Feliway en Adaptil bij honden en katten met stress

Feliway en Adaptil bij honden en katten met stress Feromonen zijn lichaamseigen stoffen waarbij een hond of kat zich op zijn of haar gemak voelt. Fabrikanten hebben deze feromonen nagemaakt en inzetbaar gemaakt bij stress en angst bij honden en katten. Bij katten wordt de Feliway gebruikt en bij honden de Adaptil. In dit artikel wordt uitleg gegeven over deze twee producten en wanneer je ze kunt gebruiken.

Wat zijn feromonen?

Zoals in de inleiding beschreven zijn feromonen lichaamseigen stoffen. Het zijn chemische stoffen die ieder mens en dier uitscheidt. Volgens het woordenboek is een feromoon een chemische stof die boodschappen overbrengt tussen individuen van eenzelfde soort. Het doel van deze feromonen bij honden en katten is om zich prettig en veilig te voelen in hun omgeving.

Wat is Feliway?

Feliway is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit feromoon wordt gebruikt door katten om hun territorium te markeren. Dit doen zij dmv het wrijven met de kop (het zogenaamde kopjes geven) of flanken tegen mensen en/of voorwerpen, of te krabben. Door de natuurlijke gezichtsferomonen van de kat na te maken geeft Feliway een gevoel van vertrouwen en veiligheid bij de kat.

De volgende producten zijn verkrijgbaar:
  • Feliway verdamper
  • Feliway navulling voor de verdamper
  • Feliway spray

Feliway verdamper

Deze verdamper bestaat uit een stekker en een flacon met de vloeistof erin. De flacon draai je op de stekker en je doet het geheel in het stopcontact. De feromonen verspreiden zich door de ruimte. Mensen merken er niks van, het is geurloos. Een verdamper werkt een aantal weken (afhankelijk van de ruimte). De verdamper dient geplaatst te worden in de ruimte waar de kat het meest is. Bij grote ruimtes of meerdere verdiepingen zijn meerdere verdampers nodig.
Je dient eenmalig de stekker aan te schaffen, hierna kan volstaan worden met de navulling. De verdamper kan ingezet worden bij bijvoorbeeld verlatingsangst, vuurwerkangst, verhuizing, verandering van interieur, een nieuw huisdier, komst van een baby, in pensions of asiels, etc.

Feliway spray

De spray kan gebruikt worden om op voorwerpen te sprayen, bijvoorbeeld bij krabben (bank, tafel, behang, vloerkleed, etc) of sproeien, reisangst, dierenarts bezoek, etc. Er moet een bepaalde afstand aangehouden worden met de spray. Hij vlekt niet in meubels. Bij gebruik in de auto of een reisbench moet je 10 minuten voordat de reis aanvangt de spray toedienen.

Wat is Adaptil?

Adaptil (voorheen DAP) (Dog Appeasing Pheromone) bevat nestgeuren. Zogende teven scheiden deze stof uit, 3 tot 5 dagen nadat de jongen zijn geboren. Het feromoon zorgt voor geruststelling en stabilisering van de gemoedstoestand.

De volgende producten zijn verkrijgbaar:
  • Adaptil verdamper voor in het stopcontact
  • Adaptil spray
  • Adaptil halsband

Adaptil verdamper voor in het stopcontact

Voor de uitleg van de DAP verdamper zie de Feliway verdamper. Heeft uw hond last van vuurwerkangst, dan kunt u het volgende artikel lezen: Tips voor eigenaren van honden met vuurwerkangst.

Adaptil spray

De Adaptil spray kan worden gebruikt om honden gerust te stellen in situaties waarin ze angstig of onzeker worden, zowel binnen als buitenshuis. Het kan in de auto, bench of mand, op de ligplek en in kennels worden aangebracht. Het is ook zeer geschikt voor gebruik tijdens vakantiereizen en bij wagen- of reisziekte. De spray moet 10 minuten voor de reis aanvangt te worden toegediend.

