Kattenrassen: Exotic shorthair

Kattenrassen: Exotic shorthair De exotic shorthair is een kortharige variëteit van de pers die oorspronkelijk uit Amerika komt. In Nederland werd een fokprogramma opgezet met Perzen die gekruist werden met de Britse Korthaar. Deze kat heeft een gedrongen uiterlijk en een expressieve korte kopvorm met grote ronde ogen. Net zoals bij de Pers heeft de exotic shorthair een lief en aanhankelijk karakter. Het zijn sociale dieren die prima passen in een gezin met kinderen, andere katten of honden.

De geschiedenis

Enkele Amerikaanse fokkers van de Amerikaanse Korthaar fokten dit ras met de pers. Het heeft jarenlang geduurd voordat de exotic shorthair de gewenste gedrongen vorm had. In 1966 werd besloten om een fokprogramma op te zetten voor dit nieuwe ras die later de naam exotic shorthair kreeg. Er werd gestreefd naar een kat die qua type en bouw gelijk was aan een pers, maar dan met een korte vacht. Ook werd er voor de exotic shorthair een fokprogramma opgezet in Nederland. Men gebruikte alleen de Britse Korthaar die gekruist werden met Perzen. Later werden ook Amerikaanse lijnen gebruikt. Er werd geselecteerd op een kort gedrongen type met een goede bouw.

Fokken

Het gen voor kort haar is dominant, daardoor is deze eigenschap gemakkelijker door te geven. Dit betekent dat er uit een combinatie van een korthaar en een pers alleen maar kittens komen met kort haar. Uit een combinatie van een korthaar (met een langhaarfactor in de genen) en een pers komen 50% langhaar kittens en 50% korthaar kittens. Uit de praktijk blijkt dat als een Exotic te vaak met een Exotic wordt gekruist, dat de vachtstructuur achteruit gaat. Daarom wordt er meestal gekozen voor de combinatie van een pers met een Exotic. Alleen ervaren fokkers zijn in staat om aan een nest pasgeboren kittens te kunnen zien of ze kort of lang haar krijgen. Meestal wordt het pas na vier tot vijf weken duidelijk, als de vacht gaat groeien.

Uiterlijk

Een exotic shorthair heeft het voorkomen van een pers, maar dan met een korte vacht. De rasstandaard qua type en bouw is dan ook gelijk met een pers. Het is een stevig gebouwde kat, met grote stralende ogen die wijd uiteen staan in de ronde kop. Dit geeft hem een lieve expressieve uitstraling. De kop is massief met een breed schedel en zijn neus is kort met een geprononceerde stop tussen de ogen. De wangen zijn vol van vorm en zijn kaken zijn breed. Zijn oren zijn klein en afgerond en staan wijd uiteen en laag op zijn kop. Het lichaam is gedrongen en hij staat laag op zijn korte, stevige rechtstaande poten. Hij heeft een brede ruglijn en brede schouders. De Exotic is gespierd, met grote ronde stevige voeten. De staart is kort en dicht behaard met een afgerond einde. Alle kleuren en patronen zoals die voorkomen bij de pers, zijn toegestaan.

Vacht

De vacht komt niet overeen met de pers. De exotic shorthair heeft een korte dikke, zacht aanvoelende vacht met een dicht ingeplante ondervacht. Als je de vacht aanraakt, moet deze verend aanvoelen en het mag niet glad liggen en behoort haaks op de huid te staan. Deze vacht vergt minder onderhoud dan die van een pers. Een tot enkele malen per week borstelen met een (varkensharen) borstel is meestal voldoende. Tijdens de rui moet hij wat vaker geborsteld worden om vervilting te voorkomen. Als de kat een erg volle vacht heeft, moet hij misschien af ten toe geplukt worden om dode haren die los tussen de vacht steken te verwijderen.

Karakter

Een exotic shorthair heeft een lief en aanhankelijk karakter en is rustig. Hij is gemakkelijk in de omgang en een trouwe huisgenoot. Hoewel ze erg aanhankelijk zijn en over het algemeen van aaien houden, is het geen opdringerige kat. Door beleefd te miauwen vraagt hij aandacht van iemand. Deze sociale kat vindt andere katten, kinderen en ook honden over het algemeen geen probleem. Ze hebben niet zo snel last van jaloezie of de neiging om hun territorium te verdedigen.

Verzorging

Door het selectief fokken van dit soort, is de kop erg kort. Net zoals de pers zijn deze katten gevoeliger voor een oog- en neusinfectie vanwege de korte traanbuizen. Vaak zijn de traanbuizen ook niet goed gevormd. Daarom moet je dit goed schoonhouden en als hij troep in zijn oog heeft, dit voorzichtig met een vochtig watje verwijderen. Als je met deze kat naar een tentoonstelling wilt, moet je hem toiletteren (bijvoorbeeld oorpluimen verwijderen) en van tevoren baden. Tijdens het aaien kun je de gezondheid van de kat in de gaten houden en voelen of alles nog in orde is. Verder moet je hem goede voeding geven om hem in goede conditie te houden en heeft hij zijn jaarlijkse inentingen nodig.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Raskatten: ExoticRaskatten: ExoticDe exotic, of exotic shorthair, is een kat die in de Verenigde Staten voor het eerst een officiële status kreeg. De kat…
American ShorthairAmerican Shorthair katten werden rond het jaar 1500 meegenomen door ontdekkingsreizigers en kolonisten naar het huidige…
Korthaar kattenKorthaar kattenWe kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekend…
Aangeboren doofheid bij de katAangeboren doofheid bij de katDe aangeboren doofheid bij een kat wordt vaak in zijn algemeenheid bij de witte kat neergelegd. En hoewel daar een kern…

Kattenrassen: Egyptische mauKattenrassen: Egyptische mauDe Egyptische mau komt oorspronkelijk uit het oude Egypte en daar werd hij 4000 jaar geleden vereerd als een god. Hij wa…
Kattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vachtKattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vachtDe German Rex is een kat van gemiddelde grootte die afkomstig is uit het voormalig Oost-Duitsland. Hij is ontstaan rond…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: RobynRandell, Pixabay
  • www.raskatten.com
  • www.kattenplaza.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.