Konijnen: lichaamstaal en geluiden

Konijnen: lichaamstaal en geluiden Konijnen hebben slecht ontwikkelde stembanden, waardoor ze niet beschikken over een duidelijk herkenbaar dierengeluid als blaffen, blaten of kakelen. Toch weten ze op tal van manieren te communiceren met soortgenoten. Ze gebruiken daarvoor minder opvallende geluidjes en lichaamstaal. Ook wij kunnen de boodschappen die konijnen op deze manier uitzenden begrijpen en er, indien nodig, op reageren. Hieronder volgt een lijst van bepaalde vormen van konijnentaal die bekend zijn met een toelichting.

Artikelindeling


Geluiden die konijnen maken

In films lijken konijnen vaak continu een hoog piepgeluid te produceren. Dat komt niet erg overeen met de werkelijkheid. Het piepgeluid is meestal afkomstig van kuikens en is op de geluidsband van de film gezet, omdat de regisseur deze anders wat saai vond overkomen. Konijnen maken in onze oren namelijk maar zachte geluiden. Meer hebben ze zelf ook niet nodig, want ze hebben immers schotelantennes van oren, waarmee ze hun soortgenoten prima kunnen horen.

Wie echter goed luistert kan de volgende geluiden onderscheiden. Het is zeker nuttig om er goed op te letten, omdat het je kan helpen bepalen hoe je het beste met je konijn kunt omgaan.

Knorren en blazen

Een kort, bijna blaffend, knorrend geluid eventueel vergezeld van geblaas. Het is wat een konijn laat horen als het denkt te worden aangevallen en daar agressief op reageert. Als een dier zo op jou reageert kun je beter oppassen, want het zou over kunnen gaan tot bijten. Vermoedelijk voelt het zich aangevallen en is het zinvol na te gaan waardoor dat geweest kan zijn.

Als er niks aan de hand is kun je beter even terug stappen en het konijn tot rust laten komen. Het is echter ook mogelijk dat de 'aanval' onvermijdelijk is omdat je het beestje feitelijk wil helpen, bijvoorbeeld omdat gewond is geraakt. In zo'n geval zul je wel door moeten zetten, ondanks het knorren.

Fiepen

Een heel zacht, zich steeds herhalend fluitje dat alleen van dichtbij te horen is. Meestal wordt het gebruikt door konijnen die op de arm zitten, maar liever weer los willen rondlopen. Het betekent dus eigenlijk zoiets als: 'het was best leuk, maar nu heb ik er genoeg van.'

Piepen

Duidelijke piepgeluidjes, met name bij jonge konijnen. Dit laten jonge konijnen horen als ze zich hongerig of koud voelen.

Mopperen

Kort achter elkaar volgende geluidjes die lijken op schelden. Het konijn is niet blij met wat er gebeurd. Hij moet bijvoorbeeld in de kooi als hij daar nog geen enkele zin in heeft.

Tandenknarsen

Een langzaam en zacht geknars met de tanden
In tegenstelling tot menselijk tandengeknars drukt dit bij konijnen alles behalve frustratie uit. Ze doen het juist om aan te geven dat ze iets prettig vinden (geaaid worden bijvoorbeeld) en dat ze helemaal ontspannen zijn.

Een hard en sterk geknars met de tanden
Dit is juist ernstiger dan tandengeknars bij mensen. Dit dier heeft erge pijn. Vaak gaat het gepaard met andere tekenen van onbehagen als een lusteloze uitstraling en een troebele blik.

Brommen

Een aanhoudend zacht gebrom van het mannetjeskonijn (de rammelaar of ram). Mensen die een ram thuis hebben, zullen het allemaal kennen. Het wil zeggen dat hij in de stemming is om te paren. Dat doet hij natuurlijk het liefste met een vrouwtjeskonijn (een voedstertje).

Als er een voedstertje aanwezig is zal hij daar bovendien rondjes omheen draaien, dingen naar haar toeslepen die kunnen helpen bij het bouwen van een nestje en proberen haar te dekken. Als er geen voedstertje is kan deze stemming evengoed voorkomen en zal hij iets anders kiezen als plaatsvervangster. Dat kan een speeltje zijn, maar ook de voeten van het baasje of bazinnetje. Na sterilisatie van een ram verdwijnt dit gedrag niet, maar wordt het wel een stuk minder.

Gillen

Een hoge, ijselijke schreeuw. Dit is doorgaans een uiting van plotselinge pijn, schrik of angst. Hoor je een dergelijke gil bij je konijn, zonder gezien te hebben wat er is gebeurd, doe je er goed aan je konijn meteen te controleren. Vaak is het beestje alleen geschrokken en is er verder niets aan de hand. Het kan echter ook zijn dat het zich heeft bezeerd, bijvoorbeeld bij een val of een ongelukkige sprong. Controleer dus met name of alle pootjes nog naar behoren functioneren.

Kloppen met poten

Een hard op de grond kloppen met beide achterpoten tegelijkertijd
Dit is een van de hardste geluiden die konijnen maken en daar is ook alle reden toe. Ze doen het als ze schrikken of bang zijn voor iets en hun soortgenoten willen waarschuwen voor dreigend gevaar. Met wijd open ogen zoeken ze vervolgens een schuilplaats. Dit kan ook andersom werken. Als er ergens een geluid wordt gemaakt dat sterk lijkt op dit kloppen, kan het konijn dat opvatten als een waarschuwing voor gevaar.

Het maken van kortere kloppen met de poten achter elkaar
Dit konijn is boos en protesteert tegen iets dat hem niet bevalt. meestal gebeurt het met konijnen die hun energie niet kwijt kunnen.

Een ontspannen konijn / Bron: Orlica, Wikimedia Commons (Publiek domein)Een ontspannen konijn / Bron: Orlica, Wikimedia Commons (Publiek domein)

De lichaamstaal van het konijn

Over de lichaamstaal van konijnen valt veel te zeggen, maar helemaal volledig is het nooit. Konijnen zijn intelligente dieren en net als andere levende wezens zijn het allemaal individuen. Dat wil zeggen dat het altijd leuk en interessant kan zijn om je konijn goed te observeren. Soms bedenken ze zomaar iets nieuws, zoals bijvoorbeeld een nieuwe manier om jou te vertellen dat ze wel weer toe zijn aan een bakje eten.

Hieronder veel voorkomende vormen van lichaamstaal bij konijnen.

Een gespannen, staande houding met een recht naar boven wijzend staartje

Eventueel met de oren plat op het lichaam gelegd. Het konijn is opgewonden en staat klaar om aan te vallen. Twee rammen die klaar staan om een territorium te bevechten zullen zo'n houding aannemen.

Een gespannen zittende houding met de oren plat

Het konijn zit klaar om zichzelf te verdedigen. Mocht er een aanval komen zal het zich waarschijnlijk verdedigen met de nagels van de voorpoten.

Onrustig heen en weer springen in de kooi

Het konijn heeft energie teveel. Dergelijk gedrag komt met name voor bij konijnen die zelden tot nooit los mogen lopen. Om alle energie kwijt te raken moet een konijn minstens een uur per dag de benen kunnen strekken.

Alle konijnen lopen graag vrij rond. In het artikel 'Konijnen los in huis en in de tuin' staan tips hoe je dit op een verstandige en leuke manier mogelijk kunt maken.

Konijn zit langer dan een dag in een hoekje met een matte uitstraling en hangende oren

Dit dier is mogelijk ziek. Het is echter ook mogelijk dat het konijn zit te kwijnen. Dat komt vooral voor bij dieren die alleen zijn, met name als ze recentelijk alleen zijn komen te zitten. In beide gevallen eet en poept het konijn waarschijnlijk niet goed. Daarom is het verstandig het dier te laten onderzoeken door een dierenarts. Als deze niks kan vinden, is het raadzaam snel een (nieuw) maatje te zoeken. Eenzame konijnen kunnen zichzelf dood laten kwijnen.

Het ene konijn dekt het andere

Als een konijn en ander konijn of mogelijk zelfs een ander dier dekt of dit probeert te doen zonder dat er sprake is van een paring, wil het zijn dominantie over de ander bevestigen. Dit kan erg vervelend worden als je te maken hebt met twee rammelaars. Dan houdt het soms gewoon niet op. In feite is het dan ook heel moeilijk om twee mannetjeskonijnen samen te houden en dit valt dan ook af te raden.

Ontspannen zitten met platte oren

Het konijn rust uit.

Uitgestrekt liggen met de oren plat, eventueel met half gesloten ogen

Het dier is ontspannen en wil graag rusten of slapen. Als het wat koeler is trekken ze bij deze houding ook wel de pootjes onder het lichaam.

Het konijn zit of ligt met één oor plat en één rechtop

Het konijn is op zijn gemak, maar houdt toch een oor paraat om naar geluiden in de omgeving te luisteren. Dit is dus een vorm van lichte waakzaamheid.

