Konijnen los in huis en in de tuin
Konijnen zijn energieke dieren die liever vrij in huis rondlopen, ook voor langere periodes. In principe is dat goed te doen. Om het op een veilige en tevens leuke manier te organiseren zijn wel aanpassingen in de (woon)kamer nodig of wellicht gewenst en moeten problemen met andere huisdieren worden vermeden. Ook in de tuin kunnen konijnen los lopen al is dat lastiger en is een ren wellicht toch de beste optie. Blije konijnen zijn de moeite echter dubbel en dwars waard.
Artikelindeling (interne links)
Waarom los?
Waarom zou je een konijn vrij rond laten rondlopen? zo vraag je jezelf misschien af. Het antwoord is dat konijnen dat echt nodig hebben. Het zijn energieke dieren met een goede conditie die veel beweging nodig hebben om gezond te blijven en in een goed humeur.
Ook zijn het dieren die goed kunnen springen, waardoor ze met een enkele hup al een flinke afstand overbruggen. Op die manier is elke kooi of zelfs ren al snel verkend en is de uitdaging er snel af.
Om deze redenen hebben konijnen veel behoefte aan bewegingsruimte, veel meer dan bijvoorbeeld cavia's (al mogen die ook graag een wandelingetje buiten de kooi maken).
Krijgen konijnen de benodigde ruimte niet, kunnen ze gemakkelijk gefrustreerd raken. Dan gaan ze naar vingers happen of met hun achterpoten in de kooi bonken. Eigenaars denken in zo'n geval vaak een vals of agressief konijn te hebben, maar dat is een misvatting. Konijnen die de ruimte wél krijgen, gedragen zich zelden tot nooit agressief.
Om alle energie kwijt te raken moet een konijn minstens een uur per dag vrij rondlopen, maar liever meer. Als men het onderstaande in acht neemt is het goed mogelijk om konijnen voor langere tijd en zelfs permanent los in huis te laten lopen. Of bijvoorbeeld overdag, maar 's nachts niet of wel als je thuis bent, maar niet als je weg bent. Dat is afhankelijk van waar je jezelf prettig bij voelt.
Het konijn durft niet uit de kooi
Soms komt het voor dat een konijn niet uit de kooi durft. Dat kan te maken hebben met andere huisdieren (zie aldaar). Het kan ook komen omdat de kooi op een plaats staat waar het konijn zich ongemakkelijk bij voelt, bijvoorbeeld omdat er teveel tocht is of er juist te veel zon in de schijnt. Mogelijk staat de kooi op een te drukke plaats, zoals dicht bij de radio of tv of op een plek waar vaak mensen langs lopen. Zorg ervoor dat de kooi op een beschutte en rustige plek staat. Vanaf zo'n plek zal een dier veel sneller op ontdekkingstocht gaan.
Anders heeft het konijn wellicht drempelvrees. Laat in zo'n geval de kooi gewoon open staan tot het uit zichzelf naar buiten komt. Het is niet vreemd als daar een aantal dagen overheen gaan. Lukt het dan nog niet, kun je proberen te helpen door het dier af en toe uit de kooi te pakken en een klein stukje bij de kooi vandaan te zetten. Doe dat echter niet te vaak, want dan krijgt het konijn er een hekel aan. Uiteindelijk zal het wel aan de kamer wennen.
Als een dier plotseling ophoudt met uit de kooi te komen is het een vorige keer wellicht van iets geschrokken. Geef ook dat gewoon een beetje tijd.
Zindelijkheid
Konijnen zijn van nature verrassend zindelijke dieren. Vooral de vrouwtjes, de
voedstertjes, zijn erg netjes. van nature houden ze er niet van hun hele nest te bevuilen waardoor ze aldoor maar kleine hoekjes uitkiezen als toilet.
Desondanks kunnen zich op het gebied van zindelijkheid wel problemen voordoen en is het beter om de zaken op dit gebied te sturen. Lees hier meer over in het artikel
'Konijnen zindelijk maken en houden'.
