Kattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vacht

Kattenrassen: German Rex, een kat met gegolfde vacht De German Rex is een kat van gemiddelde grootte die afkomstig is uit het voormalig Oost-Duitsland. Hij is ontstaan rond 1930 uit een blauwe Rus en een tabakskleurige Angora. Sinds 1982 is deze slanke kat met gegolfde vacht erkend. Hij haart bijna niet en is gemakkelijk te verzorgen. Hij is erg op mensen gericht en heeft een vriendelijk en speels karakter. Hij past goed in een gezin met kinderen en andere huisdieren, en houdt niet van langdurig alleen zijn.

Geschiedenis

Oorspronkelijk komt de German Rex uit het voormalige Oost-Duitsland (DDR). Rond 1930 werd in Köningsberg de kater Munk geboren uit een Blauwe Rus en een tabakskleurige Angora. Hij had een korte, krullende vacht en hij werd in zijn dorp een beroemdheid. Er is nooit bewust met hem gefokt, maar vermoedelijk heeft hij poezen gedekt waardoor zijn genen zijn doorgegeven. De Rex-factor (genetische aanleg) is aanwezig op een recessief gen en komt alleen maar tot uiting als er geen dominant gen tegenover staat. Sinds 1964 werden er German Rexen gefokt en in 1973 kwamen de eerste katten van dit ras naar West Duitsland. Sinds 1982 is het ras erkend. De German Rex heeft veel genetische overeenkomsten met de Cornish Rex.

Met de German Rex is altijd op kleine schaal gefokt. Eind jaren 90 van de vorige eeuw was dit ras ook bijna uitgestorven. In het jaar 2000 is er door een aantal Duitse fokkers een fokprogramma opgezet met de laatste exemplaren van de German Rex. Omdat het aantal katten van dit ras nog steeds laag is, wordt er tegenwoordig nog steeds door fokkers uitgekruist. Dit is noodzakelijk om inteelt zoveel mogelijk te vermijden. Er worden voor het uitkruisen vooral Europese Kortharen gebruikt. In het jaar 2005 kwamen de eerste German Rexen naar Nederland.

Het uiterlijk

Het lichaam van de German Rex is van gemiddelde afmeting en lengte. Hij is krachtig en gespierd, maar niet massief en hij is zwaarder gebouwd dan de Cornish Rex en de Devon Rex. Hij heeft een rechte rug, waardoor de poten er slank uitzien. Hij heeft een ronde kop met een krachtige kin en met een breedte tussen de oren van gemiddelde grootte. Zijn oren zijn breed aan de basis en aan de bovenzijde rond. Zijn neus vertoont een lichte welving en zijn ogen staan op een goede afstand van de neuslijn. De heldere ogen zijn goed geopend, niet te klein en moeten qua kleur harmoniëren met de vacht. Zijn snorharen zijn korter dan gemiddeld en zijn net zoals de vacht gekruld.

Vacht

De vacht van een German Rex voelt zacht en fluwelig aan, en hij beschikt niet over dekharen. Ondanks het ontbreken van deze vachtlaag, heeft hij geen last van kou. De vacht is kort, dicht en pluche-achtig met golven of krullen. Ook de staart is goed behaard. Alle kleuren en patronen zijn erkend, ook inclusief aftekeningen en witte vlekken. De vacht is het hoofdcriterium bij de Rex soorten. Daarom zal een dichte vacht met goede krullen de voorkeur hebben. Af en toe moet de vacht verzorgd worden, maar dan wel met zachte hand. Je kunt een zachte babyborstel gebruiken en kam hem aaiend.

Karakter

De German Rex heeft een erg vriendelijk karakter. Hij houdt van spelen en is erg actief. Hij wil graag bij de mens zijn en is zeer aanhankelijk. Ook past hij zeer goed in een gezin met kinderen, andere katten of honden. Buitenshuis kunnen ze nog wel eens dominant reageren op andere katten en zullen een vechtpartij niet altijd uit de weg gaan. Hij is niet geschikt om langere tijd alleen te zijn en kan dan ook het beste in gezelschap zijn van een andere kat als hij binnen wordt gehouden.

Verzorging

Ook al is de German Rex goed aangepast aan ons klimaat, door het ontbreken van de bovenste haarlaag heeft hij meer warmteverlies dan een gemiddelde kat. Dit moet door een dieet worden opgevangen waardoor Rex katten meer vet in hun voeding nodig hebben. Om hem goed door de rui heen te helpen, kun je hem tijdens deze periode een vitamine-B-complex geven. Het voordeel is dat deze kat bijna niet verhaart. Zijn overmatige grote oren moeten regelmatig gecontroleerd worden en eventueel voorzichtig worden gereinigd.

Lees verder

© 2014 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Turkse AngoraEen van mijn hobby's zijn mijn katten. Vier daarvan zijn Turkse Angora's. De eerste Turkse Angora in huis was de odd-eye…
Kattenrassen: NebelungKattenrassen: NebelungDe Nebelung is een kat afkomstig uit de Verenigde Staten. Zijn naam heeft hij te danken aan het Duitse woord Nebel. Deze…
De Turkse AngoraDe Turkse Angora, een sierlijke en elegante kat, afkomstig uit Turkije, die sinds de 17e eeuw populair is in Europa. Een…
Aparte vachten bij konijnenKonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Voordat u een konijn aanschaft is het handig om te kijken wat u aan verzo…

Kattenrassen: Exotic shorthairKattenrassen: Exotic shorthairDe exotic shorthair is een kortharige variëteit van de pers die oorspronkelijk uit Amerika komt. In Nederland werd een f…
Kattenrassen: Havana BrownKattenrassen: Havana BrownDe Havana Brown is een mahoniekleurige kat die door een groep Engelse fokkers is gecreëerd uit het type siamees, zwarte…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: M.Gerver, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • www.cats-and-dogs.nl
  • www.raskatten.nl
  • www.wikipedia.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 11-10-2017
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.