Top 10 vergiftigingen van huisdieren

Top 10 vergiftigingen van huisdieren Helaas gebeurt het nog regelmatig dat huisdieren ziek worden of zelfs overlijden door een vergiftigingen. Meestal wordt dat veroorzaakt door spullen die gewoon in huis aanwezig zijn en onbedoeld in het dier verdwijnen. De Amerikaanse dierenorganistie ASPCA publiceert jaarlijks een top 10 van de meest voorkomende vergiftigingen. Hieronder volgt een bewerking van de lijst over 2010, alsmede uitleg over wat te doen als uw dier toch gif binnenkrijgt. Artikelindeling (interne links)

ASPCA

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) is de Amerikaanse zusterorganisatie van de Dierenbescherming. Hij werd in 1866 opgericht en is daarmee één van de oudste organisaties ter bescherming van dieren ter wereld. Tegenwoordig is het bovendien één van de grootste en bekendste ter wereld.

De ASPCA heeft een speciaal Animal Poison Control Center opgericht om het aantal vergiftigingen van huisdieren terug te dringen en de schade te verminderen. Dit centrum behandelt en documenteert meldingen van huisdieren door de gehele Verenigde Staten die gif binnen hebben gekregen. Daarnaast geven de medewerkers advies en doen onderzoek. De onderstaande top 10 is samengesteld op basis van de bij hen binnengekomen zaken.

Er is weinig tot geen reden om aan te nemen dat de Amerikaanse situatie significante verschillen zou vertonen met de Nederlandse. Al met al geeft de lijst dus een goed beeld van vergifitigingen die ook onze huisdieren kunnen treffen.

Top 10 over 2010

1. Menselijke medicijnen

Al vele jaren en op grote afstand van andere spullen zijn medicijnen die voor de baasjes waren bedoeld de grootste bedreiging voor het huisdier. Dit geldt zowel voor medicijnen op recept als voor vrij verkrijgbare medicatie. Pijnstillers, middeltjes tegen verkoudheid, anti-depressiva en zelfs dieetpillen kunnen allemaal de nodige problemen veroorzaken.

Vooral honden en katten zijn vaak slim en handig genoeg om pillenhouders of potjes ergens vandaan te graaien of ze slikken pillen die op de grond zijn gevallen snel weg. Stop uw medicijnen daarom goed weg in kastjes waar uw dier niet bij kan en let goed op als u de pillen inneemt.

2. Insecticiden

Het lijkt een bekend gevaar, maar het gaat toch nog vaak fout. Spullen die gebruikt worden om overlast van insecten tegen te gaan, maken ook onze huisdieren ziek.

Daarbij gaat het ongelukkigerwijs vaak om het verkeerd gebruik van kuren tegen vlooien en teken. Met name het gebruik van een kuur op de verkeerde diersoort komt veel voor. Zorgt u er dus altijd voor dat u het goede middel en de juiste hoeveelheid heeft voor uw dieren en lees de gebruiksaanwijzing zorgvuldig. Overleg bij voorkeur met uw dierenarts voordat u aan een kuur tegen vlooien en teken begint.

3. Rattengif

Giffen die bedoeld zijn om overlast van ratten en muizen te bestrijden worden maar al te vaak per ongeluk naar binnen gewerkt door huisdieren. Hoewel het gevaar ook hier voor de hand lijkt te liggen, komen vergiftigingen door rattengif nog erg vaak voor.

Deze producten hebben ingrediënten die de knaagdieren moeten lokken, maar vaak lokken ze ook andere dieren, met name honden en katten. Gerbuikt u dus nooit rattengif op plaatsen waar ook uw huisdieren komen. Zoek naar andere manieren om de overlast te bestrijden.

4. Menselijk voedsel

Er zijn verschillende soorten etenswaar die voor ons onschuldig zijn, maar voor de meeste huisdieren giftige stoffen bevatten. Het is belangrijk dat u in de gaten houdt om welk voedsel het gaat en dat u dit uit de buurt houdt van honden, katten en andere beesten.
Lees voor meer informatie over voedselvergiftigingen het artikel: Gevaarlijk voedsel voor huisdieren

5. Dierlijk medicijn

Deze medicijnen zijn voorgeschreven door de dierenarts, maar worden helaas vaak verkeerd toegepast. Het gaat hierbij om allerlei soorten speciaal voor dieren ontwikkelde medicijnen als ontstekingsremmers, kuren tegen wormen of hartwormen, antibiotica en zelfs voedingsupplementen. Houdt u dus goed aan de aanwijzingen van uw dierenarts. Heeft u problemen met de voorgeschreven behandelwijze schroom dan niet uw dierenarts opnieuw te raadplegen.

