Rashonden: Groenlandhond (Eskimo Dog)

Rashonden: Groenlandhond (Eskimo Dog) De Groenlandhond behoort tot de polaire spitshondenrassen en is afkomstig uit Scandinavië. Deze hond wordt ook wel de "Eskimo Dog" genoemd. Hij werd gebruikt als sledehond en jachthond in een extreem koud klimaat. Het is dan ook een sterkte hond. Deze hond heeft veel beweging nodig en is niet geschikt om veel binnenshuis te zijn. Deze hond is gemakkelijk in de omgang, maar kan niet altijd goed met andere honden samen.

Geschiedenis

Deze hond is afkomstig uit Scandinavië. Bij de Eskimovolken komen diverse soorten Groenlandhonden voor. De hond werd gebruikt als sledehond in arctisch gebied. Ook was hij inzetbaar voor de jacht op robben en ijsberen. 's Winters kreeg hij precies genoeg te eten wat genoeg was om te werken en te overleven. In de zomerperiode moest deze hond voor zichzelf zorgen. Dit was een hard leven waardoor alleen de sterkste honden konden overleven en zich konden voortplanten. Deze hond is bestand tegen extreem koude temperaturen. Tegenwoordig wordt de hond nog steeds als trekhond gebruikt in koude gebieden. De veredeling tot de huidige Groenlandhond heeft hoofdzakelijk plaatsgevonden in de Verenigde Staten en Noorwegen.

Uiterlijk

Hij heeft een licht gewerfde schedel en is breed tussen de oren. Zijn snuit is van gematigde lengte met een rechte neusrug en droge lippen. Zijn kleine ietwat schuine ogen hebben de voorkeur voor een donkere kleur, maar dit mag ook in harmonie zijn met de vacht. Zijn oren zijn klein en driehoekig van vorm met afgeronde punten.

Zijn lijf is krachtig en gedrongen met een rechte rug. De lendenen zijn breed met een diepe borstkas met goed gewelfde ribben. De hond heeft stevige botten en heeft gespierde poten. De voet is groot met sterke nagels en sterke voetzolen. De staart is hoog aangezet en wordt gebogen of gekruld op de rug gedragen. De staart is vrij dik behaard en borstelig. De vacht is zacht met een dikke ondervacht met grove en vrij lange dekharen. Alle kleurcombinaties zijn toegestaan, behalve de albino. De schofthoogte van de reu is minstens 60 cm bij bij de teef minstens 55 cm. Het gewicht is ongeveer 30 kilo.

Karakter

Door het harde leven is dit een zeer zelfstandige hond. Door de veredeling is hij socialer en aanhankelijker geworden waardoor hij geschikt is geworden als gezelschapshond. Het is een pure werkhond die vol energie zit en veel uithoudingsvermogen heeft. Hij heeft veel moed en is geestelijk gehard. Hij hecht zich niet echt aan de mens, maar is wel rustig en vriendelijk en is gemakkelijk in omgang. Hij is niet geschikt als waakhond. De Groenlandhond kan agressief zijn tegenover andere honden.
Deze hond heeft een consequente opvoeding nodig.

Verzorging

Deze hond is niet geschikt om veel binnenshuis te houden. Ook is hij niet geschikt om te leven in een warm klimaat. De hond heeft extreem veel beweging nodig. De vacht moet regelmatig geborsteld worden. Dit ras is verder kerngezond omdat in poolcondities alleen de allersterksten konden overleven.

Overige informatie

Mocht je overwegen om deze schitterende poolhond als huisgenootje te willen, laat je dan van tevoren goed informeren over de voor- en nadelen van dit ras. Een fokker kan je met alle plezier meer informatie geven over dit ras.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningDe Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekeningEr zijn tamme ratten in diverse kleurvariëteiten. Zo is er ook de populaire Husky rat. Deze tamme rat is geen apart soor…
Het jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezenHet jaar dat de zomer niet kwam: een eskimo-legende bewezenIn het noordwesten van Alaska wonen de Kauwerak-eskimo's. De Kauwerak-eskimo's hebben een dramatische legende die al gen…
Groenlandse Hond: een sledehond en jachthondGroenlandse Hond: een sledehond en jachthondDe Groenlandse Hond behoort tot de keesachtigen en poolhonden. Oorspronkelijk komt hij uit Groenland en werd hij vooral…
Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)De Hokkaido behoort tot de Aziatische keeshonden. Doordat migranten honden meenamen naar het Japanse eiland Hokkaïdo is…

Gezondheid: Therapie met gebruik van dierenGezondheid: Therapie met gebruik van dierenHet klinkt vreemd en wellicht ook weer niet. Want therapie met gebruik van dieren gebeurt eigenlijk in de dagelijkse pra…
Hond en KinderenHond en KinderenHond en kind is leuk, maar uit de praktijk blijkt, ze opvoeden valt niet altijd mee. Vanuit ons hart, liefde en passie v…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.