Hoe wordt een buitenkat met succes een binnenkat?

Hoe wordt een buitenkat met succes een binnenkat? Een kitten dat de eerste tijd van haar leven buiten heeft geleefd, denk hierbij aan een boerderijkat, is normaal gesproken goed binnen te houden. De gewenning voor een jonge kat levert over het algemeen weinig problemen op. Een volwassen buitenkat voortaan binnen te laten leven vraagt net iets meer van je. Toch lukt het in de meeste gevallen, maar dan moet je wel zorgen dat je huis voldoet. Waar moet je als eigenaar van de voormalige buitenkat op letten en wat moet je doen om haar binnen ook een prettige leefomgeving te geven?

Van buiten naar binnen

Een kat die eerder alle vrijheid had om naar buiten te gaan, wil dat in haar nieuwe woonomgeving bij voorkeur ook. Als de situatie er niet naar is dat ze weer veel buiten kan vertoeven, dan zal de kat echter binnen moeten blijven. Om nu te voorkomen dat je met een gefrustreerde kat komt te zitten, is het zinvol je te verdiepen in hoe katten omgaan met veranderingen én hoe je je huis zo in kunt richten dat je een tevreden kat in huis hebt.

Hoe een kat omgaat met veranderingen

Katten zijn dieren die per definitie niet van veranderingen houden. Bij een buitenkat die voortaan binnen moet leven is de verandering, naar een andere én meer beperkte leefomgeving, nog groter dan een binnenkat die van het ene adres naar het andere gaat. Als het om een nieuwe kat gaat en niet je eigen kat die mee naar een nieuwe omgeving verhuist, is het verstandig het vertrouwen van de kat zo snel als mogelijk te winnen. Dat helpt haar weer de omgeving sneller te accepteren.

Het vertrouwen van je nieuwe kat winnen is alleen niet zo eenvoudig. Dit komt omdat katten onafhankelijke dieren zijn. Bovendien zijn ze niet zo snel, als bijvoorbeeld een hond, om te kopen met een snoepje. De basis in het proces om haar vertrouwen te winnen, is háár het tempo te laten bepalen. Verder helpt het een veilig plekje te creëren en is het belangrijk er voor haar te zijn. Ook positief is rustig tegen haar praten en vooral niet te lawaaierig zijn. Voorkom stress en ben je toch bang voor wat stress, dan kan het helpen met feromonen te werken. Deze zijn bij de dierenspeciaalzaak te koop in een flesje met houder die je in het stopcontact plaatst. Er komt dan regelmatig wat van deze stof vrij in de ruimte waar de kat zich begeeft en daar wordt ze rustiger van.

Randvoorwaarden om een buitenkat succesvol binnen te houden

Genoemde items overlappen deels de acties die je toch al moet ondernemen als er een kat in huis komt wonen. Toch zijn er extra acties c.q. aanpassingen in je huis nodig om de buitenkat met succes binnen te houden.
  1. Laat het mandje waarin je haar vervoerd hebt, vooralsnog open in de ruimte staan. Ze komt uit een andere omgeving en een kat kan enorm veel stress krijgen als ze voor het eerst in een nieuwe (lees ook: voor haar nog onveilige) ruimte komt. Het mandje is op dat moment haar enige houvast.
  2. Laat haar de ruimte verkennen, hoekjes ontdekken en geuren in de ruimte zich eigen maken. Heb je meerdere ruimtes beschikbaar waar ze mag komen, zet dan niet meteen alle binnendeuren open, maar laat het haar één voor één ontdekken. Zorg wel dat je buitendeuren en ramen dichthoudt. Deze voormalige buitenkat zou zomaar kunnen proberen toch weer naar buiten te glippen.
  3. Zelf kan je gewoon in de ruimte blijven en doen wat je van plan was. Beschouw alles als de normaalste zaak van de wereld. Laat je kat maar even en komt ze in je buurt dan mag je haar best een knuffel of aai geven, maar forceer niets. De ene kat doet er enkele uren over om zich de nieuwe omgeving eigen te maken en de andere kat heeft enkele dagen nodig. Kortom, geef haar de ruimte die ze nodig heeft en blijf in de buurt.

Leefruimte van de kat

Een buitenkat naar binnen halen is één, maar je wil je kat met alleen de binnenruimte tot haar beschikking ook een goed leven geven. Het is dus belangrijk om de leefruimte van de kat goed in te richten.

Fysieke ruimte

De binnenruimte voor de kat is belangrijk, het is zometeen immers haar leefgebied. Een kat die niet naar buiten mag, moet het doen met de ruimte die haar binnen geboden wordt. Dat wil zeggen dat je een kat die eerder alle ruimte had, in ieder geval niet in een kamertje van enkele vierkante meters moet houden. Zorg dat er minimaal twee ruimtes zijn waar ze terecht kan. Op deze wijze kan de kat zich terugtrekken als ze daar behoefte aan heeft.