6. Chocolade

Het aantal problemen met verfiftiging door chocolade is en blijft zo hoog, dat het een aparte vermelding verdient. Blijkbaar kunnen veel mensen zich het gevaar maar niet voorstellen. Toch kan het uw hond of kat het leven kosten als het dier teveel binnenkrijgt. Chocolade is echt bijzonder giftig voor veel dieren.

7. Huishoudelijke vergiffen

Het is algemeen bekend dat schoonmaakmiddelen giftig zijn voor mensen en vaak worden ze zorgvuldig uit de buurt gehouden van kinderen. Veel mensen zijn er echter minder op bedacht dat ze ook voor dieren gevaarlijk kunnen zijn. Dat betreft niet alleen het innemen van dergelijk spul. Ook het inhaleren van de dampen kan problemen vooroorzaken, bijvoorbeeld met de spijsvertering of de ademhaling.

Veel spullen die in huis worden gebruikt bevatten ook zware metalen als kwik of lood. Denk daarbij bijvoorbeeld aan batterijen of verf. Huisdieren krijgen deze vaker binnen dan veel mensen denken. Let u dus goed op als u dergelijke producten gebruikt.

8. Planten en bloemen

Tal van planten en bloemen in onze huiskamers en tuinen kunnen schadelijk zijn voor huisdieren. Voorbeelden zijn o.a. azalea's, rhododendron, sago palmen en lelies. Lelies zijn daarbij erg schadelijk voor katten en kunnen zelfs in een kleine hoeveelheid levensbedreigend nierfalen veroorzaken.
In tuinen is vooral de taxus berucht. Dat is een bijzonder giftige struik, die zelfs voor paarden het einde kan betekenen. Ook van verschillende andere tuinplanten kan uw dier echter ziek worden.

Als u huisdieren heeft is het zaak alle planten en bloemen in en rond uw woning te controleren op giftigheid. U kunt dan eventueel maatregelen nemen om dieren uit de buurt van dergelijk groen te houden of deze planten te verwijderen.
Lees voor meer informatie over giftige planten het artikel: Giftige bloemen en planten voor huisdieren.

9.Tuinproducten

Verschillende producten die worden gebruikt bij tuinonderhoud zijn slecht voor honden en katten, zeker als ze veel buiten komen.
Hierbij gaat het met name vaak om bepaalde soorten kunstmest. Die veroorzaken problemen met de dierlijke spijsvertering. Pas ook op met slakkenverdelgers.

Onkruidverdelgers zijn helaas een toenemende bron van vergiftiging. Ze hebben een zoute smaak die onze dieren aantrekkelijk kunnen vinden. Houdt uw huisdieren uit de buurt van bespoten stukken (ook in het plantsoen als u weet dat daar gespoten is), totdat deze zijn opgedroogd.

10. Gevaarlijke chemische stoffen

Het aantal vergiftigingen door gevaarlijk chemische stoffen is jammer genoeg stijgende. Ze komen voor in spullen als antivries, verfverdunner, afvoerontstoppers en schoonmaakmiddelen voor het bubbel- of zwembad. Ook hier geldt dat mensen zich blijkbaar niet bewust zijn van het risico of van het gemak waarmee honden en katten er de poot op weten te leggen. Let u dus goed op dat uw huisdieren op geen enkele manier bij dergelijke producten kunnen komen.

