John, 30-05-2020
Wij hebben een klein vuilnisbakje van net 1 jaar. Heel lief, speels en aanhankelijk.
Richting onze 3 jarige hond is hij lief en speels maar probeert tijdens het stoeien vaak met veel herrie en lomp gedrag zijn zin te krijgen. ( beiden gecastreerd trouwens)
Dit verloopt prima maar wanneer onze kleindochter van 5 komt logeren is hij angstig maar ook heel fel richting haar. Tijdens het wandelen is er niets aan de hand maar zodra ze binnen zijn begint het. We moeten hem dan aan de lijn houden omdat hij haar anders blijft toeblaffen terwijl hij op haar af vliegt.
Hoe kunnen we hier mee omgaan?
Reactie infoteur, 04-06-2020
Goedemorgen John,
De felle reactie van de hond is waarschijnlijk een uiting van angst. Het huis is zijn territorium en daarom reageert hij daar op uw kleindochter en buiten niet. Uw kleindochter is ook nog heel jong en kan onvoorspelbaar reageren naar de hond toe. Daarnaast staan kinderen tot 12 jaar lager in rangorde dan de hond. Er moet daarom altijd een volwassene in de buurt zijn. Omdat de kans bestaat dat de hond gaat bijten uit angst en omdat het een jong kind betreft is het misschien beter om een gedragstherapeut mee te laten kijken. Met een goede begeleiding is het gedrag van de hond wel te veranderen.
Mvg Liza
Marianne van der Borgh, 29-12-2019
Hallo, ik heb een jack russel van ruim 1 jaar. Mijn dochter woont ook met haar hondje bij mij en mijn zoon ook. Ze is altijd wel uitgesproken geweest maar na haar sterilisatie is dit verergerd. Als iemand naast mij op de bank wil zitten begint ze te grommen en te snauwen en probeert uit te halen als haar gegrom niets uithaalt. Als ik samen met mijn dochter en haar hondje ga wandelen en we komen een andere hond tegen die eerst de aandacht van mijn dochter haar hondje krijgt snauwt ze dat betreffende hondje ook af. Hoe kan ik daar het beste mee omgaan? Ik straf haar gedrag nu af maar vraag me af of dit de juiste manier is.
Reactie infoteur, 08-01-2020
Goedemorgen Marianne,
Meerdere honden in huis kan inderdaad voor problemen zorgen i.v.m. het bepalen van de rangorde. Ik vond informatie op deze site die jullie misschien zou kunnen helpen bij het oplossen van het probleem met jullie honden. Alvast veel succes gewenst!
http://www.hondenplaneet.nl/hond/rangorde.php
Mvg Liza
Femmy, 12-11-2018
Hai, wij hebben een Spaanse podenco uit het buitenland geadopteerd vanaf 3 mnd nu inmiddels al 6 jaar, toen hij klein was speelde hij vaak met de hond van mijn dochter. ook komen ze wel eens op visite, die hond van mijn dochter is 9 jaar. Door de situatie bij mijn dochter is de hond nu bij ons in huis. ze krijgen apart eten, maar als de oude het op heeft en kijkt naar de bak van de ander, begint ze al te grommen, en als hij bij mij komt gaat ze in de bence liggen maar houdt alles in de gaten wat hij doet.
Gaat het grommen op den duur wel over? Moet ze wennen aan de situatie, het komt zo over op mij van… dit is mijn baasje, wat kom je doen.
Hoop dat je me wat advies nog kan geven. Vriendelijk bedankt bij voorbaat!
Reactie infoteur, 12-11-2018
Hallo Femmy,
De oudere hond laat zien dat ze iets niet prettig vindt door dreigsignalen (grommen, in de gaten houden van de andere hond) af te geven. Om te voorkomen dat het grommen erger wordt en overgaat in bijten is het beter om situaties te voorkomen waarin de hond zich niet prettig voelt. Het is goed om hierin zelf de leiding te nemen en om de eigen regels te handhaven. Volg daarbij ook de rangorde die er bij de honden al is, de hoogste in rangorde eet het eerst. Blijf tijdens het eten in de buurt zodat het mogelijk is om in te grijpen.
Het kan zijn dat de oudste moet wennen aan de situatie, dan is het goed om veel te oefenen en de hond steeds te belonen voor goed gedrag. Dit kan met wat lekkers en door het geven van positieve aandacht.