Snoeren
Een bekend probleem met loslopende konijnen is hun happigheid op snoeren die in de kamer liggen of bungelen. De dieren associeëren ze met wortels van planten, zoals ze die uit de natuur kennen. Blijkbaar hebben wortels echt een onweerstaanbare aantrekkingskracht op hen, want vaak zitten ze binnen de kortste keren te knagen aan alles dat erop lijkt. Soms hoeft een snoer maar een paar minuten op de grond te liggen of ze hebben hun tanden er al ingezet! Ook dat is trouwens anders bij cavia's, die relatief gezien nauwelijks reageren op snoeren.
Het gevaar met de snoeren is natuurlijk dat het konijn gemakkelijk geëlektrocuteerd kan worden. Maar een apparaat dat zomaar ophoudt met werken is ook al vervelend. Het is dus zaak alle snoeren goed op te bergen, zodat de dieren er echt niet bij kunnen.
Dat kan door ze, op de een of andere manier, op afdoende hoogte tegen de muur te bevestigen.
Er zijn echter betere en nettere mogelijkheden te koop bij de bouwmarkt. Zo zijn er speciale sleuven waarachter snoeren weggewerkt kunnen worden. Ook zijn er kunststoffen plinten op de markt waarin kanalen zijn aangebracht om snoeren doorheen te leiden. Met beide opties sla je dus twee vliegen in één klap; je kamer is veilig voor je konijn en hij ziet er bovendien opgeruimder uit.
Bron: Lithonius, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Giftige kamerplanten
Een huis met daarin regelmatig loslopende konijnen verdraagt geen giftige kamerplanten. Ze slokken iets dat er groen uitziet en ruikt als een plant al snel op. Het gedomesticeerde konijn weet niet altijd meer wat goed en wat slecht voor hem is, al kan dat per dier erg verschillen.
Het is hoe dan ook beter om geen risico's te nemen. Zoek dus liever uit welke planten in je huis gelden als giftig en doe die weg.
Lees
hier meer over bloemen en planten die giftig zijn voor huisdieren.
Andere huisdieren
Andere huisdieren kunnen zeker wel een probleem vormen voor het konijn. Bijvoorbeeld wanneer het om natuurlijke vijanden gaat zoals honden en katten.
De hond of kat kan daadwerkelijk een gevaar vormen voor het welzijn van het konijn en wel om twee redenen:
- De hond of kat kan zijn jachtinstinct niet onderdrukken en zal proberen het konijn te vangen en mogelijk zelfs te doden.
- Met name honden kunnen ook door hun gewicht een gevaar vormen. Misschien is de hond een goeie lobbes, maar als hij 50 kilo weegt en dan per ongeluk op het konijn gaat liggen, heb je toch een probleem.
Afgezien hiervan kan het konijn bang zijn voor het andere huisdier ook wanneer verder iedereen kan zien dat het een erg lieve kat of hond is. Het zal dan voor de zekerheid toch liever veilig in zijn kooi blijven of zich elders verstoppen.
Andere huisdieren die snel problemen geven, zijn ratjes. Ratten willen, als ze daar de kans toe krijgen, hun andere viervoetige huisgenoten nogal eens bijten. Dat kan bij konijnen en andere knaagdieren ernstige wonden opleveren.
Dit alles wil niet zeggen dat je een konijn helemaal niet los kunt laten lopen als je ook honden, katten of ratten hebt. Je kunt echter beter het zekere voor het onzekere nemen en zorgen dat je de verschillende soorten uit elkaars buurt houdt of dat je permanent toezicht houdt als ze wel in elkaars buurt zijn.
Trappen en deuren
Konijnen lopen, of liever gezegd huppen, gemakkelijk een trap op of af. Ook staan ze al snel buiten als er bij mooi weer een deur open wordt gezet.
Dat hoeft niet persé een probleem te zijn, maar misschien heb je liever niet dat de diertjes overal rondzwerven of heb je niet altijd tijd om ze een beetje in de gaten te houden. In dat geval kun je afzettingen maken voor de trap en/of buitendeur, welke je kunt gebruiken als ze nodig zijn.
Het beste is dan een afzetting van een houten raamwerk met daartussen gaas gespannen. Zorg ervoor dat dit hek aan twee kanten goed wordt bevestigd tegen muur of deur. Op deze manier blijft er geen ruimte over waar het konijn zich alsnog doorheen kan wurmen (ze passen door verrassend kleine openingen!).
Meestal is het handig om er een soort hekje van te maken dat open en dicht draait aan scharnieren.
