Kruisbandoperatie in kniegewricht bij de hond

Kruisbandoperatie in kniegewricht bij de hond Als uw hond plots mank loopt, mogen we denken aan een overrekte of gescheurde kruisband in het kniegewricht. Dit is een vaak voorkomend letsel bij actieve honden en waarvan de oorzaken heel verschillend kunnen zijn. Om dit probleem te verhelpen bestaan er een aantal behandelingsmethodes van immobiliseren tot opereren. Als er aandacht wordt gegeven aan de nodige revalidatie, herstellen de meeste honden volledig.

Wat is een kruisband?

In de knie zitten centraal vier ligamenten. De kruisbanden zijn de gewrichtsbanden die kruiselings tussen het scheenbeen en dijbeen gespannen liggen. Deze kruisbanden zorgen voor stabiliteit in het gewricht bij een voorwaartse of achterwaartse richting bij draaibewegingen. Dat wil zeggen dat ze de botten met elkaar vasthouden. Wanneer een kruisband scheurt, heeft dit als gevolg dat de knie niet meer stabiel is. De beenderen schuiven dan gewoon op elkaar.

Bij welke honden komt dit het meest voor?

Een gescheurde kruisband kan voorkomen bij elk ras. Maar we zien een aantal rassen die er gevoeliger voor zijn namelijk:
 • de boxers
 • de chowchow
 • de rotweilers
 • de terriërs

Daarnaast vertonen oudere honden ook een grotere gevoeligheid voor dit soort letsels.

Hoe ontstaat het letsel?

Een gescheurde kruisband kan op verschillende manieren ontstaan. Dit kan voorkomen bij onder andere:
 • een genetische aanleg (bij 70% van de honden scheurt later ook de andere knie)
 • grote honden, doordat de belasting van de banden zwaarder is.
 • bij honden met een verstoorde kniestand, bij een steile kniestand is de kruisband korter en zal dus ook sneller scheuren.
 • oudere of zieke honden doordat de kruisband ook verzwakt is (overstrekking of gedeeltelijk gescheurd)
 • honden met patelluxatie, door deze aandoeningen maken ze meer kans op een letsel van de kruisbanden
 • een sterke draaibeweging van de hond
 • een overstrekking van de knie
 • een ongeval, bijvoorbeeld de hond struikelt of misstapt, kan ook door te ruw te spelen

Symptomen

 • Plotse kreupelheid
 • De hond loopt op de tippen van zijn poot
 • Een zwelling van de knie
 • Momenten waarop de hond piept of jankt

Diagnose

Om een goede diagnose te stellen, is in eerste instantie een orthopedisch onderzoek noodzakelijk. Hierbij wordt onderzocht of het dijbeen ten opzichte van het scheenbeen van elkaar verschuiven. Er kan ook een overvulling van de knie zijn. De hond kan pijn hebben of tegenwerken bij het buigen en strekken van de knie. Om de diagnose te bevestigen en een goede beoordeling te maken, zal een röntgenfoto getrokken worden. Van daaruit zullen de verdere stappen besproken worden voor de juiste behandeling.

Is een operatie altijd noodzakelijk?

Afhankelijk van het ras, het gewicht van de hond en de ernst van het letsel kan overwogen worden om al dan niet te opereren. Indien het niet gewenst is om te opereren, dan zal er gekozen worden om het gewricht langdurig te immobiliseren. De kreupelheid verdwijnt dan in sommige gevallen. Maar na verloop van tijd ontstaat er artrose in het gewricht. Dit komt doordat de beenderen over mekaar wrijven. Meestal krijgt de hond dan een chronisch probleem en zullen enkel pijnstillers helpen. Meestal is deze methode maar aangeraden bij overrekking of gedeeltelijke scheur in de kruisband.

Behandelingsmethodes

Iedere operatie heeft als doelstelling het gewricht weer stabiel te maken om zoveel mogelijk artrose te vermijden. Welk soort operatie er toegepast wordt is meestal afhankelijk van de grootte van de hond, het gewicht, de voorkeur van de dierenarts en natuurlijk ook het prijskaartje dat er aan vast hangt. De gezondheidstoestand van de hond kan ook een rol spelen. We moeten ermee rekening houden dat het meestal een langdurige operatie is waarbij de hond 2 à 3 uur onder volledige narcose ligt. Volgens de technieken die toegepast worden, kunnen we de operaties onderverdelen in twee grote groepen.