Adaptil halsband

De Adaptil halsband bestaat in twee varianten, voor de pup of kleine hond en voor de grotere honden. Deze halsband kan ingezet worden bij trainingen, reizen, angst en stress op straat, etc.

Lees voor gebruik van Feliway of Adaptil goed de bijsluiter. Hierin staat precies uitgelegd hoe je het product dient te gebruiken. Producten mogen ook gecombineerd worden. Ze zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, bij sommige dierenspeciaalzaken en op het internet.
© 2010 - 2024 Natuurlijk, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verlatingsangst bij de hondVerlatingsangst bij de hondEen veelvoorkomend probleem bij de hond is verlatingsangst. Vele hondeneigenaren merken dit probleem soms niet eens op.…
Feromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen en hun invloed op aantrekkingskrachtFeromonen spelen vaak onbewust een rol in de jacht tussen mannen en vrouwen. Lees meer over het fenoneem feromonen: hun…
Huisdieren en vuurwerk: tipsEr zijn genoeg huisdieren die bang zijn voor vuurwerk. Sommige dieren durven in de maanden tot aan oud en nieuw helemaal…
De blafband: correctie bij overmatig blaffenDe blafband: correctie bij overmatig blaffenBlafbanden, die bedoeld zijn om overmatig blaffen van honden tegen te gaan, zijn er in verschillende soorten en maten. Z…

Konijnen los in huis en in de tuinKonijnen los in huis en in de tuinKonijnen zijn energieke dieren die liever vrij in huis rondlopen, ook voor langere periodes. In principe is dat goed te…
Wormen bij de katWormen bij de katHet hoort er nu eenmaal bij en hoe vervelend dan ook, je ontkomt er niet aan om je kat periodiek een ontwormingskuur te…
Bronnen en referenties
  • www.feliway.nl
  • Folder feliway
  • Folder dap
  • www.ceva.com
Reacties

Van Schaik, 31-01-2015
Vraag:ik heb 1 hond en 3 katten, kunnen deze producten'Feliway en Adaptil in 1 ruimte voor zowel hond en kat? Reactie infoteur, 01-02-2015
Ik neem aan dat dat moet kunnen, maar dat durf ik niet met zekerheid te zeggen. U zou naar www.feliway.nl kunnen gaan of naar de fabrikant CEVA en daar uw vraag stellen. Mocht u het antwoord hebben, dan ben ik uiteraard ook erg benieuwd!

A. van der Werf, 07-04-2011
Hallo,
Waarom bestaat er geen halsband voor de kat? Een andere leverancier heeft een paar jaar geleden er wel een gehad en dit was een groot succes. U weet waarschijnlijk wel dat dit product uit de handel moest worden genomen i.v.m. plagiaat. Dagelijks komen er nog steeds consumenten voor dit product vragen.
Graag hoor ik van u een reactie.
Hartelijke groeten,
Andre van der Werf
Jumper Emmen Reactie infoteur, 12-04-2011
Beste Andre,

Allereerst bedankt voor de reactie. Ik heb geen idee waarom er geen halsband voor de kat (meer) bestaat. Dat andere bandje dat vanwege plagiaat uit de handel is genomen ken ik niet. Misschien heeft de firma die Feliway maakt er wel over nagedacht, maar kan het niet gerealiseerd worden. Mogelijk zijn de feromonen van de katten niet te vangen in een band, anders dan bij de DAP hals band? Of ze kunnen het niet in een veilige band krijgen voor bv buitenkatten? De DAP werkt op ontspanning en stress, maar de Feliway wordt vaak gebruikt voor het territorium (en daarbij behorende stress). Misschien dat deze net iets andere doelgroepen de veroorzaker zijn? Ik ben het met u eens dat het handig zou zijn om dit soort bandjes evt (opnieuw) in productie te nemen.
De firma is Ceva. Misschien kunt u op www.ceva.nl of www.feliway.nl zelf deze vraag stellen? Succes!

Natuurlijk (19 artikelen)
Laatste update: 23-03-2012
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.