Bespaartips voor je hond

Bespaartips voor je hond Omdat moeilijk te voorspellen is hoe oud een huisdier zal worden en hoeveel zorg het nodig heeft, is het lastig om een schatting te maken van de totale kosten die het hebben van een hond (of kat, konijn en cavia bijvoorbeeld) met zich meebrengt. Daarnaast krijgt vrijwel elk baasje te maken met onvoorziene kostenposten. Toch is het mogelijk om relatief low-budget op een verantwoorde manier voor je hond te zorgen en op een aantal verzorgingsaspecten zelfs flink te besparen.

Wat kost een hond?

Het (onder)houden van huisdieren kan een kostbare aangelegenheid zijn. Naast de aanschafkosten zijn er de kosten van (op)voeding en preventie: brokjes, beloningen, inentingen, vachtverzorging, gebitsonderhoud et cetera. Maar ook speelgoed, riem en halsband en dan nog veel zaken die niet per se nodig zijn, maar wel heel leuk en nuttig. Bovendien kunnen dieren, een goede verzorging ten spijt, onverhoopt ziek worden of betrokken raken bij een ongeval. Je kunt met wat gezond verstand al een heel eind komen. Een paar ideetjes kunnen je op weg helpen om zelf creatieve oplossingen te bedenken die je aardig wat kunnen besparen.

Twee vuistregels

Eerste vuistregel: alles waar ‘trouw’ of ‘bruid’ voor staat, is drie keer zo duur. Datzelfde geldt voor de hond. Een eenvoudig voorbeeld: in de dierenwinkel zijn speciale droogdoeken voor de hond verkrijgbaar voor een paar euro per pak. Vergelijk deze eens goed met het eigen merk vaatdoeken in je supermarkt! Valt je iets op? Inderdaad: deze zijn exact hetzelfde in afmeting, kleur en materiaal. Er staat alleen geen ‘hond’ op en ze zijn daarom al snel euro’s goedkoper…

Tweede vuistregel: denk eens aan kleine kinderen. Ze vinden een verpakking (het cadeaupapier, de kartonnen doos) vaak leuker dan de inhoud: het cadeau. Jouw keukenkastje met pannen en houten lepels is minstens zo interessant als een peperduur miniatuur drumstel of een keukentje met plastic fruit en accessoires… Ook voor huisdieren geldt dit. Een eenvoudig flostouw van een paar euro kan voor evenveel plezier zorgen als een natuurgetrouw, gedetailleerd en kleurrijk namaakbeest met ingebouwde pieper, die je wellicht vanaf een tientje kunt kopen. Een gewone tennisbal uit de sportzaak of van de voordeel-drogist stuitert net zo hard en ver als een drie keer zo dure, fel gekleurde roze of groene bal met afbeeldingen van hondenpootjes erop. En een knapperig gedroogd stukje oud brood kraakt net zo hard tussen z’n kiezen - en is net zo snel verdwenen - als een in plastic verpakte ‘hondenbiscuit’ uit de dierenspeciaalzaak.

Bron: AnnaliseArt, PixabayBron: AnnaliseArt, Pixabay

Voer en snacks

In Nederland is geen ‘slecht’ hondenvoer verkrijgbaar. Alle merken en merkloze volledige hondenbrokken voldoen aan kwaliteitseisen die acceptabel zijn voor de gezondheid van een hond. Overgewicht door te véél voer en snacks veroorzaakt in een hondenleven sneller en vaker gezondheidsklachten dan een tekort aan voedingsstoffen.

Supermarktvoer versus topmerken

Bij diverse voordeelwinkels en supermarkten wordt voordelig aangeboden in allerhande varianten: droogvoer, natvoer, licht verteerbaar, snacks, beloningen et cetera. Vaak is dit nog goedkoper dan een actie van een duurdere zaak of een bekend merk. Uiteraard is er verschil in kwaliteit, maar tenzij je hond of kat een speciaal dieet moet volgen zal je hem niet snel tekort doen door goedkoper voer te geven. Ook kun je een soort of merk voer kiezen dat past bij jouw visie op de wereld en de gezondheid. Zonder kleurstoffen, met vers vlees, of zelfs juist zonder vlees… het bestaat allemaal maar: daar betaal je dan ook voor.

