Rashonden: Mexicaanse naakthond

Rashonden: Mexicaanse naakthond De Mexicaanse naakthond, ook wel met een moeilijke naam Xoloitzquintli genoemd, is de nationale hond van Mexico. Opvallend aan deze hond is zijn naaktheid. Op zijn kop, voeten en puntje van de staart heeft hij meestal wat haren. De huidskleur varieert van zwart, grijs, brons tot wit. Deze kalme, maar vrolijke hond is een uitstekende hond om als huisdier te houden. Hij past goed in een gezin met kinderen. Blaffen kan hij niet echt, toch is het een waakse hond.

Geschiedenis

Lang geleden werd deze hond door de oorspronkelijke bewonders van Mexico gegeten vanwege hun hoog geprezen vlees. De Azteken, de oude beschaving van Mexico, beschouwden deze honden als een aardse afgevaardigde van de god Xolotl, waarvan de naam van dit hondenras afstamt. Zijn taak was zielen van de overledenen vergezellen naar het hiernamaals. Ook werd deze hond vroeger gebruikt als waakhond. De Mexicaanse naakthond of Xoloitzquintli, ook wel Xolo genoemd, is de nationale hond van Mexico. Andere namen zijn Perro sin Pelo de Mexico, Tepeizeuintli, Itzquintle of Mexican Hairless Dog. De Mexicaanse Naakthond hoort ook thuis in het groepje van de Peruaanse Haarloze hond en de Chinese Gekuifde Naakthond

Uiterlijk

Het meest opvallende kenmerk van deze hond is dat hij kaal is. Een lichte stugge beharing op de kop, voeten en het puntje van zijn staart is toegestaan. Het haar kan alle kleuren hebben. Meestal heeft het de kleur wat past bij de kleur van de huid. Het kan ook een tegenovergestelde kleur hebben. Bijvoorbeeld een zwarte hond met wit haar.

Dit ras komt in 3 maten voor:
  • miniatuur (schouderhoogte tussen de 25 en 35 cm)
  • middel (schouderhoogte tussen de 36 en 45 cm)
  • groot (schouderhoogte 46 tot 60 cm)

De huidskleur varieert van zwart, grijs tot brons en wit. Een vlekkenpatroon komt ook voor. Albinisme is niet toegestaan.
Zijn oren zijn lang, groot en expressief. Ze worden ook wel vleermuisoren genoemd. Als de hond alert is, staan zij altijd rechtop.
Het lichaam is stevig van bouw. Hij is sterk en gespierd. De toplijn van de rug is recht. De staart is lang en dun met wat borstelachtig haar erop. De staart is laag aangezet en reikt tot aan de hak. In beweging is de staart hoog gedragen in een boog, maar deze wordt nooit over de rug gebogen.
Er zijn Mexicaanse naakthonden die ook geen haar hebben op de kop, voeten of staart. Dit is toegestaan.

Karakter

Deze stille, kalme maar vrolijke hond is attent. Hij stelt zich waakzaam op tegen vreemden en is een goede waakhond. Tegenover vreemden is hij wat gereserveerd. Het is een hond met een zachtaardig karakter, maar hij is niet slaafs. De liefde van deze hond moet verdiend worden. Als je deze hebt gewonnen is het een aanhankelijke en lieve hond. Hij kan ook goed omgaan met kinderen. Bijzonder is dat deze niet niet echt kan blaffen. Hij stoot een soort gehuil uit.

Verzorging

Hij heeft niet extreem veel behoefte aan beweging, maar hij vindt het wel leuk om mee uit genomen te worden. Zoals elke hond heeft hij behoefte om lekker naar buiten te gaan en te wandelen. Zijn huid is zacht en voelt warmer aan dan een behaarde hond omdat zijn lichaamswarmte direct wordt afgevoerd. Af en toe dient de hond afgezeemd te worden om de huid schoon te houden. De huid moet beschermd worden tegen extreme weersomstandigheden zoals verbranding of kou. Tegen de zon kun je hem insmeren met zonnebrandcrème. De huid kan voor een goede verzorging ingesmeerd worden met huidolie.

Overige informatie

Hoewel deze hond erg bekend is in Mexico is het een uiterst zeldzaam ras. Mocht je deze bijzondere hond in huis willen nemen is het raadzaam je er goed in te verdiepen. Een fokker kan meer informatie geven over dit ras.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de NaakthondenHondenras: de NaakthondenIn dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere v…
Hondenrassen: de Amerikaanse naakthondHondenrassen: de Amerikaanse naakthondDe Amerikaanse naakthond is afkomstig uit de Verenigde Staten. Zoals de naam al zegt heeft de hond geen haar, behalve zi…
De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorgingDe Chihuahua is een erg populair hondenras. Een klein hondje, met een stevig karakter! Verder heeft deze hond een kenmer…

Hamsters & Voeding - Wat mogen hamsters eten en wat niet?Hamsters & Voeding - Wat mogen hamsters eten en wat niet?Wat mogen hamsters nou eigenlijk wel en niet eten? Er is veel voeding wat heel goed voor hamsters is, wat je prima kan g…
Kitten kopen, let op het consumentenrecht!Kitten kopen, let op het consumentenrecht!Er is de afgelopen jaren wel wat aangepast als het gaat om het kopen van katten en honden. Een kitten kopen was in het v…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Vanzetti, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.naakthonden.nl
  • www.hondencentrum.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-09-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.