Rashonden: Oost Siberische Laika

Rashonden: Oost Siberische Laika De Oostsiberische Laika komt uit het oostelijk deel van Siberië. Deze mooi uitziende hond wordt gebruikt als jachthond voor de jacht op groot en klein wild, als trekhond en is gezien zijn vriendelijke karakter ook een uitstekende gezinshond. Door de strenge natuurlijke selectie in het koude klimaat konden alleen de sterke pups overleven waardoor dit een gezond en sterk ras is. Hij is erg aanhankelijk en loyaal naar zijn gezin toe. Hij past prima in een gezin waar hij veel beweging krijg

Geschiedenis

Oostsiberië is een groot gebied in Rusland dat net zo groot is als Europa. Vanwege de uitgestrektheid van Oostsiberië zijn er een aantal locale variaties ontstaan van de Laika. Laika betekent “blaffen” in het Russisch. Er zijn vijf basistypen te onderscheiden die bestaan uit: Evenki Laika, Irkutsk Laika, Jakutia Laika, Amur Laika en Tofolar Laika. Deze verschillen onderling in type en grootte. De Evenki Laika, een grote en sterke hond, heeft de meeste invloed gehad op de ontwikkeling van de Oostsiberische Laika. De Oostsiberische Laika wordt gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals beren, wilde zwijnen en elanden, maar ook voor de jacht op pelsdieren en bosvogels. In vroegere tijden werd er ook op tijgers gejaagd, maar dat is nu verboden. De hond wordt ook als trekhond gebruikt. De eerste beschrijving van dit ras kwam tot stand in 1949. De huidige Oostsiberische Laika stamt uit 1980.

Uiterlijk

De Oostsiberische Laika is een sterke en middelgrote hond zonder een zware bouw te hebben. De schouderhoogte van een reu is gemiddeld tussen de 55 en 64 cm en bij de teef ligt dit tussen de 51 en 60 cm. Het gewicht ligt tussen de 30 en 35 kg. Het lichaam is langer dan de schouderhoogte. De hond is lichtrechthoekig van vorm en krachtig gebouwd. Zijn ogen zijn schuin geplaatst en zijn bij voorkeur donker van kleur waardoor de hond een Aziatische uitdrukking krijgt. De schedel is breed van vorm. De voorsnuit en schedel zijn even lang vanaf de zijkant gezien en lopen evenwijdig. De oren zijn klein en staan rechtop. Aan de binnenzijde zijn deze bedekt met dik haar. Zijn gespierde ledematen lopen recht en de voorbenen lopen evenwijdig. De voeten zijn bijna rond waarbij de tenen gesloten zijn. De staart kan in een sikkelvorm omhoog of licht gekruld lopen over de rug of tegen de dij. De staart kan ook als ringstaart worden gedragen in een sterke krul.

Vacht

Door het koude klimaat heeft hij een dubbele, dikke en waterdichte vacht. Het bestaat uit lang met een grof en recht dekhaar en een dikke zachte ondervacht. Bij de reu bestaat de vacht op de schoft uit manen. In de zomer verhaart hij en is de vacht dunner. Hoewel vrijwel alle kleuren zijn toegestaan is de zogenaamde “karamis” de meest gewilde kleur. Dit is black and tan met een witte of lichte aftekening. Daarnaast komen de volgende kleuren ook voor: peper en zout, gevlekt of bont, wit, grijs, zwart, rood en bruin in allerlei nuances. Vlekken en spikkels zijn toegestaan, met name op de ledematen.

Karakter

De Oostsiberische Laika is een rustige, evenwichtige, intelligente en loyale hond. Hij heeft en sterk roedelinstinct en kan agressief reageren als er een vreemde hond zijn roedel benadert. In een vreemde situatie reageert hij weloverwogen en moedig. Hij kan zichzelf goed verdedigen. Hij houdt veel rekening met de wensen van zijn baasje. Hij houdt ervan om dingen te leren en wil graag worden bezig gehouden. Tegenover vreemden is hij vriendelijk. Deze hond is gemakkelijk te trainen. Hij moet met een zachte hand worden opgevoed en hij verdraagt geen harde aanpak. Hij houdt erg veel van menselijk gezelschap en is een echte mensenhond. Hij kan erg zelfstandig zijn waarbij een liefdevolle maar consequente aanpak nodig is.

Jachtkwaliteiten

De Oostsiberische Laika heeft een sterk ontwikkeld jachtinstinct en beschikt over een uitstekend richtingsgevoel waardoor hij nooit zal verdwalen. Hij kan snel reageren. Zijn reuk en gehoor zijn sterk ontwikkelde zintuigen waardoor hij wild snel kan opsporen. Dit maakt hem een goede jager. Als hij wild heeft gesteld zal hij luid blaffen. De manier van blaffen zegt wat over het soort wild en de situatie.

Gezondheid

Zoals genoemd is de Oostsiberische Laika een erg gezond ras omdat alleen de sterke pups het klimaat konden overleven. Er komen weinig gezondheidsproblemen voor. Raskwalen zijn zelfs niet bekend. Er zijn echter wel enkele gevallen van epilepsie, huidproblemen, oogproblemen, gebitsproblemen en HD-gevallen bekend. Deze hond is energiek met een groot uithoudingsvermogen. Hij moet veel beweging krijgen om zijn energie kwijt te kunnen. Indien hij te weinig beweging krijgt zullen er gedragsproblemen ontstaan.

Overige informatie

Het is belangrijk om je bij de keuze van dit ras niet alleen te laten leiden door het mooie uiterlijk van dit ras, maar ook stil staat bij verzorging en de wetenschap dat deze hond zijn energie goed kwijt moet kunnen. Hij staat nog dicht bij de natuur. De hond zal een gemiddelde leeftijd van 10 tot 12 jaar bereiken. Mocht je interesse hebben voor dit ras kan een fokker meer informatie geven.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dieren die de ruimte in werden geschotenDieren die de ruimte in werden geschotenRond 1950 kwamen de Russen op het idee om in plaats van mensen, eerst dieren de ruimte in te sturen om te onderzoeken we…
Beroemde honden: Laika, Rin Tin Tin, Patrache en HachikoBeroemde honden: Laika, Rin Tin Tin, Patrache en HachikoDe hond heeft altijd tot de verbeelding van de mens gesproken. Er zijn ook al heel wat beroemde honden geweest door de j…
Welk dier? WeetjesWelk dier? WeetjesWelk dier maakt een valkuil? Welk dier leeft maar één dag? Welke vis schiet naar zijn prooi? Welk dier was als eerste in…
De HeidewachtelDe Heidewachtel, ook wel Kleine Munsterlander genoemd, is een veelzijdige hond, zowel geschikt voor de jacht als voor ge…

Een hond kopen, waar let je op?Een hond kopen, waar let je op?Als je eenmaal hebt besloten om een hond in huis te nemen, dan breekt er een spannende tijd aan. Je gaat een hond uitzoe…
De Cane Corso ItalianoDe Cane Corso ItalianoDe Cane Corso behoort tot de Molossers. Het ras is nog niet zo bekend, het is ook relatief nieuw. Toch komt dit prachtig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PrzemekL, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • - www.home.kpn/russkaja-laika/NL
  • - www.honden.dierenplanet.nl
  • - www.hondencentrum.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 23-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.