Verzorging van honden

Verzorging van honden Een hond heeft natuurlijk ook verzorging nodig, de nagels, oren, ogen, vacht enz. Het is belangrijk voor de gezondheid van uw hond om hem goed te verzorgen en ook te blijven verzorgen.

De vacht

Verschillende vacht typen

Lange vacht
Voorbeelden: Bobtail, Newfoundlander, collie enz. Een langharige vacht moet elke dag geborsteld worden om klitten en hevige rui te verkomen.

Korte vacht
Voorbeelden: Beagle, pointer enz. Een kortharige vacht vergt minder verzorging als andere haartypen maar moet toch regelmatig geborsteld worden.

Niet-verharende vacht
Voorbeelden: poedel en Bichon frisés. Deze honden houden het hele jaar door hun vacht maar hebben wel regelmatig een knipbeurt nodig.

Lange, zijdeachtige vacht
Voorbeelden: Pekinees, Afghaanse windhond enz. Deze honden hebben regelmatig verzorging nodig voor de vacht om klitten te verkomen omdat het haar snel klit.

Gladde vacht
Voorbeelden: Dobermann pinscher, greyhound enz. Deze vacht kan gemakkelijk worden verzorgd met een kam.

Draadvacht
Voorbeelden: Schaunzer en de meeste terriërsoorten. Deze vacht moet regelmatig getrimd en gekamd worden. Het haar kan ook geplukt worden (de dode haren met de hand uit de vacht plukken), dit klusje kan wel een uur in beslag nemen.

Haarloos
Voorbeelden: Chinese gekuifde naakthond enz. Ook al zijn ze niet echt helemaal kaal er is geen echte verzorging nodig voor de vacht.

Verzorgingstributen voor de vacht

Borstel
Kies een borstel die geschikt is voor het haartype van de hond. Hiervoor je bij de dierenspeciaalzaak naar vragen.

Kam
Meestal van staal en uitgevoerd met grote en kleine tanden. Voor het uitkammen van de vacht en het verwijderen van klitten.

Herderhark
Roskam voor het verwijderen van losse haren uit de dikke ondervacht van langharige en zwaar behaarde rassen.

Massagehandschoen
Borstel met klevende noppen, voor de verzorging van het gezicht en het borstelen van zeer kortharige rassen.

Schaar
Voor het weg knippen van hardnekkige klitten.

Shampoo
Schaf speciale hondenshampoo aan.

Ogen, oren en tanden

Ogen

De ogen van een gezonde hond zien er glanzend en helder uit. Veeg tijdens het borstelen de eventuele afscheiding voorzichtig uit de ooghoeken (bijvoorbeeld met een lauw washandje). Bij een geelgroene afscheiding is het verstandig de dierenarts te raadplegen. Bij honden met een witte vacht kan de vacht om de ogen verkleuren door overmatig tranen. Om de bruine vlekken rond de ogen te verminderen zijn er middeltjes verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaken, raadpleeg wel eerst uw dierenarts.

Oren

De oren moeten wekelijks gecontroleerd worden op onaangename geurtje, roodheid en/of ontstekingen. Gebruik babyolie of een in alcohol gedoopt wattenbolletje om het overtollige oorsmeer te verwijderen. Ga niet te ver de gehoorgang in want dit is net als bij ons pijnlijk. een goede oorverzorging is vooral bij rassen met hangoren (bassets, beagles en bloedhonden) belangrijk, want zo blijft de luchtcirculatie in de gehoorgang op peil.

Tanden

Ook een hond kan allerlei problemen krijgen met zijn gebit, zoals tandplaque, parodontale aandoeningen en soms zelfs gaatjes. De tanden moeten minimaal 2 keer per week gepoetst worden met een speciale hondentandpasta en een zachte tandenborstel. Laat het gebit ook regelmatig schoonmaken door de dierenarts.

Nagels

De nagels van een hond moeten ongeveer 2 keer per maand geknipt worden. Gebruik hiervoor een speciale nagelknipper en houd wat watten in de aanslag.

  1. Laat je hond naast je komen zitten en neem een poot in de hand. Een kleine hond kan op de schoot.
  2. Knip de eerste nagel in fasen. Let erop dat je niet in het "leven" knipt. Knip bij twijfel niet verder dan het punt waar de nagel begint te krommen.
  3. Troost je hond als je per ongeluk in het leven knipt en stop het bloeden door er een paar minuten watjes of iets kouds tegen aan te houden, leg eventueel een verbandje aan. Is het bloeden na 15 minuten nog niet gestopt neem dan contact op met de dierenarts.
  4. Knip alle nagels, de nagels moeten geknipt worden in een hoek van 45 graden, zodat de nagel gelijk loopt met de vloer.
  5. Vergeet niet het bijklauwtje aan de binnenkant van de poot te knippen.
© 2010 - 2024 Dianne1991, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Golden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingGolden retriever: kenmerken, verzorging en opvoedingIn Europa, Amerika en Japan zijn deze honden zeer geliefd. Hij maakt deel uit van het Retrieverras, waar in totaal 6 hon…
Een hondje nemenEen hondje nemenWaar vind ik een hond?Waar moet ik op letten als ik een hondje in huis neem? Wat heeft een hondje nodig? Kijk hier en le…
Alles over de MaltezerAlles over de MaltezerDe Maltezer, een klein hondje met een lange witte vacht dat erg populair is als gezelschapsdier en speelvriendje, werd t…
De wasbeurt van de hondDe wasbeurt van de hondDe hond wassen is soms een lastig klusje. Als de hond het van jongs af aan gewend is, is het meestal wel te doen, maar v…

Wat kost het houden van een hond?Wat kost het houden van een hond?Nederland kent duizenden hondenliefhebbers. Steeds meer honden, puppy's en asielhonden, vinden een goed thuis en dat is…
De langharige vacht van de Perzische katDe langharige vacht van de Perzische katDe kleuren van deze langharige katten lopen sterk uiteen, het is sterk van iemands voorkeur afhankelijk wat je mooi en n…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Klimkin, Pixabay
  • Het opvoeden van mijn pup hoe werkt mijn hond
Dianne1991 (9 artikelen)
Gepubliceerd: 23-04-2010
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.