Gevaarlijk voedsel voor huisdieren

Gevaarlijk voedsel voor huisdieren Sommige producten die wij als lekkernij beschouwen, zijn giftig voor onze huisdieren of ten minste voor bepaalde diersoorten. De Amerikaanse dierenorganisatie ASPCA heeft in kaart gebracht om welke etenswaar het veelal gaat. In dit artikel volgt een door hen opgestelde lijst met menselijke etenswaar die wij liever ver uit de buurt houden van onze honden, katten, knaagdieren, vogels en andere huisvrienden. Tevens volgt er advies wat u kunt doen als uw dier toch verkeerd voedsel binnenkrijgt.

Inhoud


ASPCA

De American Society for the Prevention of Cruelty to Animals (ASPCA) is de Amerikaanse zusterorganisatie van de Dierenbescherming. Hij werd in 1866 opgericht en is daarmee één van de oudste organisaties ter bescherming van dieren ter wereld. Tegenwoordig is het bovendien één van de grootste en bekendste ter wereld.

De ASPCA heeft een speciaal Animal Poison Control Center opgericht om het aantal vergiftigingen van huisdieren terug te dringen en de schade te verminderen. Dit centrum behandelt en documenteert meldingen van huisdieren door de gehele Verenigde Staten die gif binnen hebben gekregen, geeft advies en doet onderzoek. De onderstaande lijst is samengesteld op basis van de bij hen binnengekomen zaken. Het gaat daarbij om die producten voor menselijke consumptie waar huisdieren het meest ziek van worden of erger.

Chocolade, koffie en caffeïne

Alle huisdieren

Ondanks het feit dat er al jaren veel aandacht aan wordt gegeven aan het gevaar, worden nog steeds veel dieren, met name honden, ziek of overlijden door het eten van chocolade. Dat komt wellicht doordat honden chocola wel erg lekker lijken te vinden ruiken én smaken. Het is echter puur vergif voor uw hond, dus pas er heel goed mee op! Ook andere dieren kunnen er echter niet tegen, dus hou het ook bij hen uit de buurt. Tevens is het zo dat dezelfde stof die chocola zo gevaarlijk maakt in koffie en andere caffeïneproducten voorkomt.

De boosdoener in deze heet methylxanthine en zit in de bonen en noten die gebruikt worden bij het maken van vermelde producten.

Bij chocolade is het zo dat opgewarmde en pure chocola de hoogste concentratie methylxanthine heeft, terwijl dat bij melkchocolade lager ligt. Witte chocola heeft de laagste concentratie. Dus hoe donkerder de chocola hoe dringender het probleem.

Dieren die het binnen krijgen kunnen allerlei nare reacties vertonen, zoals braken, diarree, versnelde ademhaling, extreme dorst en veel plassen, hyperactiviteit, hartritmestoornissen, rillingen en toevallen. Bij grotere hoeveelheiden kunnen ze er gemakkelijk aan dood gaan. Bij honden kan 10 gram per kilo lichaamsgewicht al dodelijk zijn. Als ze het eenmaal binnen hebben, is het al snel te laat. Preventie is hier dus van het grootste belang.

Dierenwinkels verkopen wel eens speciale hondenchocolade. Het valt echter af te raden dat te kopen. Honden zullen het verschil niet merken en het idee aanleren dat chocola lekker en oké is.

Alcohol

Alle huisdieren

Sommige mensen vinden het erg leuk om hun hond of kat alcoholische dranken te geven. De gevolgen zijn waarschijnlijk minder grappig. Huisdieren verdragen alcohol niet.

Tot de mogelijke gevolgen behoren o.a. braken, diarree, verminderde coördinatie, problemen met het centrale zenuwgestel, ademhalingsproblemen, rillingen en abnormale bloedactiviteit. Een coma en zelfs de dood behoren ook tot de mogelijkheden.

Avocado

Honden, vogels, knaagdieren

In bijna alle onderdelen van de avocadoplant (bladeren, vruchten zaden, bast) zit de stof persine. Deze stof is giftig voor honden en kan braken en diarree veroorzaken.

