Kat zindelijk maken: hoe aan te pakken?

Kat zindelijk maken: hoe aan te pakken? Om een kat zindelijk te maken is dit het beste wanneer dit op zon jong mogelijke leeftijd gebeurt. Een kat is een dier dat zijn eigen nest liever niet vuil maakt. Daarnaast wil hij zijn ontlasting verbergen door het te begraven. Een kat moet leren dat het hele huis een plek is waar hij zijn behoefte niet mag doen, maar wel op de kattenbak. Het hoeft niet moeilijk te zijn om een kat zindelijk te maken. In veel gevallen heeft de kitten van de moederpoes al geleerd om zindelijk te zijn. In sommige gevallen kost het zindelijk maken wat meer moeite.

Benodigdheden

Wanneer je een kat in huis haalt, die niet zindelijk is, zul je er mee aan het werk moeten. Je hebt er niet veel voor nodig: een kattenbak, kattengrit en een schepje om de ontlasting eruit te scheppen. Wanneer de kittens nog bij de moeder zijn, kan de moeder ze leren om zindelijk zijn. In zon geval heeft de moederpoes een grote kattenbak waar zowel zijzelf als de kittens op plaats kunnen nemen. Tijdens de zoogperiode moet de kattenbak niet ver van het nest af staan. Mocht je een kitten krijgen die nog niet zindelijk is, zet hem s nachts in een grote doos. In de ochtend breng je het katje direct naar de kattenbak of naar buiten. Heeft de kat iets in de doos gedaan, maak het dan niet direct schoon. De kat leert op deze wijze dat het niet prettig is om het eigen nest te bevuilen.

De kattenbak

De kat moet leren dat het hele huis een nest is en daar horen geen uitwerpselen thuis. De kattenbak is de enige plek waar hij zijn behoefte mag doen. Het jonge katje moet het verband leren tussen het doen van zijn behoefte en het gebruik van de kattenbak. Let goed op de kitten. Wanneer hij niet speelt of slaapt, wees dan extra alert. Meestal loopt het katje zoekend rond en dat is het moment om het op de kattenbak of buiten te zetten. De kattenbak moet goed toegankelijk zijn voor de kitten, zodat hij er gemakkelijk in kan klimmen. Zet de kattenbak op een plek zodat de kitten er gemakkelijk bij kan, maar zet het niet te dicht bij de etensbak.

Help de kitten

Zet de kitten eens af en toe op de bak. Meestal zal hij vanzelf begrijpen waarvoor de bak bedoeld is en zal hij vanzelf zijn behoefte op de bak gaan doen. Als het katje iets op de bak heeft gedaan, kun je zijn pootje vastpakken en hem helpen met graven door het door het grit te halen. Meestal begrijpt het dier instinctief wat te bedoeling is en zal het zelf gaan doen.

Een schone kattenbak

Een kat is een dier dat erg schoon is op zichzelf en hij wil ook graag zijn behoefte doen op een schone plek. Het is daarom belangrijk dat je de kattenbak tijdig schoon maakt. Tussentijds kun je de ontlasting eruit scheppen met een speciaal schepje, maar je kunt er ook voor kiezen om het hele grit te vervangen. Wanneer de kattenbak te vuil is, kan de kat besluiten om ergens anders zijn behoefte te doen.

Wanneer het zindelijk maken niet lukt

Als de kat op een andere plek plast in huis, maak dit dan schoon. Als het mogelijk is, probeer dan te voorkomen dat hij weer op die plek kan komen. Mocht dit niet kunnen, leg dan wat kattenbrokjes op die plek. Een kat plast niet op de plek waar hij eet. Mocht het niet lukken om de kat zindelijk te krijgen, zet hem dan een week lang met water en voer in een kleine ruimte, zonder kleedje. Daarna laat je hem weer vrij rondlopen en houd hem in de gaten. Mocht hij op een ongewenste plek wat willen doen, spuit hem dan nat met een plantenspuit. Zet hem daarna weer terug in de kleine ruimte. Meestal zul je na een paar dagen succes hebben. Het kost echter wel een hoop geduld.