Met de onderzijde van de kin tegen voorwerpen wrijven

Het territorium wordt gemarkeerd met de eigen geur. Rammen doen het veelvuldig, voedstertjes soms. Konijnen hebben klieren onder hun kin zitten voor het aanmaken van muskus.

Met het snoetje zachtjes tegen een ander aanstoten

Het konijn vraagt om een beetje aandacht. Een ander konijn zal zo'n vraag om aandacht met zijn eigen snoet beantwoorden, wat er erg lief uitziet. Een baasje of bazinnetje mag in zo'n geval echter best een aai geven. Het komt ook voor dat het dier, als het de aandacht heeft, wegloopt en iets onderneemt. In dat geval betekende het: 'kijk eens wat ik nu doe'.

Opvallend krabbelen op kleedjes of dekens

Ook dit is een vraag om fysieke aandacht. Het houdt dan ook op als je het konijn streelt.
Let op dat het hier wel echt gaat om krabbelbewegingen en niet om graafbewegingen. Deze laatste zijn veel gelijkmatiger en rustiger dan het wat gefrustreerd overkomende gekrabbel.

Het konijn aaien of strelen kun je het beste op dezelfde manier aanpakken als bij veel andere dieren. Streel losjes met de haarrichting mee, van voor naar achter over de rug van je dier. Voorkom dat je met je hand gaat duwen en laat het hoofdje liever met rust.

Zet het konijn tijdens het aaien liever in je schoot dan dat je het vasthoudt. De meeste konijnen zijn meer op hun gemak als ze weten dat ze weg kunnen springen als ze er genoeg van hebben.

Een ander likjes geven

Dit is wat het lijkt: een liefkozing. Bij alle dieren die in groepsverband leven komt dit voor en deze 'sociale pelsverzorging' is altijd een teken van genegenheid.

Konijn op de uitkijk / Bron: Knijntje143, Wikimedia Commons (Publiek domein)Konijn op de uitkijk / Bron: Knijntje143, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Wegduwen van de hand met de bek
Een teken dat het konijn iets niet (meer) wil.

Mooi zitten

Als het konijn rechtop zit met de pootjes voor zich, probeert het iets beter zien.

Rollen op zij of rug

Het konijn heeft het erg naar zijn zin, zoals vaak duidelijk te merken is. Dit is een variant op het spinnen bij katten.

Voorpootjes naar voren gestrekt, de oren rechtop en de achterpoten wat ingetrokken

Het konijn benadert iets onbekends met enige spanning. Het bestudeert en besnuffelt het vreemde voorwerp wel, maar is klaar om zich weer uit de voeten te maken. Als het staartje hierbij naar beneden wijst is het konijn onzekerder dan wanneer het staartje normaal staat.

Ontspannen nieuwsgierig gedrag

Konijnen zijn van nature zowel actieve als sociale dieren, waardoor ze graag eens komen kijken waar het baasje of bazinnetje mee bezig is. Soms willen ze zelfs wel een handje helpen, al zal deze hulp niet altijd even goed uitkomen. Het blijft toch leuk om een la open te trekken en er dan opeens een konijnenhoofdje bovenuit te zien steken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De taal van het konijnElk dier heeft zo z'n eigen taal en het konijn is hier geen uitzondering op. Hieronder de beschrijving met wat konijnen…
Coccidiose bij konijnenCoccidien zijn eencellige parasieten. Coccidien dragen konijnen vrijwel altijd bij zich. Ze kunnen geen schade zolang he…
Snotneus bij konijnen, wat te doen?Snotneus bij konijnen, wat te doen?Een snotneus bij konijnen moet je gelijk behandelen. Een konijn kan hieraan dood gaan. Ga altijd naar de dierenarts om v…
Het houden van een cavia en konijn in één verblijfEen konijn en een cavia samen in één hok, het ziet er leuk uit. Veel mensen vinden deze beide huisdieren erg leuk en kie…

Stress bij kattenStress bij kattenVoor een kat is alles bij hetzelfde laten veruit het beste. De kat houdt, een uitzondering daargelaten, nu eenmaal niet…
Een hond aanschaffen: één hond of meerdere honden?Een hond aanschaffen: één hond of meerdere honden?Eén hond in je gezin opnemen is op zich al heel erg leuk. Maar wat als je besluit om er een tweede bij te nemen? En waar…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: SimonaR, Pixabay
  • H. Fritzsche - 'Konijnen. Alles over aanschaf, verzorging, voeding, ziekten, hun taal.' Baarn 1988/1991
  • M. Wegler - 'Konijnen.' Baarn 1999
  • Afbeelding bron 1: Orlica, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Knijntje143, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Reacties

Linda, 05-06-2020
Hallo,

Ik heb een koppeltje konijnen en het heeft heel lang geduurd voordat de rangorde werd bepaald, wel een maand of 4, toen is het een aantal maanden redelijk rustig geweest en nu sinds een maand zit het (gecastreerde) rammetje weer volop achter het voedstertje aan. Hij zit haar constant achterna. Zij loopt er voor weg, niet angstig zoals in het begin, maar meer van "blijf nou eens van mij af". Het is een fel dametje, maar hem doet ze niets. Verder zijn ze wel gek met elkaar, liggen lekker tegen elkaar, likken elkaar. Maar het gedrag van het rammetje is gewoon heel erg vervelend, hij maakt er ook nog steeds van die zoemende geluidjes bij. Het voedstertje heeft eerst 2 jaar alleen bij ons gewoond en in augustus vorig jaar is het rammetje erbij gekomen. Het voedstertje is van 2017 en het rammetje van 2018.
Herkend u dit gedrag? Reactie infoteur, 15-06-2020
Beste Linda,
Bedankt voor je reactie. En ja, zeker herken ik dit gedrag, want het is typisch voor het paargedrag van konijnen. Dat kan bij gecastreerde rammen nog steeds goed voorkomen, al is het dan vaak minder erg dan als ze niet waren gecastreerd. Mogelijk heeft hij nu, zeg maar, de lente in zijn hoofd en wordt het vanzelf weer minder. Blijft hij het voedstertje echter teveel lastig vallen, is het misschien verstandig om de konijnen iedere dag een paar uurtjes uit elkaar te houden. Blijft het te lang teveel hinder veroorzaken, kun je beter even met een dierenarts overleggen wat je nog kunt doen om dat te minderen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Onbekend, 02-05-2020
Hallo,
Ik heb sinds gisteren twee kleine dwergkonijntjes (allebei moertjes).
1tje ervan zit meestal in het hoekje van het hok, ik zie haar nooit echt eten/drinken terwijl de andere dat wel doet (misschien doet ze het wel als ik het op die moment niet ziet, dat weet ik dus niet).
Als ze in het midden van het hok zit (wat niet veel voorkomt) en ze ziet dat ik naar haar toekom, rent ze direct terug naar het hoekje.
Is dit normaal? Zal dit beteren na een paar dagen?
Alvast bedankt! Reactie infoteur, 11-05-2020
Beste lezer,
Excuses voor de wat late reactie. Maar nee, dergelijk gedrag is, zoals ook in het artikel valt te lezen, niet de bedoeling. Het kan wijzen op angst, moeite aan de nieuwe omgeving te wennen of dominant gedrag van het andere konijntje. Het is zeker mogelijk dat dit inmiddels is veranderd, of toch tenminste enigszins als het konijntje wat beter gewend is geraakt. Mocht dat niet zo zijn, kun je beter even langs de dierenarts gaan om haar na te laten kijken en te vragen wat je nu het beste kunt doen, want dat hangt van een aantal verschillende zaken af.
Sterkte en vriendelijke groeten,
Varenna

Yvette Winterink, 07-05-2019
Wie oh wie kan mij helpen?
Ik heb echt een super lief tam vrouwen konijntje ongeveer 14 weken oud nu.
Sinds vanavond rijd ze op me arm en likt dan? Reactie infoteur, 09-05-2019
Beste Yvette,
Op basis van deze noodkreet vraag ik me af of je wel zeker weet dat jouw konijn een voedstertje is, want eigenlijk klinkt het meer als een mannetje. Bij baby konijntjes is dat vaak maar moeilijk vast te stellen, dus als ze in de winkel hebben gezegd dat het een vrouwtje is, is dat echt niet zeker. Kijk eens op deze link om het nog eens goed te bepalen voor jezelf: https://www.animalhome.nl/alles-over-konijnen/geslachtsbepaling-konijnen/

Ongeacht het geslacht geldt echter dat als het gedrag van jouw konijn echt hinderlijk is, je beter even bij een dierenarts langs kunt gaan om het nader te bespreken en te kijken wat je eraan kunt doen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Miji, 12-12-2018
Hoi
Mijn konijn (voedster) is de laatste tijd een beetje raar aan het gedragen. Ze stampt op de grond en is heel onrustig. Ze beweegt heel snel en schokkerig. Mijn andere konijn (ook een voedster) is juist heel kalm. Ik ben bang dat er iets met mijn konijn is. Misschien komt het door de geluiden van het verkeer. Mijn konijnen zitten buiten in een hok met een grote ren. Help me! Reactie infoteur, 13-12-2018
Beste Miji,
Het gedrag van jouw konijn geeft aan dat het ergens behoorlijk bang voor is. Waarvoor kun je proberen uit te zoeken door goed op te letten wat er gebeurd. Reageert ze inderdaad op het verkeer? Is er misschien een nieuwe kat die in de tuin komt? Zet je konijn(en) eventueel een tijdje binnen om te zien of het gedrag dan veranderd. Zo ja, is er dus inderdaad iets mis in de tuin.