Nog meer dan voor honden is persine echter gevaarlijk voor vogels en knaagdieren. Bij deze diertjes kan het leiden tot verstopping, ademhalingsmoeilijkheden en vochtophopingen rond het hart. En hoge dosis kan fataal blijken.

Macadamianoten

Honden

Macadamianoten worden veel verwerkt in koekjes en snoepgoed. Deze noten blijken echter gevaarlijk voor de trouwe viervoeter. Ze veroorzaken zwakheid, depressie, braken, rillingen en oververhitting. De symptomen doen zich meestal pas 12 uur na inname voor en duren ongeveer 12 tot 48 uur.

Druiven en rozijnen

Alle huisdieren

Het is onbekend welke stof in druiven en rozijnen de problemen veroorzaakt, maar veel dieren hebben er last van. Het eten van deze vruchten leidt meestal tot nierfalen. Bij beesten die al gezondheidsproblemen hadden, zijn de gevolgen meestal ernstiger.

Gistdeeg

Alle huisdieren

Omdat deeg met gist rijst, kan het behoorlijk wat gas veroorzaken in het spijverteringskanaal. Dit is op zich al pijnlijk, maar kan bovendien scheuren veroorzaken in de maag- of darmwand. Het probleem betreft vooral ongebakken deeg of beslag met gist.

Nadat het deeg is gebakken en volledig gerezen, is het gevaar behoorlijk verminderd. Kleine stukjes gebakken brood o.i.d. kunnen dan ook geen kwaad, zolang het bij kleine stukjes blijft.

Rauw of slecht doorbakken vlees, eieren en botten

Alle vleeseters

Rauw vlees en rauwe eieren kunnen gevaarlijke bacteriën als salmonella en E. coli bevatten. Deze bacteriën kunnen ook uw hond of kat besmetten, al wordt soms gedacht van niet. Voorkomen is bij dergelijke serieuze aandoeningen beslist beter dan genezen.

Rauwe eieren bevatten bovendien de enzyme avidin die de opname van biotine (een vitamine B) vermindert. Dat kan leiden tot problemen met de huid en vacht.

Om dieren, met name honden, rauwe beenderen te geven lijkt een natuurlijke zaak, omdat honden dat in de natuur ook eten. Voor de huishond zijn er toch bedreigingen. Deze kan stikken in het bot en kan grote problemen krijgen als het bot splinters mocht achterlaten in het spijsverteringskanaal.

Toch wordt het eten van beenderen voor honden gepropageerd bij het zogeheten 'BARF' dieet. Daar zijn in principe goede redenen voor al valt het buiten het onderwerp van dit artikel om daar op in te gaan. Wilt u dit dieet aan uw hond geven, maar problemen met de botten voorkomen, houdt u zich dan vooral goed aan de voorgeschreven ingrediënten en bereidingswijze of koop voorverpakte BARF bij de speciaalzaak. Zo houdt u de risico's het kleinst.

Xylitol

Alle huisdieren

Xylitol is een zoetstof die in tal van producten gebruikt wordt, zoals zoetjes, snoepgoed, gebak, maar bijvoorbeeld ook tandpasta. Bij de meeste diersoorten doet het insuline vrijkomen. Dat kan leiden tot leverfalen, maar ook tot hypoglycemie (te lage suikerspiegel). De symptomen bij een vergiftiging zijn braken, lethargie en een verlies van coördinatie. Klachten kunnen verder toenemen tot wankelheid en toevallen. De problemen met de lever treden vaak pas na een paar dagen op.

Uien, knoflook en bieslook

Alle huisdieren, maar met name katten en honden

Deze groenten en kruiden kunnen irritaties veroorzaken in het spijsvetreringskanaal en schade veroorzaken aan rode bloedlichaampjes. Het maakt daarbij geen verschil of de producten rauw zijn of gekookt.
Katten zijn er het meest gevoelig voor, maar honden kunnen bij grote hoeveelheden ook last krijgen.

Een zeer kleine dosis van deze spullen, zoasl ze wellicht ook voorkomen in sommig voer, kunnen geen kwaad. Grote en/of regelmatige hoeveelheden zijn echter ernstig af te raden.

