Konijn zindelijk maken

Konijn zindelijk maken Konijnen lijken misschien niet zo slim, maar dat zijn ze wel. Als je een beetje moeite steekt in je huisdiertje kan je het zindelijk maken. Als het zindelijk is, doet het dier zelf zijn behoefte op een konijnentoilet. Maar waarom zou je het zindelijk moeten maken? Hoe maak je het dan zindelijk? En hoe lang kan het duren? Let op: het is nooit 100% zeker dat je je konijn zindelijk kunt maken. Ieder konijn is anders. Ga er dus nooit automatisch van uit dat je konijn zindelijk zal worden!

Waarom zou ik mijn konijn zindelijk maken?

Konijnen zijn actieve dieren. Ze houden ervan veel te rennen en vinden het verschrikkelijk om de hele dag in een kleine kooi te zitten. Als je een konijn binnen houdt, moet je ervoor zorgen dat het elke dag uit de kooi komt, zodat het even kan rondrennen. Het zou dan heel aangenaam zijn als je konijntje zindelijk is, want dan plast het je huis niet onder. Daar komt bij, als je konijn zindelijk is, hoef je de kooi ook minder vaak schoon te maken. Als je het konijnentoilet elke dag leegt, vermijd je de onaangename geur.

Hoe maak ik het zindelijk?

Zoals gezegd, er staat geen garantie op dat dit zal lukken. De kans is wel groot, en met een beetje doorzettingsvermogen moet het toch mogelijk zijn. Maar als je na een lange tijd merkt dat het gewoon niet lukt, zul je het toch moeten staken. Je kunt er immers niet eeuwig mee doorgaan.

Om te beginnen, heb je een konijnentoilet nodig. Dit kan een kattenbak zijn, maar als je in de dierenwinkel vraagt om een konijnentoilet geven ze je een kleiner, plastic bakje. Natuurlijk is niet elk konijnentoilet hetzelfde, maar om een idee te krijgen is dit een goed voorbeeld. Dan moet je onderzoeken waar jouw konijn graag zijn/haar behoefte doet. Konijnen zijn namelijk schone dieren en houden liever alles op één plek. Dit kun je het makkelijkst vinden als je het hok schoonmaakt, dan kun je direct merken welke hoek voor jouw konijn het plashoekje is.

Als je dat ontdekt hebt, komt het konijnentoilet in actie. Doe er een laagje bodembedekker in en plaats het in het hoekje waar de behoeftes worden gedaan. In het begin zal je konijn absoluut niet weten wat de bedoeling van het toilet is. Daarom zal hij/zij het konijnentoilet proberen te verplaatsen of een ander hoekje uitzoeken. In het eerste geval schuif je het konijnentoilet gewoon terug naar de hoek. In het tweede geval verplaats je het konijnentoilet ook. Verplaatst het konijn dan weer het hoekje, verplaats je het konijnentoilet dus ook weer. Na een tijd zal je konijn toch merken dat hij/zij de strijd heeft verloren en dat dat het nieuwe toilet is.

Wat erg belangrijk is en kan helpen met het ontwikkelen van de zindelijkheid, is dat je de plasjes die niet in het konijnentoilet gedaan zijn, verplaatst naar het konijnentoilet. Dit kan heel eenvoudig: pak een schoonmaakhandschoentje en/of een lepeltje en schep de bodembedekker waarop is geplast in het konijnentoilet. Je konijn zal ruiken dat de plas in het toilet ligt, en zal daarom beter begrijpen dat de plasjes daarin moeten. Hierdoor zal het zindelijk maken ook sneller gaan. Als je konijn dan eenmaal in het toilet heeft geplast, beloon het dan met iets lekkers. Dan zal het diertje vaker op het toilet plassen totdat het een gewoonte gaat worden.

Hoe lang duurt het?

Dit is moeilijk om in te schatten, omdat ieder konijn verschillend is. Bij de één kan het een week duren, terwijl de ander een maand nodig heeft om het principe door te hebben. Waarschijnlijk duurt het gemiddeld een paar weken totdat je konijn zindelijk is. Vooral belangrijk is dat je zo lang mogelijk door blijft zetten, en niet na een dag al stopt omdat je denkt dat het niet meer gaat lukken. Wees dus niet ongeduldig, want geen enkel konijn is van de ene op de andere dag zindelijk. Wat dus vooral helpt is dat je de plasjes die naast het konijnentoilet terecht komen, erin stopt. Het kan ook zomaar zijn dat jij een konijn hebt die een paar maanden nodig heeft om zindelijk te worden. Maar als het dan zindelijk is, hebben jij én je konijn er profijt van.
© 2014 - 2024 Job2301, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je een konijn zindelijk?Hoe maak je een konijn zindelijk?Het ene konijn is vanaf de eerste dag meteen zindelijk en doet zijn/haar behoeften altijd op dezelfde plek. Bij het ande…
Hoe verzorg ik een konijnKonijnen behoren tot de groep van populaire huisdieren. Weet u bijvoorbeeld dat u een konijn gewoon zindelijk kunt maken…
Konijnenziekte: GasKonijnenziekte: GasKonijnen hebben een erg gevoelig maag en darmstelsel. Wanneer je konijn erg rusteloos is, steeds een andere plek in zijn…

Dogsurfing, wereldwijde rage op de beroemde surfstrandenWanneer u voor het eerst hoort over het fenomeen hondensurfen krijgt u misschien visioenen van een angstig bibberende ch…
Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Kattenrassen: Oosters Langhaar (Oriental Longhair)Wereldwijd kent de Oosters Langhaar vele namen, zoals de Oriental Longhair, Mandarin of Javanese. Oorspronkelijk is het…
Job2301 (4 artikelen)
Gepubliceerd: 17-03-2014
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.