Ga ook na of je konijn bang is van het andere konijn. Onderzoek haar goed op wondjes of kale plekken, want dat kan aangeven dat het ene konijn het andere bijt. Haal de konijnen ook een tijdje uit elkaar om te zien of je bange konijn dan rustiger wordt. Is dit het geval is het hok waar ze nu inzitten mogelijk te klein en kan een groter hok uitkomst bieden.

Krijg je je konijn niet rustig, kun je maar beter naar de dierenarts gaan. Die kan de situatie uitgebreid met je doorspreken en helpen de oorzaak van die angst te achterhalen.

Succes en vriendelijke groeten,
Varenna

Lauri, 04-05-2018
Hai!
Mijn konijn van 10 weken is vaak aan het rondrennen in haar hok. Ik heb gisteren een ren gekocht en heb haar de hele middag en avond laten spelen daar (ook daar rende ze af en toe heel hyper doorheen) vanochtend toen ik wakker werd zat ze weer te rennen door het hok en bijt soms ook in het hok zelf. Terwijl ik haar zoveel laat spelen en ook zoveel aandacht geef. Daarna wordt ze wel weer rustig maar betekent dit iets? Ze is ook nog niet zindelijk als ik haar in de ren zet moet ik vuilniszakken neerleggen met daar boven een dekentje ze poept en plast overal en ze gaat er ook op liggen. ze woont hier pas 4 nachtjes maar ze is in andere dingen al heel ver en dat was ze al sinds haar 2e dag hier, ze houdt van aandacht dus wil graag knuffelen en geaaid worden. Ze eet goed ze drinkt goed ze luistert goed als iets mag. Reactie infoteur, 05-05-2018
Hoi Lauri,
Wat je moet begrijpen van konijnen en zeker van jonge konijnen is dat ze erg veel energie hebben en om die kwijt te raken en echt uit te kunnen rennen hebben ze veel ruimte nodig. Daarmee valt het zelfs als je een ren hebt nog aan te raden om je konijn minstens een uur per dag los te laten lopen. Voor meer informatie over het los laten lopen van een konijn in huis of tuin alsmede ook over het zindelijk maken van konijnen verwijs ik je naar twee andere artikelen die ik over de betreffende onderwerpen heb geschreven. Je kunt de links naar deze artikelen terugvinden in mijn special: https://varenna.infoteur.nl/specials/gedrag-konijnen.html
Je kunt ook in het artikel hierboven kijken voor de van toepassing zijnde links onder het kopje 'lees verder'.

Succes met je konijn en groetjes,
Varenna

Rianne, 30-03-2018
Mijn konijn maakt tijdens dat hij zichzelf aan het wassen is piepgeluidjes. Ik ben dan bang dat hij dit doet omdat hij het benauwd heeft of pijn heeft. Hij is nu ruim 1 jaar en vertoond dit gedrag sinds twee maanden, voorheen maakte hij nooit piepgeluiden tijdens het wassen. Wat zou dit kunnen betekenen? Reactie infoteur, 01-04-2018
Beste Rianne,
Het is goed mogelijk dat het niets van belang is. Konijnen (en eigenlijk alle dieren) kunnen zulke geluidjes opeens gaan vertonen zonder dat er een duidelijke redenen voor is. Klinkt dat piepgeluid echter nogal amechtig en/of komt het konijn ook anderszins over alsof het zich ongemakkelijk voelt, pijn heeft, lusteloos is of iets dergelijks dan is het raadzaam er toch even mee naar de dierenarts te gaan. Is je konijn afgezien van dat piepgeluidje tijdens het wassen precies zoals altijd, is er geen reden je zorgen te maken. Blijf je twijfelen kun je de dierenarts ook gewoon bellen om advies.
Vriendelijke groeten,
Varenna

Jolien, 04-03-2018
Hoii,

2 vragen

Handige informatie :mijn konijn is een gevonden dier waar niemand iets van zijn afkomst weet

Hij is nu al een maand of 5 bij ons en gedraagt zich prima naar iedereen behalve naar mij. bij mij bijt hij heel vaak. En dit zijn niet van die zachte neepjes het zijn echt agressie beten.
Ookal ben ik met mijn eigen ding bezig het konijn komt uit zijn kooi bijt bijvoorbeeld in mijn elleboog en is weer weg. Enige tips hierrond?

Vraag nr 2 :
Sinds een paar weken is ons konijn heel down. Niks interesseert hem, negeert alles en kijkt dof voor zich uit.
Nu hebben we er een speelkameraatje bijgehaald en ik dacht dat hij wel in het begin in zijn nopjes was.
Tot enkele dagen geleden ons konijn continue rond de kooi van het nieuwe nijntje huppelde, bromde, en er alles aan deed om het nieuwe nijntje te dekken en te bijten.
Ikzelf en mijn vriend hebben vandaag nu ook gemerkt dat we een mannetje hebben meegekregen van de winkel en geen vrouwtje.
Wisselen willen ze niet.
Dus aub hebben jullie wat tips om de 2 rammetjes te laten overeen komen met elkaar?

Mvg,
Jolien. Reactie infoteur, 05-03-2018
Beste Jolien,

Vervelend dat je deze problemen hebt met je konijn(en). Het gedrag van het eerste konijn komt mij toch vooral dominant over. En om zo'n konijn samen te laten leven met een andere ram is erg lastig. Eerlijk gezegd lijkt het mij als oplossing voor beide problemen het beste om er met een dierenarts over te praten, want dit gaat huis-tuin-en-keuken oplossingen te boven. Mogelijk is castratie van beide mannetjes, voor zover dat nog niet is gebeurd, een kansrijke optie, maar misschien ook niet. Daar kan een arts meer over zeggen dan ik.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Onbekend, 30-05-2017
Hey,
Ik heb nu een mannetjeskonijn van 3 jaar oud, we hebben nu een vrouwtje op bezoek om kleine konijntjes te krijgen. Gisteren hebben we het vrouwtje bij het mannetje in de tuin laten rennen en hebben ze het een paar keer gedaan. Maar vandaag reageert het vrouwtje heel "agressief"? Ze piept en knort ook ze maakt bijt bewegingen naar mijn konijn. Moet ik ze nou vaker bij elkaar zetten of niet? Weet u misschien ook wat de reden hier van is? Mijn konijn reageert nu ook wat banger op haar terwijl het de bedoeling is dat ze kleintjes krijgen. Heeft u misschien een verklaring over wat voor gedrag dit is en wat ik er aan kan doen?

Heel erg bedankt!
- Onbekend Reactie infoteur, 31-05-2017
In principe gaan voedstertjes zich agressief gedragen als ze drachtig zijn, al is dit misschien wat snel. In ieder geval lijkt ze rust aan haar hoofd te willen en is het beter om de twee te scheiden. Je kunt nu weinig anders doen dan hopen dat het is gelukt, waar dan beslist een goede kans op is.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Klaas, 15-03-2017
Hallo,
Ik heb thuis 2 konijntjes 1 ram en 1 moer en wij wouden graag kleine konijntjes fokken.
Sinds zondag 12 maart is ons konijntje zwanger (eerste keer zwanger). Maar sinds vandaag 15 maart knort en blaast ons konijntje. Hoe zou dit kunnen komen is het een teken van zwangerschap?

Alvast bedankt
Klaas Reactie infoteur, 16-03-2017
Beste Klaas,

Als een voedster drachtig is gaat ze zich na een paar dagen onrustig gedragen, dus het zou inderdaad kunnen. Ze klinkt wel relatief gezien agressief, wat zou kunnen betekenen dat ze niet genoeg rust aan haar hoofd heeft. De ram kan voorlopig beter uit haar buurt worden gehouden en ook jullie kunnen haar beter zoveel mogelijk met rust laten.