Afhankelijk van de maat van het konijn is het verstandig om zo'n afzetting minstens 80 cm hoog te maken. Maak je hem te laag, zullen veel konijnen zich uitgedaagd voelen om hoger te leren springen dan ze tot dan toe konden. Konijnen zijn intelligente dieren met een groot probleemoplossend vermogen.
Pas wel goed op met het dichtdoen van deuren als er konijnen loslopen! Ze kunnen achter je aan komen en dan gemakkelijk klem raken tussen de deur. Dat kan nare verwondingen geven.
Gevaren voor het loslopende konijn op een rijtje
Snoeren (elektrische schok)
Giftige planten
Klem raken tussen een deur
Dat er iemand op het konijn gaat staan (kijk dus uit waar je loopt!)
Andere (huis)dieren
Het gravende konijn: maak een graafbak
Wilde konijnen graven hun eigen holen, al is die taak meestal weggelegd voor de voedstertjes. De gewoonte tot graven is er bij tamme konijnen nog lang niet uitgeëvolueerd. Helaas kan dat erg ongunstig uitpakken voor het tapijt of de bank van hun eigenaars. Dit probleem blijkt echter verrassend goed aan te pakken door het maken van een speciale graafbak. Als ze de keus hebben graven konijnen namelijk
veel liever in een laagje aarde dan in een leunstoel. De graafbak zou je dan ook gerust een 'win-win' situatie kunnen noemen.
Benodigdheden
- Stevige kunststoffen bewaarbox
- grond of tuinaarde naturel (dus zonder toevoegingen als kunstmest)
- hooi
De maat van de bewaarbox hangt af van de omvang van je konijn(en). De box hoeft echter niet bovenmatig veel groter te zijn dan het grootste konijn. Voor een dwergkonijn is een standaard maat al afdoende.
Vul de box tot ongeveer halverwege met aarde. Dek dat af met een laagje vers hooi, om de aandacht van het konijn extra te trekken. Zet de box op een beschutte, tochtvrije plek.
Verder vraagt de graafbak maar weinig onderhoud. Het konijn dat gewend is zijn behoefte in de kooi te doen zal de graafbak hier doorgaans niet vaak voor gebruiken (tenzij je pech hebt). Daarom hoeft de aarde maar af en toe eens ververst te worden. Leg wel regelmatig wat vers hooi in de bak.
De meeste konijnen zullen de bedoeling van de graafbak snel genoeg begrijpen. Een konijn van ondergetekende zat al na een paar minuten in de bak te graven om dat verder nooit meer in het meubilair te doen! Een goede kans dat dit voor jouw konijn ook geldt.
Nestjes
Voedstertjes die in huis loslopen willen nog wel eens nestjes gaan bouwen op een holletje-achtige plek in de kamer. Als dat gebeurt doe je er goed aan om een beetje hard te zijn en het nestje op te ruimen. Het konijntje kan er toch niks mee en erg hygiënisch is het niet. Na een paar keer opruimen zal het beestje ontmoedigd raken en geen nieuwe nestjes meer bouwen.
Als je een konijn niet meer kunt vinden
Zoals eerder gezegd, passen konijnen door verrassend kleine openingen en in kleine holletjes. Daarom kan een loslopend konijn wel eens zoek raken. Dan weet je zeker dat het in de kamer moet zijn, maar kun je het echt niet meer vinden! In dat geval moet je gewoon goed zoeken op plaatsjes waarvan je niet dacht dat het daar kon zitten. Deze plekjes leer je snel genoeg kennen.
Een bekend plekje waar konijnen dol op zijn, is onderin achter de koelkast. Er zit daar een holte waarin het lekker warm is en erg beschut. Omdat de koelkast vaak een stukje vooruitgeschoven staat, weten met name dwergkonijntjes zich er vaak toch achter te wurmen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Zorg er dus voor dat het konijn hier niet bij kan.
Los in de tuin
De tuin kent een aantal gevaren voor het vrij rondlopende konijn. Katten en roofvogels zijn daarvan de belangrijkste. In een onbewaakte tuin kunnen ze onbarmhartig toeslaan, terwijl het konijn waarschijnlijk niet veel kanten opkan.
