Black and tan Coonhound, een vriendelijke jachthond

Black and tan Coonhound, een vriendelijke jachthond De Black and Tan Coonhound is een jachthond en behoort tot de groep van de grote lopende honden. Hij komt oorspronkelijk uit Amerika. Ze werden vroeger veel gebruikt voor de jacht op kleine zoogdieren, maar ook op groter wild zoals beren. Deze vriendelijke en intelligente hond beweegt graag en houdt van mensen om zich heen. Verder is hij intelligent en zal zijn baasje goed beschermen. Tegenover vreemden kan hij wat gereserveerd zijn. Hij heeft een gelijkmatig humeur en als huishond is hij geschikt.

Geschiedenis

Deze uit Amerika afkomstige hond behoort tot de groep van de grote lopende honden. Zijn voorouders zijn: de Engelse Hounds uit de 11 de eeuw, de Kerry Beagle uit Ierland, de Foxhound, de Bloedhond en de American Foxhound. De Black and Tan Coonhound werd gebruikt voor het opjagen van klein wild, maar ook voor de jacht op wasberen, herten, beren en opossums (buideldier dat in Amerika voorkomt). De hond kan koude sporen zoeken en hij jaagt op een bepaalde methode waarbij hij zoekt met de snuit aan de grond. Op het moment dat er wild wordt ontdekt, zal de hond gaan blaffen.

Uiterlijk

Deze hond is vrij groot waarbij de reu gemiddeld een schouderhoogte tussen de 63,5 en 68,5 centimeter heeft en de teef tussen de 58,5 en 63,5 centimeter waarbij een kleine afwijking is toegestaan. Het gewicht ligt tussen de 25 en 34 kilo. Er zijn ook liefhebbers van de Black and Tan Coonhound die dit ras vooral hebben gefokt op zijn vachtkleur. De kleur van de vacht is diep zwart met een tan aftekening op zijn borst, poten, boven de ogen en de zijkant van zijn snuit. De voorkeur is dat er geen wit aanwezig is, maar een beetje wit is toegestaan. De poten en staart zijn vrij dun. De staart wordt naar beneden gedragen. Zijn oren zijn groot en lang en worden naast zijn kop gedragen. De ogen zijn donker van kleur.

Karakter

Zijn humeur is gelijkmatig en hij gaat gepassioneerd te werk. Hij is intelligent, enthousiast en leergierig van aard. Doordat hij zo moedig is, zal hij zijn baasje goed beschermen. Hij houdt van mensen om zich heen en kan naar vreemden toe wat gereserveerd zijn. Als hij vaak alleen wordt gelaten heeft hij de neiging om te gaan janken. Als de hond een spoor ruikt heeft hij een sterk instinct dit spoor te volgen en er vandoor te gaan. Ze zijn zachtaardig van karakter, maar deze hond heeft wel een consequente opvoeding nodig. Hij is gehoorzaam naar zijn baas en door zijn gelijkmatig humeur kan hij het goed vinden met kinderen en met andere honden worden gehouden.

Beweging

De Black and Tan Coonhound is graag buiten en hij heeft veel beweging nodig. Het uithoudingsvermogen en de kracht van deze hond is groot wat vroeger nodig was voor de jacht. Het jagen zit nu eenmaal in dit ras en het is belangrijk dat de hond zijn energie kwijt kan.

Verzorging

Doordat zijn vacht erg kort is, hoeft deze slechts af en toe geborsteld te worden. Hierdoor is zijn vachtverzorging minimaal.

Ziekten

Er kunnen bij dit ras gezondheidsproblemen voorkomen zoals heupdysplasie of problemen aan de oogleden (ectropie of entropie). Bij een gezonde voeding en juiste verzorging kan de hond een lang en actief leven leiden waarbij de gemiddelde levensverwachting 12 jaar is.

Bron: CATS - DOGS, Flickr (CC BY-ND-2.0)Bron: CATS - DOGS, Flickr (CC BY-ND-2.0)

Overige informatie

De Black and Tan Coonhound is een geschikte hond in een actief gezin waar hij zijn beweging kwijt kan. Mocht je interesse hebben voor dit ras als huisdier, is het raadzaam je eerst goed te verdiepen en informatie op te vragen over deze hond. Een fokker kan je meer vertellen over deze hond.
© 2012 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hondenras: de BloedhondRassen over de hele wereld als de Amerikaanse coonhounds, Zwitserse Jura-brakken, Braziliaanse mastiff, Beierse bergzwee…
Hondenrassen: Engelse FoxhoundHondenrassen: Engelse FoxhoundDe Engelse Foxhound komt oorspronkelijk uit Engeland en behoort tot de groep van de grote lopende honden. Deze meutehond…
Rashonden: Ogar PolskiRashonden: Ogar PolskiDe Ogar Polski is in Nederland een vrij onbekend ras. Deze hond komt uit Polen vandaan, behoort tot de Lopende Honden en…
De leeftijd van de hondDe leeftijd van de hondWaarschijnlijk heb je altijd al horen zeggen dat één jaar in het leven van een hond gelijkstaat aan zeven mensjaren. Dit…

Het Europees dierenpaspoortHet Europees dierenpaspoortSinds 1 oktober 2004 is een Europees dierenpaspoort verplicht voor honden, katten en fretten die mee op vakantie gaan. H…
De cavia als huisdierDe cavia als huisdierDe cavia, ook wel ‘Guinees biggetje’ genaamd, is in de meeste landen een tamelijk populair huisdier. Oorspronkelijk kome…
Bronnen en referenties
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 23-06-2018
Rubriek: Dier en Natuur
Subrubriek: Huisdieren
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.