Vriendelijke groeten en succes met de dekking!
Varenna

Miesje, 22-02-2017
Wij hebben een gecastreerde ram en een voedster bij elkaar. De voedster gaat nu de hele tijd boven op het rammetje en deze begint nu in het rond te plassen, is dit gedrag wat ze vertonen als ze bang zijn? Ze zitten binnen en het begint nu aardig vervelend te worden dat geplas. Weet jij wat dit betekent? Reactie infoteur, 23-02-2017
Beste Miesje,

Dit klinkt eerlijk gezegd alsof het voedstertje de dominante positie van de ram heeft overgenomen en zich nu gedraagt alsof zij het mannetje is. Vaak heeft dat te maken met het feit dat de konijnen toch te lang te zeer bovenop elkaar zitten. Konijnen hebben gelegenheid tot een soort van privacy (bij gebrek aan een beter woord) nodig. Bij ons heeft het ooit geholpen om een kooi te maken die uit twee afzonderlijke delen bestond (maar die wel verbonden waren met elkaar). Bekijk de situatie van jullie konijnen dus nog eens goed om te zien of er misschien toch iets veranderd moet worden aan hun behuizing of de tijd dat ze loslopen of iets dergelijks.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Jacky, 26-01-2017
Mijn voedster maakt een soort kreun knor geluid achter elkaar als ik het gecastreerde rammetje bij haar zet. Later wordt het minder. Reactie infoteur, 27-01-2017
Hoi Jacky,
Sommige voedstertjes maken ook knorrende geluiden, wat dan meestal een teken is van dominantie. Waarschijnlijk heb je dus een pittige dame.;-) Dat geeft op zich niks, maar het is wel verstandig om in de gaten te houden dat ze het mannetje niet gaat bijten. Gebeurt dat wel of is het knorren echt storend, dan hebben ze waarschijnlijk meer ruimte nodig als ze bij elkaar zitten. Meer ruimte kan dit soort gedrag in belangrijke mate verminderen.
Vriendelijke groeten,
Varenna

Jori, 22-11-2016
Hallo, ik heb een gecastreerd rammetje en sinds 3 weken ook een voedstertje erbij. Nou is mijn rammetje zindelijk omdat ik hem eerder al had aangeleerd, maar mijn voedstertje poept en plast nog steeds overal. kan ik hier iets tegen doen? Ook staat hun hok bij mij op de kamer, maar hebben ze mijn hele flat tot beschikking om te mogen rondlopen. Toch blijven ze bijna de hele dag op mijn kamer en zie ik ze misschien 2 keer per dag een kwartiertje in de woonkamer, kan ik ze aanleren daar wat meer te komen? En mijn laatste vraag, mijn rammetje stampt heel veel met zijn achterpoten terwijl er niks aan de hand is, geen nieuwe spullen, harde geluiden of plotselinge bewegingen. Kan er nog een andere reden dan angst zijn waardoor hij dit doet? Dankjewel alvast! Reactie infoteur, 22-11-2016
Beste Jori,
Wat de zindelijkheid van het voedstertje betreft wil ik verwijzen naar mijn artikel over dat onderwerp: http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/71709-konijnen-zindelijk-maken-en-houden.html.
Dat je konijnen zo weinig in de woonkamer komen, komt wellicht doordat de kooi (= hun beschermde plek en de plaats waar ze geacht worden hun behoeften te doen) op jouw slaapkamer blijft staan. Daardoor is de woonkamer toch vooral een grote, minder overzichtelijke ruimte waar ze best af en toe op avontuur willen gaan, maar meer niet. Misschien kun je de kooi overdag verplaatsen of kun je in de woonkamer een andere 'veilige haven' voor je konijnen creëren. Dit eventueel in overeenkomst met een plekje waar ze hun behoefte kunnen doen.
Wat dat stampen betreft is het wellicht slim om eens goed op te letten waar hij dat precies doet. Misschien geeft dat je een idee over de reden. Voor mij is dat ook moeilijk te zeggen verder.
Groetjes,
Varenna

Cat, 15-07-2016
Vanmorgen maakte mijn konijn wel een erg vreemd geluid. Ik dacht dat iemand met een natte doek over het raam wreef maar ik zag mijn nijn uitgerekt met z'n bek open dit raar geluid maken. Is dit gewoon een geluidje of moet ik me zorgen maken? Reactie infoteur, 19-07-2016
Beste Cat,
Excuses voor de late reactie, maar daar was even niks aan te doen. Ik weet niet of je nog antwoord nodig hebt, maar voor de toekomst geldt in ieder geval dat als je dit soort problemen en twijfels hebt over een huisdier, je altijd beter even met een dierenarts kunt bellen ( je hoeft er ten slotte niet meteen naar toe). Die kunnen je altijd zeggen of je beter even langs kunt komen of dat dit niet nodig is.
Groetjes,
Varenna

Aafke, 10-06-2016
Hallo, wij hebben sinds vorig jaar een vlaamse reus, een pracht dier, en een echte lieverd. We hebben hem overdag altijd los, en 's nachts gaat hij altijd zelf in zijn hok, nadat we zijn voerbakje hebben gevuld. Maar onze pieter konijn heeft nu wel heel erg de zomer in zijn bol, elke keer als ik buiten kom dan bespringt hij me, in het begin wel grappig, maar ik kan nu echt geen stap verzetten buiten. Hij doet het ook alleen bij mij, niemand anders van ons gezin heeft er last van. Hij is dus echt voor mij gevallen, ha ha. Maar heb je enige raad voor mij, zodat ook ik weer lekker veilig buiten kan lopen, terwijl hij om mij heen huppelt. Reactie infoteur, 10-06-2016
Beste Aafke,

Dit heb ik ook eens meegemaakt maar wel met een dwergkonijn. Om dat met een Vlaamse reus te hebben…
Wat je nog kunt proberen is een knuffelkonijn kopen en kijken of dat hem meer interesseert dan jouw voeten en of het dan draaglijker wordt. Dat is echter lang niet gegarandeerd, omdat jouw voeten bewegen en de knuffel niet. Blijft hij om jou heen draaien is er vrees ik nog maar één constructieve oplossing en dat is castratie. Dat is niet zo leuk, maar aan de andere kant zal het jullie konijn wel meer rust geven. Voor hem is al die consternatie die hij nu voelt maar nergens echt kwijt kan ook niet prettig.
Succes ermee!

Vriendelijke groeten,
Varenna

Inge, 05-06-2016
Hoi ik heb een vraagje, mijn konijn rent steeds om mijn benen heen en gaat soms ook met zijn voorpootje tegen mijn been aan staan en dan krabben/graven. wat kan dit inhouden? Reactie infoteur, 06-06-2016
Beste Inge,

Het antwoord op deze vraag is vrij duidelijk. Jouw konijn is een mannetje en heeft momenteel de lente in zijn bol. Lees in het artikel nog maar eens wat bij het kopje 'brommen' staat. Vermoedelijk maakt ook jouw konijn zachte bromgeluidjes als hij om je voeten heen rent. Mocht hij dat echter niet doen, maakt dat niet veel verschil. Dat krabben is trouwens vragen om aandacht. Het is best mogelijk dat hij in zijn huidige toestand graag een keertje extra geaaid wil worden.;-)

Vriendelijke groeten,
Varenna

Denise, 30-05-2016
Hallo! Wij hebben een vrouwtjes hangoor van ongeveer 6 maanden. Ze is echt super druk en rent door de hele woonkamer heen, wat natuurlijk hartstikke leuk is om te zien. Wat minder leuk is, is dat ze overal aan knaagt. We hebben al spulletjes in haar hok aangeschaft om aan te knagen maar dit is blijkbaar niet genoeg. Misschien tips om dit op te kunnen lossen? Ook hebben wij haar in het begin zindelijk kunnen krijgen. Ze deed haar behoeftes op een wc in de hoek van haar hok. Op het moment doet zij haar behoeftes overal en heeft ze haar wc kapot gemaakt. Deze gooit zij de hele tijd door haar hok heen. Heeft u enig idee waardoor dit kan komen?

Groetjes Reactie infoteur, 30-05-2016
Beste Denise,

Eerlijk gezegd roept de beschrijving van jouw konijn meteen herinneringen bij mij op aan een konijntje dat ik zelf heb gehad. Dat combineerde veel energie en veel temperament met een zeer hoge mate van intelligentie voor een konijn (toch al geen domme beesten). Dergelijke konijnen raken snel verveeld en gaan dan zelf van alles ondernemen, meestal zaken die niet gunstig zijn voor de baasjes. Om dat drukke gedrag in goede banen te leiden zul je extra stapjes bij moeten zetten. Dat kun je doen door er tweede konijn bij te nemen en/of door op zoek te gaan naar spelletjes die je met je konijn kunt spelen die zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn (er staat wel wat op het Internet of in sommige konijnenboekjes). Misschien helpt het ook je konijn af en toe in andere ruimtes of de tuin te laten lopen, zodat het weer wat te ontdekken heeft. En wat dat knagen betreft kun je inventief op zoek blijven gaan naar alternatieven die de aandacht afleiden van de meubels. De beste manier om probleemgedrag bij een konijn tegen te gaan is om te proberen dat gedrag te sturen in een richting die jij wil. Om het dat gedrag af te leren werkt niet echt.

