Wat maakt een goed hondenpension?
Een hondenpension is een professionele hondenopvang. Opvang voor de hond met een eigenaar die niet thuis werkt, maar ook voor de hond die niet mee op vakantie kan of mag met de eigenaar. Er zijn veel verschillende hondenpensions en dat kan het voor hondenbezitters soms moeilijk maken het beste hondenpension te vinden. Wat maakt een goed hondenpension en welke faciliteiten zijn belangrijk voor jouw hond?
Wat is een hondenpension en hoe werkt het?
Een hondenpension is een professionele opvang voor honden. Dit kan op dagbasis zijn of gedurende een langere periode tijdens vakantie of andersoortige absentie van de hondeneigenaar, zoals werk in het buitenland of ziekenhuisverblijf.
Vooraf wordt doorgenomen wat de mogelijkheden in het hondenpension zijn en wat je als eigenaar van de hond precies zoekt in een professionele hondenopvang. De diversiteit van hondenpensions is sinds begin 21ste eeuw enorm toegenomen. Ze worden ook wel eens huisdierhotel of huisdierresort genoemd en kunnen enorm luxe zijn. Overigens zijn er ook pensions die meerdere soorten huisdieren opvangen, zoals katten, knaagdieren of papegaaiachtige.
De voor- en nadelen van een hond in het hondenpension
Overweeg je serieus je hond naar een hondenpension te brengen, dan is het goed je te realiseren dat er zowel voor- als nadelen aan een hondenpension zitten. Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te wegen, maak je het jezelf gemakkelijker een weloverwogen beslissing te nemen je hond daar onder te brengen of toch een andere oplossing te bedenken. Denk hierbij aan vrienden of familie die wel op je hond willen passen.
De voordelen
Bron: TheOtherKev, Pixabay Een professioneel hondenpension zorgt dat er voldoende tijd is om de honden mee naar buiten te nemen. Een of meerdere groepjes gesocialiseerde honden moeten onder begeleiding lekker buiten kunnen spelen. Het gaat dan doorgaans om uitrenveldjes in de directe omgeving van het binnenverblijf, eventueel met water in de buurt.
Het hondenpensioen is ook zinvol voor het socialisatieproces van de hond. Socialisatie is belangrijk, want een hond leert zich aan te passen aan de normen van de individuen waarmee hij samenleeft. Een goed hondenpension heeft aandacht voor de dynamiek tussen de honden.
Heeft je hond medicijnen nodig dan kan de pensionhouder deze volgens de voorschriften toedienen. Veel hondenpensions hebben ook een lijntje met een dierenarts in de directe omgeving die desgewenst advies kan geven of een hond kan controleren.
Honden hebben behoefte aan structuur. Die dagelijkse structuur in een gecontroleerde omgeving, kan een goed hondenpension de honden bieden en daar gedijen de meeste honden het beste bij.
De nadelen
Bron: Counselling, Pixabay Hoewel de hond een sociaal dier is, kan deze in de nabijheid van andere honden toch stress ervaren. Kijk het in het begin even aan, want het kan ook alleen om de introductie gaan. Echter, als het de hond structureel stress oplevert, is het niet raadzaam je hond naar een hondenpension te brengen. Breng je de hond alleen voor de vakantie plan dan een twee- of drietal dagen achter elkaar en doe dit tijdig. Dat geeft je, indien nodig, voldoende tijd om voor je vakantie een andere oplossing te vinden.
Hoewel de hond in het hondenpension altijd goed gevaccineerd moet zijn, kan je hond toch eerder iets van een andere hond oplopen dan in de thuissituatie. Stem sowieso af welke vaccinatie je hond in ieder geval moet hebben. In het hondenpaspoort staat exact welke vaccinatie jouw hond heeft.
Er zijn honden die niet tegen alle soorten voer kunnen of zelfs een speciaal dieet hebben. Stem af met de pensionhouder of je hond apart gevoerd kan worden. Dit is niet bij alle hondenpensions een vanzelfsprekendheid.