Een ander mogelijk probleem is dat het dier een gat graaft naar de de buren, want die hebben vast ook een leuke tuin. Daar valt helaas niets tegen te beginnen. Een konijn kun je niet afleren te graven.
Het is om bovenstaande redenen beter een konijntje niet onbewaakt in een tuin te laten rondhuppelen. Als je geen oogje in het zeil kunt houden, doe het dan niet. Zit je echter toch buiten, zal het alleen maar extra gezellig zijn om de konijnen (even) vrij te laten.
Ook is het verstandig om de tuin aan alle kanten goed af te zetten, zodat er echt nergens een kansje tot ontsnappen overblijft. Anders zijn ze, zelfs als je ze in de gaten houdt, zomaar opeens de wijde wereld aan het verkennen.
Komen konijnen voor het eerst buiten kan het tegenovergestelde gebeuren. In eerste instantie vinden ze het mogelijk eng en willen ze niet. Forceer dan niks. Meestal is dat na een paar keer wel over. Al zal een konijn zich in een wat kleinere tuin beduidend sneller op zijn gemak voelen dan in een grote. Heb je een erg grote tuin, is het wellicht beter een gedeelte ervan af te zetten.
Natuurlijk dient ook de tuin gecontroleerd te worden op giftige planten. Daarvoor geldt hetzelfde als voor kamerplanten. (Lees, als je dat nog niet gedaan hebt, het hoofdstukje over kamerplanten voor meer tips en links.)
Zorg in de tuin vooral dat er geen taxus in de buurt is. Dat is een extreem giftige plant, waarvan het kleinste hapje al fataal kan zijn.
Toch maar liever een ren
Gezien de gevaren en de noodzaak de dieren permanent in de gaten te houden is het wellicht een betere oplossing om toch een ren te kopen voor in de tuin. Daar doe je de konijnen wel een plezier mee, want bij redelijk of mooi weer zijn ze graag buiten. Pas echter goed op waar je zo'n ren neerzet. Een dier moet ten alle tijden in de schaduw kunnen zitten! Is er wel schaduw in je tuin, maar is het er toch heet, kun je het beter laten. Konijnen krijgen 's zomers wel een dunnere vacht, maar ze kunnen toch slecht tegen de hitte.
Erg handig is een ren die bestaat uit stevig traliewek en die je zo kunt uitklappen en neerzetten en weer inklappen als je hem niet meer nodig hebt. Voor een redelijke prijs heb je vaak al een behoorlijk ruime ren, inclusief afdekking van boven. Dergelijke rennen zijn bij veel dierenspeciaalzaken en bouwmarkten te koop.
Lees verder
Reacties
Annelies, 17-06-2017
Hallo,
Wij hebben al geruime tijd konijntjes, de eerste 2 zijn beide dood gebeten door de poes van de buren, ze liepen steeds vrij rond in de tuin, dag en nacht. Grote drama's hier bij het vinden van de dode konijntjes. Nu hebben we een groot nieuw hok gemaakt, maar laten de nieuwe konijntjes toch vaak los in de tuin. Ik krijg hem vaak niet terug in het hok als ik ergens naartoe moet en laat hen dan los lopen. Ze kunnen steeds in hun hok, maar is dit veilig genoeg om hen zo te laten rondlopen? Achter het hok staat ook een hoop materiaal waar ze zich geregeld tussen verstoppen, is dit veilig genoeg tegen katten? Alvast bedankt!
Groetjes Annelies
Reactie infoteur, 19-06-2017
Beste Annelies,
Wat naar dat die twee konijntjes dood zijn gebeten. Poezen zijn helaas een grote bedreiging voor loslopende konijnen en, afhankelijk van waar je woont, roofvogels soms ook.
Om konijnen zonder supervisie los te laten lopen in je tuin is dan ook nooit veilig. Je kunt dat beter niet te vaak doen, zeker niet als je toch een groot nieuw hok hebt gemaakt. Laat ze liever alleen los als je zelf in de buurt bent. Zorg dat ze binnen zijn ruim voordat je weggaat of laat ze pas los als je weer terug bent. Konijnen zijn schemerdieren en lopen daardoor het liefst in de late middag/vroege avond los. Als je ze dus rondom het avondeten een paar uur los kunt laten zijn ze al erg geholpen.
