Rashonden: Engelse Setter, een elegante jachthond

Rashonden: Engelse Setter, een elegante jachthond De Engelse Setter behoort tot een van de oudste rassen van jachthonden. Hij werd gebruikt voor de jacht op (water)vogels. Deze actieve hond past goed in een gezin met kinderen zolang hij maar veel beweging krijgt. Daarnaast beschikt deze elegante hond over een vriendelijk karakter en hij houdt van gezelschap om zich heen. Omdat ze vaak iedereen aardig vinden zijn ze niet geschikt als waakhond. Van de Setter is de Engelse Setter de meest zachtaardige.

Geschiedenis

De Engelse Setter is een van de oudste jachthonden in de geschiedenis. Deze staande jachthond is nauw verwant aan de Ierse Setter en de Gordon Setter. Het ras bestond al in de 14e eeuw. Hij werd gebruikt voor de jacht op (water)vogels. Het ras werd “setting” Spaniel genoemd omdat hij ging liggen en langzaam kruipend de prooi naderde en naar de prooi keek en zijn poot optilde om de prooi aan te wijzen. Aan het einde van de 18e eeuw werd er een jachtgeweer gebruikt en werden deze honden “Setters” genoemd. De vogels werden tijdens de vlucht neergeschoten en de hond werd zo ontwikkeld dat hij kon aangeven waar de vogels waren en ze na het schot kon apporteren. In de 19e eeuw werd de Engelse Setter zoals we hem nu kennen ontwikkeld door hem selectief te kruisen. Doordat er ook op uiterlijk werd gefokt is deze hond een deel van zijn jachtaanleg kwijt geraakt.

Uiterlijk

Deze hond is een middelgrote hond die sierlijk beweegt en een elegante uitstraling heeft. De schouderhoogte bij een reu is gemiddeld 67 cm voor een reu en 62 cm voor een teefje. De reu heeft een gewicht van ongeveer 30 kilo en voor de teef is dit 25 kilo. De kleur kan variëren. De basiskleur is wit gecombineerd met zwart of leverkleur. De combinatie wit met zwarte lichaamsvlekken en bruine hals, kin en voeten komt ook voor. Dit wordt de "tricolor" genoemd. Het lichaam is middelmatig lang met een rechte rug. De staart loopt vanaf de rug in een aansluitende lijn met een lichte boog die vanaf iets onder de staartwortel is bevederd. De staart kan hierdoor vrolijk zwaaien tijdens beweging. De kleuren die zijn toegestaan zijn: zwart en wit, blue belton oranje en wit, liver belton zwart, wit en tan, blue belton en tan.

Karakter

De Engelse Setter is een vriendelijke en gevoelige hond. Van de Setter soorten is hij de meest zachtaardige. Hij vindt het fijn met kinderen om zich heen en heeft behoefte aan genegenheid. Dit maakt hem een uitstekend geschikte gezinshond. Deze eigenzinnige hond heeft een gelijkmatig humeur en hij heeft een vaste maar zachte hand nodig. Als je hem te hard aanpakt wordt hij bang voor de baas. Het kost soms wat geduld om hem zindelijk te krijgen en met het africhten moet al op jonge leeftijd worden gestart om slechte gewoontes te voorkomen. Hij houdt van gezelschap om zich heen en hij kan goed met andere honden samen. Als waakhond is hij minder geschikt. Dit komt omdat ze meestal iedereen aardig vinden waardoor hij niet waaks is. De Engelse Setter houdt van zwerven, graven en springen. In vergelijking met andere Setters is de Engelse Setter een echte gentleman. Deze hond houdt van veel beweging waarbij hij vrij moet kunnen rennen. Omdat ze oorspronkelijk ook gefokt zijn voor de jacht op waterwild nemen ook graag een duik in het water.

Vacht

Zijn vacht heeft een middellange lengte en is golvend en zacht. Het voelt een beetje zijdeachtig aan. De vacht moet regelmatig worden geborsteld en gekamd om het hanteerbaar te houden. Ook moet de vacht regelmatig worden getrimd. Daarmee voorkomen je dat er knopen in ontstaan. Zorg dat de vacht vrij blijft van takjes. De verharing is gemiddeld en wanneer hij in de rui is moet er meer aandacht worden besteed aan de vacht. Regelmatig wassen is niet nodig voor de vacht. Het haar onder aan de voeten moeten worden geknipt.

Gezondheid

Er kunnen bij de Engelse Setter wat gezondheidsproblemen voorkomen zoals auto-immuun problemen, doofheid, maagtorsie, heupdysplasie of oogproblemen. Door hun gevoelige huid zijn ze vatbaar voor huidallergieën. Mocht je interesse hebben voor een Engelse Setter kun je de fokker vragen naar de gezondheid van de (voor)ouders. Een goede fokker kan deze informatie verstrekken.

De Engelse Setter wordt gemiddeld 10 tot 12 jaar oud.

Overige informatie

De aanschaf van een pup van de Engelse Setter ligt meestal rond de EUR 900. Mocht je dit ras willen aanschaffen, denk er dan goed over na. Hij heeft erg veel beweging nodig waardoor je er wel veel tijd mee moet kunnen doorbrengen. De gemiddelde leeftijd ligt tussen de 12 en 13 jaar. Mocht je meer informatie willen over dit ras kan een fokker je meer vertellen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
De voornaamste jachthonden: een overzichtReeds sinds mensenheugenis jagen mens en hond samen. Maar niet alle honden zijn geschikt om getraind te wordenvoor de ja…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…

Het onderhouden van de kattenbakHet onderhouden van de kattenbakIedereen die een kat heeft, zal ook een kattenbak hebben. Een bekend nadeel van het hebben van een kattenbak is dat het…
Het gevaar van broodfokkersHet gevaar van broodfokkersAls je een hond of kitten wilt kopen, dan is het raadzaam om dit niet zomaar bij de eerste de beste fokker te doen. Je l…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Angela, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • - wikipedia
  • - www.hondeninfo.net
  • - www.uwhondenkat.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 01-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.