Hond en Kinderen

Hond en Kinderen Hond en kind is leuk, maar uit de praktijk blijkt, ze opvoeden valt niet altijd mee. Vanuit ons hart, liefde en passie voor ons werk willen wij jullie graag helpen met adviezen, tips, ondersteuning om tot een concrete en liefdevolle oplossing te komen voor hond en kinderen.

Voor en Nadelen hond en kind

Voor kinderen is het goed om met huisdieren op te groeien en te genieten van het contact met elkaar. Een kind leert verantwoordelijkheid te dragen. Aaien kan bloedverlagend werken en voor kinderen kan een huisdier een onvoorwaardelijk maatje zijn met wie hij of zij heerlijk kan knuffelen. Er wordt geduldig naar al zijn/haar verhalen geluisterd zonder dat daar een oordeel over geveld wordt.

Wat zouden de nadelen kunnen zijn

In de praktijk wordt de verzorging van een hond helaas té vaak onderschat. Het komt regelmatig voor dat ouders/verzorgers met kleine kinderen -door drukte- vaak niet de tijd hebben om de complete (noodzakelijke) aandacht en verzorging aan de hond te geven. Het opvoeden van een pup vereist net zoveel tijd als de opvoeding van een kind. Er wordt vaak vergeten dat een hond een training/opleiding en volledige aandacht nodig heeft. Zowel de kinderen als de hond hebben begeleiding nodig.

De hond zal met u een lange tijd doorbrengen; mede daarom is een goedgetrainde hond een vreugde voor het gezin en de maatschappij.

Baby opkomst en dan?

Een van de meest ingrijpende veranderingen voor de hond is de komst van een baby. Wilt u goed met deze nieuwe situatie omgaan, is het belangrijk dat uw hond goed gehoorzaamd. Indien er toch gedragsproblemen zijn, probeer dit van tevoren op te lossen met een kynologisch instructeur, hondenschool of gedragstherapeut. Dit is voor de veiligheid van het gezin en voor het waarborgen van het welzijn van uw dier.

Tips voor de bevalling:

 • Het is verstandig om de hond niet bij de bevalling aanwezig te laten zijn
 • Denk hierbij ook aan de hygiënische overwegingen
 • De spanning en het onvoorspelbare effect wat het met uw hond kan doen
 • Zorg dat de hond goed uitgelaten is
 • Zorg dat u voor de hond wat extra lekkers heeft
 • Misschien kunt u eventueel hulp van derden krijgen
 • Denk aan de veiligheid voor hond en gezin

Baby geboren en hoe dan met de hond?

Laat uw baby nooit alleen met de hond!

 • Zodra de gezondheid van moeder en kind goed zijn kunt u de hond kennis laten maken met de baby
 • Laat de moeder eerst binnenkomen zodat de hond haar kan begroeten
 • De verzorger heeft de baby in de armen en de hond kan dan de gelegenheid krijgen om rustig te ruiken
 • Als de hond de baby zou likken reageer dan heel rustig en het is aan u wat u acceptabel vind
 • Laat de baby nooit op de grond met de hond kennismaken
 • Geef de hond de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen
 • Mocht de baby huilen, blijf dan altijd rustig
 • Probeer te voorkomen dat de hond de baby niet mag verdedigen
 • Laat de baby en de hond nooit alleen
 • Zorg dat de baby altijd hoog ligt, bijvoorbeeld in box of op schoot
 • Beloon de hond in alle rust en respect
 • Zodra de hond ongewenst gedrag vertoont, kunt u de hond afleiden en even naar zijn veilige plek/plaats sturen

FABELS en tegen de natuur in van de hond:

 • Laat de hond niet de nageboorte opeten
 • Geef de hond zeker niet de poepluier en haal hem er ook niet doorheen
 • Dring de baby niet op aan de hond

Peuter en honden

Uit de ogen van een peuter naar de hond:
Sommige peuters zijn heel avontuurlijk, weer anderen moeten de hele dag vermaakt worden maar over het algemeen heb ze één ding gemeen: ze zijn nieuwsgierig, ondeugend en proberen hun grenzen te verleggen. Ze rennen, stoeien, kruipen en rollen over de grond en willen van alles met de hond doen en zien daarin dan ook geen enkel gevaar.