Mogelijk heb je ook nog wat aan twee andere artikelen die ik heb geschreven over het los laten lopen van konijnen in huis en tuin en over zindelijkheid. Zie daarvoor mijn special 'Gedrag konijnen': http://varenna.infoteur.nl/specials/gedrag-konijnen.html

Vriendelijke groeten,
Varenna

Lieke, 10-05-2016
Hoi! Ik heb sinds een maand een heel lief konijntje. Nu is ze 's nachts steeds vaker heel actief. Bijt in het hok en rent rondjes, waardoor ik niet kan slapen. Uit het hierboven staande begreep ik al snel dat dat kwam doordat ze haar energie niet kwijt kon. Nu laat ik haar vaker uit de kooi, wanneer ze rondjes rent, binky's doet en af en toe even bij mij komt kijken. Echt geweldig, dank daarvoor! Nu maakt ze alleen vaak stamp geluidjes voor een binky, maar ze komt dan juist zo vrolijk over! Kan het zijn dat ze stampt door de binky, in plaats van boosheid of angst? Of doe ik toch nog steeds iets verkeerd?
Groeten Lieke Reactie infoteur, 11-05-2016
Beste Lieke,

Als je wilt bepalen of een konijn blij, boos of bang is, komt je intuïtie altijd op de eerste plaats. Als je konijn duidelijk vrolijkheid uitstraalt naar jou toe, is het dat waarschijnlijk ook. Eventueel kun je echter ook op andere signalen letten. Bange konijnen zetten haast altijd grote ogen op en kijken schichtig en/of onrustig om zich heen. Verder lijkt het me best mogelijk dat een konijn binky's combineert met het stampen met de achterpoten, aangezien beiden van oorsprong overlevingsstrategieën zijn. Dus zolang je geen andere signalen krijgt dat je konijntje bang is, zou ik me er niet druk over maken.

Krijg je die signalen echter wel, moet je misschien de ruimte waarin je konijn los loopt nog eens onder de loep nemen en kijken hoe ze op verschillende (grote) voorwerpen reageert. Dieren kunnen altijd bang worden van de vorm van bepaalde voorwerpen als ze die niet snappen. Mocht dat het geval zijn en mocht je konijn er echt niet aan wennen, is het aan jou om daar oplossingen voor te zoeken, want dat hangt uiteraard helemaal af van het voorwerp en de ruimte waar het in staat. Maar daar kom je dan vast wel uit!

Leuk trouwens om te horen dat je zoveel plezier hebt van het los laten lopen van je konijn, al weet ik uiteraard precies wat je bedoelt.:-)

Vriendelijke groeten,
Varenna

Indy, 07-05-2016
Hoi, ik heb een konijntje ze heet Diva ze is nog geen jaar
Maar ze springt de hele tijd
Weet u miss wat dat betekent? Reactie infoteur, 08-05-2016
Beste Indy,
Als je bedoelt dat je konijn steeds in de kooi heen en weer springt, wil dat zeggen dat Diva haar energie niet kwijt kan en vaker los moet lopen. Voor tips hierover kun je beter het volgende artikel lezen:
http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/58612-konijnen-los-in-huis-en-in-de-tuin.html
Daarin staat beschreven hoe je konijnen op een veilige en leuke manier los kunt laten lopen.
Groetjes,
Varenna

Faye, 14-03-2016
Hallo, ik heb een konijn en zijn naam is Nino en hij is een mannetje, dwergkonijn met hangoortjes. ik heb hem sinds kerst 2015 en ik vraag me af wat er met hem aan de hand is. Want wij hebben hem nog binnen in een hok. En er staat een huisje in waar hij in kan en waar hij op kan. Maar hij zit er vaak heel lang op.(op de bovenkant) en hij gaat dan zitten en voor zich uitkijken of er op liggen. Ik haal hem er wel vaak uit en hupst veel en maakt veel binkies. Maar hij zit er dus vaak op en gaat voor zich uitkijken. Soms kijk ik naar hem en ziet het er een beetje uit alsof hij iets niet leuk vindt. Wat moet ik doen? Graag antwoord. Groetjes Reactie infoteur, 14-03-2016
Beste Faye,

Als ik het goed begrijp heb je geen ander konijn naast Nino. Dan klinkt zijn gedrag mij toch in de oren als eenzaamheid. Konijnen zijn van nature erg sociale dieren en kunnen er vaak niet goed tegen alleen te zijn. Het beste zou dus zijn als je er een konijntje bij neemt. Dat moet dan wel een vrouwtje zijn, want twee mannetjeskonijnen samen gaat echt niet. Dan is het dus wel nodig dat je Nino voor die tijd laat castreren, mocht dat nog niet zijn gebeurd. Ik begrijp dat het geen simpele oplossing is, maar aan de andere kant is twee konijnen natuurlijk nog leuker dan een. ;-)

Vriendelijke groeten,
Varenna

Nynke, 18-11-2015
Hallo,
Er staat veel bruikbare informatie in het artikel maar ik heb nog wel een vraag.
Mijn 2 konijnen (allebei een voedster) zijn al van het begin af aan bij elkaar (het zijn zusjes) en liggen ook heel vaak lief bij elkaar maar steeds vaker gaat het dominante voedstertje achter de ander aan en daar bij bijt ze de ander ook en nu heeft de onderdanige allemaal korsjes en bloedplekjes op de kont zitten en op de rug. Ik heb ze best vaak in de ren maar dan doet ze dat ook dus het leek me niet echt een ruimte probleem. Ook met eten bijt ze de ander gewoon weg van het voer en vervolgens na het eten kunnen ze weer heel lief tegen elkaar aanliggen. Ook beukt ze mijn hand weg als ik haar eten wil geven en bijt mij soms erg hard in mijn hand. Ik heb nu de onderdanige in de ren 's nachts zodat ze rustig kan liggen en ze eet ook apart. Ze zijn nu alleen bij elkaar als ik er bij ben. Doe ik hier goed aan of niet en wat kan ik er nog meer aan doen. Weet u misschien waar dit gedrag vandaan komt?

Groetjes
Nynke Reinderink Reactie infoteur, 19-11-2015
Beste Nynke,

Bedankt voor je reactie. Zelf heb ik dit probleem ook gehad met een stelletje, waarbij de voedster (jawel!) nogal dominant was over de rammelaar. Uiteindelijk bleek het toch een soort van ruimteprobleem. Dat het gedrag zich ook buiten de kooi voortzet, doet daar niets aan af. In ons geval bleken de konijnen erop gesteld om af en toe op twee verschillende, van elkaar afgebakende, plekken te kunnen zijn. Bij ons loste het probleem zich vanzelf op toen wij een nieuwe kooi hadden gemaakt die uit twee verschillende delen bestond. Beide gedeelten waren gewoon open en met elkaar verbonden, maar toch zag je ze regelmatig ieder in een eigen deel zitten, zonder elkaar in de weg te zitten. Blijkbaar maakte dat een hoop verschil, want er is nooit weer iemand gebeten! Misschien is dit bij jouw konijnen ook zo, al kan ik dat natuurlijk niet met zekerheid zeggen.
Voor nu denk dat je het goed hebt opgelost door de konijnen 's nachts en tijdens het eten apart te houden. Misschien merk je al dat dit scheelt? Voor de toekomst is een dubbele kooi, eerder dan alleen een grotere kooi, wellicht ook een oplossing voor jou.

Het is trouwens wel verstandig om met het gewonde konijntje toch even naar de dierenarts te gaan. De wonden moeten gecontroleerd worden op schurft en bovendien kan de dierenarts je zeggen hoe erg het precies is met het bijtgedrag van het andere konijn. En misschien weet hij of zij een betere oplossing.

In ieder geval is het zeker mogelijk dat je een goede oplossing vindt, waarbij het bijten ophoudt.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Maira Verhoeven, 21-08-2015
Hallo,
Ik hoop heel erg dat je me kan helpen want ik ben nogal onzeker of ik het allemaal wel goed doe aangezien ik mijn eerste twee konijntjes pas net een week heb, en ik zag gisteravond en vandaag weer dat het ene mannetje het andere mannetje steeds soort van probeert te dekken? Ik las net hierboven dat dat vervelend kan worden. Is er iets wat ik kan doen zodat ze zich tegenover elkaar minder dominant gedragen? Ik laat ze wel iedere dag minimaal een half uur in onze tuin los lopen en dan gaan ze beide compleet de andere kant op en zie ik van het dominante niks terug?

Ik hoop heel erg dat ik iets hieraan kan doen!

En dan nog een vraagje haha, ik probeer ze te laten wennen aan mij, door ze iedere dag even bij hun nekvel op te pakken, vast te houden en dan weer terug te zetten en ze dan even te aaien, maar meestal gaan ze als ik ze terugzet heel erg stil in het nachthok op een hoopje gekropen zitten. Is dit omdat ze even moeten bijkomen van eventueel schrik of is het echt niet goed om dan nog door te gaan met gewoon oppakken?