Knapperig brood

Als snack kun je uiteraard een duur stuk speelgoed vullen met speciale honden-pastei. Of voor je kat (of konijn of cavia) koop je pastilles in de vorm en kleur van een snoepje, kluifje, muis, wortel. Je kunt je helemaal uitleven, maar bedenk daarbij dat jijzelf degene bent die je daar het meeste plezier mee doet. Je hond geniet namelijk net zo veel van een kurkdroog knapperig stukje oud brood, eventueel soms afgewisseld met een stukje leverworst, een blokje kaas, of zelfs gewoon een brokje uit zijn eigen dagelijkse voer. Dat laatste is zelfs aan te bevelen als je hond een gevoelige maag of darmen heeft.

Online bestellen: bulkkorting

Heb je een favoriet merk of soort voer gevonden, overweeg dan om alle lang houdbare voertjes en andere benodigde spulletjes in grotere hoeveelheden online te bestellen. Je krijgt dan namelijk vaak bulkkorting, betaalt meestal geen verzendkosten vanaf een bepaald bedrag en hoeft zelfs de deur niet uit om alles met de auto te gaan halen. Goed voor je portemonnee dus. Soms is het zelfs mogelijk om voor een paar euro een soort ‘spaarplan’ af te sluiten, waarmee je bij je eerste bestelling het bedrag dat je hiervoor betaalt al meteen terugverdient. Daarna krijg je (bijvoorbeeld) op elke bestelling korting, afhankelijk van je keuze. Online groothandels doen op deze manier aan klantenbinding, jij (die toch al van tevoren weet dat je een grote afnemer van de producten zult zijn) profiteert daar lekker van. Vergelijk vooral de prijzen online, dat loont. Je kunt zo serieuze hoeveelheden euro’s besparen. Vergelijk overigens niet de zogenaamde 'van-voor-prijs' (waarbij het product volgens de aanbieder eerst een paar euro meer kostte, of de ‘reguliere prijs’ hoger zou zijn), maar kijk naar de prijs per kilo bij de ene aanbieder en vergelijk die met de andere aanbieder. Weeg ook mee of je verzendkosten moet betalen.

Bron: Beeki, PixabayBron: Beeki, Pixabay

Gebit, vacht, oren en nagels

Het reinigen en verzorgen van afzonderlijke lichaamsdelen van je hond kan ook zonder speciale middeltjes en medicijnen. Denk aan het geven van reguliere kluifjes van gedroogde (runder- of varkens)huid versus ‘speciale gebit reinigende kauwsnacks’ in de vorm van een tandenborstel. Of egel. Met een speciale nageltang voor dieren zou het knippen van de nagels beter lukken. Maar je hond geregeld over een harde ondergrond laten lopen, voorkomt dat de nagels te lang worden. Konijnen en katten kunnen overigens prima gemanicuurd worden met een vijl en tang voor mensen nagels. Laat ze hier van jongs af aan mee kennismaken. De nagels van een (grotere) hond kunnen geknipt worden met een goed scherpe ijzertang.

Reinigen van de oren

Ook de oren hebben geen dure speciale middeltjes nodig, zoals die soms voor honden met lange oren worden 'aanbevolen'. Preventief schoonmaken met een wattenschijfje (geen wattenstaafje!) me een drupje plantaardige olie of wat gekookt en afgekoeld water doet wonderen. Daarmee houd je het oorsmeer zacht en veeg je de oorschelp eenvoudig schoon. Laat een hond hieraan van kleins af aan wennen. Warm de olie lekker op tot lichaamstemperatuur en laat water eerst afkoelen tot het lauw is. En wrijf het oor zachtjes met jouw vertrouwde hand, daarna veeg je de overtollige olie of het water (meestal direct met veel opgelost oorsmeer) voorzichtig met een watje of keukenpapiertje eruit. Zo voorkom je ophoping en dus ontsteking in het oor.

‘Superborstels’ en hondenhanddoeken

Allerhande superborstels en hondenhanddoeken voor de dierenvacht zijn in omloop met de mooiste verhalen. In de praktijk is een gewone oude handdoek of vaatdoek prima in staat deze taken te helpen verrichten en een eenvoudige harde en zachte borstel is voor vrijwel elke vacht geschikt. Soms richten de speciale borstels zelfs meer aan dan dat ze toevoegen: bij sommige rassen mag bijvoorbeeld de ondervacht absoluut niet verwijderd worden en bij andere rassen juist de lange dek-haren niet. Met een gewone (stekel)borstel en een zachte borstel voor de gevoelige delen (snoetje, pootjes, buik) loop je dit risico niet.