Gaat het niet om een vakantie maar om het dagelijks wegbrengen van de hond, dan kost je dat simpelweg tijd. Tijd voor het wegbrengen en weer ophalen. Het gekozen hondenpension zit lang niet altijd om de hoek.
Hoewel er luxe en minder luxe hondenpensions zijn, kost een professioneel hondenpension hoe dan ook geld.
Waar moet een goed hondenpension aan voldoen?
Als je de voors en tegens tegen elkaar hebt afgewogen en besloten hebt op zoek te gaan naar een goed hondenpension, dan begin je met het bekijken of er hondenpensions in de buurt van je woning zijn. Is dat niet het geval dan kan je ervoor kiezen om te kijken naar hondenpensions op weg naar je werk. Dit aspect speelt niet als je je hond alleen wegbrengt voor de vakantie, maar dan nog is het prettig als het ook enigszins in de buurt zit.
Daarna ga je kijken waar het hondenpension volgens jou aan moet voldoen. Welke minimale eisen stel jij aan een goed onderkomen voor jouw hond?
Het juiste hondenpension vinden
Bron: Freepics4you, Pixabay
- Kijk op internet welke hondenpensions in je omgeving zitten, of deze gecertificeerd zijn en begin met reviews te lezen. Het zegt niet alles, maar is wel een begin.
- Kijk op de websites goed wat de hondenpensions aanbieden. Sommige zijn gespecialiseerd in oudere honden of kleine hondjes en andere kunnen voor alle honden een goed onderkomen bieden.
- Maak een selectie (basisfaciliteiten, bepaalde luxe, specifieke doelgroep, prijs) en zorg dat je hetgeen ze zeggen te bieden op een rijtje hebt voor als je de hondenpensions gaat bekijken. Je moet op locatie je selectie af kunnen vinken.
- Het hondenpension moet goed onderhouden en schoon zijn. Wat is je eerste indruk, ruik je geen nare (urine)luchtjes, is het veilig (zijn hekken hoog en af te sluiten), kunnen dieren in geval van nood weg en hoe vaak wordt er schoongemaakt, … Dit geldt voor zowel de binnen- als buitenruimte.
- Stem ook af of als je hond bijvoorbeeld een afwijkend voedingspatroon heeft, men dit goed invulling kan en wil geven. Zo ja, hoe doen ze dat dan?
- De prijzen staan in principe op de website, maar stem op locatie af wat daar onder valt. Soms vermelden ze alleen een basisprijs en moet je aanvullend betalen voor extra’s. De basisprijs ligt anno 2020 op ca. € 12,- per dag en dit kan oplopen tot € 25,-. Dit kan én met extra’s én met de grootte van de hond te maken hebben.
- Minder praktisch en tastbaar maar wel belangrijk is je gevoel. Geeft de omgeving waar je je hond mogelijk naartoe gaat brengen je een goed gevoel. Probeer dit te achterhalen als je met de pensionhouder een rondje maakt. Zie jij je hond daar vrolijk rondlopen?
- Denk je een goed hondenpension gevonden te hebben, dan kan je er voor kiezen eerst een soort ‘proefdag’ te plannen. Bij de meeste hondenpensions is dat geen probleem en het kan je helpen een definitieve beslissing te nemen. Doe dit voor de vakantie en de structurele opvang tijdig, dit geeft je voldoende ruimte om, indien nodig, toch nog een alternatief te zoeken.
Luxe voor de hond
De luxe die men de honden in de pensions kan bieden wordt steeds ruimer. Het spreekt voor zich dat overal een prijskaartje aan hangt. Aan welke ‘luxe’ voor de hond moet je zoal denken:
- Haal- en brengservice
- Boswandelingen
- Sporten
- Biologische voeding
- Trimmen
Tot slot
Het is even een klusje om een goed (tijdelijk) onderkomen voor je hond te vinden. Een onderkomen waar jij je ook goed bij voelt en je hond de dag blij door kan brengen. Voor de meeste hondeneigenaren is de hond een dierbaar bezit en laat je niet overal ‘zomaar’ achter.