Sorry voor veel vragen en verwarring! Alvast bedankt voor je reactie :) Reactie infoteur, 29-08-2015
Beste Maira,

Excuses voor de late reactie, maar ik was nog even op vakantie. Wat betreft die twee mannetjes bij elkaar, dat zal altijd moeilijk blijven. Bij konijnen is het niet mogelijk om twee mannetjes samen te houden. Dat is niet iets dat soms goed gaat en soms slechts, maar dat eigenlijk altijd slecht uitpakt. Wat dat betreft valt het bij jou nu nog mee, want vaak gaan ze ook vechten. Dit is algemeen bekend van konijnen en de persoon die jou deze konijnen zo heeft verkocht valt dan ook het nodige te verwijten.

Omdat je de konijnen nog niet zo lang hebt, kun je het misschien nog opbrengen om iets af te spreken met een konijnenopvang bij jou in de buurt. Dat zij een van jouw konijnen nemen en jij later (nadat het andere mannetje is gecastreerd) een vrouwtje van hun terugneemt. Geloof me, hier zouden je konijnen uiteindelijk het meest gelukkig van worden.

Gaat dat echter niet lukken, kun je ze maar het beste zo veel mogelijk uit elkaar houden. Misschien is het mogelijk een afscheiding in het hok te maken of zoiets? In ieder geval is een half uur los rennen echt te weinig. Konijnen moeten sowieso minstens een uur los per dag, maar liever meer nog. In jouw geval zou ik zeker uitgaan van minstens twee uur, maar bij voorkeur meer nog. Voor de rest is er dus helaas vrij weinig aan te doen.

Wat je andere vraag betreft is het beter om de konijnen niet te aaien als ze weer in het hok zitten. Pak ze in plaats daarvan even op je arm of schoot, aai ze dan een beetje en zet ze vervolgens weer in het hok, waar je ze verder zo veel mogelijk met rust laat. Konijnen ervaren het vaak als dreigend wanneer er steeds weer zo'n grote mensenarm in hun hok wordt gestoken, want ze weten niet wat voor iets dat is en snappen niet dat die arm bij jou hoort. Daarom kun je dat beter zoveel mogelijk vermijden.

Hopelijk kun je hier even mee vooruit.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Pleun, 19-08-2015
Hallo, wij hebben 2 al wat oudere konijnen, een mannetje en een vrouwtje.ze zijn heel lief alleen zodra je in de buurt komt rennen ze heel hard weg. Het mannetje is nog wat minder bang. Het vrouwtje stampt soms ook. Hoe kan ik er voor zorgen dat ik ze wel kan aaien? Reactie infoteur, 20-08-2015
Beste Pleun,

Je kunt verschillende dingen doen om de konijnen wat beter te laten wennen aan jou. Een manier is bijvoorbeeld om rustig op de grond te gaan zitten in de buurt van de konijnen en ze dan op je af laten komen en snuffelen, zonder ze meteen aan te raken. Als je merkt dat ze dit beter gaan durven kun je voorzichtig proberen om ze een beetje aan te raken of een klein aaitje te geven en dat dan geleidelijk aan op te bouwen.

Ook kan het helpen om ze wat vaker vanuit de kooi op te pakken en dan zorgen dat er niets vervelends met ze gebeurd en ze dan weer terug zetten. Dus niet alleen maar oppakken als je nagels moet knippen of zoiets. Zo raken ze gewend aan het oppakken en worden ze er minder bang van. Ook dan kun je ze geleidelijk aan meer gaan aaien.
Zelf zette ik mijn konijnen altijd op mijn schoot terwijl ik op de bank zat en liet ze dan de ruimte om de bank op te huppen als ze dat wilden. Als ze merkten dat ze dat aaien leuk vonden, deden ze dat steeds minder snel en gingen ze in plaats daarvan zelfs snorren (spinnen).

Zo kun je zelf eventueel ook wat verzinnen, zolang je het maar rustig aanpakt en de zaken geleidelijk aan opbouwt. Het punt is dat je met twee konijnen vaak wat meer moeite moet doen om ze tam te maken, omdat ze dan elkaar hebben en iets minder op hun baasjes gericht zijn. Ook ligt het aan het karakter van een specifiek konijn. Met geduld zul je echter geheid vooruitgang boeken in vergelijking met de huidige situatie.

Succes!

Varenna

Britt, 15-08-2015
Hallo,
Wij hebben nu 2 maanden een jong dwergkonijntje. Hij zit buiten in een hokje, maar we laten hem iedere dag een aantal keren los in de tuin rennen. In het begin ging dit tekens goed. Hij maakte veel binkies en voelde zich helemaal op zijn gemak. Sinds 2 weken loopt hij constant weg uit onze tuin. We hebben een ren gekocht (van een halve meter hoog), maar daar is hij laatst ook al uitgeklommen. Ook knaagt hij de hele tijd aan het raster wat aan zijn hokje zit. Wat betekent dit gedrag? En wat kunnen we eraan doen om hem evengoed los te laten lopen, maar dat hij niet constant wil ontsnappen. Reactie infoteur, 17-08-2015
Beste Britt,

Eerlijk gezegd klinkt dit alsof jullie gewoon een erg intelligent konijn hebben dat snel uitwegjes weet te vinden. Om te voorkomen dat hij wegloopt komt het nu vooral op jullie eigen inventiviteit aan. Kijk goed wat hij precies doet om weg te komen en probeer daar een oplossing voor te vinden. Zorg in ieder geval dat de tuin aan alle kanten goed is afgezet op een manier waar hij echt niet doorheen of onderdoor kan.

Misschien is het ook een idee om een vriendinnetje bij hem te zetten. Dat is sowieso gezelliger, zeker voor een konijn dat buiten zit, maar mogelijk zal het zijn behoefte om te ontsnappen ook verkleinen (al kan ik dat niet garanderen). Let er dan wel op dat je niet twee mannetjes bij elkaar zet, want dat kan met konijnen absoluut niet. Is het konijn dat je nu hebt inderdaad een mannetje (zorg dat je het zeker weet!) kun je hem beter laten castreren en er een vrouwtje bij zetten.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Ine, 10-07-2015
Hallo ik heb een dwerkonijntje en de laatste 2dagen knort die heel veel als ik hem wil aaien of op wil nemen.Weet u wat er zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 11-07-2015
Beste Ine,

Als je konijn echt boos overkomt als hij zo knort, wil hij liever niet geaaid of opgepakt worden en kun je dat beter even niet teveel doen. Laat hij een zacht consistent knorgeluid horen, dan vindt hij het juist erg leuk om te worden geaaid. Misschien heeft hij dan ook een beetje het zomerse weer in zijn bol. ;-)

Vriendelijke groeten,
Varenna

Arzu, 29-04-2015
Hallo ik heb een hangoorkonijn dat al bijna een jaar oud is. In de dierenwinkel is ons aangeraden om hem een knuffelbeestje te geven om zijn drang te uiten totdat wij hem castereren. Alleen wat we opmerken is dat elke x als we naar zijn kooi toe lopen hij gelijk op de knuffelbeest springt en erop gaat rijden. Is dit normaal? Reactie infoteur, 02-05-2015
Beste Arzu,

Mannetjeskonijnen konijnen kunnen het erg in de bol hebben, dus als hij het knuffelbeest vaak bespringt is dat niet ongewoon, zeker niet in deze tijd van het jaar. Dat hij het steeds doet als jullie naar de kooi lopen, is dan wel weer curieus. Waarom hij dat doet weet ik ook niet, al denk ik niet dat je jezelf daar zorgen over hoeft te maken. Zoals ik pas nog bij een andere reactie schreef, hebben de meeste dieren ook zo hun eigen persoonlijke eigenaardigheden en vormen van gedrag. Dit is dan dus typisch voor jouw konijntje. Al lijkt een castratie mij voor de toekomst wel verstandig, want rammelaars kunnen erg onrustig worden en blijven als ze wat ouder zijn en het lijkt het er wel dat dit ook voor jouw konijn geldt.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Ahilya, 26-04-2015
Hallo!
Ik heb een hangoor mannetjes konijn. Sinds 2 weken knort hij heel erg veel, op elk moment vd dag. Er zit geen vast patroon in. Zelfs als hij aan het eten is knort hij. Hij eet en drinkt voldoende en ook zijn ontlasting is goed. Wat zou er kunnen zijn denkt u?