Melk

Alle huisdieren, behalve katten

De meeste beesten zijn niet in staat om de lactose die in melk zit af te breken. Daarom kan het gemakkelijk diarree en andere darmproblemen veroorzaken.

Zout

Alle huisdieren

Grote hoeveelheden zout leiden tot excessieve dorst en veelvuldig plassen. Ernstigere vormen van vergifitging zijn ook mogelijk.
Symptomen zijn braken, diarree, depressie, rillingen, verhoging van de temperatuur en toevallen. In extreme gevallen kan het dier ook overlijden.

Beperkt u de zoutinname van uw huisdier dus liever zoveel mogelijk. Zelfs aan bedelende honden met grote vragende ogen dient men liever geen zoutjes geven!

Wat te doen bij een voedselvergiftiging

Wat moet u doen als uw huisdier toch iets heeft binnengekregen dat giftig of slecht voor de gezondheid is? Probeer vast te stellen hoeveel uw dier precies heeft binnengekregen van het verkeerde voedsel. Zorg er ook voor dat u, indien van toepassing, een bijsluiter of verpakking bij de hand heeft waarop de bestanddelen van het betreffende product vermeld staan. Bel dan onmiddellijk uw dierenarts.

Het is van groot belang dat u niet zelf gaat proberen iets aan het probleem te verhelpen! Het laten overgeven van het dier of het geven van melk kan bijvoorbeeld helemaal verkeerd uitpakken. Bovendien kan het belangrijk tijdverlies veroorzaken. Overleg dus altijd eerst met een dierenarts over wat er moet gebeuren.

Lees verder

© 2010 - 2024 Varenna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten: fout eten is slechtGebitsproblemen bij honden en katten worden steeds vaker veroorzaakt door eten wat de huisdieren niet zouden moeten eten…
Depressieve huisdieren aan de ProzacDepressieve huisdieren aan de ProzacHet blijkt dat huisdieren zoals honden en katten steeds vaker, net als mensen, Prozac voorgeschreven krijgen tegen depre…
Huisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren in december: Honden kunnen niet tegen chocoladeHuisdieren hebben het in december zwaar. Ze worden geconfronteerd met vuurwerk en met veel eten. Omdat zo de decembermaa…
Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Stier?Is je huisdier geboren onder het sterrenbeeld Stier?Als je huisdier onder het sterrenteken Stier is geboren, heb je een dier dat zowel vriendelijk en loyaal als koppig kan…

De eigenschappen van de Jack RusselIn tegenstelling tot andere jachthonden onderscheidt de Jack Russel zich weliswaar door zijn moed, maar tegelijk is hij…
Shiba Inu, afstammeling van de Chinese wolfDe Shiba Inu is met zijn iets schuin staande ogen een typisch Oosterse uitziende hond die vroeger voor de jacht werd geb…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Chiemsee2016, Pixabay
  • Website ASPCA, afdeling Animal Poison Control Center: www.aspca.org/apcc
  • Foto inleiding: Julie Murphy
Reactie

Roos Boum, 14-06-2010
Hallo Varenna, kijk eens wat een goed artikel! Super joh. Mooi op een rijtje allemaal. Ik vraag me nu wel af of onze hond een chocolade vergiftiging heeft gehad want haar reactie was toch anders als jij beschrijft. We weten ook niet wat ze heeft binnengekregen, maar dat was ons vermoeden. Het was in ieder geval kantje boord en ze heeft een adrenalinespuit, infuus en een antihistamine injectie gehad indertijd. Erg naar allemaal, dus ja heel goed dit artikel, voorkomen is echt beter dan genezen!
Ik kijk uit naar je volgende artikelen. Groetjes Roos Reactie infoteur, 15-06-2010
Hoi Roos, bedankt voor je reactie. Het spijt me dat je hond zo ziek is geweest, maar gelukkig is het weer goed gekomen. Het zal, vrees ik, wel altijd moeilijk blijven om te raden wat een dier heeft binnengekregen als je er niet bij was. De symptomen zijn niet altijd hetzelfde of kunnen op verschillende spullen duiden. Lastig! Ik hoop dus maar dat bovenstaand artikel inderdaad zal helpen narigheid te voorkomen.

Varenna (113 artikelen)
Laatste update: 12-09-2013
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.