Vriendelijke groeten,
Varenna
Inge, 15-06-2017
Hallo, wij hebben 5 konijnen die rondlopen in de tuin (ze kunnen niet weg) 1 is een mannetje (gecastreerd) en de andere 4 zijn vrouwtjes (zijn kindjes) deze week zag ik plots 3 baby-konijntjes uit een holletje kruipen… (waarschijnlijk is er een mannetje vd buren eens tot bij ons geraakt…) wat doe ik nu want sedert 2 dagen zie ik er maar 2 meer… probeer ik ze eruit te halen en te beschermen tegen de katten want ik denk toch dat het grijsje door een poes geattaqueerd is want er zijn er hier heel veel… de andere konijnen beschermen ze wel maar die liepen overdag buiten en 's nacht zaten ze in hun kooi…? en wat ik ook niet weet is hoe oud ze zijn, de mama weten we al, je merkt het aan haar tepeltjes en ze kruipt ook veel in het holletje waarschijnlijk om ze te voederen. alvast bedankt! Inge
Reactie infoteur, 16-06-2017
Beste Inge,
Het lijkt mij inderdaad verstandig de kleintjes uit dat hol te halen, want dit is geen houdbare situatie. Hoe je dat het beste kunt aanpakken weet ik echter niet goed. Wat dat betreft wil ik je aanraden om toch contact te zoeken met een professional(dierenarts, erkende fokker) of een organisatie als de dierenambulance voor verdere hulp. Ik begrijp dat je in België woont en daarvoor weet ik helaas geen geschikte adressen. Veel succes verder!
Vriendelijke groeten, Varenna
Stephnie Vervaet, 21-05-2016
Ik heb sinds vorige week een baby dwergkonijntje? Mijn konijntje zit in een erg ruime kooi en elke dag een verse wortel/peterselie/knolselder/raap… het beestje is heel gelukkig volgens mij, maar ik laat het af en toe eens rondlopen in mijn tuin (wel als ik er bij ben) maar ik heb hier en daar draad staan. Kan zo een klein konijntje daardoor?
Reactie infoteur, 22-05-2016
Beste Stephnie,
Konijnen, en dus zeker een kleintje, hebben verrassend weinig ruimte nodig om ergens doorheen te kunnen. Dat is gewoon niet te begrijpen soms. Afgezien daarvan kunnen ze ook gemakkelijk onder een afrastering van draad door. Probeer het gebruik van draad of gaas dan ook zoveel mogelijk te vermijden. Dichte schuttingen en (border)paaltjes werken meestal beter. Is het echter niet anders mogelijk gebruik dan bij voorkeur van dat dikke, groene gaas. Dat is het meest konijnenproof. Heb je nu ander draad staan loont het de moeite dat te vervangen.
Op het moment is je konijntje waarschijnlijk nog te schuw en onzeker om ver weg te gaan, omdat hij je tuin nog niet kent, Maar zodra hij zich meer op zijn gemak voelt in de tuin en nieuwsgieriger gaat worden naar de omgeving kan hij heel snel buiten staan. Ben daar op bedacht!
Maar verder veel plezier met je konijntje gewenst!
Varenna
Josephine, 30-04-2016
Ik heb een dwergkonijn en we hebben laatst een nieuw hok gebouwd met twee verdiepingen waar hij in rond kan lopen. Vroeger hadden we een ren maar daar in hij drie keer uit ontsnapt dus daar zijn we mee gestopt. Ik wil hem loslaten in de tuin maar er zijn heel veel ontsnappingsgaatjes en een moestuin die waarschijnlijk kapot wordt gegraven. Ik laat hem wel lopen in ons huis maar we hebben een vrij gladde vloer dus blijft hij op het kleed (waar hij steeds aan krabt). Nou zag ik op internet een soort tuigje waarmee je je konijn kan uitlaten, en ik dacht dat dat misschien een oplossing was aangezien ik hem dan los kan laten lopen zonder dat hij ontsnapt of de moestuin kapot maakt. Kan ik hem uitlaten of ik dat een slecht idee?
