest: "Max is verder hartstikke gezond!" Gelijk had hij, alleen een klein hartruisje bij een verder gezonde hond behoefde tot voor kort zelden therapie. Wel is regelmatige controle aan te raden zodat een eventuele verslechtering meteen wordt opgemerkt. En dat vermoeden was er nu….

Verkregen hartproblemen bij de hond

Röntgenfoto’s en een echo van zijn hart bevestigde dat Max een hartprobleem had ontwikkeld. Hartproblemen komen steeds vaker voor bij honden. Dat heeft een aantal oorzaken: de belangrijkste is dat het gemiddelde hondenleven steeds langer duurt. Honden worden –net als de mens- steeds ouder. Daarnaast is ook de diergeneeskunde volop in ontwikkeling en kunnen ziektes zoals hartaandoeningen steeds beter worden gediagnosticeerd. Het meest voorkomende hartprobleem die honden kunnen ontwikkelen is een probleem aan de kleppen. Met name aan de zogenaamde mitralisklep – de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer- kunnen problemen optreden. Verdikkingen of andere problemen aan deze klep maken dat deze niet goed meer sluit, waardoor bloed kan terugstromen van de linkerkamer in de linkerboezem en van daaruit terug naar de longen. Ook bij Max was dat het geval. Vochtopstapeling in zijn longen zorgde voor het karakteristieke kuchje waarvan Max’ baasjes dachten dat het een verkoudheid was. Door de lekkage van bloed naar de linkerboezem moet het hart harder werken om het bloed via de linkerkamer het lichaam rondgepompt te krijgen. De hond heeft daardoor minder uithoudingsvermogen en wordt eerder moe: symptomen die Max’ baasjes ook waren opgevallen maar die ze aan zijn leeftijd weten. Mitralisklepproblemen zien we vaker bij honden van kleine rassen, zoals teckel Max maar ook andere rassen zoals Poedels en Yorkshire terriërs zijn gevoelig voor de ziekte. Bij de Cavalier King Charles Spaniël komt de ziekte dusdanig veel en al op jonge leeftijd voor dat de rasvereniging eigenaren adviseert hun honden standaard te laten testen op de ziekte.

En hij leefde nog best lang…

Gelukkig voor Max is er steeds meer bekend over het hartprobleem waaraan hij lijdt. Ook naar de behandeling is volop onderzoek gedaan. Max kreeg een combinatie van medicijnen voorgeschreven die hebben bewezen goed te werken bij honden met dit soort hartklachten. Zoals plastabletten die ervoor zorgen dat het vocht in zijn longen wordt afgevoerd waardoor hij minder benauwd is, beter kan ademen en minder moet hoesten. Daarnaast zorgen medicijnen die inwerken op de hartspier zelf ervoor dat het hart krachtiger en daardoor efficiënter zijn werk kan doen.

Leefregels

Naast de medicijnen kreeg Max nog een aantal leefregels mee. Zo kregen de eigenaren van Max het advies op de zoutopname van Max te letten. Teveel zout in zijn eten zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt waardoor Max’ hart nog harder moet werken en de benauwdheid ook weer kan toenemen. Met name hondensnacks staan bekend om hun hoge zoutgehalte en mogen slechts beperkt verstrekt worden. Daarnaast kregen de eigenaren van Max instructie om opwinding, stress en grote inspanning bij Max zoveel mogelijk te voorkomen. Gebitsproblemen, zoals ontstekingen van het tandvlees of problemen aan de tanden en kiezen kunnen hartproblemen verergeren. Max’ eigenaren kregen daarom de opdracht zijn gebit extra goed te verzorgen. Helaas zijn mitralisklepaandoeningen bij de hond niet genezen. De aandoening zal zelfs in de loop der jaren steeds verder verergeren. Met behulp van de medicijnen zijn de symptomen van de aandoening echter veelal te couperen.
En speciale – uit de humane geneeskunde afkomstige- medicijnen blijken niet alleen de levensverwachting maar zelfs de levenskwaliteit van honden met deze aandoening significant te verbeteren.
Als daarnaast de leefregels zorgvuldig in acht worden genomen is het dan ook niet onwaarschijnlijk dat de baasjes van Max nog een aantal mooie jaren met hem kunnen doorbrengen!