Mvg Ahilya Reactie infoteur, 27-04-2015
Beste Ahilya,

Dat is eerlijk gezegd vrij gemakkelijk te zeggen. Jouw konijn heeft namelijk flink de lente in zijn hoofd. Niets om je zorgen over te maken. In het artikel staat een stukje over knorrende mannetjeskonijnen. Lees dat nog maar eens goed door, dan begrijp je het wel. ;-)

Vriendelijke groeten,
Varenna

Maartje, 23-04-2015
Wij hebben een heel lief hangoor konijn (vrouwtje) overgenomen van de kinderboerderij. We weten niet hoe oud ze is want ze is over het hek gegooid door haar vorige eigenaar. We hebben haar nu ongeveer drie maanden en ze is langzaam aan het veranderen van een heel schuw diertje naar wat meer vertrouwen. We mogen haar niet of nauwelijks aaien, alleen met een doekje over haar hoofd. Sinds een paar dagen is haar gedrag ineens veranderd. Ze gromt in haar kooi en onder de bank naar ons. Dat deed ze eerder nooit. En ze doet ook geen binkies meer en danst ook niet meer onder de doek (die op de bank ligt) heen en weer zoals ze eerder deed. Ze is verder wel actief en eet en drinkt goed. Heb je enig idee wat dit zou kunnen zijn? Reactie infoteur, 23-04-2015
Beste Maartje,

Het blijft gissen, want het kan veel oorzaken hebben, zoals plotselinge angst voor iets. In ieder geval is het verstandig om het konijn op te pakken en goed te onderzoeken op verwondingen of aandoeningen, want dergelijk gedrag kan ook voorkomen als het konijn ergens pijn heeft of misselijk is. Let ook goed op of ze nog wel normaal eet en poept. Als je zelf niets vindt, maar het gedrag trekt niet bij, ga dan toch liever even naar de dierenarts (en als je wel iets vindt natuurlijk ook).

Vriendelijke groeten,
Varenna

Zomer, 04-04-2015
Wij hebben een dwerghangoor konijn van ong. 4 mnd oud. We merken de laatste week dat ze soms een soort piepend/ klinkt als scharnierend geluid maakt, vaak als we met de hand in het hok zijn om haar te aaien. Vaak drukt ze haar snuit tegen de hand om geaaid te worden en kan dan boos worden als je stopt. Maar soms maakt ze ook dit geluid?
Wat zegt dit?

Grt M. Zomer Reactie infoteur, 07-04-2015
Het ene konijn is het andere niet, wat betekent dat een dier ook geheel eigen geluiden kan voortbrengen die niet typisch zijn voor de soort. Ik vermoed dat dit voor het omschreven geluid geldt. Als je wilt achterhalen wat het wil zeggen, kun je het gedrag van je konijn als het dit geluid maakt goed bestuderen. Wat straalt het konijn naar jullie uit en hoe reageert ze? Lijkt ze op dat moment geen zin te hebben om geaaid te worden en huppelt ze weg als jullie het toch proberen? Of lijkt het juist blije anticipatie te zijn op het idee dat ze geaaid gaat worden? Het kan allemaal, maar zonder observatie van het gedrag van konijn valt dat moeilijk te zeggen. Ik denk echter dat jullie er vast wel zelf uitkomen, want vaak is het gevoel dat je erover hebt juist.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Daisy, 06-02-2015
Hoi konijnen liefhebbers ;), ik heb mijn Dwergkonijntje 2jaar geleden gevonden. Hij is nu echt mijn hartendief! Hij staat soms op zijn achterste pootjes en krapt aan mijn been om hem te aaien, en hij geeft lekjes overal op mijn benen en armen. Zooo wijs I LOVE YOU GIZMO XXX Reactie infoteur, 07-02-2015
:-)

Kim, 02-02-2015
Hoi,

Ik heb net 2 jonge konijntjes en ben ze aan het proberen zindelijk te maken. Heb dan ook hun toilet in de hoek gezet waar ze altijd hun behoefte deden, maar nu vinden ze de toilet leuker om samen in te liggen dan eigenlijk hun behoefte in te doen.

Wat te doen?

Haal ik ze telkens uit de toilet of bekijk ik of ze de toilet alsof gaan gebruiken waar hij voor dient?

Groetjes Reactie infoteur, 03-02-2015
Hoi Kim,

Voordat je iets doet, zou je kunnen proberen te achterhalen waarom de konijntjes zo graag in de toiletbak liggen. Heb je daar iets in liggen dat het aantrekkelijk voor hun maakt? Zo ja, probeer het dan elders nog aantrekkelijker voor hun te maken.

Het lijkt me echter ook mogelijk dat het door het winterweer komt. Misschien is er nu elders meer koude tocht en staat het toilet net lekker tochtvrij en warm. Je kunt de plaatsen waar ze eerst lagen onderzoeken op tocht en kijken of je misschien toch wat spleten moet afdekken. Je kunt ook elders warme plekjes voor ze creëren.

Konijnen kun je vaak het beste sturen door ze betere opties te geven dan datgene dat ze tegen je zin doen. Hebben ze een betere plek om te liggen, is de kans groot dat ze die nemen en het toilet weer gaan gebruiken als toilet.

Lees eventueel ook mij artikel over zindelijkheid bij konijnen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Debby K., 12-01-2015
Hallo,
Ik heb 3 konijntjes 2 vrouwtjes en een net 3 dagen geleden gecastreerde mannetje.
De 2 vrouwtjes zitten in een groot hok en het mannetje loopt afgezet los naast het hok ze kunnen elkaar wel zien. Nu zijn ze de laatste 2 dagen hele tijd aan het piepen ik zou niet weten wat ik hier mee aan moet. Reactie infoteur, 13-01-2015
Beste Debby,

Het lijkt er toch op dat ze elkaar aan het roepen zijn, met als bedoeling elkaar te kunnen vinden en ontmoeten. Misschien kun je ermee beginnen om ze toch wat tijd per dag samen te laten en dat, als het goed gaat, verder uit te bouwen. Anders zul je ze in verschillende ruimtes moeten zetten om het te doen ophouden. Blijf je twijfelen, kun je ook je dierenarts bellen om te vragen wat je het beste kunt doen.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Patricia, 29-12-2014
Hallo,
ons vrouwtjeskonijn zat van in het begin samen met ons mannetje.We zouden graag een nestje hebben.
Nu sinds kort begint het mannetje te rijden op haar;Maar zij reageert door hevig te piepen en proberen weg te lopen.Daar het zo koud is hebben we ze 's nachts binnen gezet in een kleinere kooi, waardoor ze niet ver kan weg lopen.
Nu ze zo reageert houden we ze gescheiden in 2 aparte kooien.Zou het kunnen dat ze reeds zwanger is en daarom zo reageert?Wat doen we het beste? Reactie infoteur, 29-12-2014
Beste Patricia,

Zelf heb ik geen ervaring met het fokken van konijnen, maar volgens mij is het beslist niet de bedoeling dat je het voedstertje en de rammelaar bij elkaar in de kooi laat zitten. Rammen kunnen erg opdringerig zijn in de buurt van een bronstig vrouwtje, waardoor het vrouwtje (ernstig) uitgeput kan raken. Ik wil je dan ook alvast aanraden om beiden zo snel mogelijk uit elkaar te halen om de voedster de kans te geven tot rust te komen. Ook als het vrouwtje eenmaal drachtig is en later als ze jongen heeft, zal het mannetje trouwens weg moeten blijven.

Voor de rest kun je beter een ervaren konijnenfokker bellen of de vereniging voor konijnenfokkers (die zijn wel op het internet te vinden) en hen om advies te vragen over hoe je het verder het beste kunt aanpakken.

Veel succes en vriendelijke groeten,
Varenna

Tygo, 26-11-2014
Wat betekent snuffelen bij konijnen? Reactie infoteur, 27-11-2014
Beste Tygo,

Konijnen hebben, net als honden, een erg goede neus. Daarom zijn geuren erg belangrijk voor hun. Als ze snuffelen snuiven ze al die geuren dus op. Als een konijn aan jou snuffelt ruikt het jouw geur en daar kan hij jou ook aan herkennen. Als je goed kijkt naar de neus van een konijn als het snuffelt zie je dat die neus heel erg bewegelijk is en zelfs om een voorwerp heen kan snuffelen zonder dat het konijn zelf beweegt. Dat vindt ik zelf altijd een erg leuk gezicht!

