Rashonden: Samojeed (een witte keeshond)
De Samojeed is een poolhond die als trekhond, rendierherdershond en waakhond werd gebruikt door de nomaden langs de kust van de Noordelijke IJszee. Deze sterke hond ziet er met zijn compacte vorm en rijkelijke vacht erg fraai uit. Deze witte keeshond is geschikt als gezelschapshond. Hij houdt erg veel van mensen waardoor hij een geschikte huishond is. Zijn vacht moet dagelijks verzorgd worden om klitten te voorkomen.
Geschiedenis
De Samojeed werd vroeger door het nomadenvolk gebruikt langs de kust van de Noordelijke IJszee als trekhond, rendierherdershond en waakhond. Daardoor konden de eerste honden van dit ras die in Europa kwamen beter tegen een huiselijk leven dan de gemiddelde polaire keeshond. De ontwikkeling tot de huidige Samojeed heeft hoofdzakelijk in Engeland plaatsgevonden. Ook Amerika en een aantal Europese landen hebben hieraan bijgedragen. De Samojeed is wereldwijd een erg geliefde hond op tentoonstellingen en ze zijn geschikt als gezelschapshond.
Uiterlijk
De Samojeed is een sterke, compacte, elegante en beweeglijke hond die licht vierkant van vorm is. De rug is recht en de buiklijn is licht opgetrokken. De ledematen bestaan uit sterke botten met gespierde poten. De schouderhoogte bij de reu is ongeveer 57 cm en bij de teef is dit 53 cm. Afwijkingen van 3 cm naar boven of beneden zijn toegestaan. Het gewicht is tussen de 23 en 30 kilo. De kleur van de vacht is wit, crème of wit met biscuit. De licht biscuitkleurige tekening mag niet te donker zijn. De kop is iets gewelfd met een krachtige schedel en een wigvormige snuit. De ogen zijn donker van kleur en amandelvormig. Ze staan ver uit elkaar met een wakkere uitdrukking. De lippen zijn donker en droog. De neusspiegel is zwart van kleur. De staande, dikke, driehoekige oren worden ook wel prikoren genoemd. De oren zijn hoog aangezet. De staart is lang en overvloedig behaard en wordt los gedragen. In beweging wordt de staart over de rug gekruld gedragen. De mondhoeken van de Samojeed zijn iets opgetrokken, waardoor de zogenaamde Samojeedglimlach ontstaat.
Karakter
Hij is sterk, elegant, beweeglijk, rustig en zelfverzekerd. De associatie met de mens door de vele jaren heen heeft duidelijk het karakter van de Samojeed gunstig beïnvloed. Deze aardige, vriendelijke hond houdt ontzettend veel van mensen. De dagelijkse borstelbeurt kan de hond als een bijzonder plezierige gebeurtenis beschouwen. De Samojeed is een slimme, trouwe en waakzame hond die altijd bereid is om te werken. Hij is niet gauw wantrouwend, schuw of agressief, maar kan wel koppig zijn. Hij kan goed met andere dieren en kinderen omgaan indien hij hier van jongs af aan mee gesocialisteerd is.
Vacht
De vacht van de Samojeed is rijkelijk met een korte maar dichte ondervacht. De dekharen zijn ruw, uitstaand en lang. Deze dekharen zijn langer dan 6 cm waartussen de dikke ondervacht voorkomt. De vacht op de snuit en de poten is kort. Deze honden hebben een mooie kraag en broek van haar. De verharing verloopt in de vorm van een blokverharing. Dit houdt in dat in een periode van enkele weken de gehele vacht wordt afgestoten en wordt vervangen door een nieuwe vacht. In de rui moet de hond extra goed geborsteld worden omdat er anders klitten ontstaan. De vacht dient dagelijks verzorgd worden. Door de vacht te kammen met een grove kam en een borstel houdt je de vacht luchtig. De vacht heeft normaal gesproken geen neiging tot klitten, behalve achter de oren en aan de staart.
Opvoeding
De opvoeding van de Samojeed is niet gemakkelijk. Zeker niet voor een onervaren iemand. De opvoeding moet al op een zeer jonge leeftijd beginnen en heeft afwisseling nodig. Als je de Samojeed steeds dezelfde commando's laat uitvoeren neemt zijn koppigheid de overhand en zal hij niet meer luisteren. Leer de hond op jonge leeftijd het bevel dat hij naar je toe komt en laat hem op op jonge leeftijd wennen aan katten en andere huisdieren. Laat gezag blijken met vriendelijke hand. Met schreeuwen en slaan krijg je zeker bij de Samojeed geen respect. De Samojeed heeft veel beweging en ruimte nodig.
Mocht je willen gaan voor een Samojeed als kameraad is het raadzaam om je eerst goed te verdiepen in dit ras. Vooral als je nog geen ervaring hebt met honden is het sterk aan te bevelen. Een fokker kan je meer hierover vertellen.
Lees verder