De klassieke, oudere technieken

Deze technieken worden meestal toegepast op kleinere rassen. Het doel van deze technieken is het herstellen van de stabiliteit door reconstructie van de kruisband of het verstevigen van het gewrichtskapsel. We maken hierbij een onderscheid tussen:
 • de over the top techniek
 • halteband techniek
 • de laterale flo-teugel
 • imbricatie van kapsel en fascie
 • de kunstofband is ook nog vaak toegepast. Hierbij gaat het om een nylondraad dat achter een sesamsbeentje wordt gehaakt en daarna door een bottunneltje in het scheenbeen. Dit bootst de kruisband na (wordt extracapsulaire geplaatst) waardoor de knie weer stabiel kan zijn.

De voordelen van deze technieken is dat het minder ingrijpend is en minder kostelijk.

De nieuwere technieken of krachtneutraliserende technieken

Deze technieken hebben tot doel de craniale verplaatsing van de tibia te verhinderen door middel van osteotomie die de krachten binnen de knie heroriënteert of met andere woorden hierbij wordt de stand van de knie anatomisch veranderd, zodat het vooruitschuiven geneutraliseerd wordt en de kruisband niet meer nodig is. Hierbij onderscheiden we 3 technieken.
 • TTA 'Tibial Tiberosity Advancement': De kracht tot het plateau veranderd. Hierbij wordt de tuberiositas tibiae naar craniaal verplaatst. Zo worden de krachten van de knie bij craniale verplaatsing van de tibia geneutraliseerd.
 • TPLO 'Tibial Plateau Leveling Osteotomy': Het plateau wordt gedraaid. Hierbij wordt het scheenbeen plateau zo gekanteld en met een sterke botplaat met schroeven vastgezet. Op die manier heeft de hond geen nieuwe kruisband nodig.
 • TTO 'Tripel Tibial Osteotomie': Deze techniek is een combinatie van de twee vorige technieken.

Deze operaties zijn erg kostelijk (gemiddeld 1.500 EURO) door het gebruik van implantaten. Het zijn ook ingewikkelde operaties waardoor de kans op complicaties verhoogd is.

Nazorg

Na de operatie moet de hond meestal zes weken rusten en alle bewegingen beperken. Tijdens de rustperiode kunnen kleine oefeningen worden gedaan en kan de poot gemasseerd worden om stijfheid te voorkomen. Als hij moet uitgelaten worden om zijn behoeften te doen, moet dit aan de leiband. Ook in de tuin moet de hond aangelijnd blijven om te vermijden dat hij gaat rennen of springen. De hond mag ook geen trappen lopen. Er mogen geen spelletjes gespeeld worden waarbij de hond zijn poten belast. Na zes weken mag de hond weer langzaam aan maar beperkt bewegen. Hij zal trouwens zijn verloren spieren in zijn poot en conditie weer moeten opbouwen. In een eerste fase moet de hond wandelen op vlakke ondergrond. De duur van de wandelingen zullen geleidelijk aan opgebouwd worden. In een tweede fase zal de hond opnieuw op oneffen ondergrond mogen wandelen. De dierenarts kan een revalidatieplan meegeven die de nazorg zal vergemakkelijken. In normale omstandigheden kunnen de meeste honden binnen de twee weken terug op hun poot lopen maar volledig herstel zal een paar maanden in beslag nemen. Na verloop van tijd zal, als gevolg van de operatie, artritis optreden op het behandeld gewricht. Dit is een normaal proces en kan niet vermeden worden.

Medicatie

Er zal meestal altijd een combinatie van ontstekingsremmers en pijnstillers gegeven worden.