Kan je een afgeschermde buitenruimte toevoegen aan de binnenruimte die de kat heeft, dan is dat absoluut een pre. Veel katten, zeker degene die vaker buiten zijn geweest, vinden buiten kunnen vertoeven (ook in een afgeschermde ruimte) zeer prettig.

Inrichting ruimte

Bron: Webandi, PixabayBron: Webandi, Pixabay
Het begint met een krabpaal of vergelijkbaar item. De kat moet namelijk haar nagels kunnen scherpen. De kat die buiten leeft gebruikt meestal de boom, maar dat kan ze binnen immers niet. Als je niet wilt dat ze aan je bankstel begint, is een krabpaal in huis een absolute must. Heb je een bescheiden ruimte, dan heb je ook krabplanken die je op de grond kunt leggen of tegen de muur kunt schroeven. Deze nemen nauwelijks ruimte in beslag.

Katten houden van uitdagingen en buiten komt de kat die voldoende tegen, maar binnen moet ook een plek vol uitdagingen gecreëerd worden. Iets in beweging zien is een goed begin. Dat kan door voor het raam een plekje te creëren. Zorg dus dat je kat voldoende ruimte heeft om haar naar buiten te laten kijken. Een plekje op de vensterbank (al dan niet tussen de planten) of een krabpaal bij het raam zijn prima opties.

Spelen

Zelf fysiek in beweging zijn, zoals buiten, is binnen net zo belangrijk. Buiten komt de kat van alles tegen om zich bezig te houden en daar moet je binnen tot op zekere hoogte ook invulling aan kunnen geven. Enkele speeltjes in huis kunnen haar lekker bezighouden, bijvoorbeeld:
  • Een balletje met een lampje of geluidje erin. Als ze eenmaal begint te rollen, blijft ze er vaak een tijdje achteraan rennen. Meestal totdat het balletje ergens onder rolt waar ze niet meer bij kan.
  • Met een pen met lampje zelf op de muur schijnen. Als je een beetje beweegt, kan de kat minuten bezig zijn met het lampje op de muur.
  • Een zelf in elkaar te zetten racebaan waar balletjes doorheen rollen (als de kat ze een zetje geeft). Balletjes komen vanzelf weer bij ze langs en de meeste balletjes in de racebaan hebben ook een geluidje of soms een (flikkerend) lampje. Iets vergelijkbaars heb je ook met muizen op een rails.
  • Frommel een velletje papier of stuk zilverfolie op tot een balletje en je kat kan er zomaar een tijdje mee spelen.
  • Zet een gebruikte kartonnen doos open (eventueel met een gat erin geknipt aan de zijkant) en je kat kan er een tijdje in en weer uit springen. De pootjes door het gat steken etc.
  • Kattenkruid behoort tot de munt-achtige planten. Dit kruid wordt gedroogd verpakt in zakjes of kleine pluche diertjes om mee te spelen. In kattenkruid zit nepetalacton, een stofje waar de meeste katten gek op zijn (is genetische bepaald).
  • Heb je een tablet, zoek dan een YouTube filmpje met aquarium op. Leg de tablet op de grond en je kat zal het visje proberen te pakken.

Katten zijn intelligente dieren, dus om het spannend en leuk te houden is het goed de speeltjes af te wisselen. Om alles een beetje fris te houden moet je het meeste toch zo nu en dan schoonmaken. Dat is een goed moment om weer eens andere spulletjes in de ruimte te leggen.

Verzorging van de kat

Bij de verzorging van de kat zijn er ook enkele zaken waar je rekening mee moet houden.

Slapen

Bron: KatinkavomWolfenmond, PixabayBron: KatinkavomWolfenmond, Pixabay
De kat moet ook op een ‘veilige’ plek haar (hazen)slaapjes kunnen doen. Enigszins beschermd liggen is dan wel zo prettig en dat kan prima met een pluche kattenmand in de ruimte. De meeste katten liggen bij voorkeur iets hoger, dus als dat kan, geniet dat de voorkeur. Als de kat de ruimte tot zich genomen heeft en alles bekend is (lees ook: ze vertrouwen heeft in haar omgeving), zal ze op meer plaatsen slapen. Bijvoorbeeld een kleedje of vachtje op een kast kan dan prima dienen als slaapplaats. Hoe lang het duurt voordat de kat alle vertrouwen heeft in haar nieuwe ruimte, verschilt per kat.