Mvg Liza
Joske, 27-10-2018
Hallo
Mijn 2 honden slapen/ liggen bij mij als ik in de zetel zit/ lig. Baily (5 jaar en 4 jaar bij mij) ligt aan mijn voeten, Bella (5 jaar en 2 jaar bij mij) ligt langs mij. Baily mag haar hoofd niet opheffen of zich verzetten en bv ook wat hoger komen liggen, valt Bella meteen aan, met gevolg… ze wonen nu reeds zolang bij mij… dit is pas recent! Van de ene dag op de andere valt 1 van de beide honden, de andere aan! Vechten, maar… waar ik al bang voor was… 1 van hen heeft mij 2 keer gebeten in mijn been! Een hondentherapeut stelde voor om hen 1 minuut te laten vechten, ik moest mij verstoppen en dan zou het vanzelf stoppen! Geloof er geen bal van!
Mvg Joske
Reactie infoteur, 31-10-2018
Hallo Joske,
Dat is een moeilijke situatie, een gedragstherapeut zou wel kunnen helpen. Wat u zelf zou kunnen doen is de honden apart begroeten, apart eten geven en ervoor zorgen dat de honden geen reden hebben elkaar aan te vallen. Ook ligt de ene hond op de stoel(hoger in rangorde) terwijl de ander op de grond ligt. Beter is het om ze op gelijke hoogte te laten slapen, op de grond, zodat u de baas blijft. Wees ook heel duidelijk en consequent naar de honden.
Mvg Liza
Heiltje, 12-09-2018
Wij hebben twee hondjes, een terriër van 16 jaar en een asbakras van 7 jaar. De laatste is 7 jaar geleden, 7 maanden oud bij ons gekomen. Alle jaren is het goed gegaan met heel af en toe een grauw en snauw. De oudste is de baas gebleven, maar de jongste is wel dominant maar ziet ons als roedelleiders en luistert goed. (De oudste trouwens ook). De oudste hond van 16 jaar is helemaal doof en leeft nu in haar eigen wereldje, ze vraagt haast geen aandacht meer maar slaapt in haar mand of op een stoel. dus de jongste krijgt genoeg aandacht van ons.
Sinds een week of zes valt de jongste de oudste steeds aan, of gromt al zij langs haar mand loopt. De oudste verweert zich en wij moeten er tussen komen want het gevecht duurt te lang om af te wachten wat er gaat gebeuren
Heeft u enig idee? Heeft dit met jaloezie te maken?
Reactie infoteur, 13-09-2018
Beste Heiltje,
Het zou kunnen dat de oudste hond wordt aangevallen omdat ze oud en zwak is. Maar u hoeft dit gedrag niet te accepteren. U kunt de jongste hond daarvoor bestraffen. Het is ook goed om beide honden evenveel aandacht te blijven geven.
Mvg Liza
Jolande Reedijk, 15-07-2015
Hallo, ik zou raad willen om het volgende:
Mijn man is 7 weken geleden overleden en dus uit huis. Hij had een hulphond die 1,5 jaar bij ons in huis is geweest. We hebben ook een ander hondje (2 jaar) Lhasa Apso die dol was op de hulphond en samen hadden ze een zeer goede band. Nu moest de hulphond, omdat hij nog maar 3 jaar was, terug naar de stichting om weer een andere baas te gaan dienen. Sindsdien is Jayden uit balans. Hij verstopt zich in de douche of wc of onder de tafel. Loopt als een oude hond mee om uitgelaten te worden en eet slecht, 1x per dag. Sinds een kleine week pas ik op een golden retriever pup van een vriendin die in het ziekenhuis ligt maar komt te overlijden. Ik mag de hond houden als ik zou willen. Het hondje is nu 8 weken, speels en heeft goed karakter. Echter Jayden moet er niks van weten. Welgeteld hebben ze 1x samen gespeeld maar dat was volgens mij meer de roedelverdeling bepalen. Zachtzinning ging het in ieder geval niet. Jayden test me continue uit door niet te luisteren en zijn eigen wil door te drijven. Wat is het beste om hier aan te doen? Graag advies.
Reactie infoteur, 17-07-2015
Hallo Jolande,
Gecondoleerd met het verlies van uw man. Er is nogal wat veranderd in uw situatie.Uw man is er niet meer, de hulphond is weg en er is een nieuwe pup in huis gekomen. Geef Jayden de kans om te wennen aan deze situatie. De pup staat trouwens ook lager in rangorde dan Jayden en het is goed om dit nu te handhaven. Dat betekent dat Jayden het eerst moet worden gevoerd, begroet en worden aangehaald. Als de rangorde duidelijk is, gaat het waarschijnlijk vanzelf beter.
Groeten Liza
Anna Lijdsman, 01-06-2015
Ik heb een soort teckelteefje van bijna 10 jaar en alles was tot een half jaar terug koek en ei. Sinds een half jaar heb ik een ander teefje, een schattig kleine krullenbol van nog net geen 2 jaar. Ik heb haar gekocht omdat men zei dat het goed is voor een ouder hondje een jonkie erbij te nemen voor de energie. Keetje (de oudste) heeft helemaal geen zin in Miesje (de jongste). Miesje is erg dominant en jaloers. Dit uit zich door dwars door Keetje heen te lopen alsof ze er niet is. Als ik Keetje op schoot neem springt Miesje er tussen. Keetje ondergaat dit gelaten en van meer energie is geen sprake, in tegendeel.
