Hondenrassen: Tosa Inu
De Tosa Inu is van oorsprong een Japanse hond waarvan de reuen worden gebruikt als vechthonden. In onze samenleving mogen honden hier niet voor gebruikt worden. Ondanks zijn slechte reputatie is deze vrij zeldzaam voorkomende hond geschikt als gezinshond. Het is een rustige hond die een consequente opvoeding nodig heeft met een grote drang om zijn gezin te beschermen. De hond is alleen geschikt voor iemand die ervaring heeft met honden.
Geschiedenis
De Tosa Inu is zo'n 150 jaar geleden ontstaan in de provincie Tosa in Japan. Het ras is ontstaan door het Japanse ras Nihon Inu te kruizen met diverse Europese hondenrassen zoals o.a. de Sint-Bernard, Mastiff, Duitse Dog, Bloedhond, Pointer en Bullterriër. Zo werd de ideale vechthond gecreëerd. In Japan is het een toernooihond en wordt hij enkel voor de hondengevechten gefokt. De hond wordt zwaar getraind om in topconditie te blijven met de wilskracht om te vechten tot de dood. Helaas komt het tegenwoordig nog steeds voor dat de Tosa Inu als vechthond wordt gebruikt. De Tosa Inu is een zeldzame hond, ook in Japan.
Uiterlijk
Deze hond is erg groot, sterk met een gespierd en atletisch lichaam. De schouderhoogte van een reu is minimaal 61 centimeter. Voor de teef is dit minimaal 55 centimeter. Wat er bijzonder is aan dit ras is dat er geen maximale schouderhoogte is zodat de maat van de schouderhoogte flink overschreden wordt. Bij andere rashonden is er ook een maximale schouderhoogte van toepassing. De vachtkleuren komen voor in de variaties roodbruin, zwart, geel, gestroomd en black and tan. De bonte variant is ook toegestaan. In alle kleuren zijn witte aftekeningen op de borst en tenen toegestaan. De vacht is kortharig. Het gewicht van deze hond kan erg variëren vanwege de grote verschillen in grootte van zo'n 50 kilo tot wel 100 kilo.
Karakter
Deze rustige, geduldige, intelligente en zelfbewuste hond is erg moedig en geschikt als waakhond. Blaffen doet hij alleen wanneer dit nodig is. Het gezin waarvan hij deel uitmaakt staat voor deze hond bovenaan. Hij heeft een grote drang om het gezin te beschermen. Tegenover zijn eigen gezin is de Tosa Inu erg lief en aanhankelijk. Tegenover vreemden stelt hij zich wat terughoudend en waakzaam op. Hij heeft geen boodschap aan vreemden. Als het baasje aangeeft dat het goed is, legt hij zich erbij neer. Bekenden en familie worden doorgaans wel vriendelijk benaderd. Over het algemeen kan de Tosa Inu goed overweg met kinderen en beschikt deze hond over een hoge tolerantiedrempel. Vooral reuen kunnen zich dominant opstellen tegenover andere reuen. Het is beter om de Tosa Inu weg te houden van strijdlustige honden. Als de Tosa Inu wordt aangevallen gaat hij een confrontatie niet uit de weg en gezien hun kracht en grootte is het gevaarlijk voor de hond die aanvalt. Als de hond met andere huisdieren is gesocialiseerd, levert dit doorgaans weinig tot geen problemen op.
Verzorging
De verzorging van de kortharige vacht is vrij eenvoudig. Af en toe moet deze hond geborsteld worden om de dode haren uit de vacht te verwijderen. Dit houdt de vacht gezond en in een optimale conditie. Over het algemeen kwijlt de Tosa Inu niet. De opvoeding moet consequent, maar wel met zachte hand gebeuren. Het baasje moet wel zorgen dat hij overwicht houdt. Hij is gevoelig voor de stem van het baasje. Voor iemand zonder ervaring met honden is de Tosa Inu minder geschikt. Deze hond heeft veel beweging nodig en daarom vindt hij uren lang lopen heerlijk. Hij beschikt over erg veel energie is haast niet moe te krijgen.
Overige informatie
De Tosa Inu wil het liefst de hele dag in de buurt zijn van zijn baasje. Daarom is hij niet geschikt voor iemand die niet het grootste deel van de dag met hem door kan brengen. Deze hond kan er niet tegen om in een kennel zitten. In sommige landen zoals Groot-Brittannië en Denemarken is de Tosa Inu verboden omdat deze beschouwd wordt als een gevaarlijke hond.
Mocht je ervaring hebben met honden en kiezen voor dit bijzondere en zeldzame hondenras als je trouwe kameraad, zorg er dan goed voor dat je van tevoren je goed laat inlichten. Een fokker kan hierover meer vertellen.
Lees verder