De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorging

De Chihuahua, karaktereigenschappen en verzorging De Chihuahua is een erg populair hondenras. Een klein hondje, met een stevig karakter! Verder heeft deze hond een kenmerkend uiterlijk, door zijn in verhouding grote ogen. Veel beroemdheden zijn helemaal gek van dit leuke kleine hondenras. Iedereen kent het voorbeeld van Paris Hilton met een chihuahua in haar handtas. Daardoor is ht ras in korte tijd erg in populairiteit gestegen.

De Geschiedenis

De Chihuahua is afkomstig uit Mexico en is een afstammeling van het (onbekende) ras de Teechichi, en het wellicht veel bekendere ras, de Chinese naakthond. De Teechichi was de heilige hond van de Azteken. Deze hond werd soms geofferd of gegeten door hoge priesters om goden gunstig te stemmen. Er zijn aanwijzingen gevonden dat dit ras al in 900 voor Christus werd gefokt. Dit ras is vernoemd naar de Mexicaanse provincie Chihuahua.

Toen de Chihuahua bekend werd zoals we hem op dit moment kennen, waren Amerikaanse toeristen erg onder de indruk van deze typisch Mexicaanse 'lilliputterhondjes'. Mexicaanse boeren zagen een gat in de markt, en begonnen deze honden rond het jaar 1850 te exporteren naar Amerika. In Amerika is men toen begonnen met het op grote schaal fokken van de Chihuahua.

In Europa werd de Chihuahua pas een eeuw later geïntroduceerd. Dit ras is hier toen korte tijd erg populair geweest. De laatste jaren begint de populariteit van deze honden weer te stijgen!

Eigenschappen

Ondanks zijn kleine formaat, is deze hond naar verhouding sterk en stevig. Hij kan zich aan ieder klimaat aanpassen. Typische karaktereigenschappen voor een Chihuahua zijn aanhankelijk, bezitterig, trouw, levendig, robuust en ondernemend.

De schofthoogte van de Chihuahua is gemiddeld zo'n 16 tot 20 centimeter. het gewicht kan variëren van 0.5 kg tot 3 kg.

verder zijn alle vachtkleuren mogelijk bij deze hond. Ook in de soort beharing kunnen verschillen voorkomen. Zo kunnen ze kortharig zijn, maar ook langharig met een golvende vacht.

Verzorging

Aangezien de Chihuahua grote, en vaak iets uitstekende ogen hebben, moet er veel aandacht aan worden besteed. De ogen van de Chihuahua hebben namelijk de neiging om snel vies te worden, en zijn vaak erg gevoelig. Het schoonmaken van de ogen kun je doen met gedistilleerd water, en kun je het best doen met een wattenschijfje of zakdoekje.

Ook moeten de oren van deze hond regelmatig worden gecontroleerd. Wanneer er vuil in zit dien je dit direct schoon te maken, bij voorkeur met een droog wattenschijfje. Zo kun je ontstekingen tijdig voorkomen.

Houdt altijd goed de nagels van de hond in de gaten. Het kan namelijk zo zijn dat de nagels van de hond niet hard genoeg slijten, en dit kan veel irritatie veroorzaken voor de hond. Knip de nagels niet zelf, maar ga hiervoor naar een dierenarts of specialist!

Chihuahua & Celebrities

De afgelopen jaren in de Chihuahua veranderd in een ware trend. De volgende beroemdheden zijn dan ook ware liefhebbers van deze hondjes:
  • Paris Hilton
  • Sharon Osbourne
  • Madonna
  • Cheryl Cole
  • Scarlett Johansson
  • Reese Witherspoon
© 2010 - 2024 Denn, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de NaakthondenHondenras: de NaakthondenIn dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere v…
Tien kleinste hondenrassen ter wereldHeb je maar een beperkte woonruimte ter beschikking en wil je toch graag een hond om je gezelschap te houden? Of geef je…
Hondenrassen: de Amerikaanse naakthondHondenrassen: de Amerikaanse naakthondDe Amerikaanse naakthond is afkomstig uit de Verenigde Staten. Zoals de naam al zegt heeft de hond geen haar, behalve zi…
Verzorging van hondenVerzorging van hondenEen hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid v…

Honden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingHonden: aanlijnplicht, opruimplicht en belastingIn veel regio's zijn er wetten voor het houden van honden gemaakt. Zo bent u in bepaalde gebieden verplicht de hond aang…
De hond uitlaten, hoe gaat dat in zijn werk?De hond uitlaten, hoe gaat dat in zijn werk?Als u een hond heeft dan dient u ook te gaan wandelen met de hond. Zo kan de hond zijn behoeftes doen en zo kan hij zich…
Bronnen en referenties
Denn (148 artikelen)
Laatste update: 23-02-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.