Hoe kan ik hier verandering in brengen?
Reactie infoteur, 06-06-2015
Hallo Anna,
Ik vind het lastig om de situatie goed in te schatten. Misschien heeft de oudere hond tijd nodig om te wennen aan de nieuwe hond. Het leeftijdsverschil kan ook meespelen, Misschien heeft Keetje geen zin in de drukte van de jonge hond. Het is denk ik wel goed om Keetje aandacht te geven zonder dat Miesje daar tussen mag komen. Geef Keetje ook een plekje waar ze zich alleen terug kan trekken. Veel succes!
Groeten Liza
Jolanda, 22-04-2015
Hallo, nu pas ik sinds kort op mijn kleinkind. Ze komt 1 keer een ochtend in de week. Maar onze Jack Russel is vreselijk jaloers. Als ik haar optil dan wil hij naar haar voetjes happen en blaft constant als ik met haar bezig ben. Ik probeer hem vervolgens overal bij te betrekken maar niets helpt. Ik wil hem ook niet aldoor in de tuin zetten maar hij luistert ook nergens naar. Hoe kan ik dat het beste aanpakken?
Reactie infoteur, 22-04-2015
Hallo,
Voor de hond is het belangrijk dat hij zijn plaats in de rangorde kent en dat betekent dat u de baas bent en bepaalt wat er gebeurt. Dit kunt u de hond duidelijk maken door duidelijk en consequent te zijn. Als de hond uw aandacht opeist, negeer hem dan. Draai van hem weg of loop weg. De hond leert dat hij zijn zin niet krijgt door ongewenst gedrag. Geef hem op andere momenten wel aandacht en beloon goed gedrag altijd. Veel succes!
Rieky, 30-12-2014
Hallo, hopelijk weet u raad met onze hond. Wij hebben al 9 jaar en boemerhondje. Niet als pup gekregen, was al bijna 1 jaar. Nooit geen problemen gehad als ie alleen thuis was. Maar sinds we 2 kinderen hebben maakt ie van alles kapot in huis. Plast en poept in huis. Maakt vooral dingen kapot van de kinderen. Maar alleen als we niet thuis zijn. Verder geen problemen tussen de hond en kinderen. Spelen zelfs heel goed samen. Hebben al een bench geprobeerd maar dan blaft hij de hele dag en dat vinden de buren niet zo fijn. Ik hoop dat u raad weet.
Reactie infoteur, 01-01-2015
Hallo Rieky,
Misschien heeft jullie hond last van verlatingsangst. Dit kan o.a. ontstaan door een verandering in de leefsituatie, in jullie geval bijv. de komst van de kinderen. Het bestraffen van de hond, voor dit ongewenste gedrag, zal het probleem groter maken. Als verlatingsangst het probleem is, dan kunnen oefeningen helpen om dit ongewenste gedrag af te leren maar dat kost wel wat tijd en moeite. Laat de hond zitten en blijven terwijl u door het huis loopt, begin met hele korte afstanden en beloon de hond steeds wanneer hij gehoorzaamt. Loopt hij weg, maak de afstand dan korter. Een andere oefening: Verander de gewoonte van vertrek. Negeer de hond bij het weggaan en doe de dingen anders dan normaal. Blijf niet langer dan een paar minuten weg en herhaal deze oefening steeds weer, waarbij u steeds wat langer weg blijft. Vernield de hond toch weer iets? Negeer dit gedrag en verkort de tijd van wegblijven. Beloon de hond altijd bij gewenst gedrag! Veel succes!
groeten Liza
Cindy, 21-10-2014
Wij hebben sinds ruim een week een hond. Sinds een aantal dagen duwt ze zich tussen mijn dochter ( 3 ) en mij in, als ik op mijn hurken zit om mijn dochter te helpen met bijv. schoenen aantrekken. Ze knabbelt en likt dan aan mijn hand. En probeert echt alle aandacht op te eisen.
Vorm van jaloezie?
Wat moet ik er mee doen? Ik probeer haar tot nu te negeren, me van haar weg te draaien, maar ze blijft het proberen. Ook al een paar keer weggestuurd, een 'ferme foei' maar ze blijft terug komen.