Preventie

 • Probeer er voor te zorgen dat de hond geen overgewicht heeft
 • Laat de hond niet op gladde of te oneffen oppervlakten wandelen
 • Wees voorzichtig met ruwe spelletjes
© 2014 - 2022 Oceane, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Help, mijn hond heeft zijn kruisband gescheurd!Een gescheurde kruisband is het meest voorkomende orthopedische letsel bij de hond. De meest voorkomende oorzaak van een…
Gescheurde kruisbandGescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is erg pijnlijk en wordt veroorzaakt door het plots draaien van de knie, bijvoorbeeld tijdens s…
Aandoeningen hond: gescheurde kruisbandAandoeningen hond: gescheurde kruisbandEen gescheurde kruisband is een veel voorkomende oorzaak van kreupelheid in de achterpoten van grotere hondenrassen. Vaa…
De anatomie van de knieEen van de meest door blessures getergde gewrichten in het menselijk lichaam is het kniegewricht. Bij veel sporten voor…

Als je huisdier kanker heeftAls je huisdier kanker heeftJe huisdier met kanker is niet anders dan bij mensen. Net zo onvoorspelbaar en ongenaakbaar als bij de mens. Alleen kan…
Kat zindelijk maken: hoe aan te pakken?Kat zindelijk maken: hoe aan te pakken?Om een kat zindelijk te maken is dit het beste wanneer dit op zon jong mogelijke leeftijd gebeurt. Een kat is een dier…
Bronnen en referenties
 • www.orsami.com/details.asp?language-nl.produktID=500755
 • www.argoshombeek.be/tplo.htlm
 • www.daphorst.com/kruisbandoperatiehond.html
 • Dierenziekenhuizen.nl/behandeling/chirurgie/kruisbandoperatie-hond-via-tta/
Reacties

Bachielis, 04-12-2015
Hoeveel zijn de kosten voor een TTA RAPID operatie voor een: hond, teef, Presacanario mix bully en 40kg en leeftijd 14 mnd? Reactie infoteur, 07-12-2015
In de praktijk kunnen er grote verschillen in kostprijs voorkomen. Ik zou durven stellen dat de gemiddelde kostprijs in het algemeen rond 1.500 Euro ligt. De kostprijs is sterk afhankelijk van het materiaal dat wordt gebruikt en van praktijk tot praktijk. Hou er ook rekening mee dat er nog aanvullende kosten kunnen bijkomen voor nazorg en controle. Het beste is om een schatting te laten maken door de dierenarts of dierenkliniek die u uitgekozen heeft.

Leo, 29-08-2014
Vol aandacht heb ik de pagina gelezen en ik weet niet of het kan maar ik heb een vraagje,
bij ons hondje een malthezer schoot om de haverklap haar knietje uit de kom met als gevolg een gescheurde kruisband nu is zij daar aan geopereerd in juni en nu loopt ze weer mank naar de dierenarts en die zei het knietje is losgeschoten en er zal een zwaardere operatie misschien in de toekomst nodig zijn mijn vraag hoe kan dit wat is er mis gegaan?
ook aan de dierenarts gevraagt maar die zei ze heeft misschien een foute beweging gemaakt is deze operatie dan voor niets geweest weet niet meer wat te doen misschien dat ik er nu andwoord op krijg.
b.v.d. leo Reactie infoteur, 31-08-2014
Beste Leo,

Ik wil eerst en vooral benadrukken dat ik geen dierenarts ben. Ik kan je wel meedelen dat ik uit ervaring weet dat niet alle operaties aan de knie bij de hond 100 % slaagkansen hebben. Alles hangt af van welk soort operatie bij welke ras uitgevoerd werd. Honden die heel actief zijn en vooral zwaardere en grotere honden (dit is hier niet het geval), zijn beter gebaat met een zwaardere ( en kostelijker) operatie. Bij de operatie moet er heel veel overwogen worden om onnodige kosten te vermijden. Ik denk dat in uw geval het beste is om alles te overleggen met een specialist. Er spelen volgens mij twee zaken namelijk, de gescheurde kruisband die moest hersteld worden maar ook het telkens uit de kom schieten van de knie. Dit kan ook één van de oorzaken zijn waarom de operatie mislukt is. Een specialist zal beter zicht hebben op wat er reeds gebeurd is en wat er nog kan gebeuren om het in de toekomst te vermijden. U hebt ook het recht duidelijke informatie te vragen aan uw dierenarts of om een tweede opinie te vragen aan een andere dierenarts. Het spijt mij dat ik niet rechtstreeks uw vraag kan beantwoorden maar hoop dat ik u een beetje op weg heb geholpen. Mvg, Océane

Oceane (88 artikelen)
Laatste update: 03-08-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.