Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat)

Voedselallergie bij huisdieren (hond en kat) Steeds vaker duiken er mensen op met voedselallergie. De een is allergisch voor noten, de ander voor schelpdieren. Maar wist u ook dat deze aandoening soms voorkomt bij onze huisdieren? Steeds meer mensen komen bij de dierenarts met hun zieke dier om het te laten testen op een voedselallergie. Bij een voedselallergie reageert het lichaam (immuunsysteem) van het dier zeer sterk op bepaalde nutriënten in het voeder. Dit worden dan de allergenen genoemd. Dit kan erg vervelend zijn voor u en uw huisdier. Het is daarom belangrijk om te weten wat u wel en wat u niet mag geven aan uw huisdier.

Voedselallergie of voedselintolerantie?

Vaak worden de termen voedselallergie en voedselintolerantie door elkaar gebruikt terwijl het echt twee verschillende aandoeningen zijn. Bij een voedselallergie vindt er een activatie van het immuunsysteem plaats en wordt er histamine gevormd, terwijl bij een voedselintolerantie het immuunsysteem helemaal niet wordt geactiveerd en dit is dus een niet-allergische reactie. De symptomen bij een voedselallergie zijn doorgaans ook veel duidelijker dan bij een voedselintolerantie.

Hoe ontstaat voedselallergie?

Voedselallergie wordt dus veroorzaakt door allergenen die in het voer van uw huisdier zitten. De allergenen zijn meestal basisbestanddelen van het voer. De meestvoorkomende allergenen zijn zuivelproducten en rund- en kippenvlees. Wanneer het dier een van deze allergenen via het voer binnenkrijgt zullen deze via de darmwand opgenomen worden en zo een allergiereactie induceren. De allergische reactie kan zich uiten in huidklachten (jeuk, ontsteking, roodheid, zwelling, sterke geur) of maag-darmklachten (braken, diarree). De huid en maag-darmklachten kunnen ook samen voorkomen. Bij jeuk is het ook zo dat het dier gaat krabben en bijten en het op deze manier nog veel erger maakt (met als gevolg kaalheid, oorontsteking, voetzoolontsteking, etc). Predisponerende plaatsen voor jeuk bij de hond zijn de liesstreek, oksel, poten, oren en romp. Let wel op: jeuk kan ook door andere aandoeningen veroorzaakt worden zoals stress, auto-immuunziekten, oorontsteking, ecto-parasieten, etc.

Bij welke rassen en wanneer ontstaat een allergie?

In principe kunnen alle honden- en kattenrassen een voedselallergie krijgen. Ook de leeftijd waarop het ontstaat is verschillend. Dit kan gaan van 2 maanden ouderdom tot 14 jaar ouderdom (het kan opeens ontstaan). Er zijn natuurlijk wel bepaalde rassen die extra gevoelig zijn voor voedselallergieën, zoals: West Higland White Terriër, Sharpei, Lhasa Apso, Cocker Spaniel, Springer Spaniel, Labrador Retriever, Duitse Herder, Golden Retriever, Teckel en Boxers.

Hoe weet ik of mijn huisdier een voedselallergie heeft?

Dit kan men enkel en alleen bepalen door middel van een eliminatiedieet. Dit is een dieet waarbij alle mogelijke allergenen weggelaten worden uit het voer. Nu weet u natuurlijk niet voor welke nutriënt uw huisdier allergisch is, dus worden alle nutriënten uit het voer weggelaten. Maar wat mag uw huisdier bij dit dieet dan wel eten? Daar bestaan drie keuzes voor.

Zelfbereide dieet

Hierbij moet u zelf het dieet gaan samenstelling. U kiest dan een eiwitbron (lees: vleessoort) die uw dier nog nooit gegeten heeft, want een allergeen is immers een nutriënt waarmee uw dier al eerder mee in contact is geweest. Voorbeelden hiervan zijn eendenvlees of struisvogelvlees. En daarnaast kiest u een koolhydraatbron zoals aardappel of rijst. Het beste is de maaltijd dan te koken in verband met bacteriën.

Hydrolysaatdieet

Hierbij worden de eiwitten door de fabrikant zo klein gemaakt dat het immuunsysteem deze niet meer als allergenen herkent.

Unieke eiwitbron

Bij voer op basis van een unieke eiwitbron heeft de fabrikant een unieke eiwitbron (lees: vleessoort) toegevoegd die niet in hondenvoer zit en uw huisdier nog nooit gegeten heeft. Dit principe is hetzelfde als het zelfbereide dieet, maar hier heeft de fabrikant het al voor u gekookt.

Het meest betrouwbare eliminatiedieet is het zelfbereide dieet. Heel belangrijk bij een eliminatiedieet is wel dat u uw huisdier niets anders geeft dan het dieet, dus ook geen koekjes, etc. Het dieet moet 6 weken volgehouden moeten worden en als er na 6 weken nog steeds geen tekenen van allergie te zien zijn is het hoogstwaarschijnlijk een voedselallergie dat uw huisdier heeft. Om het dan zeker te weten doet men nog een provocatietest waarbij u dan alle nutriënten die uw huisdier al eerder heeft binnengekregen weer aan het voer gaat toevoegen en kijk dan of uw huisdier allergische tekenen vertoont. Let wel op dat u uw huisdier niet zijn hele leven lang dat eliminatiedieet geeft.

Wat voor voer moet ik mijn allergisch huisdier geven?

Uw dierenarts/dermatoloog gaat met u op zoek naar voer waar uw huisdier wel tegen kan. Raadpleeg dus uw dierenarts/dermatoloog.
© 2016 - 2024 Chairmeul, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De juiste voeding voor uw huisdier, o zo Belangrijk!De juiste voeding voor uw huisdier, O zo Belangrijk! Waarom is dit zo belangrijk? Er verschijnen elk jaar nieuwe voeding…
Gezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënGezondheidsproblemen bij de hond: AllergieënNiemand is er blij mee maar toch komt het jammer genoeg vrij regelmatig voor, naar schatting heeft 3-15% van de honden l…
Overmatig krabben, bijten en likken bij hondenOvermatig krabben, bijten en likken bij hondenHonden krabben van nature veel. Overmatig krabben, likken of bijten van de huid wijst echter op een onderliggende oorzaa…
Huidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid, oorzakenHuidproblemen hond: overmatige jeuk aan de huid bij de hond, wat zijn de meest voorkomende oorzaken? Niets is erger voor…

Combinatie kat en kerst, opletten!Combinatie kat en kerst, opletten!De kerst is voor veel mensen een heerlijke periode van samenkomst, gezelligheid en lekkere dingen in huis halen. Als je…
Puli, een sociale hond met een markante vachtPuli, een sociale hond met een markante vachtDe puli is een middelgrote hond die met name bekend staat om de markante vacht. De vacht lijkt op de bekende dreads zoal…
Bronnen en referenties
  • http://www.allergie-bij-honden.nl/voedselallergie/
  • https://www.mcvoordieren.nl/voedselallergie-huid
  • http://www.medpets.be/voedselallergie-voedselovergevoeligheid-hond-kat/
Chairmeul (1 artikelen)
Gepubliceerd: 30-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.