Vriendelijke groeten,
Varenna

Daisy, 30-03-2014
Hallo allemaal ik weet niet of mijn vraag iets te maken heeft met lichaamstaal en geluiden maar mss weet wel iemand een antwoord op mijn vraag. Ik heb een Dwergkonijn van 9 maand ik heb het gevonden op straat, ik vraag me af of konijnen hun baasjes herkennen? Mvg Daisy en m'n konijntje Gizmo Reactie infoteur, 31-03-2014
Hoi Daisy,

Wat ik ervan weet is dat konijnen hun baasje wel kunnen herkennen, maar niet op de manier dat bijvoorbeeld een hond dat doet. Er zijn een aantal zaken waaraan jouw konijn je langzaamaan zal leren herkennen, zoals bijvoorbeeld je stem, je geur en bepaalde vaste gewoontes die je hebt (zoals de manier waarop je loopt). Je kunt dat stimuleren door veel tegen je konijn te praten, het vaak op je schoot te zetten en het zachtjes te aaien. Zeker een jong konijntje als Gizmo kan dan toch al snel aan je wennen en zal zeker op je gaan reageren.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Samantha, 29-09-2013
Hallo, wat een leuke artikel de meeste dingen wist ik al wel maar stonden nog wat tussen wat ik nog niet wist. ik heb een vraagje ik heb een franse hangoorkonijn van nu 10 weken oud. het is zo af en toe een duivel, ze pakt me af en toe elke keer dezelfde kladblok van de tafel af ik heb haar wel gestraft met de plantensproei maar ze heeft de neiging om het nog wel eens te doen, als ik op let dan doet ze niks maar zodra k ff niet oplet heeft ze het kladblokje weer te pakken. Ze heeft genoeg speeltjes en haar kooi staat de hele dag open. wat kan ik nog meer doen om het af te leren? Reactie infoteur, 30-09-2013
Beste Samantha,

Bedankt voor je reactie en complimenten. Wat betreft je vraag kan ik wel zeggen dat veel konijnen een grote en, geloof ik, onverklaarde interesse hebben voor het kauwen op of verscheuren van papier. Dat heb ik bij mijn eigen konijnen ook gezien en het is mij niet gelukt ze dat af te leren.

Wat ik in plaats daarvan deed was een blaadje onbeschreven kladpapier per konijn op de grond leggen, waar ze mee mochten doen en laten wat ze wilden. Zolang je hier onbedrukt en ongekleurd/ongebleekt kladblokpapier voor gebruikt is dat geen probleem. Zo kun je voorkomen dat je konijn steeds achter je blokje aanzit of ander papier pakt dat niet de bedoeling is (zoals bijvoorbeeld een krant die wél bedrukt is met giftige inkt).

Konijnen reageren er meestal goed op als je ze op deze manier een beetje geeft wat ze willen. Vaak laten ze ongewenst gedrag dan verder achterwege en nemen ze gewoon dat wat je voor hun klaar legt. Hoewel je van een speels jong konijn natuurlijk wel enige ondeugendheid mag verwachten. ;-)

Vriendelijke groeten en nog veel plezier met je Franse hangoor,
Varenna

Chanel, 12-11-2012
Ik heb pas twee konijntjes aangeschaft. Het zijn twee vrouwtjes van ongeveer even oud, ze zitten ook samen in een kooi en dat gaat eigenlijk prima. Ze liggen continu bij elkaar en ze wassen en likken elkaar en dat gaat helemaal prima. Alleen vanmorgen begon 1 konijn het andere konijn te bereiden en als ze er af is maakt ze een soort piepende geluidjes en rent ze continu om het konijn heen en vervolgens springt ze er weer op. Ik weet zeker dat het twee vrouwtjes zijn want de eigenaar van de dierenwinkel heeft die voor me na gekeken en ook uit gelegd hoe je het kon zien. Mijn vraag is nu is dit een soort dominantie gedrag of zijn het de hormonen van het konijn?

mvg Chanel Reactie infoteur, 13-11-2012
Beste Chanel,

Eerlijk gezegd denk ik dat het een beetje van beiden is met jouw konijntje: de neiging tot dominatie in combinatie met opspelende hormonen. Dit soort gedrag kan wel eens voorkomen als je alleen vrouwtjes bij elkaar hebt zitten, maar houdt doorgaans vanzelf weer op. Het is zeker niks om je zorgen over te maken.

Dat is tenzij je merkt dat het ene konijn het andere gaat bijten. In dat geval zitten je konijnen toch teveel op elkaars lip in de kooi en kun je beter proberen om meer ruimte en ook iets van privacy te creëren voor elk dier. Konijnen hebben verrassend veel behoefte aan ruimte voor zichzelf.

Met vriendelijke groeten,
Varenna

Fabienne, 28-10-2012
Mijn konijn snuffelt wel eens aan mij en dan drukt ie een beetje met zijn snuit. Ik wil graag weten wat dit is bedankt. Reactie infoteur, 29-10-2012
Beste Fabienne,

Het antwoord op je vraag staat in het artikel in de paragraaf over lichaamstaal onder het kopje "met het snoetje zachtjes tegen een ander aanstoten". Zoals daar uitgelegd is het vooral een vriendelijk verzoek om een beetje aandacht. Het is in ieder geval een goed teken als je konijn dit doet, want dan is het echt op zijn gemak bij jou.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Mnr Halen, 01-06-2011
Prachtig artikel, onvoorstelbaar mooi! Mijn konijn gadraagt zich prima na deze uitleg. Maar ik heb nog één vraag: Mijn konijn is best wel dik. Wat kan ik hier aan doen? Verder ben ik heel tevreden! Reactie infoteur, 01-06-2011
Beste Mnr Halen,

Bedankt voor de complimenten!
Wat betreft uw vraag kan ik zeggen dat konijnen vaak vrij goed weten hoeveel ze moeten eten in relatie tot de energie die ze verbruiken. Als ze dan toch te dik worden is dat eerder het gevolg van verkeerde voeding dan van teveel eten. Meestal eten ze dan teveel droogvoer en groenvoer en te weinig hooi. Belangrijk is het dat als een konijn eten krijgt, dit binnen enige tijd (er mag best een aantal uren overheen gaan) ook helemaal opgaat. Het is dus niet zo dat er permanent voer in het bakje klaar moet staan, wat mensen nog wel eens denken. Voor een goede spijsvertering moet het konijn een gedeelte van de dag en de nacht aangewezen zijn op hooi. Vers hooi dient wel altijd beschikbaar te zijn. Als u de voeding van het konijn dus gedeeltelijk weet te vervangen door hooi en er verder voor zorgt dat het ruimschoots genoeg beweging krijgt, zou het weer af moeten vallen.
Zoniet is het wellicht beter er eens met een dierenarts over te praten.

Vriendelijke groeten,
Varenna

Bas, 17-03-2011
Mooi artikel, ik herken er veel in. Mijn konijn gaat (net als mevr. Boum) grommen bij een prop. Mijn konijn plast vaak op de vloer. Hoe kan ik dat voorkomen? Ik hoop op uw antwoord. Reactie infoteur, 17-03-2011
Beste Bas,

Bedankt voor je reactie en je complimenten. De afgelopen maanden heb ik gemerkt dat mensen nog zo vaak problemen hebben met de zindelijkheid van een konijn dat ik inmiddels een nieuw artikel in voorbereiding heb over dit onderwerp. Maar ik weet nog niet precies wanneer dit gepubliceerd gaat worden.
Voorlopig kan ik je wel wat tips geven. Begin ermee om de plekken waar je konijn heeft geplast zo goed mogelijk schoon te maken met sterk ruikend schoonmaakmiddel (wel opletten dat het konijn geen schoonmaakmiddel binnenkrijgt). Zolang het konijn zijn eigen geurtje nog ruikt, kan het gemakkelijk opnieuw plassen op dezelfde plek. Zorg er tegelijkertijd voor dat je konijn altijd gemakkelijk in en uit de kooi kan. Maak de kooi daarbij zo aantrekkelijk mogelijk door deze goed schoon te houden en er bijvoorbeeld iedere dag vers hooi in te leggen. De kans is dan groot dat het konijn zich alsnog helemaal op de kooi gaat richten als zijn plekje.
Werkt dat toch niet, kun je het proberen door de kooi neer te zetten op plekken waar het konijn geplast heeft. Als het konijn het dan opnieuw wil proberen op die plek, stuit hij op de kooi. Zo kan hij ook leren dat het de bedoeling is om in de kooi te plassen.
Wat je vooral niet moet doen is boos worden op het konijn. Daar begrijpt het niks van en het zal hem alleen maar bang maken. En bange konijnen gaan juist extra plassen…

Waarom sommige konijnen grommen tegen een prop, weet ik niet goed. Het lijkt er in ieder geval op dat ze de prop niet erg kunnen waarderen!

Vriendelijk groeten,
Varenna

Roos Boum, 23-10-2010
Heel herkenbaar artikel. Ik heb een huiskonijn gehad dat nijdig werd als we een prop papier zomaar midden in de kamer legden. Boos werd het dan met de tanden beetgepakt en weggegooid. De beschrijvingen van de geluiden zijn heel helder en goed herkenbaar. Ik wil echter graag toevoegen dat stampen helaas niet het hardste geluid is dat konijnen kunnen maken. Een konijn gilt in doodsnood werkelijk afschuwelijk hoog, schel en keihard. Helaas moeten wij dat wel regelmatig horen aangezien onze buurman zelf zijn konijnen slacht. Reactie infoteur, 24-10-2010
Bedankt voor je reactie. Ik ben blij te horen dat je de omschrijvingen helder vond.
Dit artikel bestaat net twee weken, maar het is me nu al duidelijk dat het nog verre van volledig is. Ik ben dan ook al bezig met een lijstje voor aanvullingen. Die schreeuw heb ik daar aan toegevoegd.
Al ben ik blij dat ik jouw buren niet heb. Brr.

Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 13-04-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.