Raskatten: Exotic

Raskatten: Exotic De exotic, of exotic shorthair, is een kat die in de Verenigde Staten voor het eerst een officiële status kreeg. De kat wordt ook wel kortharige pers genoemd en hoewel dat inmiddels ook het geval is, is de basis in eerste instantie anders gelegd. Deze mooie, ietwat gedrongen kortharige kat heeft er lang over gedaan echt populair te worden. Sinds begin 21ste eeuw zie je de kat in alle kleurschakeringen verschijnen. Wat voor kat is het precies?

Exotic, de basis

De exotic is niet zoals wel eens gedacht wordt een kat die per ongeluk is ontstaan. Het is geen onbedoelde mutatie van de originele langharige pers. Deze kat vindt haar oorsprong in de Verenigde Staten, halverwege de jaren zestig van de 20ste eeuw. De bestaande Amerikaans korthaar leek erg veel op de gewone huiskat. Verder wilde men de kat wel iets steviger in bottenbouw hebben. De Perzische kat werd ingezet om te kruisen met de Amerikaanse korthaar. Ondanks deze kruisingen ontstond er niet de kat die men voor ogen had. De Amerikaans korthaar begon meer op een pers te lijken met als enige uitzondering dat ze kort haar had en dat was niet de bedoeling.

Wat er vervolgens gebeurde met deze katten, is dat men de overkoepelende organisatie CFA vroeg hier een apart ras van te maken en deze als zodanig te mogen gaan fokken. De naam ‘Exotic shorthair’ werd er aan gegeven in 1966. Daar ligt eigenlijk het officiële startpunt voor deze kat zoals we deze tegenwoordig kennen. Er werden vaker persen in gekruist dan kortharige katten en dit resulteerde in een kat die er vrijwel hetzelfde uitziet als de langharige pers, maar dan met een kortharige vacht.

Kleurslagen van oudsher

Omdat men ooit begonnen was met de shaded silvers, liepen van deze kleur de meeste exemplaren rond. Al snel werd ook het traject ingezet om de klassieke kleuren zoals blauw, zwart, crème, rood of wit te fokken. Daarna volgden ook de patrooncombinaties, zoals tabby en colourpoint.

Kenmerken

De kenmerken zijn in meerdere opzichten gelijk aan die van de langharige pers. In sommige opzichten wijkt deze kat iets af, maar is veelal slechts een nuancering.

Bron: RobynRandell, PixabayBron: RobynRandell, Pixabay
Uiterlijk
Het uiterlijk van de exotic is, zoals aangegeven, identiek aan dat van de pers met uitzondering van de vachtlengte. Dat wil zeggen:
  • Stevige geblokte en gespierde bouw met een korte staart.
  • De vacht is vol van structuur.
  • Een massieve, bolle kop, kleine oortjes en een brede, korte nek.
  • De ogen zijn groot en rond en staan relatief ver uit elkaar.
  • De neus is plat met een stevige stop.
  • De kaken zijn krachtig en het gebit sluit netjes (geen over- of onderbeet).
  • Korte poten en relatief grote voeten, welke stevig op de grond staan.
  • De borstkas is breed en diep.

Karakter

Deze ietwat ingetogen kat heeft een rustig en lief karakter. Ze is trouw, zachtaardig, aanhankelijk en wordt graag geaaid. Ze dringt zich niet op en dat maakt de kat heel gemakkelijk in omgang. Als deze kat iets wil, dan zal ze slechts zacht miauwen.

Deze kat kan prima overweg met andere katten, honden en kleine kinderen. Ze heeft nauwelijks territoriumdrang en doet het dus meer dan prima in een gezin.

Onderhoud van de exotic

Met een kortharige kat ligt het niet direct in de lijn der verwachting, maar de vacht van deze kat moet regelmatig geborsteld worden. Zeker als ze in de ruiperiode zit, maar ook door het jaar heen is het goed de kat regelmatig te borstelen. Het is zinvol om hier vanaf jonge leeftijd mee aan de slag te gaan. Dan leert de kat dat het heel normaal is en zal je weinig moeite hebben met het borstelen van de kat. Voor kleine klitjes die in de dikke vacht kunnen ontstaan kan je een kammetje inzetten, maar leg je vingers tegen de huid om te voorkomen dat je pijnlijk aan de vacht en huid moet trekken.

Door de korte stop kan de kat meer dan gemiddeld traanvocht produceren. De traanbuizen kunnen ietwat vervormd zijn. In dat geval is het goed het traanvocht regelmatig weg te halen met een beetje gedesinfecteerd water op een watje. Zo voorkom je dat het vocht langs de neus naar beneden loopt. Ouder vocht geeft vervolgens ook nog een diepe kleur en kan een ongewenste geur afgeven.

Bron: Wokwak, PixabayBron: Wokwak, Pixabay

Gezondheidsaspecten

Deze goed gefokte kat is over het algemeen een gezonde kat met weinig genetische afwijkingen. Er is er één die wel eens opspeelt en dat is de zogenaamde cystenieren. Door nierfalen kan de kat dan komen te overlijden. Men probeert deze genetische afwijking middels goede fokprogramma’s te voorkomen.

Verder kan de kat door het te ver doorfokken (om maar een zo plat mogelijke kop te krijgen) ook een te grote stop hebben. In dat geval zijn de traanbuizen misvormd, kunnen er oogontstekingen ontstaan en sluit het gebit niet goed. Men probeert dit wel aan banden te leggen, maar het komt nog steeds voor en de vraag is of het ooit helemaal opgelost wordt.

Tot slot

De exotic is een rustige en zachtaardige kat die gemakkelijk te houden is. Zowel een gezin, als anders katten of honden, de exotic kan er goed mee overweg. Zolang het niet om een doorgefokte kat gaat, kan je lang veel plezier aan deze lieve kat beleven.
© 2018 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kattenrassen: Exotic shorthairKattenrassen: Exotic shorthairDe exotic shorthair is een kortharige variëteit van de pers die oorspronkelijk uit Amerika komt. In Nederland werd een f…
Joe Exotic in Tiger King: Murder, Mayhem and MadnessJoe Exotic in Tiger King: Murder, Mayhem and MadnessMaak kennis met de 'Tiger King', een emotionele, openlijk homoseksuele en met geweren zwaaiende excentriekeling op het c…
Aangeboren doofheid bij de katAangeboren doofheid bij de katDe aangeboren doofheid bij een kat wordt vaak in zijn algemeenheid bij de witte kat neergelegd. En hoewel daar een kern…
American ShorthairAmerican Shorthair katten werden rond het jaar 1500 meegenomen door ontdekkingsreizigers en kolonisten naar het huidige…

Kattenrassen: SavannahKattenrassen: SavannahDe Savannah is een hybride kattensoort. Het ras vindt zijn oorsprong in een kruising tussen de serval (Felis serval) en…
Hondenrassen: BergamascoHondenrassen: BergamascoDeze grote ietwat woest uitziende hond behoort tot de herdersoorten. Door de dikke lange veelal vervilte vacht en die ie…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Wokwak, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Exotic_(kattenras)
  • https://www.dekattensite.nl/alles-over-de-kat/kattenrassen/exotic/
  • http://dierenweetjes.be/Katten/Kattenrassen/Exotic.html
  • Afbeelding bron 1: RobynRandell, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Wokwak, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-10-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.