Er zijn een aantal tips die je kunt opvolgen voor het zindelijk krijgen van je kat:

Begin direct

Op het moment dat je de kat in huis haalt, moet je direct beginnen met de zindelijkheidstraining. Hoe jonger het katje is, hoe gemakkelijker je het hem kunt leren.

Zorg voor zo min mogelijk plasplekken

Een kat wil meestal op dezelfde plek plassen. Reinig het niet met ammonia, want dat lijkt op urine. De kat zal hier zijn eigen plasje over heen willen doen omdat hij denkt dat het urine is van een andere kat. Reinig de plek met een allesreiniger en leg er aluminiumfolie over heen, daar houden katten niet van.

Leg geen spullen op de grond

Probeer kleding en tassen zo veel mogelijk van de grond af te houden. De kat kan denken dat hij daarop mag plassen.

Plaats een extra bak

Mocht de kat ondanks alle maatregelen toch steeds op de verkeerde plek plassen, kun je daar een extra kattenbak neerzetten. Als de kat hierin plast, kun je de bak elke keer een beetje verschuiven totdat hij op de gewenste plek staat.

Kies de juiste vulling

Sommige katten kunnen kieskeurig zijn als het gaat om de kattenbakvulling. Mocht je kat niet goed reageren op het grit, probeer dan een ander soort grit of houtvezels. Er zijn verschillende soorten grit verkrijgbaar.

Voordeel asielkat

Veel mensen kiezen voor een kat uit het asiel. Ook in het asiel zijn jonge katten die nog een heel leven voor zich hebben. Vaak is het grote voordeel dat een kat uit het asiel al zindelijk is gemaakt. Daarnaast zijn asielkatten vaak al gecastreerd en gechipt. Voor mensen met weinig tijd kan dit de ideale oplossing zijn om toch een huisdier te kunnen nemen.

Als de zindelijke kat weer gaat plassen

Wanneer een zindelijke kat ineens in huis begint te plassen, kan het zijn dat het komt door een verandering zoals een verhuizing of verbouwing. Hij herkent het niet meer als zijn eigen plek en wil zijn geur afgeven door er te plassen. De komst van een andere kat kan ook een reden zijn dat hij zijn geur wil afzetten. In sommige gevallen gaat de kat overal in huis plassen vanwege een lichamelijk probleem. Mocht je dit vermoeden hebben, laat je kat dan nakijken door een dierenarts.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zindelijkheidstraining  Help je kind zindelijk wordenZindelijkheidstraining Help je kind zindelijk wordenEen kind kan pas zindelijk worden als hij de sluitspieren waarmee blaas en darmen worden afgesloten, kan beheersen. Rond…
Zindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenZindelijk worden, bedplassen en incontinentie bij kinderenBaby's hebben nog geen controle over hun plas en poep en dragen daarom een luier. Op een gegeven moment wordt het echter…
Maak zo uw hond of puppy zindelijkMaak zo uw hond of puppy zindelijkUw jonge hond zindelijk maken, een zindelijkheidstraining? Een hond of puppy die nog niet zindelijk is, kan immers zeer…
Konijn zindelijk makenKonijn zindelijk makenKonijnen lijken misschien niet zo slim, maar dat zijn ze wel. Als je een beetje moeite steekt in je huisdiertje kan je h…

Kruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondKruisbandoperatie in kniegewricht bij de hondAls uw hond plots mank loopt, mogen we denken aan een overrekte of gescheurde kruisband in het kniegewricht. Dit is een…
Markeergedrag bij honden buiten- en binnenshuisMarkeergedrag bij honden buiten- en binnenshuisWe merken heel vaak dat als we de hond uitlaten, zijn geliefkoosde bezigheid is om overal kleine plasje te gaan doen. Di…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Ty Swartz, Pixabay
  • www.hoedoe.nl/natuur-milieu/dieren
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 02-11-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.