Reactie infoteur, 01-05-2016
Beste Josephine,
Van die tuigjes heb ik ook wel eens gehoord, die bestaan feitelijk al lang. Je ziet ze niet veel, maar ik denk niet dat dat komt omdat het slecht is voor het konijn, maar dat mensen het niet durven gebruiken. Bij mijn weten is er echter niets mis mee en kun je dit zeker proberen als je geen andere manier ziet om je konijn meer beweging te geven. Het zal vermoedelijk wel wat tijd en geduld kosten om het konijn eraan te laten wennen, dus begin gewoon in de tuin met oefenen. Let ook goed op dat je de juiste maat voor een dwergkonijn hebt, want die tuigjes zijn vaak eerder gemaakt op extra grote dan extra kleine konijnen.
Succes met proberen!
Varenna
Monique, 17-01-2016
Hallo,
Ik heb 2 konijnen ieder in aparte hokken zitten. Eerst waren het 2 zusjes bij elkaar. Maar die gingen ruzie maken. Dus is de zus naar buiten gegaan en hebben we een mannetje in het hok ernaast gezet. De man is behoorlijk aan het sproeien dus hij is vrijdag gecastreerd. De 2 konijnen mogen nu om en om uit het hok. Het sproeien van de man is natuurlijk nog niet over. Maar nu gaat de vrouw beginnen me t plasjes. Plasjes om zijn hok. Maar ook bij de bezem waar mogelijk zijn lucht aan zit en ze plast steeds op de plek in de keuken waar haar zus eerder heeft geplast. Ik heb het telkens schoon gemaakt met azijn.
Nu plaste ze zelfs op de mat. En telkens plast ze weer op die plekken.
Kan het zijn dat de dame reageert door haar hormonen en nu haar plas gebruikt om af te bakenen. Ze rent ook rondjes rond mijn voeten en knort.
Hoe moet ik dit oplossen? Gaat dit over als ze straks bij elkaar zitten? Of betekent dit dat de dame nog niet zindelijk is.
Het plassen word alleen maar erger nu.
Hopelijk heeft u een oplossing/antwoord op mijn vraag.
Een twijfelende konijnen liefhebber.
Reactie infoteur, 18-01-2016
Beste Monique,
Het enige dat ik over de zaak kan zeggen is dat het vrouwtje zich opeens gedraagt als een mannetje. Weet je wel zeker dat het een vrouwtje is? Daar worden namelijk nog heel vaak fouten mee gemaakt. Waarschijnlijk is het het beste als je toch even met dit konijntje naar de dierenarts gaat. Als het namelijk wel degelijk een vrouwtje is, is er iets niet helemaal in orde met haar.
Sterkte en vriendelijke groeten,
Varenna
Andy, 12-05-2015
Hoi,
Ik heb voor mijn 2 dwergkonijnen een buitenhok gekocht met 2 verdiepingen en een open bodem zodat ze lekker van het gras kunnen eten. Ik heb wel een stevige draad over de grond onder het hok gelegd. Deze nacht mochten ze buiten blijven slapen en heb ik voldoende eten, drinken en stro in het hok aangebracht. Toen we deze ochtend wakker werden bleken de gaten in de draad op de grond niet klein genoeg te zijn. Ze hebben een put gegraven en zijn ervandoor gegaan. In de tuin van de buren is niets te zien. Zou het kunnen dat ze gewoon een holletje gegraven hebben? Zou het ook kunnen dat ze wanneer ik thuis kom van mijn werk gewoon weer in hun kot zitten?
Mvg,
Andy
Reactie infoteur, 12-05-2015
Beste Andy,
Wat naar dat het zo is gelopen. Het is inderdaad mogelijk dat de konijnen vanzelf terugkomen, maar het is ook mogelijk van niet. Dat hangt niet alleen af van de vraag of ze terug willen komen, maar ook of ze geen natuurlijke vijanden zijn tegengekomen of iets dergelijks. Wat dat betreft is het ook mogelijk dat er eentje terugkomt en de andere niet.
Wat jullie het beste kunnen doen om de kans zo groot mogelijk te maken dat ze vanzelf terugkomen is nergens aanzitten. Laat alles precies zoals het nu is. Vermoedelijk hebben de konijnen plekjes gemarkeerd met hun uitwerpselen en geuren en als die verdwijnen vinden ze de weg waarschijnlijk niet terug.
De kans is trouwens groot dat ze niet al te ver weg zijn. Je kunt dus best elders rondom jullie huis zoeken. Tot een afstand van ongeveer 600 meter van het hok in alle richtingen kunnen ze best nog zitten.