Trauma en ziekte

Voor de verpleging is het heel zinvol om eens een dieren-EHBO-boek aan te schaffen of zelfs een cursus te volgen. De kosten zijn snel terugverdiend, omdat een geraadpleegde dierenarts al op voorhand meer kost. Ook als de kwaal blijkt mee te vallen… Handig dus als je dit zelf kunt inschatten en misschien zelfs eenvoudige aandoeningen zelf kunt behandelen. Hoe herken je een shock? Hoe meet je temperatuur en hartslag? Waar moet je op letten bij hitte? Het zijn maar een paar voorbeelden van nuttige informatie die je als eigenaar van een huisdier kunt leren.

Biotex

Voor vieze ontstoken wondjes (door krabben, bijten, een slecht verwijderde teek et cetera) is het handig om Biotex in huis te hebben. Een sopje hiervan is een krachtig en veilig middel om vieze ontstekingen mee schoon te maken en te ontsmetten. Een plastic spuit kan daarbij zeer bruikbaar zijn. Sowieso slim om daar wat van in huis te hebben: ook het spoelen van wondjes, het toedienen van medicijnen of het bevochtigen van lastig te bereiken plekken gaat hiermee prima. Houd ze wel gescheiden: ze zijn lastig schoon te maken en kunnen bovendien stroef worden.

Voorkomen versus genezen

Uiteraard zijn kosten die je niet hoeft uit te geven de grootste besparing. Met enkele kleine maatregelen kun je schade en kosten voorkomen. Denk aan:
  • tuig i.p.v. halsband tegen ontsnappen en/of vluchten
  • voetjes insmeren bij vorst ter voorkoming van uitdroging en schade door kou of pekel
  • signalement en chip om een vermist dier snel terug te vinden (een koker met telefoonnummer is ook zeer effectief), ter voorkoming van ongelukken en hoge opvang- of andere kosten
  • neus insmeren bij zon ter voorkoming van zonnebrand
  • sparen voor onverwachte onkosten versus een dure verzekering afsluiten die niet alles dekt en wellicht nooit nodig zal zijn
  • het dragen van een muilkorf (hond) ter voorkoming van vergiftiging of ziekte bij hardnekkige speur- en vraatzucht, ook geschikt hulpmiddel tijdens training

Ouderdom en pups

Zowel jonge als oude honden kunnen onzindelijk zijn. Bij dierenspeciaalzaken en dierenartsenpraktijken zijn zogenoemde trainingsmatjes en speciale luiers voor dieren te koop.

Luiers voor honden?

Wie zijn zieke of oude hond wil helpen bij incontinentie maar opziet tegen de hoge kosten van deze materialen, kan overwegen bij een voordeel-drogist een eigen merk baby-luier aan te schaffen. De eerste paar keer zul je wat moeten experimenteren, maar al snel zul je precies weten welke maat je nodig hebt, waar je een gat moet knippen voor zijn staartje en hoe groot dat gat moet zijn. Plak de randjes af met schilderstape, zodat de absorberende korrels of andere materialen niet uit de binnenkant van de luier kunnen lekken. Je bespaart flink op de kosten en je hond zal je dankbaar zijn voor de extra tijd die jullie samen doorbrengen.

Kranten en soda

Een trainingsmatje kan eenvoudig worden vervangen door een oude krant, desgewenst (afhankelijk van de ondergrond) met een vuilniszak eronder. Zorg dat je een zak soda in huis hebt voor als er toch ongelukjes gebeuren op je tapijt: als je dit over de natte plek strooit en er een krant op legt, trekt de urine in de soda. Deze veeg je vervolgens gemakkelijk op, waarna je de plek schoon kunt maken met een eenvoudig sopje van bijvoorbeeld wat lauw water met een beetje groene zeep of soda. Ook daarna kun je weer soda strooien, zodat zoveel mogelijk vocht uit het tapijt getrokken wordt. Verder laten drogen aan de lucht doet meestal de truc.
  • Is je hond op leeftijd en wordt hij stram of werkelijk slecht ter been? Een eenvoudige loopplank om je hond makkelijker de auto in te krijgen is zo gemaakt van een brede plank van onbewerkt hout (vooral niet gelakt en dus glad) met enkele dwarslatten is zó gemaakt.
  • Kan hij niet meer op de bank klimmen, terwijl hij juist zo graag hoog en droog dicht bij jou ligt? Een relatief goedkope oplossing is een honden-stretcher, die al vanaf zo’n 25 euro te krijgen zijn. Hierop ligt je oude hond (al dan niet met favoriete fleece dekentje of kussen) zeker net zo comfortabel en voorkom je optrekkende koude, terwijl de opstap een stuk lager is dan jouw bank. Zet hem lekker dichtbij zodat je hem nog net zo makkelijk kunt aanhalen.
  • Een pup (of kitten) kun je voor zijn eigen veiligheid en die van jouw spulletjes een bench-training geven. Begin met een kleine bench, die zullen ze bij voorkeur schoon en droog houden. Daarna kun je desgewenst een grotere bench gebruiken voor het opbouwen van het alleen zijn en de zindelijkheidstraining. Zorg vooral dat het een leuke ervaring is en sluit een dier nooit op als hij de bench spannend vindt en (nog) niet beschouwt als een veilig plekje om te ontspannen.
  • Een dure fietskar of honden-buggy is niet per se nodig. Een oude, afgedankte kinder-buggy is voor een kleine hond (maar ook voor een kat) vaak een leuke en heel goedkope manier om toch nog grotere afstanden af te kunnen leggen met zijn baasje. Bevestig een riempje dat je aan zijn tuig kunt vasthaken om te voorkomen dat hij eruit valt of springt.