Wat te doen bij een vergiftiging

Wat moet u doen als uw huisdier toch iets heeft binnengekregen dat giftig is? Probeer vast te stellen hoeveel uw dier heeft binnengekregen van het gifitge middel. Zorg er ook voor dat u, indien van toepassing, een bijsluiter of verpakking bij de hand heeft waarop de bestanddelen van het betreffende product vermeld staan. Bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Het is van groot belang dat u niet zelf gaat proberen iets aan het probleem te verhelpen! Het laten overgeven van het dier of het geven van melk bijvoorbeeld kan in bepaalde gevallen helemaal verkeerd uitpakken. Ook kan het bij een ernstige vergifitging teveel tijd kosten. Overleg dus altijd eerst met een dierenarts over wat er moet gebeuren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
CO vergiftiging voorkomen en herkennenCO vergiftiging (of koolstofmonoxide vergiftiging) maakt elk jaar tientallen doden. Dit valt te wijten aan het 'stille'…
Druiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenDruiven en rozijnen: levensgevaarlijke snacks voor hondenSinds 1989 worden er bij het Amerikaanse vergiftigingencentrum voor dieren APCC gevallen beschreven van honden die vergi…
Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)Giftige stof: Strychnine (vergiftiging)Strychnine is een witte, reukloze, zeer bittere maar ook zeer giftige stof. Strychnine is een voorbeeld van een gif dat…
Ui is levensgevaarlijk voor je hondUi is levensgevaarlijk voor je hondWaarschijnlijk heb je wel eens gehoord chocolade giftig is voor je hond. Maar wist je ook dat je hond ook vergiftiging o…

De eigenschappen van de Jack RusselIn tegenstelling tot andere jachthonden onderscheidt de Jack Russel zich weliswaar door zijn moed, maar tegelijk is hij…
Gevaarlijk voedsel voor huisdierenGevaarlijk voedsel voor huisdierenSommige producten die wij als lekkernij beschouwen, zijn giftig voor onze huisdieren of ten minste voor bepaalde diersoo…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: EVAALAINA, Pixabay
  • Website ASPCA, afdeling Animal Poison Control Center: www.aspca.org/apcc
Reacties

Sjakie, 14-10-2011
Hallo, ik heb ook een brandende vraag, mijn parkietje is nu bijna 1 jr oud, erg speels en praat veel drinkt en eet ook goed. Maar toch als hij met zijn belletje aan het spelen is in zijn kooi dan is het net of hij aan het kwijlen is, er komt dan werkelijk een geringe massa uit zijn bekje, kun je mij vertellen wat dit evt kan zijn? Reactie infoteur, 15-10-2011
Bedankt voor je reactie. Het meest waarschijnlijke antwoord op je vraag is dat jouw parkietje een beetje gaat kwijlen van opwinding als hij met zijn belletje speelt wat verder niet erg is. Wil je echter zeker weten dat het niet aan het materiaal van het belletje ligt (wat misschien ook mogelijk is) kun je proberen of hij het met een belletje van een heel ander materiaal ook doet of dat het dan ophoudt.

Roos Boum, 08-06-2010
Hallo Varenna, ik had net een reactie getikt, maar de modem knalde eruit dus ik weet niet of je nu twee reacties hebt. In ieder geval, bedankt voor dit artikel. Onze hond heeft een jaar of vier geleden chocolade vergiftiging gehad. Mensen die bij ons werkten hebben haar waarschijnlijk iets van een mars of zo gegeven. Ze heeft echt op het randje van de dood gebalanceerd.

Ik vroeg me af of je in de lijn van dit artikel nog een speciaal artikeltje aan chocolade vergiftiging zou kunnen wijden. Namelijk alle middelen die je noemt, daarvan weet men doorgaans wel dat dat giftig is. De reden dat honden er slachtoffer van worden is de onachtzaamheid van de mensen door er niet zorgvuldig mee om te springen.

Chocolade is voor mensen niet giftig en veel mensen weten niet dat het WEL giftig is voor honden. Ik vind dat iedere hondenbezitter dit moet weten. Zou het mogelijk zijn dat je uitlegt wat de symptomen zijn en wat je bij chocoladevergiftiging moet doen?

Misschien kun je van de andere vergiftigingen ook uitleggen wat de symptomen zijn?

Ter suggestie. Groetjes Roos Reactie infoteur, 08-06-2010
Hoi Roos,

Bedankt voor je reactie!
Voor meer informatie over chocolade en andere voedselvergiftigingen kun je terecht in het aparte artikel dat ik daar al over geschreven heb. Ik wil de link daarvoor in dit artikel zetten, maar ben daar nog niet toe gekomen. Dit artikel is pas gisteravond gepubliceerd, dus heb een beetje geduld met deze arme infoteur!

Groetjes,
Varenna

Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.