Rashonden: de Karelische Berenhond

Rashonden: de Karelische Berenhond De Karelische Berenhond komt uit Finland en is oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild. Hij ziet eruit als een keeshond en behoort ook tot de Keesachtigen en Poolhonden. Hij behoort tot de type keeshonden van het oertype. Het is een gevoelige hond die zich erg kan hechten aan zijn gezin. Ook past hij goed in een gezin met kinderen. Als waakhond is hij minder geschikt. Deze zelfstandige hond kan soms tegen andere honden een tikkeltje dominant zijn.

Geschiedenis

De Karelische Berenhond behoort tot de Scandinavisch type keeshonden van het oertype en hij komt oorspronkelijk uit Finland vandaan. Deze jachthond komt uit het grensgebeid tussen Rusland en Finland, het vroegere Karelia waaraan de hond zijn naam dankt. Andere benamingen voor dit ras zijn: Karelsk Bjornhund, Karjalankahukoira of Karelischer Barenhund. Dit ras werd oorspronkelijk gebruikt voor de jacht op groot wild, zoals elanden, wilde zwijnen of beren. Hij kan zijn jager beschermen tegen een aanval van een beer. Deze hond is een typische vertegenwoordiger van de Keesachtigen en Poolhonden. Deze zwart-witte hond kwam pas in 1936 voor het eerst op een tentoonstelling in Helsinki. Daarna is hij in populariteit toegenomen.

Uiterlijke kenmerken

Bij de reu is de schouderhoogte tussen de 54 en 60 centimeter en bij de teef is dit tussen de 49 en 55 centimeter. Het lichaam is stevig en gespierd met en lichtaflopende rug. De borst is ruim en de buik is licht opgetrokken. Deze robuuste hond is iets langer dan hij hoog is. Het hoofd heeft de vorm van een stompe wig met een breed voorhoofd. De oren zijn middelmatig van grootte en zijn spits opstaand. In verhouding zijn de ogen klein, bruin van kleur waaruit hij vurig kan kijken. De poten zijn recht met brede dijen. De staart wordt in boog over de rug gedragen.

Vacht

De Karelische Berenhond heeft een korte, rechtharige en stijf aanvoelende vacht. De ondervacht is nogal dicht en zacht. Hierdoor kon hij de woeste, koude en ongetemde wildernis overleven. De vacht is op de hals, rug en achterkant van de dijen wat langer. In tegenstelling wat men zou verwachten heeft deze vacht relatief weinig verzorging nodig. Het wordt wel geadviseerd om hem dagelijks te borstelen. De kleur is altijd zwart met witte aftekening of vlekken. Soms zijn er zwarte spikkels in de witte vacht aanwezig. Dit is echter niet gewenst.

Karakter

Deze hond is gevoelig en kan zich erg aan zijn gezin hechten. Hij kan zich ook hechten aan mensen die regelmatig over de vloer komen. Dit maakt hem minder geschikt als waakhond. Hij is vriendelijk en gemakkelijk om te trainen. Daarnaast is hij ook zelfstandig en kan hij dominant zijn. Dit dominante trekje kan tot uiting komen tegenover andere honden. Hoewel hij geen vechter is zal niet bang zijn om een vechtpartij aan te gaan. Indien hij van jongs af aan is opgevoed met andere huisdieren, levert dit over het algemeen geen problemen op. Hij moet goed gesocialiseerd worden, ook in zijn omgang met andere huisdieren. Indien hij te hard wordt aangepakt kan hij agressief reageren. De hond heeft een vaste hand nodig een zeer belangrijk: een consequente opvoeding. Verder is hij erg gesteld op kinderen en is hij bijzonder zindelijk.

Overige informatie

Omdat de Karelische Berenhond wordt gerekend tot de poolhonden, kan hij prima buiten verblijven. Hij moet gezien zijn sportieve aard ruimschoots de gelegenheid krijgen om te rennen en te spelen. Hij blijft energiek tot op hoge leeftijd. Indien hij onvoldoende beweging krijgt, kan hij vervelend worden in huis en spullen vernielen. Hij heeft relatief weinig voedsel nodig om in goede conditie te blijven.
Mocht je deze bijzondere poolhond als huisgenoot willen, laat je dan goed informeren. Een fokker kan je meer hierover vertellen.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Grote Witte KeeshondWie kent ze niet? De witte pluizenbollen met hun krulstaart en pientere oogjes? De felle kef en zijn eigenwijze koppie.…
De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond (Wolfsgrauwe)De Grijze Keeshond, oftewel de Wolfsgrauwe Keeshond. Wie kent ze niet? De pientere ogen, hun prachtige vacht en hun lief…
Alles over de Labrador RetrieverDe Labrador Retriever, afgekort Labrador, is een hondenras dat afstamt van de St. Johns-hond. Deze hond werd door eskimo…
Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)Rashonden: Hokkaido (Aziatische keeshond)De Hokkaido behoort tot de Aziatische keeshonden. Doordat migranten honden meenamen naar het Japanse eiland Hokkaïdo is…

Help, mijn kat krabt aan meubels, deuren en/of behang!Help, mijn kat krabt aan meubels, deuren en/of behang!Het is heel natuurlijk voor een kat om te krabben, maar baasjes vinden dat meestal niet wenselijk wanneer dit gebeurt aa…
De kattenren: de bouw, inrichting, vereisten en voordelenDe kattenren: de bouw, inrichting, vereisten en voordelenKatten zijn dieren die graag op verkenning gaan wanneer ze buiten komen. Helaas komt het maar al te vaak voor dat een ka…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Fraczek.marcin, Wikimedia Commons (GFDL)
  • - www.hondenschool-appel.nl
  • - www.wikipedia.nl
  • - www.hondenpage.com
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 07-11-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.