Voor de toekomst is het echt niet verstandig om de konijnen op het gras te laten zitten als er niemand ze in de gaten kan houden. Vroeg of laat vinden ze een manier om door of onder het gaas te komen, ook als dat onmogelijk lijkt. Zorg dat ze 's nachts of als er niemand thuis is alleen op de bovenverdieping van het hok kunnen. Als er wel iemand is kun je ze ook op het gras laten.
Ik hoop van harte dat het allemaal weer goed komt.
Met vriendelijke groeten,
Varenna
Samantha, 12-04-2015
Ik heb al even het internet afgezocht, maar ik kan het nergens vinden. Ik vroeg mij af of universele vloeibare plantenvoeding giftig is voor konijnen?
Reactie infoteur, 13-04-2015
Beste Samantha,
Het beste is om daar maar wel van uit te gaan. Het probleem met dit soort producten (waar meststoffen in zitten) is dat sommige beduidend gevaarlijker voor dieren zijn dan andere, afhankelijk van de precieze samenstelling. In dit geval komt daar nog bij dat plantenvoeding tamelijk geconcentreerd spul is, terwijl konijnen maar kleine dieren zijn. Problemen met de spijsvertering, zoals diarree, kunnen dan snel voorkomen, maar erger ook. Neem dus maar liever geen risico met welk merk of product dan ook.
Vriendelijke groeten,
Varenna
Annelies, 20-09-2012
We hebben 2 konijnen, met 2 hele grote hokken aan elkaar met doorgang. En een konijnenheuvel (2 meter diep gaas ingegraven en daar een hele hoop zand op. En nog een rennetje. Maar toch willen ze verder. Ze ontsnappen wel eens. We wonen in het bos dus ze gaan alle kanten op. Ik zou ze het liefst los laten lopen ze komen altijd wel weer richting hok. Heeft iemand een tip. Onze ganzen en kippen lopen ook los en gaan met schemer het dichte nachthok in (tegen rovers). groet annelies
Reactie infoteur, 21-09-2012
Beste Annelies,
Het bos en de geuren die daarbij horen zullen wel een grote aantrekkingskracht op jouw konijnen uitoefenen. Ik denk niet dat je dat eruit krijgt. Konijnen zijn bovendien schemerdieren die juist in de vroege avond en ochtend het meest actief zijn. Wat dat betreft zullen ze zich dus anders blijven gedragen als de ganzen en kippen.
Als ik dat zo lees denk ik echter dat jouw konijnen nu al een uitstekend konijnenleven hebben en ik zou me dan ook maar niet verder druk maken om het idee ze nog meer los te laten. Dan komen ze vandaag of morgen misschien niet meer terug.
Niettemin is natuurlijk iedereen die wel tips voor jou heeft welkom die hieronder te delen.
Met vriendelijke groeten,
Varenna
Marjolein, 14-04-2012
Misschien is het handig in de tekst te vermelden dat konijnen niet goed tegen (erge) warmte kunnen en dat ze in de zomer ook wel een schaduw plek nodig hebben.
Reactie infoteur, 16-04-2012
Beste Marjolein,
Bedankt voor je tip. Je hebt natuurlijk gelijk, dus ik heb het artikel inmiddels aangepast.
Vriendelijke groeten,
Varenna
Roos Boum, 23-10-2010
Leuke woordspeling happig op snoeren. Ook dit is weer heel herkenbaar. Ons konijn mocht ook los in de kamer lopen en wij hebben lang gedacht dat ze keuring alles in haar hok deed. totdat we een heel zware bank eens verschoven en daar een voorraad keuteltjes achter bleek te liggen, waar je de hele Flevohof tien jaar mee kon bemesten! Gelukkig ruikt dat niet. Ik hoop op nog meer dierenartikelen van jouw hand.
Reactie infoteur, 24-10-2010
Het spijt me te horen, Roos, dat jullie konijn toch nog een tweede toilet had gekozen. Maar ja, het blijven dieren natuurlijk en dan weet je maar nooit wat ze bedenken. ;-)
Ik kan me trouwens niet voorstellen dat ik vanaf nu geen enkel artikel over dieren meer zou schrijven, dus dat komt vast wel goed.