mijn kijk opEen kuchende hond: niet zo onschuldig als het lijkt!
Een kuchje bij de hond is niet altijd zo onschuldig als het lijkt! Hoe ogenschijnlijke onschuldige symptomen kunnen wijzen op een serieus hartprobleem. Heeft jouw hond langer dan een paar dagen zo'n 'kuchje'? Neem dan altijd contact op met je dierenarts. Deze zal jouw hond verder onderzoeken en goed naar de longen en het hart luisteren. Zo nodig wordt er daarna een röntgenfoto van het hart gemaakt of zelfs een echo. In het geval van een hartruisje zal tegenwoordig in de meeste gevallen medicijnen worden voorgeschreven. Uit een grootschalig en langdurig onderzoek onder honden is namelijk gebleken dat medicijnen de levensduur van deze patiënten kan verlengen, tot zelfs 5 jaar! Zelfs als de hond nog geen andere klachten heeft dan een ruisje op het hart.
Mag ik u even voorstellen aan Max? Een ruwharige teckel van bijna negen jaar, die achter de eenden aanzat en in de sloot terechtkwam. Hij heeft daarbij een ‘koutje’ opgelopen want sindsdien hoest hij af en toe. Tenminste, dat vertellen zijn eigenaren als de dierenarts Max wil vaccineren maar deze eerst informeert naar de gezondheidstoestand van deze vrolijke reu.
Algemeen onderzoek
Voorafgaand aan een vaccinatie worden alle dieren in de dierenartsenpraktijk lichamelijk onderzocht, zo ook Max die nog nooit eerder bij deze dierenarts was geweest. Bij het luisteren naar zijn hart was met name aan de linkerkant van zijn borstkas een bijgeruis hoorbaar. Ook ademde hij wat frequenter dan de meeste andere honden die gewoonlijk op de spreekkamertafel worden onderzocht. Bij het uitoefenen van wat druk op Max’ luchtpijp hoestte hij een paar keer hard. Het ruisje op zijn hart was duidelijk niets nieuws voor Max’ baasjes, ook de dierenarts in hun vorige woonplaats was dat een paar jaar eerder al opgevallen. "Hoeft niks aan te gebeuren", was zijn commentaar geweest: "Max is verder hartstikke gezond!" Gelijk had hij, alleen een klein hartruisje bij een verder gezonde hond behoefde tot voor kort zelden therapie. Wel is regelmatige controle aan te raden zodat een eventuele verslechtering meteen wordt opgemerkt. En dat vermoeden was er nu….
Verkregen hartproblemen bij de hond
Röntgenfoto’s en een echo van zijn hart bevestigde dat Max een hartprobleem had ontwikkeld. Hartproblemen komen steeds vaker voor bij honden. Dat heeft een aantal oorzaken: de belangrijkste is dat het gemiddelde hondenleven steeds langer duurt. Honden worden –net als de mens- steeds ouder. Daarnaast is ook de diergeneeskunde volop in ontwikkeling en kunnen ziektes zoals hartaandoeningen steeds beter worden gediagnosticeerd. Het meest voorkomende hartprobleem die honden kunnen ontwikkelen is een probleem aan de kleppen. Met name aan de zogenaamde mitralisklep – de hartklep tussen de linkerboezem en linkerkamer- kunnen problemen optreden. Verdikkingen of andere problemen aan deze klep maken dat deze niet goed meer sluit, waardoor bloed kan terugstromen van de linkerkamer in de linkerboezem en van daaruit terug naar de longen. Ook bij Max was dat het geval. Vochtopstapeling in zijn longen zorgde voor het karakteristieke kuchje waarvan Max’ baasjes dachten dat het een verkoudheid was. Door de lekkage van bloed naar de linkerboezem moet het hart harder werken om het bloed via de linkerkamer het lichaam rondgepompt te krijgen. De hond heeft daardoor minder uithoudingsvermogen en wordt eerder moe: symptomen die Max’ baasjes ook waren opgevallen maar die ze aan zijn leeftijd weten. Mitralisklepproblemen zien we vaker bij honden van kleine rassen, zoals teckel Max maar ook andere rassen zoals Poedels en Yorkshire terriërs zijn gevoelig voor de ziekte. Bij de Cavalier King Charles Spaniël komt de ziekte dusdanig veel en al op jonge leeftijd voor dat de rasvereniging eigenaren adviseert hun honden standaard te laten testen op de ziekte.
