Korthaar katten

Korthaar katten We kennen verschillende soorten korthaarkatten, die hieronder beknopt worden beschreven. Uiteraard worden de zeer bekende soorten zoals de Burmees en de Siamees beschreven, maar ook de vele minder bekende soorten.

Korthaarkatten

Abessijn

De Abessijn is waarschijnlijk een van de eerste echte raskatten die als huisdier werd gehouden. De Abessijn lijkt erg op de oude Egyptische katten. In 1882 werd deze kat als officieel ras erkend. Niet alle genoemde kleuren worden door alle overkoepelende organisaties erkend. We kennen de Abessijn in de kleuren: Lilac, Blauw, Chocolate, Zwart Zilver, Fawn, Sorrel, Ruddy en Sorrel Zilver.

American Curl

De American Curl dankt zijn naam aan zijn gekrulde oren. De oren van deze kat zijn naar achteren gevouwen, wat een koddig gezicht is. De American Curl is een relatief nieuw ras, pas in 1983 werden de eerste American Curls ingeschreven op een kattenshow. Sindsdien was de aandacht getrokken, en werden ze verder gefokt. Inmiddels kennen we de volgende varianten: Schildpad Gemarmerd, Zwart en Seal Tabby Point.

American Shorthair

De American Shorthair is ontwikkeld uit Europese katten. Deze werden door ontdekkingsreizigers overgescheept naar Amerika. De American Shorthair is de tegenhanger van de Europese en de Britse Korthaar. We kennen hem in de volgende varianten: Zwart, Wit met een Blauw en een Gouden Oog, Zwart Smoke, Rood Gemarmerd, Zwart Gemarmerd, Zwart Schildpad Gemarmerd, Rood met Wit van Tabby, Crème Gestreept, Blauw Gestreept, Blauw-Creme, Blauw Schildpad met Wit, Crème Gemarmerd, Zilver Gemarmerd, Chocolate Shaded Silver en Shaded Silver.

American Wirehair

De Wirehair heeft een zeer aparte vacht, die er eigenlijk nogal onverzorgd uitziet. De kat kan daar niks aan doen, deze zogenaamde draadharige vacht hebben ze van zichzelf. Deze kat is ontstaan door een draadharige kater de kruisen met American Shorthair katten. We kennen hem in de volgende varianten: Schildpad met Wit, Zwart Gestreept en Schildpad met Wit Van.

Asian

Asian is een ras dat het traditionele type van een Burmees heeft, maar die van de Burmees verschillen door hun kleur, patroon of vachtlengte. Soms worden de Burmilla, de Bombay en de Tiffanie ook tot de Asians gerekend. We kennen de Asian in de volgende varianten: Brown Spotted Tabby, Red, Burmese-Brown Smoke, Chocolate Smoke en Black Smoke.

Bengal

De Bengal is een kruising van een gewone huiskater en een Bengaalse tijgerkat. Het was de bedoeling om deze kat te laten lijken op wilde katachtigen. We kennen de variant Leopard

Bombay

De Bombay werd in 1958 in de VS gefokt, het doel was om een kat te fokken die op een zwarte panter lijkt. Sinds 1976 is het ras erkend in de VS, maar in de rest van de wereld is dit ras nog vrij zeldzaam. Het is logisch dat dit ras alleen in de variant Black voorkomt.

Brits Korthaar

De Britse Korthaar is gefokt uit ‘gewone’ korthaarkatten. Door deze te kruisen met de Pers ontstond de Britse Korthaar. We kennen de volgende varianten: Wit met Gouden Ogen, Wit met Blauwe Ogen, Wit met een Gouden en een Blauw Oog, Crème, Lilac, Blauw, Chocolate, Zwart, Bi-Colour Crème met Wit, Blauw Schildpad met Wit, Schildpad met Wit, Blauw Gevlekt, Zilver Gevlekt, Zwart Gemarmerd, Rood Gevlekt, Crème Gevlekt, Rood Gestreept, Blauw-creme, Schildpad, Bi-Colour Blauw met Wit, Bi-Colour Zwart met Wit, Rood Gemarmerd, Blauw Gemarmerd, Zwart Smoke, Schildpad Smoke, Chinchilla en Red Shaded Cameo.

Daarnaast kennen we ook de Brits Korthaar Colourpoint, die echter niet door alle instanties erkend wordt.

Burmees

De Burmees staat bekend als een zeer speelse kat. Dit, in combinatie met zijn aparte uiterlijk, zorgt voor een grote populariteit van dit ras. De Amerikaanse Burmees is meestal wat zwaarder dan de Europese, en heeft vaak wat kortere poten. De Burmees komt in de volgende varianten voor: Crème, Rood, Chocolate, Lilac, Blauw, Bruin, Chocolate Tortie, Lilac Tortie, Blue Tortie en Brown Tortie.

Burmilla

De Burmilla is ontstaan door een samenvoeging van Burmees en Chinchilla. Dit ras wordt zowel in ‘zilver’ als ‘golden’ vorm gefokt. De Burmilla lijkt veel op de Burmees. We kennen ze in de volgende varianten: Chocolate Tipped, Lilac Shaded, Lilac Shaded Silver, Light Chocolate Tipped en Brown Tipped.

