Aandoeningen puppy: groeipijn (enostosis)

Aandoeningen puppy: groeipijn (enostosis) Bij jonge honden van een middelgrote tot grote rassen, komt het nog wel eens voor dat ze erg snel groeien. Door een groeispurt kan het voorkomen dat er groeipijn ontstaat. Het komt vooral voor op een leeftijd van een half jaar tot anderhalf jaar en het is erg pijnlijk voor de hond. De hond kan kreupel gaan lopen of helemaal niet meer willen lopen. Vooral wanneer er druk wordt uitgeoefend op de lange pijpbeenderen, doet dit zeer. Een dierenarts kan pijnstillers voorschrijven en wanneer de hond is uitgegroeid, zullen de klachten verdwijnen.

Wat groeipijn is

Groeipijn, met de medische benaming enostosis, is een pijnlijke aandoening dat alleen wordt gezien bij middelgrote tot grote hondenrassen die snel groeien. Meestal komt het voor wanneer de hond tussen een half jaar tot anderhalf jaar oud is, maar in een enkel geval kan het duren tot de hond een leeftijd van twee jaar heeft bereikt. Bij een pup die een enorme groeispurt doormaakt, kunnen de lange beenderen van de poten te snel groeien. Het bot wordt langer en dikker en heeft meer voedingsstoffen nodig. In het beenmerg zit een voedingskanaal dat de groei niet kan bijbenen. Er ontstaat stuwing in het beenmerg en een vochtophoping onder het botvlies. Dit is erg pijnlijk en veroorzaakt de groeipijn. In sommige gevallen laat het botvlies los, waardoor het nog pijnlijker wordt.

De symptomen

Het meest opvallende kenmerk is dat de hond kreupel gaat lopen, waarbij de kreupelheid kan wisselen per poot. Ook kan het zo zijn dat de hond steeds met dezelfde poot kreupel loopt of dat de intensiteit van de pijn wisselt. De hond wil in sommige gevallen niet meer lopen, heeft koorts, wordt sloom en wil niet meer eten. De plekken waar de stuwing is ontstaan zijn erg pijnlijk en de hond begint te piepen als erop gedrukt wordt.

Diagnose

De dierenarts zal de hond op de behandeltafel onderzoeken en hij zal druk uitoefenen op de lange pijpbeenderen, zoals op het spaakbeen van de voorpoot en scheenbeen van de achterpoot. Er wordt directe druk uitgeoefend op het botvlies en meestal zijn meerdere plekken pijnlijk. Ook al zijn de symptomen vaak duidelijk, om een goed beeld te vormen is het toch wenselijk om een röntgenfoto te maken. Een hond kan namelijk om diverse andere oorzaken kreupel zijn. Wanneer de foto’s ongeveer drie weken na het begin van de symptomen worden genomen, zijn de veranderingen in de botten goed te zien. Dan is er stuwing in het beenmerg wat op de röntgenfoto te zien is als een duidelijke witte vlek.

Pijnstillers

Wanneer de hond is uitgegroeid, zullen de klachten verdwijnen. Tijdens de groei kan de hond veel last hebben van de groeipijn, en daarvoor kan de dierenarts pijnstillers voorschrijven. Pijnstillers met daarnaast rust is de behandeling voor op korte termijn. Wanneer de klachten ernstig zijn, kan het nodig zijn om pijnstilling op een lage dosering voort te zetten. Over het algemeen wordt er gekozen voor een pijnstiller, tevens ontstekingsremmer uit de NSAID-groep. Dit staat voor “non steroidal anti inflammatoire drugs”. Het loslaten van het botvlies doet erg veel pijn, hierdoor komen er stofjes vrij die het zenuwstelsel prikkelen. De NSAID’s verminderen de afgifte van stoffen die pijn veroorzaken. Ook worden de doorbloeding en de zwelling hierdoor verminderd.

Voeding

Daarnaast is het belangrijk om de groeispurt af te remmen zodat de botten minder hard groeien. Het is verstandig om over te gaan naar een speciaal ontwikkeld voer om de groei zoveel mogelijk te beperken. Sommige mensen zijn van mening om honden van grote rassen preventief dit speciale voer te geven. Er is een directe relatie vastgesteld tussen het ontstaan van groeipijn en voeding met de verkeerde verhouding van calcium en vitamine D. Op veel voer wordt er niet vermeld wat het aantal grammen calcium en vitamine D per 100 gram is. Het is belangrijk om te weten hoeveel energie dit voer per 100 gram bevat. Speciaal voer voor snel groeiende honden bevat de ideale hoeveelheid energie. Een dierenarts kan er meer over vertellen.

Groeipijn voorkomen

Snel groeiende honden hebben ook vaker andere gewrichtsproblemen dan normaal groeiende honden. Probeer de hond niet te overbelasten en laat hem op jonge leeftijd niet traplopen of naast de fiets lopen. Zorg dat de hond een aangepast bewegingsschema krijgt. Beweging heeft misschien wel niet zo veel invloed op het ontstaan van groeipijn, maar wel op het ontstaan van gewrichtsproblemen.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mijn puppy jankt en is kreupel door groeipijn: EnostosisMijn puppy jankt en is kreupel door groeipijn: EnostosisEen leuke speelse puppy dat vindt iedereen leuk. Tijdens het groeien kan het voorkomen dat de hond na een half jaar gaat…
Groeipijn: oorzaak en gevolgGroeipijn: oorzaak en gevolgGroeipijn is pijn die gevoeld wordt tijdens het groeien. Het is vooral bekend bij pubers maar kan al voorkomen bij peute…
Puppy chippen verplicht vanaf 2012Puppy chippen verplicht vanaf 2012Vanaf 2012 is het verplicht om alle puppy’s te chippen. Mensen die een puppy kopen, moeten er dan alert op zijn of een p…
Groeipijn, hoe kun je een kind helpenGroeipijn, hoe kun je een kind helpenAls een kind valt en een wondje heeft dan troost je hem of haar en plakt eventueel een pleister op de wond. Maar wat als…

De mini-appaloosaMini-appaloosa's worden door heel Europa gefokt en gehouden. Ze zijn geliefd om hun aansprekende uiterlijk met het kenme…
De fascinerende katDe fascinerende katDe kat is al eeuwen een fascinerend dier voor veel mensen en toch kan lang niet iedereen goed benoemen waarom dat zo is.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skitterphoto, Pixabay
  • www.dierendokters.com/honden/groeipijn-enostosis
  • www.diergeneeskundigcentrum.nl/ziekten-hond/310.html
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.