Bron: TheDigitalWay, PixabayBron: TheDigitalWay, Pixabay

Goedkope DIY-versies van accessoires, speelgoed en spelletjes voor je huisdier

Even terug naar die potten en pannen uit je keukenkast: dieren zien speelgoed op een andere manier dan wij. Maak daar gebruik van!
  • Anti-schrok-voerbak: een gewone bak met pingpongballen of plastic blokken van kleine kinderen erin zorgt ervoor dat hij flink zijn best moet doen als hij snel wil eten.
  • Anti-slurp-drinkbak: zet een omgekeerde bloempot in een grotere drinkbak, zodat hij niet zijn hele kop erin kan steken.
  • Hondenkussen-:een oud (kinder)matras van de kringloopwinkel of (tuinstoel-, bank)kussen met een oude dekbedhoes of kussensloop. Of maak zelf een leuke hoes van oude (of 2e hands) kleding, met je favoriete print. Ook een oude deken of oud dekbed in een dergelijke hoes volstaat prima.
  • Dieren fleece-dekens zijn mooi en heerlijk, maar een gewone uni-colour fleece-deken voor mensen is exact hetzelfde en vaak veel goedkoper.
  • Voederkleed en puzzels: omgekeerde (plastic) bloempotten, een oude jas of trui, een oude in reepjes geknipte of gescheurde deken of handdoek zijn met iets lekkers eronder een prima verstop-plek waar hij zijn speurneus kan gebruiken.
  • Speelgoed en spelletjes: bolletje van een restje wol (kat), longeer-zweep of lange bamboestok met touw en speelgoedbeest of flos-touw om achteraan te jagen (hond of kat), golfballen en pingpongballen (kat), gewone tennisbal (hond), twijgjes en takjes van bijvoorbeeld een wilg (knaagdieren, wel eerst een dagje in de vriezer leggen tegen bacteriën).
© 2020 - 2024 Chelsea, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verzorging van hondenVerzorging van hondenEen hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid v…
Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar…
Hoe voorkom je hotspot bij je hond?Hotspot is een vervelende huidaandoening waar honden last van kunnen hebben. Bij sommige honden blijft het terugkeren en…
Alles over de Franse BulldogHoe dit ras is ontstaan is niet zeker, vermoedelijk heeft de Engelse Bulldog hierbij een rol gespeeld. Toen in 1820 de h…

Hoe wordt een buitenkat met succes een binnenkat?Hoe wordt een buitenkat met succes een binnenkat?Een kitten dat de eerste tijd van haar leven buiten heeft geleefd, denk hierbij aan een boerderijkat, is normaal gesprok…
Wat maakt een goed hondenpension?Wat maakt een goed hondenpension?Een hondenpension is een professionele hondenopvang. Opvang voor de hond met een eigenaar die niet thuis werkt, maar ook…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Huoadg5888, Pixabay
  • Stichting Hobby Dogs, Hoog Soeren (cursus voor jonge honden)
  • Dierenartsenpraktijk Barendrecht, Zutphen (behandeling van honden, katten, cavia's)
  • https://diergeneeskunde.nl/2018/01/bespreek-overgewicht-bij-huisdieren/
  • https://gelukkigehonden.nl/oren-hond-schoonmaken
  • https://www.organimal.nl/oorontsteking-hond-symptomen-oorzaken-en-behandelingen/
  • https://www.zooplus.nl/bonuspoints/overview
  • https://www.zooplus.nl/info/offer/aanbiedingen
  • https://www.medpets.nl/actie/
  • Afbeelding bron 1: AnnaliseArt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Beeki, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: TheDigitalWay, Pixabay
Chelsea (44 artikelen)
Gepubliceerd: 17-12-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.