California Spangled

Deze kat werd doelbewust gefokt om te lijken op de wilde verwanten van de huiskat. Dit werd gedaan door Paul Casey, een Amerikaan. Pas in 1986 werd dit ras ontstaan. We kennen de California Spangled nu in Gold (naar een Luipaard) Silver, Blue, Charcoal en Brown.

Chartreux

De Chartreux komt slechts in een kleur voor: Blauw (Chartreux) Deze katten schijnen door monniken te zijn gefokt, maar bewijzen daarvan ontbreken.

Cornish Rex

De Cornish Rex werd ontwikkeld in Cornwall, Engeland. Zij kenmerken zich door hun gegolfde vacht, die geen bovenvacht heeft. De haren zijn dan ook zeer kort, waardoor de Cornish Rex een nogal kouwelijke kat is. Ze zijn niet graag buiten als het regent of koud is. De Cornish Rex kennen we in de varianten Wit, Crème, Blauw met Wit, Schildpad, Schildpad met Wit Harlekijn, Cinnamon Zilver Ticked, Chocolate Point Si-Rex, Rood, Blauw Smoke, Blauw-Creme Smoke en Zwart Smoke met Wit.

Devon Rex

De Devon Rex komt oorspronkelijk uit Devon, Engeland. De Devon Rex lijkt op de Cornish Rex, maar de Devon Rex heeft wel een bovenvacht. We kennen de Devon Rex in de varianten: Wit, Crème, Blauw, Cream Tabby Point Si-Rex, Zilver Tortie Tabby, Crème met Wit, Zwart Smoke met Wit, Blauw Schildpad met Wit, Zwart Smoke, Rood en Zwart Gevlekt.

Egyptian Mau

Deze gevlekte kat werd in de VS gefokt uit Egyptische en Europese katten. De kat lijkt ook erg op de katten uit het oude Egypte. We kennen de Egyptian Mau in de varianten Silver, Bronze en Black Smoke.

Europees Korthaar

In Brittannie heet de verwant van deze kat Brits Korthaar. Ook kennen we de American Shorthair. De Europese Korthaar kenmerkt zich doordat zij iets langer en slanker is, tevens zijn de oren iets groter dan bij Britse Kortharen. Inmiddels is de naam van deze kat officieel veranderd in Brits Korthaar, hoewel de naam Europees Korthaar nog steeds ingeburgerd is. We kennen de volgende varianten: Crème, Rood Shaded Cameo, Schildpad Smoke, Crème Zilver Gevlekt, Rood Zilver Gestreept en Zwart Zilver Gestreept.

Exotic Shorthair

De Exotic Shorthair is per toeval ontstaan. Toen de vachttextuur van Perzen bij American Shorthair werd geprobeerd vast te leggen, ontstond deze variant. In 1967 werd de Exotix erkend als een apart ras. We kennen de volgende varianten: Blauw, Zwart, Colourpoint Blue Point, Golden Shaded, Schildpad Zilver Gemarmerd, Lilac Tabby Point Colourpoint en Zwart Gevlekt.

Japanese Bobtail

De Japanse Bobtail heeft een heel aparte start. De staart is tot wel 10 centimeter lang, maar is zodanig opgekruld dat hij helemaal tegen het lijf aangedrukt zit. De staart is nog het beste te vergelijken met de staart van een konijn. We kennen de Japanse Bobtail in de variant Rood met Wit.

Korat

Korat is een provincie in Thailand, hier komt deze kat dan ook vandaan. In 1959 werd de Korat naar de VS getransporteerd, waarna ze over de hele wereld werden gefokt. Deze kat is vrij zeldzaam en komt alleen in de kleur Blauw voor. Hij lijkt nogal op de Russisch Blauw kat, maar bij het fokken wordt er wordt naar gestreefd om enkele typische kenmerken te benadrukken.

Manx

De Manx kat is waarschijnlijk ontstaan op het eiland Man. Door mutatie is bij deze katten staartloosheid ontwikkeld, ze hebben dus geen staart. Slechts twee soorten Manx zijn geschikt als showkatten: Rumpy (zonder staart) en Stumpy (met een staart tot maximaal drie centimeter) We kennen ook de Longie en de Tailed, deze zijn slechts voor de fokkerij erkend. We kennen de Manx in de volgende varianten: Wit, Zwart met Wit, Rood Gemarmerd, Rood Gemarmerd met Wit en Schildpad.

Ocicat

De Ocicat is een nog relatief nieuw ras, pas in 1964 werd dit ras voor het eerst gefokt. De Ocicat was een kruising tussen een Siamese kater en een half Abessijn, half Siamees vrouwtje. We kennen de Ocicat inmiddels in Chocolate, Tawny en Silver.

