Wat te doen als je hond een slechte adem heeft

Wat te doen als je hond een slechte adem heeft De adem van je hond ruikt niet lentefris, maar het behoort ook niet een afstotende geur te hebben. Als je hond uit zijn bek begint te ruiken, wordt het meestal veroorzaakt door achtergebleven voedselresten. Hierdoor is de kans op tandplak groot en kan het leiden tot tandbederf. Je kunt er zelf een hoop aan doen door zijn tanden te poetsen of door de hond ander voedsel te geven. Geef de hond knapperige snacks als tussendoortje in plaats van kleverige hapjes.

Oorzaken

Een hond heeft altijd wel een bepaalde geur uit zijn bek, maar normaal gesproken is dit niet afstotend. Soms ruikt de hond helemaal niet uit zijn bek. Als dit toch gebeurt, kan het zijn dat er voedselresten achter zijn gebit is blijven zitten. Hoe langer dit blijft zitten, hoe sterker en onaangenamer deze geur wordt. Daarnaast kan een slechte adem kan ook veroorzaakt worden door problemen met de maag, tandbederf, of een ophoping van plak. Plak is een kleverige substantie die zich aan de tanden hecht en die vol bacteriën zit. Je kunt er als eigenaar een hoop aan doen om de adem van de hond fris te houden.

Vaak poetsen

De beste manier om van een onaangenaam ruikende adem af te komen is tanden poetsen. Mocht je hond dit niet gewend zijn, kun je eerst wat vleesbouillon aan de buitenkant van het gebit wrijven met je vingertop. Als de hond het geen probleem vindt, dan kun je meteen overgaan op het poetsen van de tanden. Gebruik hiervoor een speciale tandenborstel speciaal voor honden. In het begin kan het zijn dat het tandvlees wat begint te bloeden. Dit komt omdat het tandvlees nog aan de tandenborstel moet wennen.

Gebruik tandpasta

Het beste kun je een speciale tandpasta speciaal voor honden ontwikkeld gebruiken. Dit zal de adem lekker fris maken. Gebruik geen tandpasta speciaal voor mensen, want deze bevat chemicaliën die erg ongezond zijn voor de hond. Je kunt een hond niet leren om de tandpasta weer uit te spugen en hij zal het doorslikken.

Snelle oplossing

Als je geen tijd hebt om het gebit te poetsen, neem dan de buitenkant van het gebit af met een katoenen washandje. De meeste plak hoopt zich op aan de buitenkant van het gebit, wel zo’n 85 procent. Dus met een paar snelle vegen langs het gebit maak je al een groot verschil.

Spelenderwijs flossen

Honden kauwen graag, en er zijn speeltjes die helpen om het gebit schoon te houden. Er zijn ook speeltouwen verkrijgbaar die speciaal zijn gemaakt voor dit doel. De draden van het touw flossen het gebit iedere keer dat je hond ermee speelt. Let erop dat het gerafelde eind niet in de knoop zit en speel geen trekspelletjes met het touw. Omdat het uit draden bestaat, kan er een draad om een tand heen gaan zitten, en die zou je eruit kunnen trekken.

Geef gezonde snacks

Honden hebben eigenlijk altijd wel trek in een tussendoortje. Knapperige snacks fungeren als kleine borsteltjes en reinigen het gebit. Zo blijft ook de adem fris. Wortel zijn bijzonder goed om het gebit schoon en fris te houden, net als appels en harde, knapperige hondenkoekjes.

Geef speciale voeding

Er is voer verkrijgbaar dat speciaal is ontworpen om plak te verwijderen en de tanden van de hond te reinigen terwijl hij eet. Het is droogvoer met een vezelachtige structuur en het brokkelt minder snel af als gewone brokken. De hond moet flink in de brokken bijten, waardoor de tanden gereinigd worden.

Vermijd kleverige tussendoortjes

Vermijd de hond tussendoortjes te geven die aan zijn tanden blijven kleven zoals pindakaas of leversnoepjes. Het kan zelfs tot urenlang aan de tanden blijven kleven waardoor tandplak al gauw kan ontstaan.

Puppy adem

Wanneer een puppy enthousiast op je af komt, ruik je vast wel eens een vleugje van zijn adem. Het is een specifieke geur van zoet en zuur en alle pups hebben dit. Deze geur heeft te maken met het bacteriegehalte in de bek. Wanneer een pup tanden aan het wisselen is, bloedt het tandvlees een beetje waardoor een perfecte omgeving voor bacteriën ontstaat. De enorme hoeveelheid bacteriën die ontstaan zijn verantwoordelijk voor de zoetige geur. Dit gaat vanzelf over als de pup wat ouder wordt.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gebitscontrole bij honden en kattenGebitscontrole bij honden en kattenFebruari is naast de sprokkelmaand ook de maand van de gebitscontrole bij huisdieren. In deze februari maand houden veel…
Tips voor een gezond gebit van uw hondTips voor een gezond gebit van uw hondEen gezond gebit is belangrijk voor de gezondheid van uw hond. Het ontstaan van tandplak en tandsteen kan ontstekingen v…
Gebitsverzorging bij honden en kattenGebitsverzorging bij honden en kattenHet gebit van honden en katten heeft regelmatige verzorging nodig. Dieren hebben minder last van gaatjes dan mensen, maa…
Tandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenTandsteen, tandplak en een stinkende bek bij hondenWanneer je een hond hebt krijg je er wel keer mee te maken, de bek van je hond begint te stinken en je hond krijgt last…

De Puggle – een kleine, stoere gezinshondDe Puggle – een kleine, stoere gezinshondDe Puggle is een levendige, intelligente, kleine en aanhankelijke hond met een stoere uitstraling. Het is een kruising t…
Gezondheidscheck bij de hond die je zelf kunt uitvoerenGezondheidscheck bij de hond die je zelf kunt uitvoerenEen hond kan niet vertellen als hij pijn heeft of als hij zich niet lekker voelt en reageert vaak anders op gezondheidsp…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Lichtpuenktchen, Pixabay
  • Boek: Hondenverzorging, ISBN 3-8290-6765-8
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 12-12-2016
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.