De taal van het konijn
Elk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen zoal bedoelen met bepaalde lichaamstaal of geluiden.
Lichaamstaal
Er zijn verschillende dingen waaraan je kan zien of je konijn blij is of juist niet. Een blij konijn rolt bijvoorbeeld of het maakt een sprongetje in de lucht. Als twee konijnen elkaar leuk vinden dan gaan ze elkaar wassen. Een vorm van affectie tonen is het als een konijn je likt en als het je aanstoot met de neus dan begroet een konijn je. Wanneer hij zijn kop onder je hand duwt dan geeft je konijn aan dat hij geaaid wil worden.
Een ontspannen konijn ligt languit met de poten gestrekt. Ook wanneer het kauwbewegingen maakt zonder geluid is het konijn ontspannen. Als ze ontspannen zitten met de oren plat dan nemen ze een rusthouding aan.
Met de kin over dingen heenwrijven is markeren. Konijnen hebben een geurklier onder hun kin waarmee ze een geurspoor kunnen uitzetten. Het is de manier om te laten weten dat ze iets 'van mij' vinden. Als ze je heftig wegduwen wil dat zeggen 'ga weg, hou op'.
Het graven van een voedster wil zeggen dat ze een nestje aan het bouwen is, iets ligt in de weg of er is een gebrek aan aandacht. Het sproeien met urine van de ram betekend dat hij zijn territorium aan het afbakenen is. Het achterlaten van keutels kan dezelfde betekenis hebben.
Gaat een konijn snel stro eten dan kan dit betekenen dat het wat gefrustreerd is. Als het tegen je benen duwt of zacht in de enkels bijt dan kan iets te lang duren. Bij kennismaking, opwinding of verhoogde nieuwsgierigheid hebben konijnen een gespannen lichaamshouding, het hoofd gestrekt, de oren naar voren en de staart omhoog.
Bij veel dieren kan je aan de ogen al zien of het gezond is of niet. Dit is bij een konijn niet anders. Zodra een konijn een doffe blik in de ogen heeft, is er iets mis.
Omdat konijnen prooidieren zijn, hebben ze ook veel lichaamstaal om gevaar te voorkomen of mee te delen dat er gevaar is. Zo is een konijn dat rechtop zit de boel aan het verkennen. Vaak bewegen de oren dan ook mee. Dit betekend dat ze geluiden aan het volgen zijn. Een konijn dat stampt slaat alarm omdat er gevaar is of dreigt. Soms meppen konijnen met de achterpoten. Dit is een vechttechniek als er gevaar is. Een konijn dat de staart en de oren naar achter legt, kan in een flits aanvallen. Zodra een konijn gaat aanvallen dan komt het aanrennen met de oren plat en het begint te slaan met de voorpoten. Een konijn dat zo min mogelijk wil opvallen gaat plat op de grond liggen met de oren plat. Het kan snel schrikken.
Geluiden
Het zijn zeker niet de meest luidruchtige dieren maar ook konijnen maken geluidjes. Wanneer je een zacht klakkend geluid hoort dan is het konijn blij. Het knorren van een ram betekend dat hij tevreden is en ontspannen. Zodra een konijn blaast dan moet je oppassen. Het blazen is een waarschuwing. Het konijn kan een aanval in gaan zetten.
Als een konijn tandenknarsd dan hebben ze veel pijn. Als ze plotseling schreeuwen dan zijn ze of heel angstig of ze hebben heel veel pijn vlak voor de dood. Als jonkies piepen dan hebben ze het koud of ze hebben honger.
Het heel snel ademen bij een konijn kan stress, hitte of ziekte betekenen maar konijnen kunnen ook sneller ademen als ze slapen.
© 2008 - 2024 Jidaja, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Konijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…
De Vlaamse ReusDe Vlaamse Reus is het grootste en zwaarste konijnenras ter wereld. Het is een Belgisch ras dat geschikt is als huisdier…
De Boxer als huisdierWie praat over Boxers spreekt meteen ook van Boxerliefhebbers. Een Boxer neem je niet zomaar in een opwelling in huis, j…