Hondenrassen: de Amerikaanse naakthond

Hondenrassen: de Amerikaanse naakthond De Amerikaanse naakthond is afkomstig uit de Verenigde Staten. Zoals de naam al zegt heeft de hond geen haar, behalve zijn snorharen en wat haar bij de wenkbrauwen. Het is een vriendelijk en vrolijk hondje dat graag in gezelschap is van mensen en niet graag alleen is. Hij is een geschikte gezinshond en kan goed overweg met andere honden, maar ook heel goed met kinderen. In Nederland staat dit ras nog in de kinderschoenen en is het nog vrij zeldzaam.

Geschiedenis

De Amerikaanse naakthond (American Hairless Terrier) is een ras dat afkomstig is uit de staat Louisiana in de Verenigde Staten. Zoals de naam al zegt heeft de hond geen lichaamsbeharing. Het ras is ontstaan door een spontane mutatie uit een middelgroot nest Rat Terriërs in het jaar 1972. Er werd een naakt teefje geboren die werd gekruist met een Rat Terriër en zo was er een nieuw ras ontstaan. In het jaar 1998 werd het ras erkend. Tegenwoordig wordt de Amerikaanse naakthond nog steeds gekruist met de Rat Terriër zodat er nieuwe bloedlijnen ontstaan.

Naakthonden

In ons land komt deze hond nog niet zo veel voor. Beter bekend zijn de naakthonden zoals de Mexicaanse naakthond, Chinese naakthond en de Peruaanse naakthond. De Amerikaanse naakthond wordt geboren met een zeer dunne vacht die het hele lichaam bedekt. Dit zal naarmate hij ouder wordt uitvallen en als hij volwassen is, zal hij vrij zijn van haar, behalve de snorharen en wenkbrauwen. Sommige volwassenen Amerikaanse naakthonden hebben een hele korte vacht die bijna niet te zien is, maar dit is toegestaan. De huid van de Amerikaanse Naakthond is soepel en voelt warm aan.

Uiterlijk

Deze middelgrote hond heeft een schouderhoogte variërend tussen de 18 tot 40 centimeter. Het gewicht is ook verschillend en is tussen de 2,5 tot 7 kilo. Zijn rug is sterk en hij heeft brede stevige ribben. Hij heeft een brede kop die wigvormig afloopt naar de kin. Zijn ogen zijn meestal donker, gemiddeld van grootte en wat schuin geplaatst en zijn neus is zwart of huidkleurig. De oren zijn V-vormig met als voorkeur rechte oren, maar licht hangende oren zijn ook toegestaan. De Amerikaanse naakthond heeft een dunne staart die zowel naar beneden of omhoog gedragen kan worden. Aan de basis is de staart wat dikker en dit loopt dunner af in de punt. Hij heeft gespierde achterpoten met ovaalvormige voeten.

Kleuren

Er zijn verschillende huidskleuren bij dit ras. Dit kunnen zijn: zwart, chocolade bruin, wit, rood, apricot, parel en blauw. Meestal bestaat de huid uit meerder kleuren, maar is één bepaalde kleur de basis. De hond heeft vlekjes en sproeten waarbij de sproeten groter worden naarmate hij ouder wordt. Als de huid veel wordt blootgesteld aan de zon, zal deze donkerder kleuren. Zijn ogen mogen elke kleur hebben zolang het past bij de huidskleur. Dit kan variëren van amber tot donkerbruin.

Karakter

Het is een vriendelijke en vrolijke hond, die vol energie zit en graag bezig wordt gehouden. Ze kunnen ontzettend goed samen met kinderen en doen graag spelletjes met ze. Ook kan hij goed samen met andere honden en katten. Deze gezelschapshond heeft een baasje nodig die veel tijd met hem doorbrengt, graag bij hem is en die hem vaak wil aanhalen. Zo houdt hij van apporteren, behendigheidsspelletjes en maakt hij graag deel uit van de activiteiten die het gezin doet. Dit altijd vrolijke hondje is een ideale aanvulling voor een actief gezin met kinderen.

Opvoeding

De Amerikaanse naakthond is een energiek hondje dat erg intelligent en nieuwsgierig is. Het is gemakkelijk om hem te trainen. Zijn voorouders, de Rat terriërs, werden gefokt als jachthond. De Amerikaanse naakthond is niet geschikt voor de jacht omdat hij geen vacht heeft. Toch beschikt hij over het jachtinstinct, waardoor hij weinig angst kent en haast niet moe te krijgen is.

Verzorging

Er is weinig verzorging nodig voor dit ras, je hoeft hem niet te borstelen. Het is een ideale hond als je niet van hondenharen in huis houdt. De verzorging van het gebit en zijn huid is wel nodig. Omdat het een echte gezelschapshond is, gaat de tijd vooral zitten in het bezig zijn met de hond.

Overige informatie

Er kunnen gezondheidsproblemen voorkomen bij dit ras, te weten: huidproblemen, knieproblemen (patella luxatie) en heupdysplasie. Zelf kun je de gezondheid van de hond in de gaten houden door regelmatig een gezondheidscheck uit te voeren. Gemiddeld wordt deze hond tussen de 12 en 15 jaar oud. Mocht je besluiten dit schattige hondje als kameraadje te willen, laat je dan eerst goed informeren over dit ras. Een fokker kan je meer hierover vertellen.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de NaakthondenHondenras: de NaakthondenIn dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere v…
Tien kleinste hondenrassen ter wereldHeb je maar een beperkte woonruimte ter beschikking en wil je toch graag een hond om je gezelschap te houden? Of geef je…
Rashonden: Peruaanse naakthondRashonden: Peruaanse naakthondDe Peruaanse naakthond is een rashond die in Nederland niet echt veel voorkomt. Deze hond met gestroomlijnd postuur, bet…
Japanse terriër: een rashond uit JapanJapanse terriër: een rashond uit JapanDe Japanse terriër is zoals de naam al zegt een hondenras dat afkomstig is uit Japan. Foxterriërs uit Europa werden gekr…

Jaloers gedrag bij hondenJaloers gedrag bij hondenHonden kunnen jaloers gedrag gaan vertonen door bijvoorbeeld een verandering in de gezinssamenstelling. Er kan een huisd…
Boerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaBoerboel: een groot en sterk hondenras uit Zuid-AfrikaDe Boerboel is een uit Zuid-Afrika afkomstige hond die over een uitstekend waakinstinct beschikt en zeer groot en erg ge…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rpping, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.hondenrassen.nl
  • www.hondenplaza.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 08-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.