De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekening

De Husky rat: een tamme rat met grijs en witte tekening Er zijn tamme ratten in diverse kleurvariëteiten. Zo is er ook de populaire Husky rat. Deze tamme rat is geen apart soort rat, maar hij heeft zijn naam te danken aan de kleuren die hij heeft. Door het fokken op kleurvariëteiten zijn er allerlei soorten kleurtekeningen ontstaan. Zijn tekening ziet er net zo uit als de gelijknamige poolhond Husky. Hoe is de Husky rat tot stand gekomen en hoe komt het dat deze ratten uiteindelijk helemaal licht kunnen worden?

Geschiedenis

De tamme rat stamt af van de bruine ratten die afkomstig zijn uit Azië. Als ongewenste verstekelingen per schip kwamen ze in de 18e eeuw in Europa terecht. Op deze manier is de rat ook in andere werelddelen terechtgekomen. De bruine rat houdt van water en daardoor leefde hij in een vochtige omgeving. Daar heeft het dier de naam "rioolrat" aan te danken. De bruine rat heeft door zijn grotere aanpassingsvermogen de inheemse zwarte ratten verdrongen. De rat voelt zich het beste thuis in een omgeving waar ook mensen leven. In deze tijd van de rat niet populair en wilde men ze uitroeien vanwege de verspreiding van ziekten zoals de pest.

Het ontstaan van de tamme rat

In de eerste helft van de 19e eeuw werden er door rattenvangers ratten gevangen met afwijkende vachtkleuren. Deze werden apart gehouden en er werd mee gefokt. Zo ontstonden witte en gevlekte ratten. Zo nu en dan werd er een exemplaar aan particulieren verkocht als huisdier maar vooral werden ze gebruikt door wetenschappers in laboratoria. Daar werden er experimenten uitvoerd voor vooral kankeronderzoek. De ratten zijn langdurig van generatie op generatie in gevangenschap verzorgd en gefokt zodat er in de loop van de tijd een domesticatieproces is opgetreden dat heeft geleid tot de vriendelijke, zachtaardige tamme rat van nu. Er is tijdens dit proces ook geselecteerd op karakter omdat wetenschappers liever goed handelbare proefdieren gebruikten.

De Husky rat

Het fokken van ratten op kleurvariëteiten ging door totdat er allerlei soorten kleurtekeningen ontstonden. Door mutaties ontstonden er nieuwe kleurpatronen. Door ze te kruisen en selecteren op het gewenste kleurpatroon ontstonden uiteindelijk de tamme ratten met de kleuren zoals wij ze tegenwoordig kennen. Zo is ook de Husky rat ontstaan. Het is geen aparte rattensoort, maar een gewone tamme rat met een bijzondere tekeningpatroon. Omdat de tekening precies lijkt op gelijknamige poolhond heeft de Husky rat zijn naam te danken. De Husky rat heeft een witte buik, witte poten en een witte bles op de kop. De rug heeft gekleurde haren met daarin een mengeling van witte haren. Bij jonge husky's zijn de haren op de rug nog vrij donker omdat er nauwelijks witte haren tussen zitten.

Verkleuren van de vacht

Naarmate de Husky rat ouder wordt worden ze doorgaans bij elke rui wat lichter van kleur. Dit heet "verschimmelen". Dit begint soms al op de leeftijd van 8 weken. Er zijn Husky ratten die hun hele leven aardig op kleur blijven, maar bij sommige ratten slaat het "schimmelen" wat te ver door. Er zijn zelfs ratten die op de leeftijd van 3 tot 4 maanden helemaal wit zijn geworden. Houd hier rekening mee als je een Husky rat aanschaft, anders loopt de aanschaf misschien wel uit op een teleurstelling.

Lees verder

© 2011 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Siberische HuskyDe Siberische Husky De Husky is een hond met temperament. De Husky behoort tot de pool en keeshonden. Hij wordt gebruikt…
Siberische husky: sledehondSiberische husky: sledehondDe Siberische husky is een hondenras wat valt onder de pool- en keeshonden. De husky is ook wel bekend als de sledehond.
Tamme ratten: kleuren en vachtpatronenTamme ratten: kleuren en vachtpatronenEr zijn tegenwoordig veel verschillende ratten. Je vind allerlei variaties in kleur, soort en patroon. In dit artikel wo…
Waarom verlopen sledehonden zich niet?Waarom verlopen sledehonden zich niet?IJs, diepsneeuw, stormen: Sledehonden kan eenvoudig weg niets tegenhouden. Hun oriëntering en hun uithoudingsvermogen zi…

Rashonden: Ogar PolskiRashonden: Ogar PolskiDe Ogar Polski is in Nederland een vrij onbekend ras. Deze hond komt uit Polen vandaan, behoort tot de Lopende Honden en…
De huisvesting van je konijnDe huisvesting van je konijnNa de hond en de kat is het konijn een van de populairste huisdieren. En terecht. Een konijn is een vriendelijk dier, da…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Jarleeknes, Pixabay
  • - www.kleineknaagdieren.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 29-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.