Loopt uw hond het risico op een hartprobleem?

Vertoont uw hond één of meer van de volgende symptomen dan kan er sprake zijn van een hartprobleem en dient u de hulp van een dierenarts in te roepen:
  • hoesten: droge harde hoest die eerst alleen bij inspanning optreedt, in een later stadium van de ziekte daarnaast ook ’s nachts en in de vroege ochtend;
  • de aanwezigheid van een ‘hartruisje’, vaak als toevalsbevinding ontdekt bij een algemene gezondheidscontrole of vaccinatie;
  • verminderd uithoudingsvermogen/afname van de conditie;
  • de hond ademt vaker dan voorheen of met duidelijk meer moeite;
  • flauwvallen of het hebben van toevallen, soms na een hoestaanval of nadat het dier zich heeft opgewonden;

Met name oudere honden van kleine of middelgrote rassen krijgen te maken met een hartprobleem als gevolg van een lekkende hartklep (mitralisklep). Ook het geslacht van de hond speelt een rol: reuen blijken vaker te worden aangetast dan teven. Aangezien gebitsproblemen hartaandoeningen kunnen geven en ook verergeren is een goede gebitsverzorging een must voor elke hond.

Disclaimer: Dit is een informatieve tekst. Bij twijfel over de gezondheidstoestand van je hond of ander huisdier raad ik je aan contact op te nemen met de dienstdoende dierenarts. Hoewel de mogelijkheid bestaat onder dit artikel opmerkingen te plaatsen kunnen geen webconsulten worden gegeven. Vermoed je dat je dier ziek is zoek dan zo snel mogelijk diergeneeskundige hulp!
© 2011 - 2022 Dierendokter, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?De hoestende hond, wat veroorzaakt het kuchen?Het gebeurt niet vaak dat honden hoesten. Wanneer dat wel het geval is wordt het kuchen meestal veroorzaakt door een vir…
Veel voorkomende hartziektes bij de hondVeel voorkomende hartziektes bij de hondHonden hebben net als mensen regelmatig last van een aandoening. Een type aandoening die redelijk veel voorkomend is bij…
Vocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenVocht achter de longen (longoedeem) door hartproblemenSlecht kunnen ademen, pijn op de borst, benauwdheid, paniek, angstzweet en een wegtrekkende huidskleur kunnen tekenen zi…
Aandoeningen hond: hartziekteAandoeningen hond: hartziekteEen hond kan geboren worden met een hartaandoening, maar kan het ook later krijgen. Bij bepaalde rassen zit het in de ge…

Alles wat je nog niet wist over AujeszkyAlles wat je nog niet wist over AujeszkyDat je je kat of hond beter geen rauw varkensvlees te eten kunt geven is bij de meeste huisdiereigenaren wel bekend. Dat…
Hondenrassen: Sheltie (Shetland Sheepdog)Hondenrassen: Sheltie (Shetland Sheepdog)De Sheltie is een hond met een aangenaam karakter en een gemakkelijke hond om te houden. Deze kleine herdershond is afko…
Reactie

Johan, 20-01-2013
Ons hondje heeft exact dezelfde symptomen en heeft een hartruisje. Kun je mijn ook de namen van de medicijnen aangeven?

Vr gr johan Reactie infoteur, 21-01-2013
Vaak worden bij honden met dit soort klachten zgn ACE-remmers voorgeschreven, voorbeelden hiervan zijn de merken Prilenal of Fortekor, maar er zijn nog vele andere merken met (bijna) hetzelfde effect. Daarnaast worden ook regelmatig zgn plastabletten aan honden met deze klachten gegeven. Ook hiervan bestaan meerdere merken, met dezelfde werkzame stof.
Sterkte met jullie hondje, ik hoop dat de klachten goed onder controle te krijgen zijn zodat jullie nog een poos van elkaar kunnen genieten!
Diana

Dierendokter (46 artikelen)
Laatste update: 05-03-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.