En hij leefde nog best lang…
Gelukkig voor Max is er steeds meer bekend over het hartprobleem waaraan hij lijdt. Ook naar de behandeling is volop onderzoek gedaan. Max kreeg een combinatie van medicijnen voorgeschreven die hebben bewezen goed te werken bij honden met dit soort hartklachten. Zoals plastabletten die ervoor zorgen dat het vocht in zijn longen wordt afgevoerd waardoor hij minder benauwd is, beter kan ademen en minder moet hoesten. Daarnaast zorgen medicijnen die inwerken op de hartspier zelf ervoor dat het hart krachtiger en daardoor efficiënter zijn werk kan doen.
Leefregels
Naast de medicijnen kreeg Max nog een aantal leefregels mee. Zo kregen de eigenaren van Max het advies op de zoutopname van Max te letten. Teveel zout in zijn eten zorgt ervoor dat het lichaam vocht vasthoudt waardoor Max’ hart nog harder moet werken en de benauwdheid ook weer kan toenemen. Met name hondensnacks staan bekend om hun hoge zoutgehalte en mogen slechts beperkt verstrekt worden. Daarnaast kregen de eigenaren van Max instructie om opwinding, stress en grote inspanning bij Max zoveel mogelijk te voorkomen. Gebitsproblemen, zoals ontstekingen van het tandvlees of problemen aan de tanden en kiezen kunnen hartproblemen verergeren. Max’ eigenaren kregen daarom de opdracht zijn gebit extra goed te verzorgen. Helaas zijn mitralisklepaandoeningen bij de hond niet genezen. De aandoening zal zelfs in de loop der jaren steeds verder verergeren. Met behulp van de medicijnen zijn de symptomen van de aandoening echter veelal te couperen.
En speciale – uit de humane geneeskunde afkomstige- medicijnen blijken niet alleen de levensverwachting maar zelfs de levenskwaliteit van honden met deze aandoening significant te verbeteren.
Als daarnaast de leefregels zorgvuldig in acht worden genomen is het dan ook niet onwaarschijnlijk dat de baasjes van Max nog een aantal mooie jaren met hem kunnen doorbrengen!
Loopt uw hond het risico op een hartprobleem?
Vertoont uw hond één of meer van de volgende symptomen dan kan er sprake zijn van een hartprobleem en dient u de hulp van een dierenarts in te roepen:
- hoesten: droge harde hoest die eerst alleen bij inspanning optreedt, in een later stadium van de ziekte daarnaast ook ’s nachts en in de vroege ochtend;
- de aanwezigheid van een ‘hartruisje’, vaak als toevalsbevinding ontdekt bij een algemene gezondheidscontrole of vaccinatie;
- verminderd uithoudingsvermogen/afname van de conditie;
- de hond ademt vaker dan voorheen of met duidelijk meer moeite;
- flauwvallen of het hebben van toevallen, soms na een hoestaanval of nadat het dier zich heeft opgewonden;
Met name oudere honden van kleine of middelgrote rassen krijgen te maken met een hartprobleem als gevolg van een lekkende hartklep (mitralisklep). Ook het geslacht van de hond speelt een rol: reuen blijken vaker te worden aangetast dan teven. Aangezien gebitsproblemen hartaandoeningen kunnen geven en ook verergeren is een goede gebitsverzorging een must voor elke hond.
Disclaimer: Dit is een informatieve tekst. Bij twijfel over de gezondheidstoestand van je hond of ander huisdier raad ik je aan contact op te nemen met de dienstdoende dierenarts. Hoewel de mogelijkheid bestaat onder dit artikel opmerkingen te plaatsen kunnen geen webconsulten worden gegeven. Vermoed je dat je dier ziek is zoek dan zo snel mogelijk diergeneeskundige hulp!