Hond en Kinderen
Hond en kind is leuk, maar uit de praktijk blijkt, ze opvoeden valt niet altijd mee. Vanuit ons hart, liefde en passie voor ons werk willen wij jullie graag helpen met adviezen, tips, ondersteuning om tot een concrete en liefdevolle oplossing te komen voor hond en kinderen.
Voor en Nadelen hond en kind
Voor kinderen is het goed om met huisdieren op te groeien en te genieten van het contact met elkaar. Een kind leert verantwoordelijkheid te dragen. Aaien kan bloedverlagend werken en voor kinderen kan een huisdier een onvoorwaardelijk maatje zijn met wie hij of zij heerlijk kan knuffelen. Er wordt geduldig naar al zijn/haar verhalen geluisterd zonder dat daar een oordeel over geveld wordt.
Wat zouden de nadelen kunnen zijn
In de praktijk wordt de verzorging van een hond helaas té vaak onderschat. Het komt regelmatig voor dat ouders/verzorgers met kleine kinderen -door drukte- vaak niet de tijd hebben om de complete (noodzakelijke) aandacht en verzorging aan de hond te geven. Het opvoeden van een pup vereist net zoveel tijd als de opvoeding van een kind. Er wordt vaak vergeten dat een hond een training/opleiding en volledige aandacht nodig heeft. Zowel de kinderen als de hond hebben begeleiding nodig.
De hond zal met u een lange tijd doorbrengen; mede daarom is een goedgetrainde hond een vreugde voor het gezin en de maatschappij.
Baby opkomst en dan?
Een van de meest ingrijpende veranderingen voor de hond is de komst van een baby. Wilt u goed met deze nieuwe situatie omgaan, is het belangrijk dat uw hond goed gehoorzaamd. Indien er toch gedragsproblemen zijn, probeer dit van tevoren op te lossen met een kynologisch instructeur, hondenschool of gedragstherapeut. Dit is voor de veiligheid van het gezin en voor het waarborgen van het welzijn van uw dier.
Tips voor de bevalling:
- Het is verstandig om de hond niet bij de bevalling aanwezig te laten zijn
- Denk hierbij ook aan de hygiënische overwegingen
- De spanning en het onvoorspelbare effect wat het met uw hond kan doen
- Zorg dat de hond goed uitgelaten is
- Zorg dat u voor de hond wat extra lekkers heeft
- Misschien kunt u eventueel hulp van derden krijgen
- Denk aan de veiligheid voor hond en gezin
Baby geboren en hoe dan met de hond?
Laat uw baby nooit alleen met de hond!
- Zodra de gezondheid van moeder en kind goed zijn kunt u de hond kennis laten maken met de baby
- Laat de moeder eerst binnenkomen zodat de hond haar kan begroeten
- De verzorger heeft de baby in de armen en de hond kan dan de gelegenheid krijgen om rustig te ruiken
- Als de hond de baby zou likken reageer dan heel rustig en het is aan u wat u acceptabel vind
- Laat de baby nooit op de grond met de hond kennismaken
- Geef de hond de tijd om aan de nieuwe situatie te wennen
- Mocht de baby huilen, blijf dan altijd rustig
- Probeer te voorkomen dat de hond de baby niet mag verdedigen
- Laat de baby en de hond nooit alleen
- Zorg dat de baby altijd hoog ligt, bijvoorbeeld in box of op schoot
- Beloon de hond in alle rust en respect
- Zodra de hond ongewenst gedrag vertoont, kunt u de hond afleiden en even naar zijn veilige plek/plaats sturen
FABELS en tegen de natuur in van de hond:
- Laat de hond niet de nageboorte opeten
- Geef de hond zeker niet de poepluier en haal hem er ook niet doorheen
- Dring de baby niet op aan de hond
Peuter en honden
Uit de ogen van een peuter naar de hond:
Sommige peuters zijn heel avontuurlijk, weer anderen moeten de hele dag vermaakt worden maar over het algemeen heb ze één ding gemeen: ze zijn nieuwsgierig, ondeugend en proberen hun grenzen te verleggen. Ze rennen, stoeien, kruipen en rollen over de grond en willen van alles met de hond doen en zien daarin dan ook geen enkel gevaar.
Uit de ogen van de hond naar de peuter:
Honden kunnen alleen maar op een hondse manier reageren en voor een hond is -zoals al eerder aangegeven- rangorde erg belangrijk. De hond voelt dan ook heel goed aan dat een peuter fysiek en psychisch niet in staat is om hem in een lagere positie te dwingen.
Wij volwassenen, moeten dan ook proberen de hond duidelijk te maken dat het kind hoger in rang staat.
De hond zal het kind te allen tijde respecteren en accepteren wanneer er een volwassene in de buurt is.
Kleuter en honden:
Uit de ogen van kleuter naar de hond;
Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen steeds zelfstandiger met een hond omgaan en bij steeds meer hondenscholen hebben ze speciale hond en kind projecten. Zodat kinderen ook leren begrijpen hoe ze op een verantwoorde wijze met een hond om kunnen gaan.
Ze leren wat wel kan en wat beslist niet. De trainingen bestaan vaak uit gewone gehoorzaamheidsoefeningen en eventueel leren ze leuke verantwoorde trucjes met de hond. Dit hangt wel van de eigenschappen van het kind af en de hond.
Uit de ogen van de hond naar de kleuter:
Een hond is een roedeldier. Hij ziet daarom mensen en honden als ranghogere aan wie hij moet gehoorzamen, of als ranglagere, aan wie hij niet hoeft te gehoorzamen. Een hond zal elk kind onder de 7 per definitie beschouwen als een ranglagere.
Kinderen op de leeftijd van ongeveer 12 jaar
Op deze leeftijd zijn kinderen meer zelfstandig, begrijpen meer en hebben meer geestelijk overwicht. Zij kunnen zich nu ook als ranghogere op gaan stellen en langzaam aan hetzelfde gaan doen als een volwassene.
De leeftijd waarop kind X aan hond Y bijvoorbeeld het commando ‘zit’ kan geven hangt ook af van het ontwikkelingsniveau en het karakter van het kind. Daarnaast zijn de raseigenschappen, temperament, geslacht en de mate van gehoorzaamheid van de hond van invloed.
Een onzekere of ongeduldige kind van 11 met een dominante hond reu loopt meer risico dan een rustig zelfverzekerd meisje van 7 met een goed opgevoede hond.