Hondenras: de Naakthonden

Hondenras: de Naakthonden In dit artikel worden de naakthonden in het algemeen besproken, de bekendste rassen staan in het kort uitgelegd andere varianten zijn de Afrikaanse en de Thaise maar over deze rassen is er vrij weinig bekend. Naakthonden vragen wat huidverzorging maar zijn vaak ideale gezinshonden met een vrolijk en relatief rustig karakter.

De naakthond met haar

De meeste naakthonden zijn niet volkomen haarloos, sommige naakthonden worden dan ook voor de show nog even geschoren om de laatste haren weg te halen. De Amerikaanse naakthond is de variant die het meest kaal is op snorharen en eventuele wenkbrauwen na. De meest behaarde is de Powderpuff, dit is de harige variant van de Chinese naakthond. Deze bezit zelfs een ondervacht waardoor als men deze hond ziet men niet verwacht dat deze hond buitenom de vacht dezelfde Chinese naakthond is.

Chinese naakthond

Dit zijn kleine hondjes die ongeveer 26 tot 33cm groot worden. De Chinese naakthond heeft beharing aan de kop, pootjes en staart. De eerder genoemde Powderpuff is de variant met beharing, zowel de naakte variant als de behaarde kunnen uit één nest komen. Alleen als beide ouders Powderpuff's zijn zullen alle pups Powderpuff's worden. Bij de geboorte is gelijk al te zien welke de naakt variant is en welke de behaarde. Dit ras werd in de 15e eeuw al in China beschreven maar toch is het nooit duidelijk geworden of dit ras ook officieel uit China komt. De Chinese naakthond is een gezellige gezinshond die graag wat voor u wilt doen.

Mexicaanse naakthond

Dit ras wordt in zijn zijn land van herkomst namelijk Mexico ook wel Xoloitzquintli genoemd. Dit ras is één van de oudste bekende hondenrassen. De Mexicaanse naakthond is zo goed als haarloos maar een klein beetje beharing op de kop is toegestaan. Ze komen voor in drie varianten namelijk de toy, middenslag en grote variant. Ze hebben een consequente opvoeding nodig en zijn verder vrij rustig qua karakter.

Peruaanse naakthond

Het is niet duidelijk of deze naakthond ook zijn oorsprong vind in Peru, wel groeide het aantal Peruaanse naakthonden relatief snel langs de Peruaanse kust. Er zijn restanten van dit hondenras opgegraven die dateren uit de 2e eeuw voor Christus. Ook zijn er vele afbeeldingen gevonden van de Peruaanse naakthond. De Peruaan komt ook voor in het klein, middel en groot. Ze zijn vrij waaks maar toch elegant, ze bezitten nog steeds hun natuurlijke karakter. De Peruaanse naakthond wordt nog niet erg veel gezien in Nederland.

Amerikaanse naakthond

Bij het fokken van Rat terriers ontstond per ongeluk de naakte variant. De Amerikaanse naakthond is dus eigenlijk een Terriër. Ze zijn gaan doorfokken met de naakte variant maar mengen het af en toe weer met een Rat terrier om het ras goed in stand te houden. Zo is dit ras in 1972 ontstaan en hiermee één van de nieuwste haarloze rassen. Het kan zijn dat deze pups met haar geboren worden maar dat dit naar een paar dagen uit gaat vallen. De Amerikaanse naakthond kan verschillen van 18 tot 40cm. Het zijn over het algemeen zeer sociale honden maar kunnen dankzij het terriër bloed wel een eigen willetje hebben.

Huidverzorging

Vachtverzorging is niet echt nodig bij een Naakthond maar de huidverzorging is wel belangrijk. In de zomer zult u de huid in moeten smeren met zonnebrandcreme en er is een grote kans dat uw naakthond in de winter toch een trui nodig zal hebben. De naakthonden hebben ook vaak last van acne wat net als bij mensen vooral in de jeugd voor komt. De talg die honden afscheiden wordt niet verdeeld dankzij een vacht waardoor de huid ook af en toe ingesmeerd zal moeten worden met een body lotion zodat de huid niet uit gaat drogen.
© 2011 - 2024 Bembi, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rashonden: Mexicaanse naakthondRashonden: Mexicaanse naakthondDe Mexicaanse naakthond, ook wel met een moeilijke naam Xoloitzquintli genoemd, is de nationale hond van Mexico. Opvalle…
Hondenrassen: de Amerikaanse naakthondHondenrassen: de Amerikaanse naakthondDe Amerikaanse naakthond is afkomstig uit de Verenigde Staten. Zoals de naam al zegt heeft de hond geen haar, behalve zi…
Rashonden: Peruaanse naakthondRashonden: Peruaanse naakthondDe Peruaanse naakthond is een rashond die in Nederland niet echt veel voorkomt. Deze hond met gestroomlijnd postuur, bet…

De Berner SennenhondDe Berner SennenhondDe Berner Sennenhond is van oorsprong een Zwitserse hond. Deze grote, langharige, hond is zeer geschikt als gezinshond,…
De serval, een kat maar geen huisdierDe serval, een kat maar geen huisdierDe serval (Leptailurus serval) is een middelgrootte kat die wel mini-cheetah wordt genoemd. Hij lijkt ook wel een beetje…
Bronnen en referenties
Bembi (500 artikelen)
Gepubliceerd: 04-10-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Dieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.