Uit de ogen van de hond naar de peuter:
Honden kunnen alleen maar op een hondse manier reageren en voor een hond is -zoals al eerder aangegeven- rangorde erg belangrijk. De hond voelt dan ook heel goed aan dat een peuter fysiek en psychisch niet in staat is om hem in een lagere positie te dwingen.

Wij volwassenen, moeten dan ook proberen de hond duidelijk te maken dat het kind hoger in rang staat.
De hond zal het kind te allen tijde respecteren en accepteren wanneer er een volwassene in de buurt is.

Kleuter en honden:

Uit de ogen van kleuter naar de hond;
Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen steeds zelfstandiger met een hond omgaan en bij steeds meer hondenscholen hebben ze speciale hond en kind projecten. Zodat kinderen ook leren begrijpen hoe ze op een verantwoorde wijze met een hond om kunnen gaan.

Ze leren wat wel kan en wat beslist niet. De trainingen bestaan vaak uit gewone gehoorzaamheidsoefeningen en eventueel leren ze leuke verantwoorde trucjes met de hond. Dit hangt wel van de eigenschappen van het kind af en de hond.

Uit de ogen van de hond naar de kleuter:
Een hond is een roedeldier. Hij ziet daarom mensen en honden als ranghogere aan wie hij moet gehoorzamen, of als ranglagere, aan wie hij niet hoeft te gehoorzamen. Een hond zal elk kind onder de 7 per definitie beschouwen als een ranglagere.

Kinderen op de leeftijd van ongeveer 12 jaar

Op deze leeftijd zijn kinderen meer zelfstandig, begrijpen meer en hebben meer geestelijk overwicht. Zij kunnen zich nu ook als ranghogere op gaan stellen en langzaam aan hetzelfde gaan doen als een volwassene.

De leeftijd waarop kind X aan hond Y bijvoorbeeld het commando ‘zit’ kan geven hangt ook af van het ontwikkelingsniveau en het karakter van het kind. Daarnaast zijn de raseigenschappen, temperament, geslacht en de mate van gehoorzaamheid van de hond van invloed.

Een onzekere of ongeduldige kind van 11 met een dominante hond reu loopt meer risico dan een rustig zelfverzekerd meisje van 7 met een goed opgevoede hond.
© 2011 - 2024 Hondentraining, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De beste honden voor gezinnen met kinderenDe beste honden voor gezinnen met kinderenOm de beste hond te kiezen welke in een gezin met kinderen op moet groeien, is het verstandig om eerst wat huiswerk te d…
Tips om uw hond beter te laten luisterenNederland behoort tot een van de hond-rijkste landen van Europa. Toch zijn er veel baasjes die niet goed weten hoe ze hu…
Hond niet naar het pension in de vakantieHond niet naar het pension in de vakantieElke hondeneigenaar krijgt er mee te maken wanneer je op vakantie gaat, gaat de hond mee? Vaak is dit niet het geval, en…
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…

Rashonden: Groenlandhond (Eskimo Dog)Rashonden: Groenlandhond (Eskimo Dog)De Groenlandhond behoort tot de polaire spitshondenrassen en is afkomstig uit Scandinavië. Deze hond wordt ook wel de "E…
Rashonden: Chow ChowRashonden: Chow ChowDe Chow Chow is een oud Chinees hondenras. Waarschijnlijk was de eerste vorm van dit ras al bekend in China voordat de j…
Bronnen en referenties
 • Deze artikelen heb ik zelf geschreven op www.hondenkinderen.nl dat is mijn eigen site die ik zelf heb geschreven maar het is toch wel handig als mensen en kinderen en honden elkaars taal kunnen begrijpen
Hondentraining (1 artikelen)
Gepubliceerd: 15-05-2011
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.