Oosters Korthaar

De Oosters Korthaar ziet er met zijn wat scheve ogen inderdaad nogal Oosters uit. De Oosters Korthaar is van een Siamees type en komt voor in de volgende varianten: Foreign White, Crème, Lavendel, Rood, Fawn, Rood met Wit, Cinnamon, Caramel, Havana, Blauw, Zwart, Caramel Silver Ticked Tabby, Cinnamon Tortie Chocolate Tortie, Tortie Black Silver Spotted, Chocolate Spotted, Lilac Blotched, Zwart Smoke, Zwart Smoke met Wit, Red Ticked Tabby, Lilac Ticked Tabby, Caramel Ticked Tabby, Chocolate Blotched Tabby, Chocolate Ticked Tabby, Black Silver Spotted en Black Silver Blotched Tabby.

Russisch Blauw

De Russisch Blauw wordt ook wel Kat van Archangelsk genoemd, omdat de katten vanuit die haven naar Engeland werden gebracht. Vanaf 1912 is het een officieel erkend ras, dat slechts in de kleur Blauw voorkomt.

Scottish Fold

De Scottish Fold ziet er met zijn naar voren gevouwen oren nogal koddig uit, uiteraard is deze kat afkomstig uit Schotland. Deze variant is vooral populair in de VS. We kennen de volgende varianten: Bi-Bolour Zwart met Wit, Bi-Colour Blauw met Wit, Schildpad met Wit en Zwart Smoke met Wit.

Selkirk Rex

De Selkirk Rex heeft dikke, krullerige haren. Ook de snorharen zijn gekruld. De Selkirk Rex is een betrekkelijk nieuw ras, pas in 1987 werd het eerste exemplaar geboren, waarna het verder is gefokt. We kennen de Selkirk Rex inmiddels in de varianten Blauw-Creme, Schildpad en Zwart Schildpad Smoke.

Siamees

De Siamees is al jarenlang een van de bekendste raskatten, hoewel de populariteit wel afneemt nu er zoveel verschillende rassen bestaan. De Siamees was al in de 14e eeuw bekend en sindsdien zijn er talloze varianten ontstaan. Siamese katten hebben ‘points’ dat wil zeggen dat sommige lichaamsdelen (staart, poten, gezicht, oren) donkerder gekleurd zijn dan de rest van het lichaam. We kennen de Siamees in de varianten Cream Point, Red Point, Lilac Point, Blue Point, Chocolate Point, Seal Point, Blue Tortie Point, Chocolate Tortie Point, Seal Tortie Point, Red Tabby Point, Seal Tabby Point, Cream Tabby Point, Lilac Tabby Point, Blue Tabby Point, Chocolate Tabby Point, Lilac Tortie Tabby Point, Blue Tortie Tabby Point, Chocolate Tortie Tabby Point en Seal Tortie Tabby Point.

Singapura

De Singapura is afkomstig uit Singapore, waar het ras vanaf halverwege de jaren zeventig wordt ontwikkeld. De Singapura komt voor in de variant Sepia Agouti.

Snowshoe

De Snowshoe dankt zijn naam aan de witte voetjes van de kas. Verder lijkt de tekening op die van Siamese katten. De Snowshoe werd in de jaren 60 ontwikkeld door een siamezenfokster afkomstig uit de VS. We kennen de Snowshoe in de variant Seal met Wit Point.

Sphynx

De Sphynx is een kat die lang niet iedereen aanspreekt, verzekerd van aandacht is hij echter altijd. Deze vachtloze kat wordt zelfs niet door alle kattenorganisaties erkend, omdat zij denken dat de afwezigheid van de vacht niet goed is voor de gezondheid van de kat. De Sphynx is ontstaan in 1966, we kennen hem in de kleuren Bruin met Wit en Zwart met Wit.

Tonkinese

De Tonkinese is nauw verwant aan de Burmees en de Siamees. Een Tonkinese is namelijk een kat die zowel het gen voor een Burmees, als het gen voor een Siamees draagt. Een Tonkinese is daardoor niet raszuiver. Uit een nest ontstaan Burmezen en Siamezen, de ‘overgebleven’ katten zijn Tonkinezen. We kennen ze in de volgende varianten: Crème, Lilac, Blauw, Bruin, Chocolate, Lilac Tortie en Brown Tortie.
© 2007 - 2024 Funkyfish, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Europese KorthaarEuropese KorthaarDe Europese Korthaar, een veel voorkomend kattenras, met als oorsprong Skandinavie. Rond 1900 ontstond de behoefte om de…
De Manx en CymricDe Manx, een vriendelijke evenwichtige kat die tot op hoge leeftijd erg speels blijft staat ook wel bekend als de Cymric…
Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Kat kiezen, hoe kies ik de juiste kat?Hoe kies je de juiste kat? Dit is afhankelijk van een aantal factoren. Heb je bijvoorbeeld andere huisdieren, laat je de…

Het showklaar maken van een katHet showklaar maken van een katAls je een echte raskat hebt, ben je daar waarschijnlijk zeer trots op! Er worden verschillende kattenshows georganiseer…
Halflanghaar kattenHalflanghaar kattenDoor de jaren heen zijn er talloze raskatten ontstaan. Raskatten worden speciaal gefokt om aan internationaal geldende s…
Bronnen en referenties
  • Katten - David Alderton
Funkyfish (226 artikelen)
Laatste update: 13-01-2020
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.