Reactie infoteur, 22-10-2014
Hallo Cindy,
Is jullie hond nog een pup of is het een volwassen hond? In het eerste geval kun je haar alles nog leren in het laatste geval is het wat lastiger om dit gedrag af te leren. Het is belangrijk om de baas te blijven over de hond en dat betekent dat jij bepaalt wat er gebeurt en wanneer het gebeurt. Dus als de hond aandacht wil dan bepaal jij wanneer en hoelang ze je aandacht krijgt. Als de hond bij je komt en je hebt haar genegeerd geef haar dan op een later tijdstip wel aandacht. Je hebt vaak veel geduld nodig om een hond iets te leren, Succes!
Groeten Liza
Ann Groeninckx, 14-09-2014
De hond van mijn dochter vertoont de laatste tijd jaloers gedrag tegenover andere honden van het gezin waar hij regelmatig mee speelt nochtans! Ook tegenover kinderen die nog maar in de buurt van mijn dochter komen haalt hij regelmatig zwaar uit. Indien mijn dochter of zelfs iemand anders voedsel heeft en hij zit te bedelen mag er geenszins een andere hond of kind in de buurt komen. Zijn gedrag wordt erg problematisch en ik ben bang dat als er ooit kinderen komen er ongelukken gaan gebeuren. Ikzelf heb ook 2 honden en ik krijg de hond van mijn dochter regelmatig een paar dagen in de week bij mij.daardoor kan ik de toestand heel goed evalueren!kunnen wij nog iets doen om de toestand recht te zetten.ik moet er wel nog bij vermelden dat de hond mijn dochter niet als zijn roedelleider aanschouwt, ze is belange niet streng genoeg!bedankt voor jullie advies, Anneen
Reactie infoteur, 16-09-2014
Hallo Ann,
Ik denk dat dit ongewenste gedrag wordt veroorzaakt doordat de hond uw dochter niet als roedelleider beschouwt, de hond bepaalt dus wat er gebeurt. Om dit gedrag te veranderen zou het goed zijn wanneer uw dochter duidelijke regels stelt en deze consequent naleeft. Ik wens u veel succes toe!
Groeten Liza
Milly, 11-09-2014
Hallo, wij hebben een Briard teefje van 1.1/2 jaar.
Nu komen er zeer regelmatig (kleine) hondjes bij ons over de vloer.
Zodra ze binnen komen duikt Milly als een zielig hoopje in een hoekje.
Als ze dan gaan snuffelem aan haar ondergaat ze dat de eerste 10 sec. (Wel met een strak blik op de des betreffende gast)
Maar daarna gaat er een lip omhoog, en gaan ze dan nog door, dan komt er een hoop gesnauw!(dit laatste voorkom ik altijd door op tijd in te grijpen, en het (kleine) hondje weg te halen bij Milly.
Nu lijkt t mij dat Milly genoeg signalen aangeeft dat ze er niet van gedient is (strak aankijken, lip optrekken en snauwen)
Waarom gaan die hondjes nu toch gewoon door…?!
(Naar grotere honden heeft ze dit gedrag bijna nooit, en naar mensen absoluut niet! (En poezen etc. Ook niet!)
En waarom zou Milly dit gedrag vertonen, is het een vorm van joloezie?!
Wat zouden wij er aan kunnen doen?
Groeten Rob en Lara
Reactie infoteur, 13-09-2014
Hallo Rob en Lara,
Ik denk niet dat het gedrag van jullie hond met jaloezie te maken heeft maar met angst. Ze vertoont dreiggedrag en probeert deze, voor haar, angstige situatie zo op te lossen. Hef de bedreigende situatie op, beloon haar gedrag niet maar probeer de angst voor kleine hondjes weg te nemen door haar hierin te trainen evt. met hulp van een hondengedragstherapeut.Straf haar niet want dan wordt ze nog banger en zal het ongewenste gedrag alleen maar toenemen. Ik wens jullie heel veel succes!
Groeten Liza
Elly Groot, 06-08-2013
Hallo, Ik heb 4 honden en iedere keer als ik een hond borstel en kam dan is de jongste die is nu een jaar, volgens mij jaloers. Dit uit zich in, als ik klaar ben met kammen en ik zet de hond op de grond dan gaat die jonge hond hard blaffen rennen een soort speel gedrag erg wild allemaal. Het maakt niet uit in welke volgorde ik de honden verzorg ze doet dit steeds en ik weet niet goed hoe ik hierop moet reageren. Ik heb dit nog niet eerder meegemaakt en ik heb al zo een 38 jaar honden en meestal meer dan 4 dus aan ervaring geen gebrek. Groetjes Elly.
Reactie infoteur, 06-08-2013
Hallo Elly,
Ik vraag me af of het ook een uiting van stress zou kunnen zijn, misschien heeft hij geen grip op de situatie op dat moment. Misschien helpt het om de hond uit deze situatie te halen of is het mogelijk om hem af te leiden met bijv een favoriet speeltje of een bot. Ik hoop dat het lukt om dit gedrag te veranderen.
Groeten Liza