Eten en drinken

De kat buiten krijgt over het algemeen meer lichaamsbeweging dan binnen, dus kijk of je de voeding om moet zetten naar brokken voor de binnenkat. Als je dit doet, meng het dan eerst met haar oude brokken en maak niet direct de omslag. Je kunt haar ook wegen en even aankijken. Als de huidige voeding te ‘zwaar’ is, zal ze snel wat in lichaamsgewicht toenemen. Overigens heeft de buitenkat trofeeën in de vorm van muizen of vogeltjes, maar ze eet ze niet. Haar eetpatroon zal in die zin van buiten- naar binnenkat niet wezenlijk veranderen.

Dagelijks vers water spreekt voor zich en om de planten te beschermen is kattengrasplantjes in de ruimte zetten een aanrader. Dit eet de kat om haar maag ‘schoon’ te houden. Het komt er vaak weer uit met wat haren (haarbal) die ze heeft ingeslikt tijdens de poetsbeurten. Als je geen kattengras hebt, zal de kat zeker aan een ander plantje in de ruimte gaan eten. Ze geeft de voorkeur aan de grasachtige planten.

Kattenbak

De kat die niet meer buiten haar behoefte kan doen, moet voldoende ruimte binnen hebben om haar behoefte te kunnen doen. Bij één kat moet je uitgaan van twee kattenbakken, bij twee katten moet je uitgaan van drie kattenbakken. Het moet er dus altijd één meer zijn dan het aantal katten dat in huis rondloopt. Kattenbakken zijn er in allerlei soorten en maten, ook belangrijk om rekening mee te houden als je bijvoorbeeld een grotere kat hebt. Met een kunststof klepje ervoor, kan je vervelende geuren in huis voorkomen.

Zorg dat deze kattenbakken dagelijks schoongemaakt worden, want menig kat gaat niet op een vieze kattenbak. Gevolg is dat ze haar behoefte elders in huis deponeert. Dagelijks poep en plas (neem kattengrit die de plas doet klonteren) verwijderen en eventueel wat kattengrit toevoegen. Eénmaal per week de kattenbakken goed uitsoppen en kattengrit volledig vervangen.

Kat aan de riem

Wat zeker niet voor iedere kat werkt, maar waar je wel een poging toe kunt doen, is je kat aan een riempje buiten laten lopen. Dit moet je eerst met een klein stukje lopen proberen en kijken of ze het doet. Sommige katten stappen direct naar buiten en andere gaan eerst plat op de buik liggen. Als je ziet dat ze voorzichtige pogingen doet, kan je het opvoeren en kan je zo nu en dan eens een ommetje met haar maken. Hoewel de voormalige buitenkat dit waarschijnlijk eerder zonder problemen zal doen, moet je er niet vanuit gaan dat iedere kat te porren is om aan de riem te lopen.

Tot slot

Het de buitenkat binnen naar de zin maken, kan even wat tijd kosten. Echter, als de kat genoeg uitdagingen heeft en zich geborgen voelt, kan de buitenkat meestal prima binnen wennen en een gelukkig kattenleven leiden. Geef je kat ook de liefde die je een dier wilt geven en je hebt er een leuke huisgenoot bij!
© 2020 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Binnenkat versus buitenkatBinnenkat versus buitenkatDe ontwikkeling van de kat van een halfwilde jager tot een gezelschapsdier heeft niet alleen gezorgd voor een veranderin…
De krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatDe krabpaal: een handig kattenmeubel voor de binnenkatElke kat heeft de behoefte om te krabben, zodat zijn nageltjes niet te lang worden. Katten die buiten leven zullen hun k…
Kat in de winterKat in de winterVoor de binnenkat is er nog niet zoveel aan de hand in de winter, maar dit geldt niet voor de buitenkat. Mogelijk gaan w…
Een gelukkige kat in huisEen gelukkige kat in huisWe willen goed zijn voor onze huisdieren, maar staan er niet altijd bij stil wat er nodig is om een kat gelukkig te houd…

Wat maakt een goed hondenpension?Wat maakt een goed hondenpension?Een hondenpension is een professionele hondenopvang. Opvang voor de hond met een eigenaar die niet thuis werkt, maar ook…
Raskat: De gemarmerde Australian mistRaskat: De gemarmerde Australian mistDe raskat Australian mist is een in Nederland anno 2020 vrij onbekend ras. Daarnaast is deze raskat ook een nog relatief…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TobiasBisander, Pixabay
  • Kara Murphy, schrijfster over kattengedrag
  • Dr. V.d.Elzen, dierenarts
  • Ph. Meerbach, dieren gedragstherapeut
  • Magazine 'Hart voor dieren, buitenkat naar binnen' (2016)
  • Afbeelding bron 1: Webandi, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: KatinkavomWolfenmond, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 12-11-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.