Rashonden: Samojeed (een witte keeshond)

Rashonden: Samojeed (een witte keeshond) De Samojeed is een poolhond die als trekhond, rendierherdershond en waakhond werd gebruikt door de nomaden langs de kust van de Noordelijke IJszee. Deze sterke hond ziet er met zijn compacte vorm en rijkelijke vacht erg fraai uit. Deze witte keeshond is geschikt als gezelschapshond. Hij houdt erg veel van mensen waardoor hij een geschikte huishond is. Zijn vacht moet dagelijks verzorgd worden om klitten te voorkomen.

Geschiedenis

De Samojeed werd vroeger door het nomadenvolk gebruikt langs de kust van de Noordelijke IJszee als trekhond, rendierherdershond en waakhond. Daardoor konden de eerste honden van dit ras die in Europa kwamen beter tegen een huiselijk leven dan de gemiddelde polaire keeshond. De ontwikkeling tot de huidige Samojeed heeft hoofdzakelijk in Engeland plaatsgevonden. Ook Amerika en een aantal Europese landen hebben hieraan bijgedragen. De Samojeed is wereldwijd een erg geliefde hond op tentoonstellingen en ze zijn geschikt als gezelschapshond.

Uiterlijk

De Samojeed is een sterke, compacte, elegante en beweeglijke hond die licht vierkant van vorm is. De rug is recht en de buiklijn is licht opgetrokken. De ledematen bestaan uit sterke botten met gespierde poten. De schouderhoogte bij de reu is ongeveer 57 cm en bij de teef is dit 53 cm. Afwijkingen van 3 cm naar boven of beneden zijn toegestaan. Het gewicht is tussen de 23 en 30 kilo. De kleur van de vacht is wit, crème of wit met biscuit. De licht biscuitkleurige tekening mag niet te donker zijn. De kop is iets gewelfd met een krachtige schedel en een wigvormige snuit. De ogen zijn donker van kleur en amandelvormig. Ze staan ver uit elkaar met een wakkere uitdrukking. De lippen zijn donker en droog. De neusspiegel is zwart van kleur. De staande, dikke, driehoekige oren worden ook wel prikoren genoemd. De oren zijn hoog aangezet. De staart is lang en overvloedig behaard en wordt los gedragen. In beweging wordt de staart over de rug gekruld gedragen. De mondhoeken van de Samojeed zijn iets opgetrokken, waardoor de zogenaamde Samojeedglimlach ontstaat.

Karakter

Hij is sterk, elegant, beweeglijk, rustig en zelfverzekerd. De associatie met de mens door de vele jaren heen heeft duidelijk het karakter van de Samojeed gunstig beïnvloed. Deze aardige, vriendelijke hond houdt ontzettend veel van mensen. De dagelijkse borstelbeurt kan de hond als een bijzonder plezierige gebeurtenis beschouwen. De Samojeed is een slimme, trouwe en waakzame hond die altijd bereid is om te werken. Hij is niet gauw wantrouwend, schuw of agressief, maar kan wel koppig zijn. Hij kan goed met andere dieren en kinderen omgaan indien hij hier van jongs af aan mee gesocialisteerd is.

Vacht

De vacht van de Samojeed is rijkelijk met een korte maar dichte ondervacht. De dekharen zijn ruw, uitstaand en lang. Deze dekharen zijn langer dan 6 cm waartussen de dikke ondervacht voorkomt. De vacht op de snuit en de poten is kort. Deze honden hebben een mooie kraag en broek van haar. De verharing verloopt in de vorm van een blokverharing. Dit houdt in dat in een periode van enkele weken de gehele vacht wordt afgestoten en wordt vervangen door een nieuwe vacht. In de rui moet de hond extra goed geborsteld worden omdat er anders klitten ontstaan. De vacht dient dagelijks verzorgd worden. Door de vacht te kammen met een grove kam en een borstel houdt je de vacht luchtig. De vacht heeft normaal gesproken geen neiging tot klitten, behalve achter de oren en aan de staart.

Bron: Blanka horvath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Blanka horvath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Opvoeding

De opvoeding van de Samojeed is niet gemakkelijk. Zeker niet voor een onervaren iemand. De opvoeding moet al op een zeer jonge leeftijd beginnen en heeft afwisseling nodig. Als je de Samojeed steeds dezelfde commando's laat uitvoeren neemt zijn koppigheid de overhand en zal hij niet meer luisteren. Leer de hond op jonge leeftijd het bevel dat hij naar je toe komt en laat hem op op jonge leeftijd wennen aan katten en andere huisdieren. Laat gezag blijken met vriendelijke hand. Met schreeuwen en slaan krijg je zeker bij de Samojeed geen respect. De Samojeed heeft veel beweging en ruimte nodig.

Mocht je willen gaan voor een Samojeed als kameraad is het raadzaam om je eerst goed te verdiepen in dit ras. Vooral als je nog geen ervaring hebt met honden is het sterk aan te bevelen. Een fokker kan je meer hierover vertellen.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grote Witte KeeshondWie kent ze niet? De witte pluizenbollen met hun krulstaart en pientere oogjes? De felle kef en zijn eigenwijze koppie.…
De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond, oftewel de Wolfsgrauwe Keeshond. Wie kent ze niet? De pientere ogen, hun prachtige vacht en hun lief…
Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)Hondenrassen: Eurasiër (Aziatische keeshond)De Eurasiër behoort tot de keesachtigen en poolhonden en hij is afkomstig uit Duitsland. Dit ras is ontwikkeld voor de g…
Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Welke hondenrassen stinken het meest en welke juist minder?Iedere hondeneigenaar kent de doordringende geur die honden kunnen uitstralen. Deze geur wordt onder andere door omgevin…

PoetsbenodighedenPoetsbenodighedenIn dit artikel heb ik de meest voorkomende basis poetsbenodigdheden die je nodig hebt om een paard goed te poetsen besch…
Verlichting buitenbak voor paardenIn het najaar en de winter wordt het al snel donker en om uw paard ook dan goed te kunnen trainen is een lichtvoorzienin…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • www.dieren-rassen.nl/honden/keeshonden/samojeed
  • www.worldwidebase.com
  • Afbeelding bron 1: Blanka horvath, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 22-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.