Hondenrassen: het Italiaans windhondje

Hondenrassen: het Italiaans windhondje Het Italiaans windhondje is afkomstig uit Italië en behoort tot de windhonden. Het is het kleinste windhondje en het is een heel oud ras. De gemummificeerde vorm van dit hondje is aangetroffen in de graven van farao’s. Dit lieve kleine vrolijke hondje is een echte gezelschapshond. Hij is speels en ook actief. Het zijn gemakkelijke honden die ook in een flat gehouden kunnen worden en ze passen goed in een gezin met kinderen.

Geschiedenis

Een Italiaans Windhondje behoort tot de gladharige windhonden. Het is een verkleinde versie van de Greyhound. Dit hondje is gefokt met de bedoeling om als gezelschapshond te dienen. Het is een zeer oud ras. Er zijn gemummificeerde exemplaren van dit ras aangetroffen in de graven van farao's en er bestaan tekeningen van hen in eeuwenoude teksten en schilderingen. Dit hondje was ook mode geweest in het oude Griekenland. Hoewel dit ras al zo’n 2.000 jaar geleden bekend was, werd dit hondje pas in de 17de eeuw populair in Italië. Het leek erop dat het ras zijn eigen karaktereigenschappen verloor vanwege kruisingen met de Engelse Toy Terriër. Door importen uit Italië kreeg het ras zijn eigen kenmerken weer terug. Het hondje wordt ook wel Piccolo Leviero Italiano genoemd.

Uiterlijk

Dit kleine hondje heeft een vierkante bouw en een diepe borstkas, met een elegante belijning. De gemiddelde schouderhoogte ligt tussen de 32 en 38 centimeter. Het gewicht ligt tussen de 3 en 7 kilo. Zoals kenmerkend is voor windhonden, is het Italiaanse Windhondje erg mager waarbij de ribben goed zichtbaar zijn. De schedel en snuit worden gescheiden door zijn grote ogen, maar die zijn niet bol. De ogen zijn amandelvormig en vaak donker van kleur. Hij heeft een spitse snuit en zijn oren zitten wat naar achteren. De oren zijn klein met afhangende punten. De lange tengere staart is laag aangezet. De vacht is kort en fijn en hij is eenkleurig, van zwart, leigrijs tot isabelkleurig waarbij wit aan de borst en voeten is toegestaan.

Karakter

Het is een hondje dat erg vrolijk en speels is, maar ook erg aanhankelijk en gevoelig. Hij past zich goed aan aan zijn omgeving en kan prima worden gehouden in een flat. Ze hebben wel beweging nodig, maar ze zijn goed in staat zich aan te passen aan hun leefomgeving. Het Italiaanse Windhondje kan wat eigenzinnig zijn, is intelligent, aanhankelijk en zachtaardig. Hij luistert op zich wel goed, maar is niet zo slaafs als bijvoorbeeld een herder. Hij past goed in een gezin met kinderen en hij kan ook goed met andere dieren.

Opvoeding

Dit speelse hondje kan ondeugend zijn. Ze lopen al vrij snel goed aan de riem. Goed gedrag belonen werkt het beste bij dit hondje. Ze zijn gevoelig voor een luide stem en ze moeten met zachte hand worden opgevoed. Op liefdevolle wijze zijn ze gemakkelijk te trainen. Het zindelijk krijgen kan nog wel eens wat moeite kosten en duurt misschien wat langer dan bij andere rassen. Met wat geduld komt dit wel goed.

Verzorging

Ook al is hij gemakkelijk te houden, hij moet wel voldoende beweging krijgen. Hij houdt ervan om lekker te kunnen rennen en spelen. De korte, fijne en gladde vacht heeft niet zo veel verzorging nodig; af en toe borstelen is voldoende. Je kunt hiervoor een zachte borstel gebruiken om de dode haren te verwijderen. Controleer het gebit regelmatig op tandsteen en geef hem tandverzorgende kluifjes. Houdt zijn nagels kort omdat deze al snel te lang kunnen zijn.

Gezondheid

Italiaanse Windhondjes zijn sterke honden en ze kunnen een hoge leeftijd bereiken. De gemiddelde levensverwachting ligt tussen de 12 en 14 jaar. Er komen bij dit ras weinig aandoeningen voor en het is een gezond ras. De meest voorkomende aandoeningen zijn: epilepsie, een lage schildklierfunctie en patella luxatie (loszittende knieschijf). Daarnaast hebben ze wel een grotere kans op gebitsproblemen zoals bij meerdere kleine hondenrassen nog wel eens voor komt.

Overige informatie

Een pup van een Italiaans Windhondje kan wel ruim 1.000 euro kosten. Mocht je interesse hebben voor dit ras, laat je van tevoren goed informeren. Een fokker kan je met plezier meer informatie geven.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Afghaanse windhondDe Afghaanse windhondDe Afghaanse windhond is zonder twijfel één van de meer bekendere hondenrassen. Zijn distinctieve uiterlijk zorgt er alv…
De greyhound, een snelheidsduivelDe greyhound, een snelheidsduivelDe greyhound is een grote, gracieuze hond met een vriendelijk en trots karakter. Binnen is hij rustig, kalm en gezellig,…
Alles over de ChihuahuaAlles over de ChihuahuaDe Chihuahua is het kleinste hondje ter wereld. De geschiedenis van deze hond is nog steeds niet helemaal duidelijk. Maa…

Hondenras uit de Verenigde Staten: de Rat TerriërHondenras uit de Verenigde Staten: de Rat TerriërDe Rat Terriër is een klein hondje afkomstig uit de Verenigde Staten. Hij werd oorspronkelijk gehouden als jachthond om…
Hondenrassen: Bedlington TerriërHondenrassen: Bedlington TerriërDe Bedlington Terriër is afkomstig uit Engeland en oorspronkelijk werd hij ingezet als jachthond tegen ratten en als waa…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Christina, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
  • www.hondenrassen.nl
  • www.hondenpage.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 06-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.